fbpx

Studenti bi trebalo da se bune zbog (ne)kvaliteta profesora!

U današnjem Blicu udarni tekst na prvoj stranici je pod nazivom “Većinu fakulteta treba zatvoriti” (Na fakultetima manjak 2.000 /kvalitetnih/ profesora):

Mi u Srbiji u ovom trenutku imamo sedam državnih i sedam privatnih univerziteta. Objektivno govoreći, od sedam državnih možemo da napravimo dva koja valjaju. Veliki deo njih bi se jednostavno ugasio kada bi se zabranilo da profesori rade na više od jednog fakulteta. Neki rade i na po pet, šest fakulteta – objašnjava Ljubiša Rajić, profesor na Filološkom fakultetu.

Najveći problem s kojim se suočavamo tokom akreditacije visokoškolskih ustanova je nekompetentnost predavača, jer nastavni kadar na fakultetima dugo nije obnavljan, a tehnološka revolucija je otišla daleko – potvrđuje za „Blic nedelje“ dr Slobodan Arsenijević, predsednik akreditacione komisije.

Dejan Vesić je na svom blogu pre neki dan napisao tekst sa kritičkim osvrtom na aktuelnu “bunu” studenata, gde postavlja pitanje koliko je ona opravdana ili ne (isto se pitala i Aurora). Praktično se svi diskutanti na ovaj post slažu sa tim da studenti uglavnom u poslednje vreme traže svojim bunama izgovore za to što ne rade koliko bi trebalo (priče o uslovima za upise), umesto da se još ozbiljnije bune ali zbog…

…nekompetentnosti profesora, zbog neodgovarajućih programa, zbog neprimenljivosti nastave…

Kada pitate nekog studenta nakon završetka nekih studija (ako se izuzmu medicina i umetnički fakulteti) koliko je profesora za koje smatraju da su nešto od njih naučili, odgovor je uglavnom jedinstven i svodi se na cifre od 1 do 3! (ovo je isto u poslednjih 20 godina!).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Studenti bi trebalo da se bune zbog (ne)kvaliteta profesora!, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 26/10/2008, RSS

5 odgovora na Studenti bi trebalo da se bune zbog (ne)kvaliteta profesora!

 1. Deda says:

  I ja se slazem sa ovom brojkom : 1-3 …
  Nadam se da ce se neke stvari i lica promeniti i da cemo krenuti na bolje, jer ovo nije bas ohrabrujuce sada… O proslosti nemam reci…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Ne volim vadjenje “drzava je kriva, dok ona nesto ne uradi, ne vredi”, ali mislim da u ovom slucaju stvarno dok drzava ne krene da razmislja strateski o obrazovanju, zasto se uopste skoluju mladi i koliko treba da imamo lekara, inzinjera, ucitelja itd. profesori ce da se ponasaju kao vlasnici svojih katedra.
  Za utehu, posle 6 meseci na italijanskom univerzitetu, mogu da kazem da nismo sami u tome. Ne znam koliko je to ohrabrujuce.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. milos says:

  Problem je i u studentima i u profesorima. Studenti nemaju naviku da rade mnogo na svom obrazovanju, a profesori su fosili koji nemaju dodirnih tačaka sa stvarnošću. Kada bi mene neko pitao koliko sam dobrih profesora imao, rekao bih dva, a to su oni koji su me naučili šta znači biti odgovoran i želeti da naučiš nekog studenta nešto.

  Velika većina ni ne vidi studente. Na fakultetima vlada toliki nerad i neprofesionalsnost. Da ne idemo dalje od neke šire problematike i tematike ovog bloga, recimo, onakav kakav je sajt fakulteta, takav je i fakultet. Recimo, kada kažem dekanici na Filozofskom da je nešto pisalo na sajtu, ona meni kaže da to što pise na sajtu nije bitno!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. milos says:

  a malo sam i razmišljao, kasnije, o naslovu… zašto su studenti ti koji treba da se bune, zar to nije posao za neku nekorumpiranu komisliju ili šta već? Stedenti treba da uče i napreduju na tom polju.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Evo, 6 godina nakon što je ovaj članak objavljen ništa se nije promenilo, odgovorno tvrdim posle 7 godina provedenih na jednom državnom fakultetu u Beogradu, iz grupacije “društvenih” fakulteta. Ovaj komentar bi se možda mogao primeniti na još mnogo drugih tekstova iz ove kategorije.
  On topic – čast izuzecima, ali situacija je generalno sledeća: profesori trče sa jednog fakulteta na drugi (neretko iz jednog grada u drugi) da otaljaju predavanje, na konsultacijama ih možete naći ako baš, baš ništa drugo nisu imali da rade tog dana, odgovor na mejl u razumnom roku je apstraktan pojam jer većina radi privatno, neki čak imaju i sopstvene firme gde su navedeni kao vlasnici (šta bi sa Zakonom o radu, po kome jedna osoba ne može raditi dva posla?), da ne pričamo o gomili “poslića” sa strane gde mlate masne honorare… suma sumarum je da mnogi profesori – opet, čast izuzecima kojih zaista ima – drže svoja profesorska mesta ne samo zbog dobrih plata koje primaju, već i da bi u honorarnim poslovima, gde im se često i ne pominje ime, imali određeni kredibilitet. Da stvar bude još crnja, na svim popljuvanim privatnim univerzitetima isti ti profesori su studentima na raspolaganju praktično kao batleri. Poznanici koji su studirali ili još uvek studiraju na privatnim fakultetima ne mogu da pojme da ja kao student sedim kao pas ispred profesorovog kabineta 3 sata i čekam da se smiluje da dođe na konsultacije. Sve to demotiviše studente da uče (o čemu je takođe pisano u ovoj kategoriji), ako je profesor nezainteresovan za ono što predaje, kako će onda student biti motivisan da uči nešto što ga je verovatno i interesovalo, ako profesor koji mu to predaje ostavlja utisak da je to nešto do zla boga dosadno?
  Bune studenata nisu uvek opravdane jer se mnogi bune jer, eto, moraju nešto i da uče da bi završili fakultet i ti će uvek naći izgovor – preobimno i zastarelo gradivo, nekompetentni ili prezahtevni profesori, neljubazne šalteruše… Ako bi se bunili samo studenti, tu bi bio neophodan neki “filter” ko se buni jer zaista želi da stekne znanje zbog kojeg je i upisivao određeni fakultet, a ko jer bi isti da završi, a da ne uči i onda će se buniti zbog svega, bitno samo da se buni i da mu priznaju što više ispita, kolokvijuma ili čega već i da što pre dođe do diplome.
  I a propo komentara pre mog – studenti sami ne mogu da se izbore, a jedan od razloga je demotivacija koju sam upravo pomenula. Tu je i mentalitet našeg naroda, princip “nikom nije uspelo pa neće ni tebi, ćuti i radi kako svi rade”. Zato je potrebna i podrška sa strane. Šačica studenata koja bi se bunila zbog neprofesionalnosti nastavnog osoblja ne bi postigla ništa, i objavljivanje takve “pobune” na nekom blogu u vidu članka koji bi pročitalo maksimalno 50 ljudi bio bi uspeh ako iza tih studenata ne stane neka vrsta komisije, ustanove, institucije… čega već.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.