fbpx

Koliko naplaćujete blog post, FB status, tweet…?

U poslednje dve godine došlo je do značajnog razvoja modela sponzorisanja putem društvenih medija – Social Media Sponsorship (SMS), za koji se procenjuje (PQ Media) da će od 46 miliona $US tržišta u 2009. g. biti oko 160 mil. $US u 2014. g. 2009. g. američka trgovinska komisija – FTC je propisala obavezu  javnog objavljivanja sponzorstava koja se dešavaju na raznoznim nalozima pojedinaca i kompanija na društvenim medijima.

Sponzorstva putem društvenih medija (Social Media Sponsorships) se odnose na različite vrste sponzorisanja blog postova, tweet-ova, FB statusa, i sl. za koje su organizacije voljne da plate da bi dobili na vidljivosti putem različitih pojedinačnih i kompanijskih naloga na društvenim medijima.

U istraživanju kompanije IZEA “State of Social Media Sponsorships” koje je kreirano na osnovu odgovora na anketu preko 3.800 marketera i Social Media “izdavača”, postoje neki interesantni pokazatelji u kom pravcu ide sistem promocije putem blog postova, twitter i Facebook statusa, čak i sponzorisanih “čekiranja” preko servisa FourSquare

Prosečne cene sponzorisanih blog postova i tvitova su pale u poslednjih godinu dana za skoro 65 odsto (sponzorisanje blog postova) i skoro su duplo niže za sponzorisanje tvitove.

Kao najbitniji faktori pri odlučivanju o tome kod koga će se koristiti sponzorski aranžman navode se kvalitet sadržaja, relevantnost korisnika u privrednoj grani, kao i stepen angažmana (koliko korisnik generiše komentara, deljenja, itd.).

Kao najbitniji faktori merenja rezultata aktivnosti sponzorisanja na društvenim medijima su kvalitet sadržaja, broj deljenja sadržaja, CTR (odnos broja klikova i prikaza sadržaja), itd.

U našim uslovima, ovakvi pokazatelji i sponzorisanja aktivnosti korisnika na društvenim medijima nisu često baš naročito javni. Ovi podaci mogu da budu dobar putokaz za one kompanije koje inače imaju želju da sponzorišu aktivnosti pojedinaca na društvenim medijima, a sa druge strane ovi pokazatelji mogu da daju ideju na koji način pojedini korisnici društvenih medija mogu da imaju koristi od svog angažmana (i po kojim cenama).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 26/08/2011, RSS

3 odgovora na Koliko naplaćujete blog post, FB status, tweet…?

  1. zubarica says:

    Možda da napišete i pošto mogu da se kupe followeri na FB, pošto su ‘aktivni’, a pošto ‘pasivni’ i tako…:).

    Hvala na tekstu :).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Nije mi jasna metrika… pomenute cene sponzorisanih twitova, i slicno su verovatno i u zavisnosti od broja followera?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. daca says:

    Naravno da je cena povezana sa brojem followera, ja ih imam nekih 50ak,ali su to uglavnom stranci koji dodaju sve ljude koje stignu, pa meni ne bi niko dao ni 2 dinara za reklamu. Ali ako neko ima par hiljada followera (u Srbiji, u svetu bi ta cifra bila par desetina,stotina hiljada followera,ako ne cak i par miliona), taj neko bi vec mogao da opravda reklamu.

    E sad, nije bitan samo broj, vec i struktura followera/fb prijatelja/redovnih blog posetilaca sto se cesto izgubi iz vida, pa tako pisi “propalo” u slucaju da npr. Varagic reklamira prasak za ves ili minut pire, dok bi u slucaju Mahlat ,Carolije,Sarahstory ili Sapitalice te reklame bile daleko plodnije.
    Zamislite da Justin Bieber odusevljeno saopstava grupi od 13mil tinejdzera da je novi lorealov gel za kosu savrsen, a ipod 5 izvan svakih ocekivanja?
    Pitanje je da li ce produktivnija biti direktna reklama tipa banera ili pak lukavo osmisljena reklama upletena u blog canak/tweet gde autor “odusevljeno mora da podeli” sa svojim prijateljima da je proizvod koji je upravo prooobao fenomenalan? Ja bih se odlucila za ovu drugu varijantu, “reklama po licnoj preporuci-probao sam probajte”.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.