fbpx

Studija First Data o bankarskim zloupotrebama u Evropi

Po nalogu kompanije First Data International i u organizaciji Olive Insight, nezavisna istraživačka kompanija u ovoj studiji ispituje iskustva i mišljenja eksperata o zloupotrebama vezanim za bankomate, POS terminale, elektronsko bankarsko poslovanje (online bankarstvo) i CNP zloupotrebe (prevara bez prisustva kartice).
Ključni nalazi podrazumevaju:


• Zloupotreba je globalnog karaktera, može se naučiti i sve se više širi. Devedeset šest procenata odgovornih lica veruje da se zloupotreba vrši na globalnoj sceni, da se uči i prenosi na sve strane sveta. Ovo znači da postoje mogućnosti da se predvidi sledeći korak svih koji se bave zloupotrebama – i preduzmu preventivne mere u sprečavanju potencijalnih napada.

• Bankama su vezane ruke. Nastojanje banaka da se suprotstave zloupotrebama ograničeno je poslovnom politikom koje su fokusirane na iskustvo klijenata kao i medjusobnom konkurencijom. Baš tako je i izjavio jedan od odgovornih službenika: “Organizacije drže u tajnosti gubitke nastale zloupotrebama i to nas sputava da radimo zajedno.” Mnoge banke smatraju da su zakoni vezani za zaštitu podataka velika prepreka saradnji u ovoj oblasti, iako evropski stručnjaci za zaštitu podataka na nedavno održanom forumu u organizaciji First Data su ukazali na to da problem leži više u percepciji i razumevanju istih nego u stvarnim okvirima važećeg zakonodavstva u ovoj oblasti.

• Propisi mogu biti vrlo ograničavajući. Pedeset pet procenata odgovornih lica veruje da propisi pomažu u borbi protiv zloupotreba. Ostale, naročito u Zapadnoj Evropi, mnogo više brine to što se propisi mogu pokazati suviše ograničavajućim za ovako brze promene sredine. Katy Worobec, Rukovodilac kontrole zloupotrebe u APACS, Britanska asocijacija za platni promet, daje svoj komentar: “Propisi možda neće biti u stanju da prepoznaju skriveni vid zloupotreba i možda nemaju dovoljno fleksibilnosti neophodne u dinamici njihovog razvoja. Ne smemo imati nefleksibilne propise za ovako brze promene i prenošenje zloupotreba.”

• Banke najviše brinu novi vidovi i sve veće zloupotrebe. Kako su zloupotrebe na bankomatima i POS terminalima sve češće – i sve skuplje – danas je online zloupotreba postala pravi problem širom Zapadne Evrope, ali i začajna pretnja svugde u regionu gde se očekuje porast korišćenja Interneta.

Zloupotrebe u elektronskom bankarskom poslovanju (online banking) pružaju počiniocima velike mogućnosti prevare (prilike da bude prevareno još više ljudi i to još brže) a smanjuju njihov vlastiti rizik. Trideset osam procenata odgovornih lica je prijavilo porast u „hvatanju“ ovakvih zloupotreba, a više od trećine su zloupotrebe nastale kao posledica online korišćenja kartica (tzv. CNP zloupotrebe). Cédric Sarazin, Cartes Bancaires, Predsednik evropskog veća za sprečavanje zloupotreba platnim karticama (European Payments Council’s Card Fraud Prevention Task Force) izjavljuje: “Opšti je trend sve veće (tzv) CNP zloupotrebe u transakcijama na svim većim tržištima. Dok se ukupan obim zloupotreba smanjuje, treba biti veoma obazriv pošto (tzv) CNP zloupotrebe mogu postati mnogo veći problem.”

• Tehnologija je ključno oružje u borbi protiv zloupotreba i jasno postavljen prioritet, po mišljenju 50 procenata odgovornih lica. Mnoge organizacije uvode posebne kontrolne uredjaje (anti-skimming) i pojačavaju bezbednost na bankomatima. Trenutno se ispituju novi načini analize podataka i potrebno je još rada na njima. Analiza veze, na primer, može biti od pomoći bankama da ostvare jedinstveni uvid u zloupotrebe širom organizacija dok višečlana provera autentičnosti obećava smanjenje pukog oslanjanja na statističke podatke. Banke treba da izvrše procenu troškova primene nove tehnologije sa aspekta kako finansijskih gubitaka od zloupotreba tako i sa aspekta njihovog uticaja na poverenje klijenata.
Jackie Barwell, direktor sektora za finansijske zloupotrebe za Evropu, Bliski Istok i Afriku u kompaniji First Data International, daje svoje tumačenje: “Eksperti za pitanja zloupotreba koji učestvuju u našoj studiji jednodušno se slažu u tome da je zloupotreba postala globalni fenomen, koji zahteva angažovanje na globalnom nivou. Istovremeno, to je veoma osetljiva tema za banke jer se tiče njihove reputacije, konkurentnosti ali i zarade. Banke priznaju važnost zajedničkog rada kao i saradnje sa ostalim agencijama u borbi protiv zloupotreba, ali još uvek nisu spremne da zaista i razmene podatke na onom nivou koji će predstavljati znatno drugačiju borbu.

“First Data je posvećena pružanju podrške našim klijentima širom sveta u borbi protiv zloupotreba. Mi smo veoma aktivni na globalnom nivou danas, saradjujemo sa bankama i trgovinama na implementaciji najnovijih rešenja protiv zloupotreba, članovi naše Radne grupe za borbu protiv zloupotreba se nalaze širom Evrope, na Bliskom Istoku i u Africi kako bi obezbedili pravi uvid u to kako se vrše zloupotrebe na lokalnim nivoima, i kako bi to moglo biti primenjeno u cilju proširenja kapaciteta za zaštitu naših klijenata od zloupotreba na globalnom nivou.

“Takodje preduzimamo korake u rešavanju problema vezanih za razmenu informacija širom ove oblasti kartičarstva. Ovo postaje sve važnije zato što će jedinstven platni sistem (Single Euro Payments Area – SEPA) u Evropi povećati internacionalna plaćanja i povećati potrebu za bazom podataka na višenacioalnom nivou u borbi protiv zloupoteba. Na sastanku održanom u Beču početkom ovog meseca, klijenti su pružili ogromnu podršku inicijativi promovisanja medjunarodne saradnje, i mi smo sada veoma aktivno angažovani u traženju rešenja koja će omogućiti efikasnu saradnju na svim poljima baš kao što to danas čine tvorci ovih programa medjusobno.”

Izvor: www.firstdata.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Studija First Data o bankarskim zloupotrebama u Evropi, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.