fbpx

RSS agregatori: Planetoid, Blogodak, Blogariat – Poredjenje efekata

Pregledao sam statistike posecenosti i uocio sam interesantne promene koje su se desile sa aspekta broja dolazaka sa sajtova Planetoid.srpski.org, Blogodak.com i Blogariat.com (sa sva tri sajta dobijam slican broj poseta):

1. Prosecan broj poseta koji mi dolazi sa Planetoida je relativno konstantan u poslednjih pola godine. Prema logici Alexa servisa ovo predstavlja pad posecenosti (ako posecenost ne raste, to znaci da poredjenje posecenosti ovakvog sajta sa sajtovima cija posecenost raste jeste negativna).

2. Ukupna posecenost sa sajta Blogodak.com je znacajno porasla u poslednje vreme. Kada se poredi dolazak posetilaca sa prve stranice ovog RSS agregatora, ispostavlja se da je broj posetilaca znacajno manji u odnosu na ostala dva sajta koje ovde poredim. To se moze objasniti razlicitom strukturom sajtova, odnosno nacinima na koje ih njihovi posetioci koriste. Blogodak se definitivno koristi i van prve stranice sajta, jer je ukupan broj posetilaca sa ovog sajta priblizno jednak broju posetilaca sa (uglavnom) prve stranice ostala dva sajta. Ovde postoji i uticaj samog sadrzaja ovog bloga, tj. ciljne grupe koja dolazi na ovaj sajt sa pomenutih agregatora.

3. Posecenost je porasla i sa Blogarijata u poslednjih nekoliko meseci.

Iako se podaci o posecenosti mogu povezati i sa mojim cescim pisanjem u poslednje vreme, cinjenica je da prakticno konstantan priliv posetilaca sa Planetoida, i poravnanje broja posetilaca koji stizu sa ovog sajta, i ostalih pomenutih agregatora, upravo govori da je posecenost prvog sajta opala u korist preostala dva.

Koga zanima detaljnije tematika o blogovima na srpskom jeziku, moze pregledati tekstove sa sajta Blogowski.eu, ili preuzeti pdf sa kompletnim tekstovima ovog autora.

Kada vec pominjem statistike posecenosti, cisto da napomenem da su u poslednje vreme najvise paznje na blogu privukli clanci “Nova autobuska stanica u Novom Sadu” i “Restorani u Novom Sadu“.

Steva Majstorovic i ja smo pricali na temu postova o restoranima, i covek je fasciniram efektima koje je prouzrokovao njegov clanak na svom blogu. Ovo je definitivno tema koja zanima mnoge…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
RSS agregatori: Planetoid, Blogodak, Blogariat - Poredjenje efekata, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

2 odgovora na RSS agregatori: Planetoid, Blogodak, Blogariat – Poredjenje efekata

 1. aljosa says:

  baš se već duže spremam nešto napisati na tu temu. Naravno, ja se bavim najviše prometom s blogariata, i tu postoji stalan trend rasta broja posjetitelja.
  Ono što je bitno kada želimo slične sajtove koristiti kao generatore posjeta, jest da pazimo na stvari kao što su vrijeme objave i naslov.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. dinke says:

  Blogodak je posle "prelease" faze u kojoj smo pokupili zlata vredne komentare i kritike korisnika polako dobio sve mogucnosti koje su planirane(od kojih je imho personalizacija blogova bila krucijalna), tako da me ne cudi porast poseta u poslednje vreme. Takodje, Planetoid je ipak samo baziran na WordPress plug-inu, dok su Blogodak i Blogariat ipak sa programerske tacke gledista ozbiljniji projekti, koji se konstantno razvijaju. Sa druge strane, Blogodak cilja na malo siru publiku od Planete, a obzirom na tematiku tvog bloga, jasno je i zasto imas dosta poseta sa Planete koja je i dalje pomalo "geeky" 🙂

  And last but not least, Planeta je agregator srpskih blogova, dok na Blogarijatu i Blogotku mozes naci srpsko-hrvatske blogove(njihov broj je proporcijalan lokaciji autora, tj. na Blogarijatu je trenutno vise hrvatskih, na Blogotku srpskih 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.