fbpx

Mainstream mCloud kao nova faza u razvoju domaćeg veb hostinga – Detaljna analiza

Pre nešto više od nedelju dana u većem broju ovdašnjih medija osvanula je vest o novoj ponudi cloud hostinga – mCloud u Srbiji od strane kompanije Mainstream, koja je predstavljena između ostalog kao realna konkurencija svetskim hosting servisima, i kao domaća (cloud) hosting revolucija koja “gura tzv. shared hosting u prošlost”.

Na ovom blogu u poslednjih meseci postoji nekoliko tekstova na temu veb hostinga čiji je partner upravo kompanija Mainstream, gde bih vam posebno preporučio da pre čitanja ovog teksta proučite priču o vrstama veb hosting usluga, sa akcentom na razlike između shared hosting i cloud hosting servisa, koji su tema ovog teksta.

U nastavku sledi objašnjenje razlika u uslugama između veoma popularnog shared hostinga i cloud hostinga, kroz poređenje konkretnih ponuda za ove usluge na nivou jednog kvalitetnog inostranog i domaćeg veb hosting provajdera. To bi trebalo da pokaže da li su tvrdnje koje su objavljene o mCloud servisu u medijima tačne.

Shared Vs. Cloud Hosting: Da li znate zašto je iznajmljivanje kreveta u hostelu jeftinije od iznajmljivanja sobe u hotelu?

Osnovna razlika između tzv. deljenog ili shared hostinga i praktično svih ostalih vrsta veb hosting servisa (uključujući i cloud hosting) je u tome što kod deljenog hostinga “Na jednom veb serveru mogu se naći stotine ili hiljade nekih drugih veb sajtova koji dele resurse jednog kompjutera, kao što su snaga procesora (CPU) i tzv. osnovna radna memorija kompjutera (RAM).” To je i osnovni razlog zašto je ovaj tip veb hosting usluge najjeftiniji, i najveći broj sajtova upravo koristi ovaj tip veb hostinga.

Kod cloud hostinga resursi većeg broja kompjutera (veb servera) softverski omogućuju kreiranje posebnog virtuelnog servera sa karakteristikama koje se slažu sa realnim potrebama veb sajta. Glavna karakteristika cloud hosting servisa je mogućnost da kompanija koja iznajmljuje ovaj tip hostinga može npr. u veoma kratkom roku (nekoliko minuta) da odreaguje na povećanu posećenost sajta (povećanjem RAM memorije, povećanjem broja procesora, i sl.), i nakon takvog događaja da brzo vrati karakteristike hostinga na prethodne vrednosti, i na taj način plaća samo ograničeno povećanje potrebnih resursa za veb hosting.

Druga cenovna revolucija veb hosting usluga pojavom povoljnih cloud hosting usluga

Da bi se razumeo značaj nove ponude mCloud.rs i njenih posledica na ponudu ovdašnjih veb hosting usluga u narednih nekoliko godina, može se napraviti paralela sa pojavom naprednih softverskih shared hosting rešenja tokom 2001./2002. godine, koja su imala za posledicu nagli značajan pad cena veb hostinga.

Prve usluge veb hostinga do početka 2000. g. bile su veoma skupe, što je počelo da se menja pojavom veoma naprednih softverskih rešenja za upravljanje serverima (kao npr. godinama popularni Plesk ili cPanel) koji su sve bolje koristili resurse tadašnjih kompjutera, a istovremeno su značajno pojednostavili i automatizovali načine upravljanja tim serverima – sve veći broj osoba je sa mnogo manje znanja mogao da upravlja manje ili više komplikovanim akcijama na serverima.

Ova prva cenovna revolucija veb hostinga se desila u segmentu najčešće korišćenog shared hostinga, koji se sa nekoliko desetina EUR za desetak MB mesečno tokom kraja prošlog veka, spustio čak na nekoliko dolara godišnje za nekoliko stotina GB. Ove cene shared hostinga će i dalje da padaju sa padom cena hardverskih resursa, kao i poboljšanjem karakteristika softvera za upravljanje ovim tipom veb hostinga.

2008. g. sam na ovom blogu pisao o Cloud megatrendu, nekoliko godina kasnije su i kod nas su počele da se pojavljuju veb hosting usluge ovog tipa. Sve do pre nekoliko meseci u svetu i sada sa novom ponudom mCloud servisa kod nas nikada u istoriji veb hosting servisa nije se moglo načiniti poređenje sličnih cena dobrih shared hosting ponuda sa nekim kvalitetnijim tipom veb hosting usluge kao što je cloud hosting.

