fbpx

Algorithm Marketing – Trend, iluzija,ili nešto treće…

Kelvin Newman je u svom postu “SEO is Dead – Long Live Algorithm Marketing” je opazio da veliki broj bitnih online lokacija koje donose veliku posećenost (Google, Facebook) “biraju” kome će tu posećenost slati na osnovu nekog algoritma, i kako broj online lokacija koje determinišu odabir izvora kojima će slati posećenost na osnovu algoritama biva sve veći.

EdgeRank algoritam – kako Facebook ređa “vesti”?

O tematici algoritma koji utiče na pojavljivanje i nestajanje vesti o vašim određenim prijateljima na Facebook-u – Edge Rank, bilo je tekstova na ovim prostorima.

U osnovi, ovaj algoritam matematički računa čije profile gledate na FB-u, šta lajkujete, komentarišete, gledate slike… i te podatke stavlja u kontekst kada ste to poslednji put radili u vezi sa nekim profilom. Što ste više u kontaktu sa nekom osobom preko FB-a i što se više trudite kada ste u komunikaciji s njom, ta osoba će se češće pojavljivati na prvoj stranici vaših vesti. I obrnuto, ako dugo vremena niste reagovali na neke statuse, slike… određenih korisnika, oni odjednom nestaju iz vašeg FB News Feed-a.

Očekujte poplavu novih online algoritama

Kao što posećenost većine Web sajtova uveliko zavisi od toga kako ih je rangirao Google algoritam za određene ključne reči već deset godina, tako će se u narednom periodu broj servisa koji doprinose posećenosti vaših Web lokacija na osnovu računanja nekog algoritma uvećavati zbog sve većih problema sa ogromnim količinama online sadržaja.

Servisi kao što su PostRank ili Paper.li svojim algoritmima utiču na izdvajanje online sadržaja koji su privukli pažnju većem broju online korisnika. Npr. u poslednje vreme odabiram članke koje ću uopšte pregledati na osnovu PostRank dodatka za Google Reader RSS čitač (fantastična alatka) – što znači da ni ne vidim neke članke u RSS Feed-u, jer nisu posebno izdvojeni na osnovu PostRank algoritma.

Kako budemo sve više “gazili” u našem vremenu kontekstualnog Weba, tako će broj aplikacija koje po nekom principu algoritma filtriraju online sadržaje biti znatno veći.

Da li je fraza “algoritam marketing” trend?

Ukratko – ne! Da bi vas neki algoritam uočio i saznanje kako taj algoritam radi jeste samo posledica vaših online aktivnosti. Mnogo je važnije znati kako se smisleno kreiraju kvalitetni online sadržaji i kvalitetan dijalog, nego kako radi određeni algoritam.

Što ste duže na kvalitetan način prisutni online, nije loše znati kako funkcioniše npr. sistem rangiranja na Google-u, ali ne treba se izgubiti u “udovoljavanju” algoritmima u odnosu na kvalitetno sprovođenje ciljeva online nastupa.

Savet: Nemojte gubiti vreme sa pojavnim oblicima (kao što je npr. funkcionisanje nekih algoritama), već se koncentrišite na definisanje i sprovođenje ciljeva, kao što je npr. zašto i kada treba napraviti FB stranicu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 29/08/2011, RSS

Komentari su zatvoreni.