fbpx

Post-Click Marketing – Umetnost konverzije

U sklopu mog predavanja na konferenciji Web Strategija 04 imao sam jedan slajd na temu budućnosti (sadašnjosti) SEO/SEM efekata, koja se manifestuje kroz termin “Post-Click Marketing“. Mario Francešević je u sklopu pripreme za predavanje u Zagrebu iskoristio ovaj termin u kontekstu priprema Web stranica pre i nakon klika korisnika.

Post-Click Marketing predstavlja skup strategija i tehnika koje imaju za cilj iskorišćenje najbolje prakse unapređenja efekata konverzije, koji nastaju nakon klika korisnika na neki oglas ili na rezultat pretraživanja.

O konverziji i srodnim oblastima u vezi sa online prodajom možete pročitati na ova dva mesta.

Konceptualna pojava Post-Click Marketing strategija tokom prošle godine vezuje se za postepeno javno objavljivanje rezultata višegodišnje prakse praćenja konverzije posetilaca u kupce, što je do nedavno bila “dobro čuvana tajna” onih osoba koje već dugo vremena zasnivaju unapređenje svojih  prodajnih efekata (ali i širih ciljeva Web nastupa) na osnovu analitike konverzije Web sajtova.

Da li merite konverziju?

value-per-visitDa biste uopšte počeli da razmišljate o ozbiljnim načinima unapređenja online nastupa (na nivou ostvarivanja precizno određenih ciljeva nastupa, koji mogu biti i sama prodaja, ali ne i obavezno), prvo što je potrebno da saznate jeste koja je cena jednog vašeg posetioca na sajtu, i što je još bitnije, koliko vas košta dovođenje jednog kupca na vaš sajt.

Stepen konverzije predstavlja upravo odnos između ukupnog broja posetilaca i broja kupaca, za određeni Web sajt, grupu proizvoda, pojedinačne proizvode, itd.

Kada se pored ovih podataka dodaju i podaci o tome da li vam je poznato zašto određeni posetioci nisu postali kupci, iako su započeli proces kupovine (tzv. “iskakanje” iz “kupovnog levka” – sales funnel), tada možete reći da ste spremni za unapređenje prodaje na osnovu podataka koje daju softveri za Web analitiku (kao što je npr. Google Analytics).

cat-dog-segmentationU odnosu na prethodno napisano, Post-Klik Marketing predstavlja strategije i tehnike unapređenja prodaje na osnovu višegodišnjeg praćenja unapređenja sopstvenih efekata prodaje, korišćenjem naprednih tehnika Web analitike!

Osnovne komponente Post-Click Marketinga

Generalno posmatrano, postoje tri osnovne komponente upravljanja konverzijom korisnika nakon njihovog klika na oglas ili rezultat pretraživanja:

  1. Upravljanje grupama postojećih i oprobanih pristupnih stranica (Landing Pages Strategy 2.0).
    Praksa korišćenja različitih tipova pristupnih stranica (ili mikro sajtova), odnosno specijalno prilagođenih Web stranica na koje direktno dolazi zainteresovani korisnik, trebalo bi da daje veoma precizne rezultate konverzije u odnosu na njihovo prethodno korišćenje.
  2. Segmentacija sličnih grupa korisnika
    Na osnovu prethodnog iskustva o efektima ciljanog obraćanja različitim grupama korisnika, potrebno je napraviti pristupne stranice koje mogu da imaju za cilj jedan ili dva nivoa segmentacije ciljanih korisnika (pre-segmentacija, i eventualna dodatna segmentacija korisnika).
  3. Usmeravanje korisnika na poznate putanje konverzije
    Osnova uspeha unapređenja stepena konverzije jeste učenje iz prethodnih grešaka pri usmeravanju korisnika u samom prodajnom procesu, i na osnovu poznatih uspešnih putanja korisnika koje su vodile u prodaju, i njihovom kombinacijom, efekti konverzije se mogu značajno povećati.

Preporučujem da pored navedenih linkova u tekstu pogledate i prezentaciju na temu najbolje prakse iz oblasti Post-Click Marketinga.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 03/08/2009, RSS

2 odgovora na Post-Click Marketing – Umetnost konverzije

  1. Одлични совети Драган.

    Уште да е нашиов (МК) пазар стигнат до тоа ниво. Мака мачам за да објаснам вакви работи и колку се тие важни во целиот процес и колкава разлика можат да направат.

    Ама не се предавам, ќе биде подобро 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Sjajno objasnjenje 🙂 Bilo bi dobro da ne bude zabune oko pay per click i post click…ja licno nisam za to da se uvode ovakvi termini, konverzija je sama po sebi dovoljno nepoznata rec…

    Kupovina jeste ono sto se desava nakon klika, ali je vise umece prodaje nego marketinga…( lead nurturing + sales + follow up, pa sve ispocetka).
    Dakle konverzija je rezultat post click marketinga.

    Sto jednostavniji landing page (targetiran landing page, poseban) sa vaznim podacima u vrhu strane (i neopterecen grafikom i viskom informacija – veci je bounce rate ako zbunis posetioca), i naravno uz odnos kvaliteta i cene (povoljan) i garanciju za isporuku, to bi zaista bilo to – sve sto je potrebno da se uspe sa eShopom.
    Ne treba biti Steve Jobs niti Pamela Anderson…;)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.