fbpx

Kupovati i prodavati povoljno, jeftino, ugodno i mudro?

Ovo je tekst koji je namenjen i kupcima i prodavcima – kako da spoje povoljno, ugodno i mudro, da bi dobili više i u kupovini i u prodaji proizvoda.

Poznata je poslovica “Nismo dovoljno bogati da kupujemo jeftine stvari“, a različita istraživanja i u svetu i u ovim krajevima pokazuju da se većina nas naučila kako kupovina najjeftinijih stvari nije baš uvek najpametnija:

  • Setite se samo kupovine loših veoma jeftinih kineskih proizvoda koji se bukvalno raspadnu posle veoma kratkog vremena upotrebe (naravno, ima i kvalitetnijih kineskih proizvoda, ali je pitanje koliko ih trgovci naručuju).

Potpuno je druga priča kupovina različitih proizvoda na popustima – generalno, zašto bismo kupovali istu stvar za veću cenu? Ovu činjenicu savremene (e)trgovine masovno koriste za privlačenje kupaca (proizvodi i usluge na popustima), ali i u ovom slučaju mogu se postaviti različita pitanja kao što je npr. – da li je uvek mudro kupovati proizvode samo tamo gde su jeftiniji (na popustima).

Kupci: Ako želite da imate trgovinu u vašem komšiluku – morate ulagati u nju!

Ako se razmatra način prodaje proizvoda poslednjih godina, ono što se može videti jeste da ako posmatra prodaja istog proizvoda putem različitih prodavnica na internetu i van njega – svi smo primetili da u velikom broju slučajeva postoje veoma različite cene za iste proizvode u različitim (e)prodavnicama.

Internet ovde veoma dobro dođe kao mesto gde se ovakve cene mogu uporediti i izabrati najpovoljnije mesto za (e)kupovinu.

Sve je to lepo, ali potrebno je da poznajete kako funkcioniše trgovina, da biste znali zašto vaša komšijska trgovina propada – logika klasične prodaje kaže:

  • Mala trgovina na mestu gde nema puno kupaca ne može da ima niske cene kao što ima mega-market u kojem kupujete povoljno! To se zove ekonomija obima – Trgovac koji naručuje dve gajbe jabuka ne može da ih dobije po istoj ceni kao što to dobije trgovac koji naruči pet šlepera tih jabuka.

Da biste zadržali vašu komšijsku trgovinu na svom mestu, potrebno je da kupujete u njoj! Nećete propasti zbog kupovine proizvoda koji su skuplji 10-20 din, ali ćete na taj način omogućiti da vaša komšijska trgovina opstane.

Proizvođači i uvoznici: Kuda ide savremena (e)trgovina? Ako su vam velike trgovačke marže – napravite svoju e-trgovinu!

 

Velika konkurencija trgovaca neminovno smanjuje cene proizvoda, što je kupcima dobro, ali to neko mora da plati:

  • Trgovci i vele-trgovci uglavnom ne smanjuju provizije koje traže od proizvođača i uvoznika da bi prodavali njihove proizvode. U većini industrija u ovim krajevima ovakve provizije se nisu smanjivale u poslednjih 15-20 godina, češće su se povećavale u određenim slučajevima.
  • Živimo u vremenu u kojem se u klasičnoj trgovini poslednjih godina stvaraju dominantni trgovci u različitim oblastima koji sve više ucenjuju proizvođače i uvoznike da povećaju provizije prema njima.
  • Da bi se cene ovakvih proizvoda smanjivale, proizvođači i uvoznici ili moraju da smanjuju svoje cene, ili da otvaraju sopstvene klasične trgovine da bi bili na tržištu klasične trgovine.
  • Najisplativije je otvaranje e-trgovina, ali mnogi proizvođači i uvoznici imaju opravdani strah da će doći u lošiji položaj kod svojih vele-trgovaca i direktnih trgovaca, ako bi svoje proizvode ponudili po nižim cenama u sopstvenim e-trgovinama – jer vele-trgovci i klasični trgovci uglavnom ne moraju da imaju takve proizvode u ponudi!

Posledica ovakvog stanja trgovine donosi:

  • Proizvođač ili uvoznik u svoju cenu u klasičnoj trgovini mora da ukalkuliše veliki trošak vele-trgovine i trgovine, a veoma često mora da kalkučiše i sa troškom stajanja para kod trgovca/vele-trgovca, ako ovaj zadržava sredstva duže vreme. Naplata bi po aktuelnim Zakonima trebala da bude najkasnije za 60 dana, što se ne poštuje baš uvek (ali je to sada mnogo češće ispoštovano nego što je bila ranija situacija).
  • Mnogi proizvođači/uvoznici moraju da podižu svoje cene, a samim tim se podižu i cene proizvoda, jer ne mogu da kompenzuju povećanje troškova za zadovoljenje apetita dominantnih trgovaca.
  • Dominantni trgovci ovakve velike provizije koriste za upravljanje popustima koje vidite na različitim klasičnim i onlajn reklamama.

Trenutno najbolje rešenje ove situacije u klasičnoj trgovini jeste kreiranje e-trgovine, sa pametnom cenovnom politikom koja ne predstavlja “pretnju” vele-trgovcima i klasičnim trgovcima, sve do momenta kada udeo prodaje u e-trgovini nije dovoljno veliki da pritisci klasičnih (vele)trgovaca prestanu da budu bitni.

Već se do kraja 2015. g. približavamo cifri od 70% stanovništva koje koristi internet, što će biti i više u narednim godinama, a pored toga uvek postoji mogućnost izvoza proizvoda prodajom preko interneta. Znači, šanse za trgovce i uvoznike sigurno postoje na internetu!

Kupujte povoljnije preko interneta, i kupujte mudrije u vašoj lokalnoj trgovini!

Upravo iz navedenih razloga, u narednom periodu biće još povoljnije kupovati preko interneta, jer se to isplati svima – i prodavcima (jeftinije poslovanje) i kupcima (jeftiniji proizvodi).

Istovremeno, potrebne brze redovne kupovine obavljajte u vašoj komšijskoj prodavnici, jer ćete na taj način omogućiti opstanak veoma potrebne trgovine u vašem komšiluku.

 

Napomena: Slika je preuzeta iz teksta “Život: Radi, Kupuj, Troši i Umri

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Kupovati i prodavati povoljno, jeftino, ugodno i mudro?, 5.5 out of 10 based on 6 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 01/11/2015, RSS

Komentari su zatvoreni.