fbpx

Kada će se konačno definisati stručne spreme II?

Update 28.09.2010.: Predlog okvira kvalifikacija na srpskom jeziku

Update 29.06.2011.: Savet: Nemojte prelaziti sa strukovnih na akademske studije!

Update 23. juli 2011.: Zaštitnik građana: Ministarstvo prosvete obavešteno o problemima sa neusaglašenošću stručnih sprema

Prethodni tekst na temu definisanja struče spreme doživeo je veliko interesovanje (preko 400 komentara), obzirom da se zasnivao na predlogu definisanja okvira kvalifikacija Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje (NSVO) iz maja 2009. g. NSVO je 23.04.2010. g. izašao sa novim predlogom okvira kvalifikacija koji predtavlja verovatne izmene okvira kvalifikacija u odnosu na predložene izmene Zakona o visokom obrazovanju.

Praktično, jedina vidljiva izmena predloga okvira kvalifikacija u odnosu na prošlogodišnji predlog NSVO jeste uvođenje strukovne master diplome (dve godine specijalističkih strukovnih studija).

Na ovaj način postaje još jasnije da ako se završavaju osnovne strukovne studije, nije potrebno prebacivati se na akademske studije da bi se dobila titula mater, već će se moći ići do titule strukovnog mastera u onim institucijama koje imaju akreditovan (koje će imati) ovaj sistem studija. Najpametnije je sačekati dok se ne pojave željene studije koje će se veoma verovatno veoma brzo akreditovati nakon usvajanja nove verzije Zakona.

Veoma je bitno napomenuti da prethodno dobijena kvalifikacija diplomiranog inženjera ne mora da se prebacuje u titulu master, sem u slučaju ako osoba ne želi da upiše doktorske studije.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.1/10 (11 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 3 votes)
Kada će se konačno definisati stručne spreme II?, 9.1 out of 10 based on 11 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 07/05/2010, RSS

1,240 odgovora na Kada će se konačno definisati stručne spreme II?

 1. Bg says:

  @ Đole
  @ preza
  @ Marko

  Da li to znaci da akademci koji su stekli diplome po starom zakonu (4-6 god. studiranja) dobiti nove master diplome? Da li ce njihovi fakulteti biti u obavezi da izdaju master diplome na lični zahtev svrsenih studenata ?

  DA LI CE FAKULTETI IZDAVATI NEKU VRSTU POTVRDE KOJOM SE POTVRDJUJE DA STE IZJEDNACENI “PO PRAVIMA” SA AKADEMCIMA KOJI IMAJU MASTER DIPLOMU-STUDIJE ILI *M*O*R*A*J*U* DA VAM DAJU MASTER DIPLOMU, BEZ POGOVORA !???

  Mislim da nije uredu sto se tiče Brusinih studija, jer on sada ima pravo da upise jednogodisnje master studije. Fakticki preskace jednu skolsku godinu (60 ESPB). U ovom slucaju bas nema logike.
  U stvari da li ce moci na petu godinu studija ili mora po redu (cetvrta pa peta)?

  Dajte da cujem vase misljenje ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Đole says:

  @Bg:

  Zakon kaže:

  ***
  „Lice iz stava 2. ovog člana može tražiti od visokoškolske ustanove u kojoj je steklo naziv da mu u skladu sa ovim zakonom, u postupku i pod uslovima propisanim opštim aktom visokoškolske ustanove, utvrdi da ranije stečeni naziv odgovara nekom od naziva iz člana 95. ovog zakona.”
  ***

  i

  ***
  „Stručni, akademski, odnosno naučni naziv stečen prema propisima koji su važili do stupanja na snagu ovog zakona, u pogledu prava koja iz njega proizlaze, izjednačen je sa odgovarajućim stručnim, akademskim, odnosno naučnim nazivom
  utvrđenim ovim zakonom, i to:

  Stručni naziv stečen završavanjem:

  – osnovnih studija na fakultetu, u trajanju od četiri do šest godina, izjednačen je sa akademskim nazivom iz člana 95. stav 6. ovog zakona;
  ***

  A član 95. stav 6 kaže:

  ***
  Лице које заврши дипломске академске студије стиче академски назив мастер са назнаком звања другог степена дипломских академских студија из одговарајуће области.
  ***

  Sve ovo implicira:

  Da, svi koji su faks završili po starom zakonu (diplomirani ekonomista, inženjer, filolog,…) su izjednačeni sa ljudima koji su po novom zakonu stekli titulu Master.

  E sada, postoji jako perfidno ograđivanje rečenicom:

  “…da mu u skladu sa ovim zakonom, u postupku i pod uslovima propisanim opštim aktom visokoškolske ustanove, utvrdi da ranije stečeni naziv odgovara nekom od naziva iz člana 95. ovog zakona.”

  Ovo znači da će same obrazovne institucije kreirati postupak u kojem će određivati kako stoje stvari (tipa broje ti ispite i sabiraju bodove da vide da li da ti kažu da ti fali 10 bodova i da moraš da daš pare za Master studije :P)

  Što se Bruse tiče, ja kontam da će on, ako želi Master diplomu, morati na dvogodišnje studije, jer se za Master gleda broj bodova (a on ih ima 180).

  Just my 2 cents.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Bg says:

  Ipak mislim, kada se precizira NACIONALNI OKVIR KVALIFIKACIJA, da ce tada biti sve, konacno, jasno.

