fbpx

Da li ući u izdavanje knjige?

Ugovaranje o izdavanju knjige/priručnika najviše zavisi od predviđenog tiraža i od cene koja se može postići sa izdanjem. Takodje, povoljniji ugovori se ostvaruju ako autor ulaze u neki deo izdavackog procesa (stampa, dizajn, reklama…).

Veoma je vazno o kojoj se tematici radi, obzirom da odabir izdavaca, procena tiraza, cena, upravo zavisi od oblasti. Npr. kuvare izdaje jedna vrsta izdavaca, druga to ne radi. Strucna literatura npr. moze se prodavati za vecu cenu od popularne literature.

Sto se tice mogucnosti visine honorara, potrebno je pogledati (deprimirajući) primer proscnog tiraza (500 knjiga), broj strana, kao i prosecne cene u prodavnicama – 400 din. Vazno je napomenuti da veoma mali procenat izdanja prelazi tiraz od 500 primeraka. Posebno je bitno koliko treba vemena da se proda tiraz (prosečno 2 godine).

Evo primer ceste kalkulacije:

500 x 400 = 200.000 din (oko 2.400 EUR)

Ako je stampanje knjige 150 din (sto najvise zavisi od tiraza, papira, korica, broja strana), i ako izdavač daje 30% marze prodavcima (120 din) – sto se da vise, knjigu trgovci bolje prodaju (kada se sama bas i ne prodaje), ako se ne racuna PDV, ostaje 130 din za izdavaca i za autora.

Ako autor hoce 1.000 EUR (trenutno 83.000 din), znaci da po ovoj kalkulaciji mora dobiti 166 din po primerku. Ako je cena izdavanja 150 din (dosta strana, dobre korice, kvalitetan papir), i ako izdavac uzima isto 166 din, izlazna cena knjige, bez trgovacke marze je 482 din. Ako se doda 30%, to je npr. još 145 din, i tada se dobija cena knjige od 627 din.

Ukratko, knjige se isplati izdavati jedino ako je u planu da se objavi veci broj knjiga, jer tako posluju i izdavačke kuće – sa puno strana dosta kaplje. Inace, sem u slucaju kada je velika zarada po primerku knjige, izdavastvo nije isplativi biznis za jednu knjigu. Ljudi, na zalost, to vise rade zbog slave nego zbog para.

Ako kojim slucajem hocete sami da udjete u celu pricu, troskovi ocigledno nisu jako veliki, ali marza samo za distribuciju je obicno oko 50%.

Znam za coveka u NS koji izdaje strucnu literaturu koju naplacuje 1.600 din, troskovi stampe su mu 400 din, a proda sve knjige u roku od godinu dana, do izlaska sledeceg izdanja knjige (nova verzija softvera). Knjige prodaje iskljucivo pouzecem (sam sve radi), ali zato pre izdavanja sledece knjige obavezno kupuje novu verziju vozila, placa samostalno izdavanje knjige i ostaje mu za zivot (od ovog posla zivi). Ovo je veoma redak slučaj.

Znaci, kljucno je koliko primeraka knjige vi mozete prodati, a procena veoma zavisi od oblasti – ako se izdavac razume u oblast, prilicno ce vam tacno reci koliko mozete izdati knjiga i za koje vreme cete ih prodati. Ako se ne razume u oblast, a vi ne zelite da ulozite neka sredstva, budite srecni ako vam odstampa 500 primeraka.

Sto se tice ugovora, to zavisi od vas. Izdavaci imaju standardne ugovore, ali u zavisnosti od toga da li cete vi dati neka sredstva za izdavanje i od mogucnosti prodaje knjige zavisi vasa pregovaracka pozicija (o svemu se mozete dogovoriti). Ako ste u kategoriji proseka, ne nadajte se da cete mnogo zaraditi od knjige.

Btw. povod za ovu temu našao sam preko pitanja na ES-u:
http://www.elitesecurity.org/t203149

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (11 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Da li ući u izdavanje knjige?, 8.5 out of 10 based on 11 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 08/08/2006, RSS

3 odgovora na Da li ući u izdavanje knjige?

 1. Goran Anicic says:

  Zanimljiva i poučna računica, koja je i razlog pokretanaja brojnih akcija prodaje knjiga uz štampu gde su tiraži ogromni i potencijalno unosniji.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 2. Sanja Miladinovic says:

  Iskreno, treba da izdam knjigu, ali ne znam kojoj izdavackoj kuci, s obzirom da mogu da uradim i korekciju i da lektorisem, kao i da nacrtam po kojoj stanici, s obzirom da je poezija u pitanju, a i daktilograf sam. Time bi i korica imala moj crtez, knjiga verovatno ne bi bila u tirazu od 500 komada, s obzirom da placam stampanje knjiga solo, onda bih npr. to bilo 250 komada, sto se tiraza tice, ali da li bi to bilo uopste isplativo ili pak 300, do 350 tiraz, i koliko se od toga ulaze i dobija, npr. koliko izdavacka kuca, koliko pisac i ostalo?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Sanja Miladinovic says:

  Iskreno, treba da izdam knjigu, ali ne znam kojoj izdavackoj kuci, s obzirom da mogu da uradim i korekciju i da lektorisem, kao i da nacrtam po kojoj stanici, s obzirom da je poezija u pitanju, a i daktilograf sam. Time bi i korica imala moj crtez, knjiga verovatno ne bi bila u tirazu od 500 komada, s obzirom da placam stampanje knjiga solo, onda bi npr. to bilo 250 komada, sto se tiraza tice, ali da li bi to bilo uopste isplativo ili pak 300, do 350 tiraz, i koliko se za to ulaze i dobija, npr. koliko izdavacka kuca, koliko pisac i ostalo?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 2 votes)

Komentari su zatvoreni.