fbpx

Komercijalni bloger Vs. profesionalni bloger?

Kada je pre neki dan Peđa Blogowski pustio reklame na svom blogu (pogledati cene reklamiranja), povela se interesantna rasprava na temu da li je uopšte uputno postavljati reklame na blogovima (prvi deo rasprave – Bezkomentara.org).

Kako Peđin potez nije ni prvi, niti jedini (pogledati reklame na blogovima studentata iz Beograda), uključujući i određeni broj najpopularnijih domaćih blogova, a u narednom periodu očekuje se pojava sve većeg broja profesionalnih blogera, postavlja se pitanje da li postavljanje reklame na blog (Peđa je naveo da je postao komercijalni bloger) znači da je bloger postao profesionalac (profesionalni bloger)?


Da preformulišem napisano kroz nekoliko pitanja:
– Da li naplata reklama predstavlja prelazak u vode profesionalnog blogovanja?
– Da li profesionalni bloger znači da se radi o osobi koja isključivo zarađuje sredstva od pisanja bloga?
– Da li komercijalizacija bloga predstavlja samo uvod u profesionalno blogovanje?

Mislim da je pitanje uputno, obzirom da profesionalno obavljanje posla (profesionalac) znači da se na etički i poslovno korektan način obavljaju određene radnje za novčanu protiv-vrednost.

Ukratko odmah da odgovorim (pre nastavka ove teme) da reklamiranje nije jedini izvor prihoda od profesionalnog blogovanja (napomenuto kasnije u tekstu)…

Što se tiče same pojave profesionalnog blogovanja (u toku 2008. g. biće na ovim prostorima sve više onih koji će “ući u te vode”), uputno bi bilo pročitati šta se sve o tome piše na malo (ili puno) razvijenijim tržištima:

 • Bilo bi dobro da saznavanje o stanju na tržištu profesionalnog blogovanja u svetu počnete sa člankom koji se bavi tematikom koliko je profesionalno blogovanje održiv poslovni model (“da li se može ‘leba najesti od ovog posla”). Autor ovog članka veoma iskreno navodi da većina onih koji žele da zarađuju pare od blogovanja u svetu teško mogu da dođu do 500 posetilaca (visitors) na dan (ne poseta /visits/ – broj posetilaca koji uključuje i njihov povratak na sajt). Blogowski nema ovaj broj posetilaca na prosečnom dnevnom nivou (uključujući i RSS feed), ili ga ponekad jedva dostiže – pogledati njegove statistike posećenosti (radi se o posetama, ne posetiocima). Ni ja nemam ovaj broj posetilaca (radi se uvek o jedinstvenim posetiocima), iako mi je blog posećeniji od Peđinog – pogledati sliku i komentar u nastavku. Tek kada posećenost bloga na dnevnom nivou pređe 1.000 posetilaca na dan, tada se mogu očekivati neki značajniji prihodi.
 • Reklamiranje naravno nije jedini način zarade od pisanja blogova, a članak na ovu temu možete pročitati na IAOC blogu, kao i u kategoriji zarade na veoma popularnom blogu Problogger.com.
 • Iako većina blogera koji imaju komercijalne blogove nema naročitu zaradu, to ne znači da nema onih blogera koji su veoma profitabilni. Članak na ovu temu iz novina San Francisco Chronicle.

Kolika je posećenost najpopularnijih blogova u regionu?

Meni je bilo interesantno da vidim statistike koje je Blogovski postavio uz ponudu za oglašavanje, obzirom da se do sada najpopularniji domaći blogeri nisu mnogo bavili objavljivanjem podataka o stvarnoj posećenosti svojih blogova.

U slučaju ovog bloga ispod se nalazi slika iz Google Analytics-a (mislim da je najadekvatnije prikazivati ove statistike posećenosti) za novembar za posetioce (ne posete), a tu je i broj dnevnih korisnika RSS-a preko Feed Burner-a. U slučaju ovog bloga, broj korisnika koji ga prate preko RSS-a je negde oko 40 odsto ukupne posećenost bloga.

Broj posetilaca DV Blog Serbian - Novembar 2007.Veoma je bitno napomenuti da za slučaj svih ovdašnjih popularnih blogova, bez obzira na volumen posećenosti (on je adekvatan svesti o korišćenju blogova u Srbiji), najača strana ovih blogova jeste da u datom broju posetilaca, veliki je broj osoba koje su veoma uticajne u svom domenu na Internetu, na i van svojih blogova. Drugim rečima, najpopularniji blogovi u celom regionu mnogo su više uticajni nego što su stvarno posećeni.

Eto, mogli bi još neki popularni ovdašnji blogeri da izađu sa podacima iz Google Analytics-a za broj posetilaca svojih blogova.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Komercijalni bloger Vs. profesionalni bloger?, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 16/12/2007, RSS

22 odgovora na Komercijalni bloger Vs. profesionalni bloger?

