fbpx

Kako blogeri kupuju onlajn?

Početkom ovog meseca pokušao sam da sprovedem mini anketu preko Fejsbuka i Tvitera na temu onlajn kupovine, i to od strane zainteresovanih blogera. Na ideju za ovu mini akciju sam došao na osnovu teksta Miloša Miladinovića – Online kupovina iz mog ugla, koji je na veoma lep način spojio preporuke za neke domaće online prodavnice i savete za online kupovinu. Na upit je odgovorilo šest blogera koje ću predstaviti u ovom blog postu.

Razlozi zbog čega sam želeo da još neki blogeri iskažu javno svoja iskustva sa online kupovinom su sledeći:

  1. Živimo u vreme razvijene e-trgovine u Srbiji već više od dve godine.
  2. Blogeri su aktivniji internet korisnici, pa je interesantno videti kako različite osobe ovog tipa kupuju online.
  3. Što više osoba vidi da je moguće kupovati online – rašće i online kupovina…

Jedinstvo različitosti online kupovine

Dok je Miloš Miladinović detaljno opisao kako je kupio jaknu i patike online, Svetlana Zec je upravo napisala obrnuto – da odeću i obuću ne bi mogla da kupuje online zbog veličina i  zbog dodira materijala. Za Svetlanu internet je stvoren da bi se mogle kupiti karte za kulturne događaje, ali i grupna kupovina.

Ni Rada ne kupuje odeću i obuću online, ali zato kupuje knjige, PC komponente, koristila je Limundo i Top Shop. U komentarima na ovaj blog post pominje se važan podatak osobe koja je iz “ostatka Srbije” (van velikih gradova) online kupovina predstavlja spas zbog različitosti ponuda i povoljnijih cena u odnosu na lokalnu sredinu.

Jelena naručuje kozmetičke preparate, hranu, poklone, sandale… Preporučujem da detaljno pročitate njen tekst sa preporukama online kupovine jer je detaljan sa puno primera iskustava online kupovine.

Na blogu AdriaTalk možete pročitati iskustvo kupovine na kineskom sajtu DX.com.

Darko Vidić je detaljno opisao iskustvo kupovine  u e-hipermarketu Elakolije.

Moje iskustvo sa e-kupovinom

U mom slučaju, ako se izuzmu kupovine različitih inostranih online servisa u vezi sa mojim poslom i kupovina knjiga preko Amazona, u Srbiji online povremeno kupujem sa sajta Univereport.co.rs i naručujem hranu preko Donesi.com.

Kako u slučaju mene i moje porodice zbog čestog odsustvovanja od kuće veoma retko naručujem nešto što bi trebalo da stigne na kućnu adresu, jer retko znam kada će neko biti kući da uopšte može da pokupi naručeno. U slučajevima kao što je moj servisi koji donose robu na mesto gde se nalazim u datom momentu kada se dešava sama narudžbina bi bili idealni (ovakav tip servisa postoji u SAD u poslednjih godinu, dve dana).

Koliko osoba u Srbiji kupuje online?

Prema podacima preko 14.000 ispitanika Gemius Audience istraživanja za maj 2014. g. 1,425 miliona korisnika interneta u Srbiji je kupovalo online, što čini skoro 50% online korisnika!

Preko 820.000 online korisnika kupuje online jednom mesečno i češće, a 302.000 online korisnika kupuje jednom nedeljno i češće.

10-20 najvećih online prodavnica u Srbiji imaju promete od 10.000 EUR ili 20.000 EUR na dnevnom nivou, na više (istraživanje prema podacima iz GA za određeni broj veoma velikih online prodavnica).

Poplave i period posle poplava je obeležio drastičan pad online prodaje koji se generalno do danas nije povratio na vreme posle poplava, gde je u nekim velikim online prodavnicama prodaja pala duplo ili čak troduplo!  Videćemo kako će se proivredne aktivnosti ponašati u tradicionalno lošem periodu za prodaju leti, a naročito u jesen kada se učekuju velike izmene ekonomske politike.

 

Na kraju teksta bih dodao da što se tiče blogova, najposećeniji blog u Srbiji po istraživanju Gemius Audience jeste AmitzDulniker.com. Dodatno, moja topla preporuka za čitanje svakog blog posta jeste blog Ivana Minića FTW.rs.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.4/10 (16 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Kako blogeri kupuju onlajn?, 7.4 out of 10 based on 16 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 24/06/2014, RSS

Komentari su zatvoreni.