fbpx

SEO – Aktuelni trendovi

Besplatan dokument E-consultancy: SEO Roundtable Briefing – September 2007, donosi pregled aktuelnih pitanja i trendova iz oblasti optimizacije sajtova prema zahtevima pretraživača (obavezno pogledati ostale “Okrugle stolove” koji se besplatno nude na ovom izvrsnom servisu).

Izdvojio bih nekoliko interesantnih detalja iz ovog dokumenta (bez obzira što se odnosi na daleko razvijenija tražišta SEO/SEM usluga od našeg):

  • Generalno, 67 odsto svih pretraživanja Interneta potiče od toga što su korisnici čuli u realnom svetu (Jupiter Research).
  • 12 odsto kompletnog tržišta marketinga putem pretraživača (SE Marketing) ide na SEO. Ostalo je u domenu plaćenog kontekstualnog oglašavanja (na pretraživačima) – paid search advertising.
  • Sve je uočljiviji trend usvajanja strategija Social Media Optimization (ostvarivanje publiciteta preko novih vrsta online media) i Search Engine Reputation Management (uklanjanje rezultata pretraživanja koji se odnose na organizaciju u negativnom kontekstu) – spajanje funkcija SEO sa funkcijama online PR-a.
  • Interesantno je videti kako će i kod nas reagovati organizacije na rezultate pretraživanja Google Universal Search, obzirom da će se često jaka konkurencija pojaviti sa mnogo više rezultata. Interesantan je predlog iz dokumenta da se vidi kako sarađivati sa ovakvom vrstom sajtova (link bilding).
  • Vođenje računa o svim vrstama audio/video/rss fajlova (uključujući i slike), kao i veoma interesantna upotreba alata Google Base (mogućnost davanja dodatnih informacija o proizvodima i uslugama).
  • Link bilding ostaje efikasan SEO alat (hvala Bogu).
  • Interesantno su primećeni problemi pri većem update-u sajta, i da se to rešava osiguravanje kvaliteta (garancije kvaliteta – quality assurance) od strane firmi koje rade ovakvu vrstu posla. Ovo se može i kod nas spovesti, iako ima malo firmi koje bi mogle da garantuju (npr. sa vraćanjem para)da mogu bez greške da urade redefiniciju sajt, a da se rejting ne izgubi, naročito za postojeće sadržaje.
  • Najinteresantnija preporuka po mom mišljenju je korišćene besplatnog A/B Split Test alata – Google Optimizer (analiza najefikasnijeg položaja bitnih elemenata pristupnih stranica, obično za PPC sisteme oglašavanja – Landing Page Strategy). Veoma napredna alatka preko koje manje firme mogu naučiti prava pravila optimizacije stranice za unapređenje prodaje (uvod u PPA priču – plaćanje oglašavanja po akciji korisnika).
  • Naravno da je napomenut problem flash i ajax sajtova, odnosno sadžaja koji su plasirani u ovim tehnologijama.
  • Istaknuta je prednost korišćenja tagovanja sadržaja (bitne ključne reči koje postaju linkovi do sopstvenih sadržaja sa tim rečima). Eto blog softver WP u verziji 2.3 ima automatski datu mogućnost tagovanja.

Za ovu oblast svakako preporučujem da pročitate (i naučite, ako još ne znate) Google Conversion University.

 Prijavite se za uslugu optimizacije vašeg sajta za pretraživače

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
SEO - Aktuelni trendovi, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.