fbpx

Modeli političke i kompanijske promocije: Barack 2.0 ili Obamarketing

“Boj ne bije svijetlo oružje, već srce u junaka”

“Rat se ne dobija samo upotrebljenim taktikama, već organizovanjem logistike”

U dva pomenuta navoda mogu se generalno obuhvatiti razlozi pobede Baraka Obame na predsedničkim izborima u SAD. Mnogi pominju da je Obama svoje protivnike potpuno deklasirao putem Interneta, ali je istina malo drugačija i veoma poučna:

“Nije Obamin tim genijalan, a McCainov nekompetentan. (…) McCain je izgubio izbore zato što je u kampanji koristio alate promocije čiji je vek upotrebe prošao…” AdAge

Ovo je lekcija koju su (htele ili ne) morale da čuju različite političke partije i kompanije u celom svetu (uključujući i Srbiju), obzirom da je nedvosmisleno dramatična količina sredstava za kampanju došla od strane miliona osoba koje su dale male priloge. Ovo nije značilo da McCain nije koristio Internet u kampanji (on ga je koristio još 1999. za svoju prvu nominaciju), već je značilo da McCain nije imao oko sebe osobe iz oblasti marketinga i PR-a koje se snalaze u pravoj dvosmernoj komunikaciji (two-way communication model) sa potencijalnim biračima (korisnicima). Drugim rečima, McCain nije imao oko sebe osobe koje se na Internetu snalaze kao u prirodnom okruženju (native environment) i to mogu da iskoriste u političke/poslovne ciljeve. Barack Obama je prvi u svetu u punom svetlu iskoristio Internet za dvosmernu komunikaciju.

Na ovim sajtovima možete pročitati detaljnije kako je išla cela Obamina kampanja (online fund raising i većinu online aktivnosti je organizovala kompanija BlueSateDigital), ili neki njeni viralni delovi, a evo nekih primera koji ilustruju moć novih (društvenih) medija i njihovo korišćenje od strane Obaminog tima:

  • Jedna aktivnost (od ukupno 150.000 aktivnosti volontera tokom kampanje!) tokom poslednjeg dana glasanja.
  • OhBoyObama.com volonterski think-thank – volonterski trust mozgova za nove ideje o razvoju kampanje.
  • Korisnici su sami mogli na sajtu my.barackobama.com da kreiraju svoje stranice za prikupljanje donacija (user generated funding). Btw. ova društvena mreža je do kraja kampanje imala preko milion korisnika, pored masovnog korišćenja svih ostalih dostupnih društvenih medija (slogan “Obama Everywhere”). Ovu društvenu mrežu je kreirao jedan od suosnivača Facebook-a! U online kampanji Barak Obame je učestvovao i glavni čovek za prethodno uspešnu Web kampanju Senatora Howarda Deana.
  • New Organizing Istitute, kao organizacija volontera koja daje usluge integracije i organizacije online i offline (političkih) kampanja.
  • Neki saveti za korišćenje glavnih društvenih medija na osnovu iskustva ove kampanje.

Jedno od izdvojenih mišljenja uspeha ove online kampanje jeste korišćenje strategije Colt 45 – Create content that will make people Comment On and Link To it. Sadržaj koji se komentariše i linkuje se sa drugih Web lokacija.

Pogledati prezentaciju upotrebe taktika u kampanji Baraka Obame za potrebe MSP. Posebno proučiti i pratiti Web sajt na temu saveta iz oblasti društvenih medija na osnovu Obaminih online aktivnosti – Barack20.com.

Pobednička oružja Baraka Obame

  1. U ozbiljnijim stručnim analizama (mogu se pronaći preko već datih linkova u ovom tekstu) provlači se zaključak da je za uspeh Obame ipak najvažnija bila sama infrastruktura oko kampanje, koja je uspela da organizuje milione volontera, i da menja tok kampanje praktično u realnom vremenu (zamislite se nad tim koliko je potrebno vremena u jednoj kompaniji da se uradi re-branding, npr., a koliko je za to bilo potrebno Obaminom timu).
  2. Obamina dominacija na Webu je najviše produkt veoma stabilnog i dugog bavljenja kreiranjem baze korisnika (praktično dve godine), pored inovativnih načina korišćenja Interneta. Ova kampanja je dokazala da se politički poeni online koji se na kraju preliju u pobedu mogu postići samo dugotrajnim online aktivnostima, i nikako naglom online pojavom (Blitz Krieg).
  3. Obama je imao veoma ozbiljan tim stručnjaka koji znaju kako da iskoriste društvene medije (korišćenje prave dvosmerne komunikacije) u političke (kompanijske ciljeve) – Social Media Optimization. U celom svetu ima veoma mali broj uspešnih primera masovnijeg korišćenja različitih društvenih medija u kompanijske svrhe, a Obama je prvi iskoristio puni potencijal društvenih medija. Republikanci su još krajem prošle godine shvatili da gube trku online, ali nisu našli adekvatne stručnjake da pariraju na pravi način Obami. Veoma je teško sa strane proceniti ko se stvarno razume u implementaciju kompanijske/političke primene društvenih medija.