Po mom mišljenju, posledica ove druge cenovne revolucije cena veb hostinga imaće kao dugoročniju posledicu prvi put značajniji pad broja veb sajtova na najjeftinijim tipovima veb hostinga.

Poređenje cena veb hosting usluga: DigitalOcean, DreamWebHosting i mCloud

Da bi u praksi uporedili cene veb hosting usluga i šta se za njih realno dobija, uzeo sam za primer cenovnik cloud hosting usluga poznatog svetskog provajdera DigitalOcean.com, kao i cene kvalitetnih shared hosting usluga jedne od nekoliko kvalitetnih kompanija u Srbiji sa ovim tipom usluga – DreamWebHosting.net. Mogao sam uzeti i neke druge kompanije koje imaju nešto manje ili nešto veće cene, ovi servisi se inače često pominju u ovdašnjim diskusijama o veb hostingu, a smatram da je ovo dovoljno da bi se na praktičnom primeru uvidelo da su mCloud usluge uporedive sa svetski poznatim hosting provajderima, i da se cene mCloud usluga mogu porediti sa cenama kvalitetnijih shared hosting ponuda.

Nakon prikaza cenovnika, objašnjeno je moguće poređenje cena ovih veb hosting provajdera.

amazon-cloud

Amazon S3 Cloud Hosting

Za početak, na gornjoj slici možete videti primer cenovnika za cloud usluge kompanije Amazon, koje očigledno nisu za “šire narodne mase”.

digitalocean-cloud

DigitalOcean Cloud Hosting

Na slici iznad možete videti cenovnik cloud hosting usluga kompanije DigitalOcean koji je u različitim segmentima uporediv sa cenama mCloud servisa.

mcloud-cene

Osnovna ponuda mCloud veb hostinga

Iznad je prikazana osnovna ponuda cloud hosting usluga koje nudi servis mCloud.

dreamwebhosting-shared

DreamWebHosting Shared Hosting

Poslednja slika prikazuje shared hosting pakete kompanije DreamWebHosting.

 

Jedna od varijanti analiza prikazanih cena je:

  • U slučaju najjeftinije ponude DigitalOcean od 5 $US mesečno, tj. 60 $US godišnje, u poređenju sa mCloud najjeftinijom ponudom, za sličnu cenu dobija se manje prostora na SSD hard disku – 10 GB (veoma brzi hard diskovi), sa manjom količinom saobraćaja – 300 GB, ali sa duplo većom RAM memorijom – 1 GB. Za sajtove koji imaju takvu veličinu da im je dovoljno 10 GB prostora (sasvim dovoljan prostor za većinu veb sajtova) i kojima je dovoljno 300 GB saobraćaja (npr. moj blog sa preko 20.000 posetilaca mesečno ima desetak GB saobraćaja, a često i manje), ponuda mCloud servisa je sasvim odgovarajuća.Veomaje važno da za se veoma sličnu cenu dobija 1GB RAM memorije koji značajno utiče na brzinu učitavanja stranica.

    Takođe, skoro identična konfiguracija Cloud Servera je uz godisnji popust čak i povoljnija od najpopularnije konfiguracije kod DigitalOcean-a.Kod mCloud servisa cene su sa PDV-om, pa kompanije u PDV zoni mogu imati niže cene vraćanjem PDV-a. Takođe, mCloud podrazumeva domaću podršku (srpski jezik), servere u Srbiji (brži odaziv za posete iz Srbije)…

  • U slučaju poređenja ponude DreamWebHosting sa mCloud ponudom, uzeo bih Professional Hosting shared hosting paket, u poređenju sa najjeftinijim mCloud hosting paketom. Za 6.800 din (sa PDV-om) preko DreamWebHostinga se dobija 15 GB prostora, 450 GB saobraćaja. Podatke za RAM memoriju nisam pronašao, jer se ova memorija balansira u zavisnosti od drugih sajtova na istom serveru, a sve pomenute karakteristike mCloud hostinga su dodeljene samo jednom paketu za neograničeni broj sajtova i domena.

