fbpx

Kako ne treba praviti site – case: webtrafficbrokers.com

Obicno se kaze da preko 99 odsto svih sajtova na Webu nije dobro uradjeno iz nekog razloga. Ovaj put predstavicu sajt www.webtrafficbrokers.com, kao primer sajta na kojem sadrzaj upucuje da se servis bavi prodajom saobracaja na Webu, i da je jedan od pionira optimizacije web sajta prema zahtevima pretrazivaca (SEO).

webtrafficbrokers.com intro page Prva stranica sajta je tzv. intro stranica, gde linkovi vode do flash intro-a i do klasicnog dela sajta. Znaci, umesto kada se pravi intro stranica da se odmah postavi intro flash, postoji posebna stranica za njega, i za preskakanje intro-a (drugim recima dve intro stranice).

Ako firma poznaje SEO-om, pravilo je da intro ne postoji, jer neinformativna prva stranica smanjuje broj posetilaca celog sajta, ali i rejting sajta na pretraživačima (sve stranice sajta imaju PR0 – Google Page Rank – vrednost kredibiliteta sajta po Google-u od 0 do 10). Inače, sam sajt izgleda da je urađen kada je i firma nastala – 1999. g., a tada se baš nije pričalo nešto o SEO. Veoma prosečan izgled korporativnog sajta, sa malo teksta (i malo opisa same usluge), koji opet opet aludira na nepoznavanje SEO tematike.

U tekstu na narednoj stranici (kada se klikne na link skip intro) postoji podatak da je ova firma “jedan od pionira u oblasti SEO” i da je najveći prodavac Web saobraćaja na Internetu – kakve jake reči za nekoga ko ima intro stranicu, Google PR 0 i Alexa rejting preko 870.000. Najjači servisi ovog tipa imaju Google PR 7 i viši, a Alexa rejting ispod 5.000 (među 5.000 najposećenijih sajtova na Webu).

<%image(20060802-webtraffic2.jpg|400|267|Prva stranica sajta webtrafficbrokers.com)%>

Posebno je interesantno što njihova usluga prodaje saobraćaja jeste bazirana na prodaji saobraćaja na pretraživačima. Meni nije baš jasno šta oni konkretno prodaju, a nema ih baš na prvim stranama pretraživača za njihove usluge (čak i kada se napiše web traffic brokers). Za samu uslugu potrebno je dati depozit od 2.000 $US (!) pa onda ćemo videti šta i kako… Kako da ne…

Kada se klikne na stranicu kontakt (ista stranica za klijente i za partnere koji bi da dobiju proviziju od usmeravanja korisnika – tzv. affiliates), dolazi se do klasičnog mail formulara koji je odradio neko na veoma amaterski način.

Naravno, na celom sajtu nema adrese i telefona na koj se može videti ko su ovi koji na ovakav način nude uslugu prodaje saobraćaja.

Naravoučenije:
1. Ovo je primer kako ne treba da izgleda sajt sa aspekta pozicioniranja na pretraživačima, i sa aspekta strategije prodaje.

2. Ovo je primer kako izgleda sajt čije usluge nikako ne treba uzeti.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Kako ne treba praviti site - case: webtrafficbrokers.com, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 02/08/2006, RSS

Komentari su zatvoreni.