fbpx

Storify alat za priređivanje sadržaja – Case #MojedojkesuOK

U poslednjih nekoliko godina pojavio se veći broj servisa koji bi trebalo da budu odgovor na razvoj bloga kao popularnog servisa. Pored najzastupljenijih blog platformi kao što su WordPress i Blogger, pojavile su se pojednostavljene (light) blog platforme kao to su Tumblr i Posterous.

Ispostavilo se da je Tumblr servis stekao značajnu popularnost svojim light blog pristupom, dok Posterous svoju jednostavnost slanjem blog sadržaja putem e-maila nije uspeo do sada toliko da raširi.

Storify – servis za priređivanje (curation) sadržaja

Za razliku od prethodno opisanih blog servisa, iako neki stručnjaci i ovaj servis poistovećuju sa light blog platformama, glavna karakteristika servisa Storify jeste prikupljanje i odabir postojećih online sadržaja i linkova sa popularnih društvenih mreža, oko kojih autor može dodati svoje komentare.

Ispostavilo se da su ovu alatku odmah prihvatili novinari, jer na jednostavan način omogućuje izdvajanje/odabir delova online sadržaja (npr. tvitova ili FB statusa) i linkova koji opisuju temu koju obrađuje autor.

Iako i ovaj servis ima konkurenciju, kao što je npr. Curated.by, časopis Time mu je ove godine dodelio laskavu titulu jednog od 50 najboljih svetskih Web sajtova koji Web čine boljim mestom.

Storify na delu – Prikaz akcije #Mojedojkesuok

Želeo sam da na jednom mestu izdvojim deo veoma uspešne online akcije “Moje dojke su OK“, koju su pokrenuli Mirjana MimicaIvana Ćirković, uz pomoć Miloja Sekulića.

I evo kako izgledaju priređeni sadržaji o ovoj akciji preko servisa Storify (svaki Storify tekst može se dodati u klasičan blog post):

Važno je napomenuti da ako npr. želim da dodam neki novi online sadržaj ili link u ovaj Storify tekst, njegovim dodavanjem sadržaj se automatski ažurira i na ovoj stranici.

Priređivanje sadržaja i Storify.com

Od momenta kreiranja naloga na ovom servisu, u roku od desetak minuta priredio sam dodatna dva teksta – jednostavno sam “pokupio” karakteristične linkove na odabrane teme, prevukao ih u tekst, i gotovo…

Kako to izgleda kada pravi novinar iskoristi Storify za tekst, može se videti na primeru vesti o 5 godina od usvajanja Ustava Srbije, koji je priredio novinar novosadskog Dnevnika – Denis Kolindžija.

Već mogu sada da tvrdim da ću ovaj servis koristiti za zabeležavanje vesti i diskusija koje bi se na drugi način mogle izgubiti u vremenu kroz Tviter i Fejsbuk.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Storify alat za priređivanje sadržaja - Case #MojedojkesuOK, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 02/11/2011, RSS

Komentari su zatvoreni.