 1. Aljoša says:

  čuj, nije profitabilan blog baš SF, ali s obzirom na to kakvi su budgeti za oglašavanje na webu, još uvijek spadaju u fikciju. U najboljem slučaju, bloger bi mogao skupiti nešto novaca koje će onda uložiti u vlastito oglašavanje i time prikupiti dovoljan broj posjetitelja s kojima onda može nastupati prema oglašivačima. Nekakva specijalizirana agencija vjerojatno bi u tome pomogla.
  Slažem se s tobom da su profi blogovi vrlo zgodni za ciljano oglašavanje, pogotovo kada bi se autori potrudili prikupiti konkretne podatke o posjetiteljima. Tada bi jedan posjetitelj na takvom blogu zaista puno više značio od ostalih.
  Jedan masovniji generator trafica isto bi pomogao 🙂 pa sam zato blogariat probudio iz zimskog sna i uskoro se kreće u završavanje verzije 2.0 jer sad napokon imam odakle vući malo jači trafic na blogariat.
  Uglavnom, vjerujem da postoji desetak blogera u regiji koji bi mogli zarađivati dobar džeparac od bloganja, a u godinu, dvije početi i zarađivati. Ali, ništa od toga bez zajedničkog rada, razmjene informacija i posjetitelja i velikog truda.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Draganva says:

  Činjenica je da na ovim prostorima blog agregatori donose značajan procenat posećenosti blogovima koji se tamo nalaze, i u tom kontekstu lepo je da malo povećaš posećenost Blogariata 🙂 U slučaju mog bloga, najviše poseta dobijam sa Blogotka.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Tko misli da može zaraditi neka zaradi, ne vidim nikakve probleme oko toga, samo neg pripazi na koji način da ne ide baš na štetu bloga i posjetitelja. Ja bih gledao TV i slušao radio bez reklama, ali ne mogu. Ne mogu niti voziti, a da ne gledam jumbo plakat svakih 50 m, pa valjda si i jedan bloger može pokriti trošak godišnjeg hostinga i računa za internet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Mislim da je sve OK dok oglasac/sponzor, tj, njegov novac, ne pocne da utice na stavove blogera ili izbor tema koje obradjuje

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Aljoša says:

  čujte, utjecaj oglašivača na sadržaj se namiriše na kilometar, mislim da se čitatelji ne moraju toga bojati. Toga se eventualno moraju bojati blogeri koji krenu tim putem, jer povratka nema

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Aljoša says:

  @ draganva – vjerujem da je tako. blogariat je trenutačno u defanzivi. Ima stalnu publiku i treba raditi na povećanju baze.
  Imao sam gomilu tehničkih problema, a gotovo nikakvu tehničku podršu, ali nadam se da će se sve to vrlo brzo promijeniti.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 7. Pedja says:

  Za mene je komercijalni ili profesionalni totalno isto. Od momenta kada dobijaš pare za to što radiš ( a šta god da je to) ti prelaziš granicu i to je to.

  To sa jedna strane možda donosi neku materijalnu satisfakciju, ali isto tako podrazumeva neku etičku, poslovnu, itd… odgovornost.

  Naravno da nisam prvi koji je uveo reklame na blogu, ali mislim da upoređivanje studentskih blogova ne stoji. Pogotovo kada se vidi da je na par tih blogova client code na AdSense reklamama isti 😉 Bolje da si možda naveo Svakodnevnicu ili DnevnikEklektiku koji već neko vreme šibaju reklame 😉

  A kao što već rekoh,daleko je to sve od nekog zarađivanja. Pre bih rekao da je neki experimentalni rad, a ako i neka kinta padne sigurno da će mi začepiti rupe u budžetu koji inače predviđam da potrošim na Blog.

  Sama statistika posetioca isto ne znači mnogo. Vidim da smo sa posetama otprilike tu negde, ali sam siguran da jedan klik sa naših blogova može mnogo više da znači od recimo 100 klika sa krstarice ili nekog sličNog mesta. Tako da se i ja pridružujem mišljenju da treba uložiti u analiziranje profila jednog našeg posetioca i ne trošiti puno energije na dovlačenje po bilo koju cenu samo da bi “nabildovali” statse 😉 Pogotovo kada je realno da na našem tržištu, ukoliko zadržiš istu editorijalnu liniju ni nema šanse da “trčiš istom brzinom” kao neki “populistički” portali/forumi šta god.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 8. Draganva says:

  Pomenuo sam reklame na nekim popularnim blogovima, a dao sam primer i studentskih blogova (moram malo da ih promovišem) 😆

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 9. Eto, mogli bi još neki popularni ovdašnji blogeri da izađu sa podacima iz Google Analytics-a za broj posetilaca svojih blogova.