    Pored pomenutog poređenja, još važniji aspekt koji nude i DigitalOcean i mCloud je garancija na ponuđene usluge – tzv. SLA (obavezno pročitati tekst), gde se u slučaju i jedne i druge cloud hosting usluge garantuje dostupnost servera od 99.99% (dozvoljena nedostupnost servera od 52.56 minuta godišnje) , za razliku od 99.9% (dozvoljena nedostupnost servera od 8.76 sati godišnje) na DreamWebHostingu, gde na sajtu nisam uspeo da pronađem dali postoji SLA za njihove usluge (možda ima, ali nisam našao). Ovo ne znači da je ponuda DreamWebHosting loša (veoma je dobra), ali kada se uđe u poređenje karakteristika shared hosting servisa sa cloud hostingom za sličnu cenu – cloud hosting je značajno kvalitetniji.

Preporuka za Cloud Hosting je kada želite garantovani kvalitet usluge i kada se naglo povećava posećenost vašeg sajta – slučajno ili namerno

Svi oni pokušaji da se padovi određenih sajtova u Srbiji u prethodnom periodu opravdaju cenzurom u većini slučajeva (ne kažem u svakom slučaju) su u osnovi bili sajtovi sa neočekivanom velikom posećenošću na slabim/jeftinim shared hostinzima. Ovo je jedan od najjednostavnijih primera kada treba preći na cloud hosting – kada možete očekivati velike oscilacije u posećenosti koje vam mogu oboriti jeftini hosting – što se u slučaju cloud hostinga rešava pozitivno u minutama (ako do probijanja limita u saobraćaju i ostalim resursima uopšte i dođe).

Čak i ako vaš sajt ne spada u one koji imaju velike oscilacije ali vam se sajt sporo ucitava zbog drugih sajtova sa kojima delite serverske resurse, cloud hosting je rešenje za vaše probleme.

Obzirom da sada postoji veoma povoljno napredno cloud hosting rešenje i u Srbiji, moja je preporuka svima koji žele garanciju da vam se neće dešavati svakakvi nepredviđeni događaji, da pređete na cloud hosting usluge – sada je to veoma isplativo.

 

Partner ovog teksta je kompanija Mainstream

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/10 (32 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -2 (from 12 votes)
Mainstream mCloud kao nova faza u razvoju domaćeg veb hostinga - Detaljna analiza, 4.2 out of 10 based on 32 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 16/03/2015, RSS

9 odgovora na Mainstream mCloud kao nova faza u razvoju domaćeg veb hostinga – Detaljna analiza

  1. Interesantan pogled na cloud tehnologije iz perspektive biznisa 🙂 Ono sto nedostaje, barem po meni, je pazljivija upotreba terminologije kako bi se znalo tacno sta se uporedjuje. Npr. S3 je storage servis AWS-a i ne mogu se njihove cene porediti sa VPS-om koje pruza mHosting i DigitalOcean.

    Iako radim vec nekoliko godina sa razlicitim AWS servisima i mislim da sam upoznat sa trendovima kao sto su IaaS i PaaS, nisam imao prilike da se upoznam sa mCloud resenjem. Nadam se da postoji free tier paket koji cu isprobati pa cu se vratiti sa nekim svojim utiscima o ovom domacem resenju. Moja iskustva sa domacim cloud provajderima su losa i uglavnom se daleko bolje performanse ostvaruju kod ozbiljnih IaaS provajdera kao sto su AWS, Windows Azure, Rackspace. Tacno je jedino da u slucajevima ovakvih servisa morate imati nekoga ko je tehnicko lice obuceno da radi sa tim sistemima i u tom slucaju podrska koja je na engleskom jeziku je najmanji problem.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.7/5 (6 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +5 (from 5 votes)
  2. Igor Damic says:

    Cisto da napomenem, digitalocean je daleko od cloud hostinga. Ako malo bolje procitate po njihovoj dokumentaciji videcete da je DO obican VPS sistem i to unmanaged.
    DO je jedan od onih provajdera koji su apsolutno izvrnuli termin cloud hostinga. Ako nekome stvarno treba pravi cloud hosting onda definitivno treba da gleda nekog drugog provajdera umesto DO (Amazon, Akamai, MaxCDN itd.)

