fbpx

Šta je savetnik za poslovnu primenu Interneta? Prvi deo

Ponuda usluga edukacije i konsaltinga

Već duže vremena planiram da napišem post na temu posla kojim se bavim, uz objašnjenje šta je potrebno za savetodavni posao u Srbiji, a naročito naglašeno šta nije tzv. consulting.

Šta se sve proglašava Internet konsaltingom?

Ako pogledamo malo šta sve daje Google kao rezultat pretrage za termine Internet consulting ili Internet konsalting u Srbiji, možemo imati delimičnu predstavu o tome šta se sve nudi kao Internet konsalting na ovim prostorima:

  1. B2C Internet konsalting kao podrška prodaji svojih proizvoda i usluga (gde su ovde klijenti i firme i pojedinci kojima se isporučuje gotov proizvod ili usluga)
  2. B2B Internet konsalting kao posao implementacije sopsvenih (obično softverskih) rešenja u većim srodnim firmama.
  3. Internet konsalting kao podrška firmama i pojedincima koji žele da unaprede svoje poslovanje korišćenjem Interneta, nezavisno od platforme/tehnologije/dizajna koji će se za to upotrebiti

1. Ako malo pregledate dostupne prezentacije različitih vrsta usluga, od kojih je jedna Internet konsalting, možete uočiti da se praktično radi o savetodavnom procesu koji se odnosi na konkretno definisanje upotrebne vrednosti proizvoda ili usluga koje se u tim firmama prevenstveno nude.

Znači, “mi prodajemo izradu Web sajtova”, ili “mi prodajemo Web dizajn”, ili “mi prodajemo savremena Web bazirana rešenja” – misli je na programiranje, … Za ovakve usluge obično korisnici ne znaju tačno šta je to što žele na Webu, pa se usluga konsaltinga u ovim slučajevima najčešće svodi na nekoliko prodajnih varijanti:

  • Kako savetovanjem prodati skuplju varijantu Web sajta/dizajna (obično ne vodeći računa o tome koliko takvo rešenje uopšte treba klijentu).
  • Kako savetovanjem objasniti zašto uzeti baš njihovo Web rešenje.
  • Postoji i varijanta koja podrazumeva relativno jeftinu uslugu izrade sajta i dizajna (viđao sam firme koje i ovakvu vrstu usluge /neopravdano/ skupo naplaćuju), ali se pod savetodavnim procesom u ovom slučaju podrazumeva tehnička podrška menjanja različitih detalja na Web sajtu kada se on jednom pojavi online (iz razloga što nakon puštanja Web sajta, nadležnima u firmi postaje tek tada sve jasnije šta u stvari oni uopšte žele na Webu, pa tek tada počinje “pravi posao” za one koji se bave ovom vrstom “konsaltinga”).

Pod ovom vrstom konsaltinga se podrazumevaju sve “direktne” varijante savetovanja krajnjih korisnika pri kupovini određenih proizvoda ili usluga na Internetu. Pod ovim se podrazumevaju i usluge ISP, Web hosting, izrada E-trgovina, iznajmljivanje različitih online rešenja (Application Service Providing – ASP), itd.

Ova varijanta Internet konsaltinga je odgovor na pitanje zašto određeni prodavci sebe nazivaju Internet konsultantima.

2. Pored napomenutih varijanti “direktnog” Internet konsaltinga, veoma je česta i primenjena IT varijanta B2B Internet konsaltinga, koja se odnosi na izradu određenih vrsta Web baziranih softverskih rešenja, naročito kada se radi o tehnologijama koje nisu veoma zastupljene u ponudi postojećih programerskih firmi i pojedinaca (npr. mogućnost implementacije različitih vrsta online ERP rešenja, firme koje u svom sastavu imaju programere koji pokrivaju čitav set e-baziranih tehnologija, itd.).

Ova varijanta Internet konsaltinga, obično je B2B tipa, odnosno Internet IT Consulting se nudi drugim (većim) firmama kojima se isplati da outsource-uju (izdvoje iz svoje firme) neke programerske operacije koje ih skupo koštaju, ili ih jednostavno nemaju u svojoj firmi. I ova vrsta konsaltinga nudi sopstvena (softverska) rešenja kao varijantu rešavanja problema u ovoj oblasti.

3. Najređa varijanta Internet konsaltinga jeste ona koja se ne okreće određenim softverskim/design rešenjima (jer je najlakše i najisplativije “uvaliti nešto svoje”), već se okreće rešavanjima konkretnih poslovnih problema klijenata (firme ili pojedinci), ili fokusiranje na konkretne potrebe klijenata i kako ih zadovoljiti, bez obzira na to kakva će se vrsta Web sajta raditi, kakav dizajn, na kakvoj platformi (konkretna Internet tehnologija, operativni sistem, vrsta baze podataka i sl.). Tehnološki posmatrano, izbor kreiranja nastupa klijenta na Internetu u ovom slučaju zavisi od konkretnog aktuelnog stanja primene određenih tehnologija, i konkretnih potreba klijenta na Webu.

Ponuda usluga edukacije i konsaltinga

Internet consulting kao “prodaja magle”

Obzirom da poslednje opisani vid kosaltinga podrazimeva posedovanje veoma raznorodnih znanja, ovaj vid konsaltinga najčešće privlači raznorodne “prodavce magle“, odnosno osobe koje obično ni ne znaju koliko nemaju dovoljno znanja iz oblasti kojom pokušavaju da se bave. Ovo je logično, obzirom da veliki broj osoba nema dovoljno znanja da shvati koliko neko zna ili ne zna određenu oblast, čak i kada se bave Internetom do određenog nivoa.

U narednom nastavku, tema su potrebna znanja za bavljenje poslom savetnika iz oblasti poslovne primene Interneta.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 2 votes)
Šta je savetnik za poslovnu primenu Interneta? Prvi deo, 7.0 out of 10 based on 3 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 07/10/2007, RSS

0 odgovora na Šta je savetnik za poslovnu primenu Interneta? Prvi deo

  1. […] puta sam se našao u situaciji da radim savetovanje za kompaniju koja ima jedan ili više online projekata, ili se radi o online biznisu, za koji su pre mog […]

Komentari su zatvoreni.