fbpx

Koliko je tržište online oglašavanja u Srbiji?

Verovatno bih trebao da budem zahvalan na publicitetu povodom predstavljanja mog predavanja u PKS, ali je problem u tome što su cifre u objavljenom prikazu predavanja ostavljene bez ikakvog saopštenja i deluju kao prava paušalna ocena.

Skoro dva meseca pre nego što ću objaviti informacije o najuspešnijim e-biznis firmama iz oblasti usluga, u Zagrebu sam upoznao Hrabrena Suknaića koji je zadužen za Google u Srbiji i Hrvatskoj, i od kojega sam (bezuspešno) pokušao da dođem do bilo kakve informacije o redovima veličina online oglašavanja preko Google-a u Srbiji. Tom prilikom sam mu rekao da je prema mojoj tadašnjoj proceni tržište oglašavanja u Srbiji za 2008. g. veličine između 3.5 i 4 mil EUR, a da je moja procena negde oko 20 do 25 odsto tog tržišta PPC oglašavanje, sa odnosom 1:10 za Google u odnosu na Etarget.

Ove podatke sam pominjao na dva predavanja koja sam imao u tom vremenu, ali nisam objavljivao ove informacije javno – jer nisam stigao da ih objavim u prvo vreme, a onda sam saznao za podatke sa APR-a (koje sam takođe zbog posla objavio sa zakašnjenjem od mesec dana od kada sam ih saznao), koji su me naterali da razmislim o nekoliko interesantnih pokazatelja:

  1. Javni podaci za poslovanje Etarget-a su suviše mali u odnosu na moju procenu njihovog poslovanja (ni od njih nisam dobio podatak o prihodu), a oni imaju metode kako da odavde posluju i van Srbije, tako da je nije jednostavno napraviti što realniju procenu vrednosti PPC tržišta.
  2. Poslovni rezultat Infostud-a mi je skrenuo pažnju na drugačiju raspodelu prihoda od online oglašavanja u segmentu kompanija koje imaju značajne resurse prodavaca online usluga (online poslovni adresari, online oglasnici…).
  3. Obzirom na rezultat Httpool-a, koji u svojoj strukturi prihoda ima i većinske prihode od sajtova kao što su Blic.rs i Naslovi.net, definitivno se može pretpostaviti trend preraspodele prihoda od online oglašavanja,  koji se značajno razlikuje od višegodišnjih trendova pokazatelja odnosa između tipova online oglašavanja u razvjenijim ekonomijama.

U poslednjih osam godina dajem procene tržišta online oglašavanja u Srbiji na osnovu pokazatelja koje prikupim u praksi tokom godine koja se posmatra, a u poslednje tri godine ove pokazatelje dodatno upoređujem sa indikatorima koji se odnose na promene trendova u online oglašavanju razvijenijih ekonomija. I naravno, poređenje sa prethodnim godinama.

Na osnovu prethodno napisanog, došao samdo zaključka da bi tržište online oglašavanja u Srbiji za 2008. g. trebalo da ima iznos između 4 i 6 mil. EUR, sa sledećom raspodelom:

  • Display oglašavanje (baneri, flash…): između 50 i 60 odsto učešća (u SAD ispod 40%)
  • PPC oglašavanje: između 15 i 25 odsto učešća (u SAD preko 40%)
  • Oglasi (adresari, oglasnici, poslovni oglasi…): između 25 i 30 odsto učešća (u SAD 17%)

Ako bih došao do preciznijih parametara za prihode od PPC oglašavanja, kao i neke pokazatelje prihoda za Blic ili B92, tada bih mogao mnogo preciznije da kažem i kolika je raspodela tipova oglašavanja, kao i kolika je procena tržišta oglašavanja u jednoj cifri.

Btw. Iz prethodnog proizilazi da su procene tržišta online oglašavanja u Srbiji za 2007. bile pogrešne i da su verovatno između 2.5 i 3 mil. EUR (2008. g. došlo je do naglog razvoja PPC oglašavanja i početak intenzivnijeg oglašavanja na Facebook-u).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 09/07/2009, RSS

2 odgovora na Koliko je tržište online oglašavanja u Srbiji?

  1. Kiki says:

    Dobar tekst. Jako dobar, Internet se u Srbiji tek razvija, a kamoli e-business. hehe

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Btw. Direktor sajta B92.net Stojan Vatreš mi je u razgovoru samnom potvrdio da se slaže sa procenom da je tržište e-oglašavanja za 2008. g. u Srbiji oko 6 mil. EUR.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.