fbpx

SEO kao potreba firme i posao

Trenutno sam u poslu SEO konsaltinga za jednu domaću firmu, i pregledajući manje ili više dostupnu aktuelnu literaturu, primere i sl., došao sam i do interesantog zapažanja da postoje višestruki problemi koji se odnose na SEO kao aktivnost koja bi trebalo da se konstantno obavlja za potrebe nekog web sajta (naročito u internacionalnom okruženju).

Kao prvo, sa aspekta agencija/profesionalaca koje se bave SEO poslom, veoma je bitno kako doći do realnog budžeta za potrebne SEO aktivnosti, kada po pravilu većina odgovornih (čitaj – vlasnici firmi, npr.) nikako nemaju dovoljna znanja da bi mogli da procene koliko je potrebno para uložiti za ovaj tip posla. Sasvim je drugi slučaj kada se SEO posao radi za dotcom gde su vlasnici dugo na Internetu, i mnogo brže i kvalitetnije shvataju potrebu za ovim aktivnostima. Meni su najbolji klijenti (postignuta cena/kvalitet samog posla) oni pojedinci/firme koji su samostalno krenuli u SEO, postigli su neke rezultate, i dosegli su vrh svojih mogućnosti. Njima se ne mora objašnjavati šta je SEO i zašto nešto košta koliko košta, jer se zna koji je to posao…

Sa aspekta zaposlenog u firmi za bavljenje ongoing SEO poslom, takođe je problematično prvo doći do toga da se osoba (jedna ili više) plati za taj posao, a sa druge strane da li je isplativije imati osobu/osobe u kući za taj posao, ili uzeti agenciju (inhouse ili outsourcing). Prednost zaposlene osobe koja je posvećena SEO poslu je svakako konstantna posvećenost sajtu/sajtovima firme (što inače i predstavlja osnovu SEO posla – dugotrajna posvećenost postizanju dobrog rejtinga za one ključne fraze koje donose najveće koristi firmi na Web sajtu), za razliku od agencija koje obično rade više (istovremenih) projekata, dok se sa druge strane postavlja pitanje znanja zaposlenog u odnosu na (kolektivno) znanje specijalizovanih SEO agencija/profesionalaca.

Najinteresantnije je posmatrati priču o SEO poslu sa aspekta konkretnih ciljeva nekog SEO posla koji se postavljaju pred zaposlenog koji radi SEO, ili pred adekvatnog profesionalca/agenciju. Ispostavlja se da u zavisnosti od nekog konkretnog cilja SEO posla zavisi i broj provedenih sati na tom poslu, a ni zaposleni u firmi (ako prima fiksnu platu), a ni agencija/profesionalac (kada rade za fiksnu zradu), nisu baš radi da provode više vremena za određeni posao nego što su planirali, bez obzira što za određeni cilj SEO posla možda je potrebno mnogo više vremena/posvećenosti (misli se uglavnom na poslove koji traju duže vremena) nego što to odgovara zaposlenom/agenciji/profesionalcu.

Ovaj slučaj mnogi (pa i ja) rešavaju preko priče – “koliko para – toliko muzike”, ali ovde se ne radi o tome, već o činjenici da se neki posao za zadatu “dobru” sumu može odraditi dobro, ali može i bolje. Sa druge strane, ako se posmatra optimizacija troškova rada u agenciji, postavlja se pitanje koliko je nekoj agenciji isplativo da se zadržava dodatno na nekom poslu koji je urađen dobro.

Imao sam prilike da čujem za poslove iz oblasti SEO/SEM (još nisam radio takve poslove), gde su provizije bile na nivou nekog procenta od zadatih ciljeva SEO/SEM aktivnosti, i tada definitivno nije problem odraditi posao na pravi način, uz ogradu da se radi o realnim ciljevima, i dobrim zaradama od provizije/procenta ako se ti ciljevi postignu.

Da ne bude zabune, tema ovog posta je došla na osnovu interesantnih observacija koje sam našao na Webu o ovoj tematici, a konkretan posao koji radim iz ove oblasti je dosta dobro (već) plaćen i ne žalim se nimalo.

Prijavite se za uslugu optimizacije vašeg sajta za pretraživače

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
SEO kao potreba firme i posao, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 03/08/2007, RSS

1 odgovor na SEO kao potreba firme i posao

  1. novii says:

    U svakom slučaju prilično racionalno sagledavanje situacije. Svaka čast, ovo će biti od pomoći mnogima, koji se tek susreću sa ovom oblašću koja je inače na engleskom govornom području veoma razvijena. A valjda će i kod nas biti kada se malo raširi ADSL, i poveća broj korisnika.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.