    E sad citajuci mcloud ponudu cini mi se vrlo slicna kao digitalocean? Mozda gresim, ali da li mcloud cloud hosting ima pravi medjunarodni content delivery network (CDN) ili ne?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +5 (from 7 votes)
  3. mCloud usluga je daleko od najprostijeg VPS-a i bare-bone bazicne IaaS usluge koju DO nudi, primarno za developere.
    Takodje, trenutno, VPS i ssd-ovi su kod DO fiksirani za jedan fizicki nod i u slucaju pada mnogo je veci rizik da izgubite podatke.
    DO je dobar ali mCloud je bolji i ima siru primenu i mogucnosti, pored toga sto je domaci i nudi razlicit nivo podrske.
    U okviru mCloud usluge mozete imati backup na odvojenim storage-ima, birati izmedju Linux ili Windows OS-a, mozete traziti LB, free Anycast DNS, kupiti SSL, kao i domen. Sve sto nije predefinisano na sajtu, u dogovoru sa mCloud timom, mozete zatraziti (npr. MS SQL, , semi-managed uslugu, jednokratnu pomoc, konsultacije, druge servise, itd). Kada pricamo o VPS-ovima mozete skalirati lako i brzo svoj server bez ogranicenja u predefinisanim paketima, kao sto je slucaj kod DO recimo. Na kraju mozete zakupiti i virtuelni data centar pa sami kreirati VPS-ove kako zelite.

    mCloud u okviru svojih servisa ima CDN uslugu, gde kao clan medjunardone konfederacije 2000 PoP-ova moze istu ponuditi bilo gde u svetu. Poenta je sto je nasa domaca infrastruktura dovoljno jaka, da ne kazem najozbiljnija u regionu, tako da za 99 % domacih klijenata nema ni potrebe za CDN-om. CDN, kao servis je pitanje tehnickog resenja, brzine servisa i cene protoka, zavisno od toga gde vam je trziste. Ako vi imate odlicnu infrastrukturu, trziste vam je u Srbiji i Evropi, postavlja se pitanje finansijske i tehnicke isplativosti koriscenja CDN-a, posto se isti naplacuje po GB zavisno od lokacije u svetu. Za onih 1 % klijenata CDN je dostupan i funkcionalan skoro 2 godine (na zahtev).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.1/5 (9 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 11 votes)
    • Igor Damic says:

      Hvala na odgovoru Aleksandre. Drago mi je da vidim jednu ozbiljnu firmu koja se bavi ovom tematikom na nasim prostorima.
      Ja sve svoje hosting projekte drzim vani iz bas tog razloga sto nisam nasao jos nijednog domaceg koji to radi na takav nacin na koji barem ja ocekujem a da je cenovno konkurentan.

      Evo ovako samo jos par pitanja:
      Gde vam se nalaze serveri?
      Kazete da mogu lako skalirati svoje VPS-ove. Jel to automatski napravljeno da napr. ako sajt zahteva vise resursa onda on automatski i dobije ili ipak mora rucno da se podnese zahtev za povecanjem resursa?
      Jel nudite cpanel uz neki paket?
      Citam vasu ponudu za cloud hosting odavde – http://www.mcloud.rs/servisi/cloud-hosting/
      Da ne ulazim sada u terminologiju cloud-a, pokusavam da vidim razliku izmedju klasicnog shared hostinga i vaseg cloud hostinga. Trenutno je ne vidim. Mozda mozete da mi objasnite tacnu razliku? Koliko klijenata stavljate na jednu masinu/server?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +2 (from 2 votes)
      • Igore, Aleksandar trenutno nije u mogucnosti da odgovori, pa cu ja.

        Serveri se nalaze u Srbiji u 3 data centra koja su povezana optickim prstenom (vise detalja mozete videti na http://www.mcloud.rs/tehnologija/data-centri/).

        Skaliranje resursa za Cloud servere je automatizovano, ali je potrebno da bude inicirano od strane korisnika. To znaci da se resursi nece automatski prosiriti i prilagoditi sajtu, vec korisnik u bilo kom trenutku moze da ih prilagodi trenutnim potrebama preko mCloud panela, za par minuta.

