fbpx

Social Media Management danas – “Da li je kod babe – džabe?”

Sredinom 2010. g. napisao sam veoma zapaženi tekst “Novo hit zanimanje – Community Manager“. Više od tri godine kasnije mi živimo u vremenu veoma razvijenog tržišta usluga vođenja naloga na društvenim medijima. Pre nešto više od mesec dana na blogu kompanije HootSuite pojavio se jedan veoma značajan tekst koji preporučujem da detaljno pročitate – “The Social Media Manager is Dead. Long Live Social Media.

Pomenuti tekst pojašnjava na nivou rezultata različitih istraživanja da posao vođenja naloga na društvenim mrežama od strane jedne ili nekoliko osoba u sektoru PR-a ili marketinga po kompanijama se seli u sve delove kompanija, gde vođenje računa o društvenim medijima u kompaniji sada sve više vode računa sami zaposleni iz različitih sektora.

Prema podacima servisa za zapošljavanje Indeed, duplo je smanjen porast ponude poslova koji u svom opisu imaju društvene medije (ili  društvene mreže) – sa 100% povećanja u 2012. na 50% povećanja u 2103., dok se za poslove koji u svom opisu (ne tituli) imaju društvene medije broj poslovnih pozicija koje se traže povećao se za 89%. Istovremeno, broj raznorodnih poslova u kojima je dodato da pored osnovnih stručnosti imaju neke od veština u vezi sa društvenim medijima je u poslednjih godinu dana porastao 13 puta!

Postoje na drugim stranama različita istraživanja koja potvrđuju da se u ovoj godini, a naročito u narednoj godini očekuje značajno povećanje poslova iz oblasti strategije upravljanja promotivnim aktivnostima, koje uključuju i strateško vođenje komunikacije na društvenim medijima.

Drugim rečima, ovaj posao u sektorima marketinga ili PR-a, odnosno posao digital agencija iz domena prostog vođenja naloga na društvenim mrežama/medijima se u narednom periodu seli u domen strateškog vođenja ovog vida komunikacije!

U pomenutim tekstovima se potvrđuju navodi o prelasku u mentorsko/konsultativno/stratešku funkciju vođenja komunikacije na društvenim medijima, gde npr. na HBR sajtu je objavljeno istraživanje koje govori da samo 12% anketiranih kompanija smatra da društvene medije vodi efikasno u odnosu na postavljene ciljeve kompanije. U ovim slučajevima kompanije koje nude usluge iz oblasti komunikacije na društvenim medijima mogu dugoročno da pronađu interes za obavljanje ozbiljnijih usluga iz ove delatnosti.

Istovremeni porast ponude i tražnje menja održive poslovne modele kompanija

Od 2010. g. do danas i u Srbiji, od elitističkog nuđenja skupih usluga iz oblasti vođenja naloga na društvenim medijima, mi danas živimo u vremenu u kojem je određeni broj kompanija počeo da besplatno nudi usluge vođenja naloga na društvenim mrežama, uz kupovinu nekih drugih manje ili više srodnih usluga.

U poslednje dve godine sve više opada broj kompanija koje nude nedovoljno kvalitetne usluge iz ove oblasti (biće ih uvek, ali u sve manjim procentima), ali je i dalje visok broj pojedinaca koji za potrebe različitih kompanija nedovoljno kvalitetno vode naloge na društvenim medijima (čitaj uglavnom Fejsbuk) i to za sve niže cene ovih usluga. U isto to vreme, raste broj kompanija koje prodaju različtie usluge digitalne promocije u tzv. paketnim uslugama, gde se čini da se usluge Community Managementa daju besplatno.

Svaka usluga ima svoju cenu, i svaki kvalitet koji se iskazuje kroz efekte ima svoju cenu, ali obzirom na privrednu situaciju kod nas preko 99% kompanija može biti zadovoljno jeftinijim prosečno kvalitetnim uslugama iz oblasti online promocije koje nude pojedine ovdašnje kompanije – nema ih puno kvalitetnih. Suviše je mali broj kompanija u Srbiji koje imaju dovoljno resursa i mogućnosti u online prodaji da sebi mogu priuštiti skuplje usluge iz oblasti online promocije. Što se bude više razvijala etrgovina u Srbiji i broj kompanija koje traže sofisticiranije (znači skuplje) usluge iz oblasti online promocije (čiji je deo i community management) biće veći.

