fbpx

Statistike bloga preko uporednih sistema za praćenje posećenosti

Posle dužeg vremena, napravio sam prikaz statistika posećenosti ovog bloga, gde koristim tri besplatna alata: Google Analytics, pMetrics i FeedBurner. Uporednom analizom preko ovih servisa za praćenje statistika posećenosti, može se doći do interesantnih dodatnih podataka koji se ne dobijaju korišćenjem svakog od ovih servisa posebno.

Performancing pMetrics koristim već više od šest meseci, i u kombinaciji sa ostalim alatima može se lepo porediti ko šta radi dobro ili loše sa aspekta praćenja. Ovaj alat je sličnog kvaliteta kao GA, s tim da mu je glavna prednost što daje statistike u realnom vremenu, i razdvaja jedinstveni broj posetilaca sa RSS-a, društvenih medija i maila.

Aktivnost bloga donosi posećenost

Ovu veoma poznatu činjenicu treba napominjati često da bi se stvarno i primenila (redovno pisanje).

Aktivnost bloga donosi posećenost putem sistema za agregaciju sadržaja i RSS čitača (oba sistema su povezana sa korišćenjem RSS tehnologije):

 • U slučaju RSS čitača, ovaj blog dobija ukupno oko 10 odsto poseta (podjednako preko NetVibes-a i Google Reader-a – ostali čitači su slabije zastupljeni), u danu kada je napisan jedan post.
 • Blog agregatori donose oko 7 odsto poseta (najviše Blogodak, Blogariat i Planetoid, respektivno) u proseku dnevno, kada postoji napisan post. Blogodak i Blogariat mogu se posmatrati na nivou dnevnog proseka, a ostali blog agregatori moraju se posmatrati bar na nedeljnom nivou posećenosti. Na mesečnom nivou, Technorati.com nalazi se među 10 sajtova koji donose ovom blogu najveću posećenost.
 • Od news agregatora za sada pratim relevantnu posećenost preko Vesti.rs i Kolporter.com. Vesti.rs donosi na dnevnom nivou (jedan članak) oko pet odsto poseta, dok Kolporter.com na mesečnom nivou donosi oko jedan odsto poseta.
 • Ukupno posmatrano, svi sistemi koji donose posećenost preko RSS-a (agregatori, čitači i sajtovi koji preuzimaju članke preko RSS-a) donose oko 15 odsto posetilaca  blogu. Ovaj broj je veoma relativan, jer se u proseku i preko 30 odsto poseta generiše putem nekog od RSS-sistema. U apsolutnom iznosu, oko 8 odsto jedinstvenih posetilaca bloga dnevno ga posećuje preko RSS čitača.

Statistike lepo dokazuju da pored pisanja na samom blogu, ako želite da imate značajniju posetu sa strane ostalih društvenih medija, jedino dodatni angažman na njima to donosi.

Za kraj, mogu da napomenem da sam u toku prošlog meseca najviše poseta sa blogova  dobio od Blog.veza.biz, Snaxors.com i Blog.co.yu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Statistike bloga preko uporednih sistema za praćenje posećenosti, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

3 odgovora na Statistike bloga preko uporednih sistema za praćenje posećenosti

 1. Maksin says:

  Trebalo bi takođe da probate Piwik, open source server analytics. http://piwik.org/

  Zasnovan je na OpenX platformi i pokazao se veoma dobro, pogotovo ako želite da podaci budu in the house. Uskoro završvam i njegov prevod na Srpski.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Krsto says:

  Čisto da vas obavestim da ćete u avgustu najviše poseta dobiti od WebSrbija, naravno čim pošaljete baner. :mrgreen:

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Drago mi je da šaljem posjete 🙂 Heh, svi u mojem blogrolu kada napišu ovakav post kažu da šaljem puno posjeta (zadnji kojeg se sjecam da je to napisao je seo.hr).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.