        U ponudi Cloud servera postoji opcija da se izabere preinstaliran cPanel, ali se sama cPanel licenca za VPS posebno placa. Preinstaliran cPanel server stize sa trial licencom i punim pristupom WHM/cPanel servisu (cPanel u ovom slucaju dolazi kao paket WHM/cPanel). Cene licenci mozete videti na http://www.mcloud.rs/servisi/licence/

        Cloud hosting, odnosno mHosting paketi su namenjeni korisnicima koji bi zeleli naprednije hosting resenje od shared hostinga, ali nemaju iskustva u radu iz konzole i odrzavanjem virtuelnog servera i kojima je dovoljan samo kontrolni panel, FTP i PHP MyAdmin. Iako je u pitanju zakup virtuelnog servera, za koriscenje mHosting Cloud servisa nije potrebno da znate administraciju Linux ili Windows VPS servera, dovoljno je da zelite bolju i kvalitetniju hosting uslugu od shared hostinga. Pored garantovanih resursa na koje ne mogu da uticu drugi korisnici, kao sto je slucaj kod shared hosting usluga, SSD diskovi koje koristimo daju potrebnu brzinu i stabilnost sajtovima. Servis podrazumeva zakup virtuelnog servera koji koristi samo 1 korisnik, sa garantovanim resursima i vec instaliranim kontrolnim panelom Sentora, koji je besplatan i veoma jednostavan za rad.

        Slobodno nam se javite za vise informacija telefonom ili emailom.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: +6 (from 6 votes)
  4. @Igor Damic, svi vi koji niste probali mCloud hvalićete nekog svog konja koji vam se trenutno čini pouzdanim, sve dok taj konj ne krene da traži mnogo više hrane nego što možete da mu date, onda ćete naći drugog, pa trećeg…

    Mi smo, dok nismo prešli na mCloud, a koji nam je preporučio Ivan Minić, pre toga promenili skoro sve “hosting kompanije” u Srbiji, a nekoliko godina pre toga smo mislili da je EUnet hosting najbolji, imali super saradnju i sve ok (iako su nam bezbroj puta suspendovali sajt bez razloga, bili nedostupni, brisali i pregledali naše fajlove), dok nam nisu izbrisali podatke bez ičijeg pitanja, radi se o 70GB fajlova,

    Kada smo prešli na mCloud, 14.4.2014. osetili smo po prvi put sigurnost svog sajta i počeli mirno da spavamo znajući da će nam sajt raditi i sutra kada se budemo probudili, takođe, od kada smo prešli na mCloud naučili smo mnoge stvari zajedno sa mCloud timom, savladali desetine problema, prosto, naučili smo da se kompletno oslonimo na mCloud

    ovim putem se zahvaljujem Stefanu Đorđeviću i Jeleni Opačić koji su i van svog radnog vremena izlazili u susret ne znam ni sam koliko puta, i koji će siguran sam da nastave to da rade jer stvarno, iz aviona se vidi, vole svoj posao,

    kada kontaktirate mCloud, niko vam ne priča “vidite sa kolegom, videcu sa kolegom pa ce vam javiti treci”, ne!

    Povratni odgovor je uvek “Pogledacu odmah pa vam javljam; odmah cemo srediti; to je zato sto ste pogresili ovde i ovde, pomocicu vam da sredite” – o čemu dalje da pričamo?

    Činjenica je da je mCloud tim rešen da uspe u tome na čemu radi, a lično sam siguran i potpisujem da će uspeti da se za par godina priča samo o njima, a da će ostali lešinari koji sebe nazivaju hosting, još i kompanijama krenuti da rade nešto drugo.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.1/5 (10 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +5 (from 7 votes)
    • Igor Damic says:

      To sto se Vama desilo je strasno. 70GB izbrisanih fajlova je sramota. Za to ide tuzba.
      Inace, nisam nikog hvalio specificno, cak stavise bas mi je drago da se najzad pojavljuje jedna ozbiljna kompanija u hosting svetu kod nas.
      Sobzirom da ste zadovoljni korisnik, koji paket koristite? VPS? Cloud neki?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +3 (from 3 votes)
      • Igore, koristimo cloud,
        u pravu ste za tužbu, ali smo ipak izabrali da sačuvamo svoje živce i nastavimo svoj posao, bilo kako bilo, tih fajlova nema,

        Obzirom da smo iz (još uvek) nerazvijenog mesta (Vranje. Bujanovac), i da smo jedini koji se profesionalno bave izradom sajtova i preporukama za hosting itd, na svu sreću, EUnet neće prodati nijedan hosting nalog, sve dok mi delujemo na ovom području, bar ćemo se truditi da to bude tako.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: +4 (from 4 votes)

Komentari su zatvoreni.