  Trenutno na Svakodnevnici, dnevno je prosečno oko 900 Unique Visitorsa, na slici se mogu videti rezultati za novembar:

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 10. evo slike
  http://img135.imageshack.us/img135/5499/svakodnevnicablogposeteyq4.gif

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 11. MasterMind says:

  Dobro jutro i tebi – nema na čemu.
  Poanta nam je od prilike ista, s time da si ti puno jasniji, konkretniji jer je to područje kojim se baviš, pratiš stvarne podatke, a ja tek pomalo razmišljam iz svog ugla.
  Svakako da bi temu bilo zgodno proširiti i na druge vidove zarade, ali ja i onako uvijek predugačko i preširoko o svemu 🙄

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 12. Draganva says:

  Interesantan prilog na temu sponzorisanja online sadržaja od MasterMind, kao i osvrt Gorana Aničića na ovu temu.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 13. Evo profesore Varagicu 😀 u vecem dijelu teksta se slazem. Napisao sam i ja neki osvrt na cijelu tu pricu oko reklame na blogovima.

  Ono sto su gotovo svi zaboravili navesti a ti si to relativno dobro istaknio je da reklame nisu jedini oblik zarade na blogu. Postoji i indirektna zarada. Sto time mislim. Ja kao webmaster, ako dobijem novog klijenta samo zato sto je citao moj blog i bas zato odabrao mene a ne konkurenta, jeli to zarada mojeg bloga?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 14. Meni je skroz ok da postoje reklame, i na blogovima. Međutim “prodati se” za 40-50e mi je malo neprihvatljivo osim za studente i slične.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 15. “prodati se” za 40-50e

  Ma nije ni to loše 😉 ali za sada kod nas ni toga nema

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 16. Moošema says:

  Meni ne radi Google analitics ko zna zašto, moj GA je dostupan, ako se ne varam, Tamburixu. Prva polovina decembra je izdvojena na mom poslednjem postu: http://www.mooshema.com/2007/12/16/moosemin-crni-tart/ bezveznog naziva, iz Awstats, to je nešto što vidim iz cPanela i bilo mi je zanimljivo da stavim zbog nenormalnog skoka pregleda strana. Mislim da nemam načina da utvrdim broj RSS, a pošto ga ni sama ne koristim, baš me briga za tu brojku.

  Međutim, mogu da vam kažem, momci, da ću da vas sve zakačim za rever. Osim Aničića, razume se ;), jer ja uglavnom nemam ispod 500 jedinstvenih poseta dnevno.

  Ali, evo primera iz prakse, bez volim te-ne volim te, čitaću te-neću te čitati:

  Pošto već neko vreme držim reklamu sopstvenog preduzeća na blogu, mogu da vam kažem da moja firma od toga ima koristi: povećana nam je prodaja knjiga putem interneta i povećano nam je interesovanje za stara izdanja koja se mogu videti na našem prilično starom i jadnom sajtu.

  E, sad, pošto sam svojoj firmi taj prostor ustupila besplatno 🙂 a ona od toga ima samo koristi i to više, rekla bih, od slučajnih posetilaca a ne od stalnih – kojima se ni ne obraća, zaključujem da je komercijalizacija dela mog prostora povećala profit mojoj firmi. Ja sam i dalje nezavisna, a moja firma, od koje živim, je povećala prodaju knjiga.

  Zar je to toliko gadno? Ne verujem.

  Dakle, bloger je nezavisan, ali je oglas profitabilan. I ja zaista ne vidim u tome nikakav problem.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 17. Primetio sam da par blogova “gura” draft reklama kroz RSS. Kazem draft jer su to reklame za njihove projekte ili neka nekomercijalna varijanta.
  Da li vam je poznato da je neko kod nas radio komercijalu varijantu kampanje uz ustupanje reklamnog prostora na blog zapisima koja bi se realizovala putem RSS kanala?
  Ako jeste, ko, kada i na kom blogu?

  pozdrav
  Miloje

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 18. Pedja says:

  @Miloje: Pitas Da li je neko VEC radio ili nudi? Ako je ovo drugo u pitanju, ja nudim baner i u RSS feedu

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 19. @Pedja: Video sam i kod tebe i kod Anicica a ima i na drugim mestima da se to nudi, jer ima taj draft, ali me zanima da li je neko kod nas radio i kakvi su efekti.
  Meni deluje dosta atraktivno i moze da bude veoma ciljano.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 20. Međutim, mogu da vam kažem, momci, da ću da vas sve zakačim za rever. Osim Aničića, razume se ;), jer ja uglavnom nemam ispod 500 jedinstvenih poseta dnevno.

  Mušema broja koju navodiš odnosi se na broj sesija, jedinstvenih psota imaš oko 250 dnevno, pogledaj malo bolje prvu i drugu kolonu.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 21. Vladimir says:

  Licno nemam nista protiv reklama na blogovima ako predstavljaju manje od 10% sadrzaja bloga. Medjutim ljudi obicno pretaruju.

  Ja ne nameravam da drzim adsense na svom blogu ali mislim da cu uskoro postaviti recommended books sekciju sa knjigama sa amazona koje su mi se svidele, zasto da ne?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 22. Dejan Vesić says:

  Ne znam da li spadam u popularne 😉 – u proseku od 300 do 350 unique poseta dnevno.

  Detalji su ovde: http://www.vesic.org/blog/blogosfera/posecenost-bloga/

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.