fbpx

Da li ući u izdavanje knjige?

Ugovaranje o izdavanju knjige/priručnika najviše zavisi od predviđenog tiraža i od cene koja se može postići sa izdanjem. Takođe, povoljniji ugovori se ostvaruju ako autor ulaže u neki deo izdavačkog procesa (štampa, dizajn, reklama…).

U ovom tekstu je opisana kalkulacija troškova izdavanja knjige i koliko se realno može očekivati zarada od objavljivanja knjige.

Veoma je važno o kojoj se tematici radi, obzirom da odabir izdavača, procena tiraža, cena, upravo zavisi od oblasti. Npr. kuvare izdaje jedna vrsta izdavača, druga to ne radi. Stručna literatura npr. može se prodavati za veću cenu od popularne literature.

Što se tice mogućnosti visine honorara, potrebno je pogledati (deprimirajući) primer prosečnog tiraža u Srbiji (500 knjiga), broj strana, kao i prosečne cene u prodavnicama – 400 din. Važno je napomenuti da veoma mali procenat izdanja prelazi tiraž od 500 primeraka. Posebno je bitno koliko treba vemena da se proda tiraž (prosečno 2 godine).

Napomena: Za razumevanje cena gledati samo RSD (preporuka) ili samo EUR.

Evo primer česte kalkulacije:

500 knjiga x 400 din = 200.000 din (oko 2.000 EUR)

Ako je štampanje knjige 150 din (što najviše zavisi od tiraža, vrste papira, tipa korica, broja strana), i ako izdavač daje 30% marže prodavcima (120 din) – što se da više marže, knjigu trgovci žele da bolje prodaju (kada se sama baš i ne prodaje). Ako se ne računa PDV, ostaje 130 din za izdavaca i za autora.

Ako autor hoće 1.000 EUR (oko 100.000 din), znači da po ovoj kalkulaciji mora dobiti 166 din po primerku. Ako je cena štampe 150 din po knjizi (dosta strana, dobre korice, kvalitetan papir, lektura i priprema za štampu samostalno urađeni), i ako izdavač uzima isto 166 din, izlazna cena knjige, bez trgovačke marže je 482 din. Ako se doda 30% marže, to je npr. još 145 din, i tada se dobija cena knjige od 627 din.

Dodatni trošak lekture i pripreme za štamu knjige od npr. 150 strana je oko 60 din (od 50 do 100 din) po jednoj knjizi za tiraž od 500 primeraka. To podiže krajnju cenu knjige za ovaj iznos. Dodatno, cena izrade i pripreme za štampu korica je obično od oko 20 EUR (šabloni) do 200 EUR i više.

Ukratko, knjige se isplati izdavati jedino ako je u planu da se objavi veći broj knjiga, jer tako posluju i izdavačke kuće – sa puno strana dosta “kaplje”. Inače, sem u slučaju kada je velika zarada po primerku knjige, izdavaštvo nije isplativi biznis za jednu knjigu. Ljudi, na žalost, to više rade zbog slave nego zbog para.

Ako kojim slučajem hoćete sami da uđete u celu priču, troškovi očigledno nisu jako veliki, ali marža samo za distribuciju je obično oko 50%.

Znam za čoveka iz Novog Sada koji izdaje stručnu literaturu koju naplaćuje 1.600 din, troškovi štampe su mu 400 din, a proda sve knjige u roku od godinu dana, do izlaska sledećeg izdanja knjige (nova verzija softvera). Knjige prodaje isključivo pouzećem (sam sve radi), ali zato pre izdavanja sledeće knjige obavezno kupuje novu verziju vozila, plaća samostalno izdavanje knjige i ostaje mu za život (od ovog posla živi). Ovo je veoma redak slučaj.

Znači, ključno je koliko primeraka knjige vi možete prodati, a procena veoma zavisi od oblasti – ako se izdavač razume u oblast, prilično će vam tačno reći koliko trebate izdati knjiga i za koje vreme ćete ih prodati. Ako se ne razume u oblast, a vi ne želite da uložite neka sredstva, budite srećni ako vam odštampa 500 primeraka.

Što se tiče ugovora sa izdavačem i provizije za autora knjige, to zavisi od vas. Izdavači imaju standardne ugovore i uslove pod kojima daju provizije autorima, ali u zavisnosti od toga da li ćete vi dati neka sredstva za izdavanje i od mogućnosti prodaje knjige zavisi vaša pregovaračka pozicija (o svemu se mozete dogovoriti). Ako ste u kategoriji proseka, možete očekivati do 10% provizije za autora, tj. ne nadajte se da ćete mnogo zaraditi od knjige. Dovoljno je reći da najveći broj autora čije se knjige dobro prodaju imaju oko 15% provizije.

Btw. povod za ovu temu našao sam preko pitanja na ES-u:
http://www.elitesecurity.org/t203149

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (11 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Da li ući u izdavanje knjige?, 8.5 out of 10 based on 11 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 08/08/2006, RSS

3 odgovora na Da li ući u izdavanje knjige?

  1. Goran Anicic says:

    Zanimljiva i poučna računica, koja je i razlog pokretanaja brojnih akcija prodaje knjiga uz štampu gde su tiraži ogromni i potencijalno unosniji.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  2. Sanja Miladinovic says:

    Iskreno, treba da izdam knjigu, ali ne znam kojoj izdavackoj kuci, s obzirom da mogu da uradim i korekciju i da lektorisem, kao i da nacrtam po kojoj stanici, s obzirom da je poezija u pitanju, a i daktilograf sam. Time bi i korica imala moj crtez, knjiga verovatno ne bi bila u tirazu od 500 komada, s obzirom da placam stampanje knjiga solo, onda bih npr. to bilo 250 komada, sto se tiraza tice, ali da li bi to bilo uopste isplativo ili pak 300, do 350 tiraz, i koliko se od toga ulaze i dobija, npr. koliko izdavacka kuca, koliko pisac i ostalo?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Sanja Miladinovic says:

    Iskreno, treba da izdam knjigu, ali ne znam kojoj izdavackoj kuci, s obzirom da mogu da uradim i korekciju i da lektorisem, kao i da nacrtam po kojoj stanici, s obzirom da je poezija u pitanju, a i daktilograf sam. Time bi i korica imala moj crtez, knjiga verovatno ne bi bila u tirazu od 500 komada, s obzirom da placam stampanje knjiga solo, onda bi npr. to bilo 250 komada, sto se tiraza tice, ali da li bi to bilo uopste isplativo ili pak 300, do 350 tiraz, i koliko se za to ulaze i dobija, npr. koliko izdavacka kuca, koliko pisac i ostalo?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)

Komentari su zatvoreni.