Sada se postavlja pitanje da li će Obama ispoštovati svoja obećanja o transparentnoj demokratiji, i da li će stvarno uključiti ogromni broj volontera i u politički proces nakon izbora. Ako se ovo desi (a ne samo Elections 2.0), živećemo realno u vremenu novog političkog mišljenja i delovanja – Social Politics (User Generated Politics), ili Politics 2.0.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Modeli političke i kompanijske promocije: Barack 2.0 ili Obamarketing, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

13 odgovora na Modeli političke i kompanijske promocije: Barack 2.0 ili Obamarketing

  1. Rodoljub says:

    Bravo Dragane,

    Odličan tekst!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Dodao bih jos jedan razlog zasto je Obamina kampanja bila toliko uspesnija u skupljanju para sto je na kraju i presudilo u takozvanim “swing states” koje nisu ni crvene ni plave. McCain predstavlja konzervativnu liniju i glavno obecanje u sferi ekonomije, koja je bila centar kampanje, je smanjenje poreza. Uopste ceo koncept kolektivizacije i davanja sredstava za zajednicki cilj je na marginama interesovanja republikanskih glasaca. Samim tim, cak i da je McCain imao i barem priblizno tako dobro “umrezenu” kampanju ne bi skupio dovoljno novca da ugrozi protiv kandidata.

    Sa druge strane imamo glasace koji ili traze korenitu promenu (siromasni, manjine, imigranti itd) ili su levo nastrojeni i naklonjeni kolektivizaciji i zajednickim ciljevima. Otuda i njihova spremnost da za to plate donacijama. I cak i da nije imao ovako uspesnu kampanju, skupio bi mnogo vise novca od Mekejna, sto je uz dobru kampanju i dobru poruku (koju Obama dobro plasira) jedan od presudnih faktora u svakim izborima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Draganva says:

    Samo da napomenem da ovo nije priča o bilo kakvoj vrsti političkih stavova, već o prikazu interesantnih promotivnih aktivnosti.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Ko je pricao o politickim stavovima? Moja teza je da je levo nastrojenim politicarima mnogo lakse da iskoriste fenomen socijalnih medija i mreza za prikupljanje para i aktiviranje podrske od konzervativaca…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Draganva says:

    Nije komentar namenjen tebi, nego onima koji žele da pišu ovde o političkim stavovima, a ne o temi posta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Sasa A. says:

    Ja sumnjam da je Obama dobio izbore zahvaljujući dobroj marketinškoj kampanji. Već najviše zbog ovoga u šta je Amerika zaglibila, pa ljudi žele neke promjene.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Sve je to super. Ali da nije bilo Obama girl i rvanja sa Giulliani girl na samom početku (svi se sećate spota), i da je iza klipova na youtube stajao Mitar Mirić a ne tim producenata, stilista, svega, ne bi od Obame bilo ništa.
    Ključna reč je sexy. Drugi ključni trik je što je Barak Obama uspeo da dopre (da se klikne) sa onlajn generacijom. I to je to.

    Lično se sećam da kada sam prvi put videla klip sa Obamom (2006. godine u proleće) kada je on bio kandidat a ne pobednik ni u najavi, sve sam mislila o njemu samo ne da je sexy.

    Kod nas sve po starom – dokle god se domaći političari posipaju pepelom što uopšte koriste facebook (“nisam ja, to moj tim održava i samo me obaveste kad je nešto važno!”) i to onda kada pouzdano znamo da ga koriste, meni će biti krivo….. što imaju loše savetnike 😀

    E…a kada će ovde razlog za hejt biti što kandidat za predsednika ne koristi email iako ima iPhone?? 😆 Ili što nosi oružje. 🙄

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Draganva says:

    Smisao cele ove priče jeste da su strategija (infrastruktura i organizacija) donele pobedu Obami, a da su u to uključene taktike kao što je viral ObamaGirl.

    Naravno, priča je mnogo složenija, i uključuje veliki broj faktora (nada da će Obama rešiti ekonomske probleme, njegova elokventnost, istrajnost…), ali svi ti faktori sami po sebi ne donose pobedu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Uz duzno postovanje, Dragane, tehnologije nikada ne donose pobedu ako proizvod nije dobar.
    I drugima su stajali na raspolaganju ti alati, pa ih nisu efektivno koristili. Bice da je ovde ipak rec i plasmanu PRAVIH poruka, i to ima veze sa marketingom vise nego sa integracijama sa alatima. Isto to, samo da je dosadno, ne bi uspelo.

    To bi bilo kao da pobedi onaj ko ima najvise biloborda i reklama na tv u nasem svetu ovde.
    Btw. ne znam kako ostali, ali ja se ne opredeljujem prema tome kroz koji sam medij primila poruku vec prema samoj poruci. Puka integracija i ovladavanje tehnikom viralnog marketinga ne znaci nista samo po sebi. Dobra ideja imace sledbenike uvek, kao sto ce losa, uz mnogo reklame, propasti (ponavljam, ovo ne vazi za nas, drugacije su paradigme).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Draganva says:

    Jelena, pročitaj dugi pasus mog komentara, i prvi red samog teksta… Uopšte nije reč o tehnikama… Skeniraš tekst, ne čitaš 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. obostrano je izgleda 😆

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Kako beše ono: “Čerčil je bio čovek radija, Kenedi televizije, a Obama Interneta”…

    Inače da se pohvalim – drugi sam na Google-u kad se kuca “Obamarketing” 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  13. Trebinje says:

    Čovek je pametno iskoristio internet za predsedničku kampanju i pobedio. Ko se toga seti i kod nas ima dobre šanse…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. […] da koriste Internet za pripremu kampanje nekih 6 meseci pre izbora, što je mnogo manje vremena od kampanje Obame u SAD (2 godine). I za tih šest meseci partije nisu dovoljno povele računa o sopstvenim Web […]

Komentari su zatvoreni.