Kao i u slučaju usluga iz oblasti veb hostinga – pre više od deset godina ova usluga je bila skupa i u najprostijim varijantama, i početkom 21. veka su se pojavili servisi koji su uspeli da optimizuju svoj poslovni model na taj način (softverskim rešenjima) da su dramatično krenuli da smanjuju cene ovih usluga, da bi ostvarili konkurentnu prednost sa ostvarivanjem izuzetno velikog broja klijenata da bi ovaj poslovni model bio isplativ. Mi sada imamo tzv. shared hosting usluge koje su veoma jeftine, a prva sledeća usluga u hijerarhiji kvaliteta je 5-10 puta skuplja od usluge shared hosting. I dalje 99% kompanija u svetu jeste zadovoljno sa tom najjeftinijom uslugom, jer nemaju poslovne zahteve koji traže skuplja rešenja.

U slučaju usluga iz oblasti vođenja naloga na društvenim medijima, isključivo porast prometa koji je u direktnoj vezi sa ovim tipom komunikacije (koji je značajnije moguć samo u određenom broju poslovnih modela) može opredeliti većinu kompanija da koristi skuplje usluge koje su tim kompanijama evidentno isplative.

Zaključak

U narednom periodu će se dešavati sledeće na tržištu usluga iz online promocije kod nas:

  1. I dalje će godinama postojati kompanije koje ne razumeju efekte online okruženja, a li će se njihov broj drastično smanjiti u naredne 2-3 godine. Ovakve firme su fokus najvećem broju digitalnih agencija jer traže najmanje truda za ostvareni prihod.
  2. I dalje će postojati potreba za community menadžerima, ali oni koji smatraju da je ovaj posao smišljanje #, ili ručno postavljanje statusa – bez osmišljavanja načina prikupljanja i aktiviranja online zajednica, ovakvi CM će brzo nestati u narednim godinama.
  3. Objedinjavanje online promotivnih usluga po agencijama će moći da direktno utiče na porast broja raznorodnih klijenata, ako agencija želi da ulazi u segment malih i srednjih preduzeća koje nemaju velike zahteve za online promociju.
  4. U narednim godinama će biti sve veći broj kompanija koje će plaćati dobro za zahtevne usluge online promocije, ali je to ukupno veoma mali procenat od ukupnog broja kompanija koje će tražiti ovaj tip usluga.
  5. Krajem godine ili početkom sledeće ću napisati svoje mišljenje o tržištima različitih usluga online promocije za narednu godinu…

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.6/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 6 votes)
Social Media Management danas - "Da li je kod babe - džabe?", 8.6 out of 10 based on 13 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 08/11/2013, RSS

2 odgovora na Social Media Management danas – “Da li je kod babe – džabe?”

  1. Kao neko ko trenutno nema mnogo vremena za konstantno praćenje ovakvih stvari prilično mi odgovara ovakav kratak pregled i “sažetak”.

    Ono što zaključujem iz ovako predstavljenih informacija jeste da je tržište brzo evoluiralo i da ljudi postaju svesni mogućnosti koje Internet i drštveni mediji pružaju. Iz tog razloga je i došlo do toga da firme kreću da se same bave održavanjem svojih SM naloga, mada je to samo jedan od primera “promene svesti” na bolje.

    U svakom slučaju, ovo je još jedan dokaz koliko se stvari na tržištu brzo menjaju i da je konstantno prilagođenje promenama jedna od veoma bitnih stvari za poslovanje firme ili pojedinca.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. Todorovic says:

    Odlična tema! Lično, itekako cenim ljude koji uspevaju da kreiraju komjuniti oko bilo čega, a pogotovu oko socijalnih profila. Fora je da komjuniti menadžeri moraji imati ekspertizu u procesu koji predstavljanju + pravila online nasuputa…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.