fbpx

Šta je ekstremno lajkovanje i zašto je bolje podeliti odabrani sadržaj?

Sigurno ste primetili da postoji određeni broj osoba koje skoro sve vaše akcije lajkuju/fejvuju, ili ste vi ta osoba koja često “podstiče” svoje prijatelje lajkovanjem skoro svega što ta osoba radi na društvenim mrežama. Činjenica je da na različitim mestima možete pročitati kako je to lajkovanje može da ostvari efekat da vas i neke poznate osobe zapamte, ali ta aktivnost uglavnom ne donosi naročiti efekat osobama koje su “predmet lajkovanja”.

Ukratko, pomogli biste onima koje lajkujete (statusi sa linkovima do sajtova/blogova) da drastično smanjite to “tapšanje po ramenu” i da umesto lajkovanja podelite (šerujete/retvitujete) ono što vam se realno dopada.

Sa druge strane, ako sve živo lajkujete – gde je tu vaše autentično mišljenje? Ljudi generalno nemaju dobro mišljenje o onima koji “svaštare” i nemaju svoje mišljenje. Sa ekstremnim lajkovanjem/šerovanjem vi praktično spemujete, jednostavno niste informativni!

Efekti lajkovanja/šerovanja obrnuto su srazmerni količini ovih aktivnosti!

Kada vi postavite određeni status na nekoj društvenoj mreži, vi ste praktično odabrali jedan od miliona sadržaja da bi ste ga iz nekog razloga prikazali ciljnoj grupi koja prati to što vi radite. Kada uz taj podeljeni sadržaj dodate i jasno objašnjenje šta je to zbog čega ste dati sadržaj podelili sa vašom ciljnom grupom, vi ste taj sadržaj priredili za potrebe deljenja na društvenim mrežama – Content Curation.

Ako imate Fejsbuk stranicu koju uređujete, trebalo bi da primetite da manji broj pažljivo odabranih statusa tokom jednog ili većeg broja dana ima značajno veći efekat (vidljivost i/ili broj klikova na linkovani tekst) od većeg broja objavljenih statusa tokom jednog dana. Isto pravilo važi za sve društvene mreže.

Možete sebi postaviti i sledeće pitanje: Kada vama neko veoma često na vašem tajmlajnu postuje različite statuse, da li vi te statuse na kraju uopšte gledate, i da li ste možda takvog “smarača” sakrili sa vašeg tajmlajna? Zašto mislite da bi bilo drugačije kada vi to radite drugima?

Vaš ugled raste sa povećanjem kvaliteta šerovanja!

Ako želite da svojim aktivnostima na društvenim mrežama ostvarite realno povećanje vidljivosti i/ili uticaja, mnogo je mudrije pažljivo odabirati manji broj kvalitetnijih sadržaja za deljenje po vašim kriterijumima koji će vlasnicima sajtova/blogova/naloga na društvenim mrežama doneti realnu posećenost od strane vaših pratilaca.

Vaši pratioci će vas sve više ceniti ako im predstavljate/priređujete sve njima interesantnije sadržaje, i na taj način ćete uticati na povećanje poverenja vaših pratilaca/prijatelja u vas.

Ako želite realno da pomognete onima čiji vam se statusi dopadaju – nemojte statuse lajkovati, već ih podelite sa svojom ciljnom grupom, veći ćete efekat postići.

 

Napomena: Slika je preuzeta odavde.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.3/10 (24 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 8 votes)
Šta je ekstremno lajkovanje i zašto je bolje podeliti odabrani sadržaj?, 5.3 out of 10 based on 24 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 21/04/2014, RSS

Komentari su zatvoreni.