  NOK-a najpreca stvar koja se mora uraditi, po hitnom postupku !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Jovan says:

  U ponedeljak u 11h zaseda skupstina a jedna od tema bice i pomenuti zakon .Valjalo bi ako neko bude pratio prenos da napise koji su amandmani bili!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Napomenuo bih samo dve stvari:

  1. Svi oni koji pitaju u komentarma i direktnim porukama o svojim konkretnim problemima u odnosu na definisanje stručne spreme, neka sačekaju donošenje izmena Zakona i tada će se mnogo toga znati više nego sada.

  2. Sve vrste edukacije koje se pominju u Zakonima o osnovnom srednjem i visokom obrazovanju nazivaju se formalnim obrazovanjem. Neformalno obrazovanje su različite vrste kurseva obuka i sl. Uskoro bi napokon na sistemski način trebalo da se reši i pitanje kontinualne edukacije kroz sisteme obuka, kurseva i sl. koji će se takođe početi da upisuju u radnu knjižicu, i valda će se tada u ovoj državi početi ceniti i učenje konkretnih veština van sistema formalnog školstva – jer je bitno znanje, ne zvanje.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. brusa says:

  Džaba smo se prepucavali! Ipak smo mi sa Tehničkog fakulteta ,,Mihajlo Pupin” Zrenjanin DIPLOMIRANI!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 7. Đole says:

  @Brusa:

  Pa, ono, ispade da jeste. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 8. Bg says:

  @ BRUSA

  Bruso, pa Vi rekoste da su vase trogodisnje studije izjednacene sa master studijama. Gde Vam je sad g. Dulic ?

  Bruso, prvo skocite pa, tek onda, recite hop !!!

  Vi ste samo izjednaceni, po pravima, sa cetvorogodisnjim akademskim studijama po Bolonji. Vi nemate VII stepen strucne spreme po ranije vazecem zakonu odnosno po Bolonji II stepen visokog obrazovanja. Vi imate VI/2 SS po starom ili I stepen visokog obrazovanja po novom-Bolonjskom zakonu iz 2005.

  Četvorogodisnji,petogodisnji i sestogodisnje studije koje postojale po Zakonu o visokom obrazovanju, pre Boljonje, ( Zakon o visokom obrazovanju iz 1998 i ranije) su izjednaceni sa master studijama. Akademci koji su studirali po ranije vazecim zakonima ( Zakon o visokom obrazovanju iz 1998 i ranije) oni imaju II stepen visokog obrazovanja po Bolonji jer su ti akademci imali VII SS.

  Nacionalni okvir kvalifikacija ce definisati koje su kompetencije akademaca sa trogodisnjim, cetvorogodisnjim, petogodisnjim, … studijama itd.

  VII= II- master
  Sačekajmo novi NOK i nemojte se unapred radovati !

  Bruso, pozdravite g. Dulića.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 9. brusa says:

  DIPLOMIRANI po starom Zakonu VII-1
  DIPLOMIRANI po novom Zakonu
  DIPLOMIRANI=DIPLOMIRANI

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 10. brusa says:

  Opet moram ponoviti da je Skupština Srbije , kada je predsednik bio gospodin Dulić, izjednačila u pravima, sve diplomirane koji imaju VII-1 stepen sa master, nezavisno od toga koliko godina im je trajao fakultet, tri četiri ili pet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 11. Đole says:

  @Brusa:

  Teško da ste Master, Bruso, jer se u ovom zakonu eksplicitno spominju bodovi i nedvosmisleno objašnjava šta su trogodišnje studije na fakultetu po starom Zakonu (dakle, po bilo kom zakonu koji je važio pre stupanja na snagu ovog poslednjeg) i kako se uklapaju u sadašnji sistem rangiranja nivoa studija.

  Vi, dakle, imate zvanje “diplomirani”, ali NE i zvanje “master”. Samo, i isključivo, studije na fakultetu, po starom (najstarijem 😉 ) zakonu, u trajanju od 4 do 6 godina su izjednačene, po pravima, sa “masterom”. Studije koje ste završili ne upadaju u ovu kategoriju, već su to trogodišnje akademske studije, koje su po novom Zakonu izjednačene sa četvorogodišnjim akademskim studijama – dakle “diplomirani , prvog stepena visokog obrazovanja”.

  Ja bih na Vašem mestu bio zadovoljan, jer Vam je, de facto, poklonjena jedna godina studija (barem po pitanju stečenog zvanja, ali je to još uvek 180 ESPB, tako da do mastera Vam treba još 120 bodova – dve godine studija).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 12. Bg says:

  @ BRUSA

  hahahahahahahahaha …..hahaha !!!

  diplomirani inženjer proizvodnog menadzmenta = VI/2 SSS = Visa skola !

  Koji bre VII stepen Vi imate VI SSS , mozete samo da sanjate o sedmom stepenu strucne spreme .

  Vi imate VI/2 ili I prvi stepen po novom zakonu, a koje kompetencije ce te imati to ce te videti. Ja Vam tvrdim da ce te biti tretirani kao ljudi koji su zavrsili trogodisnje strukovne studije.

  Procitajte predlozene izmene Zakona o visokom obrazovanju, diplomirani inženjeru proizvodnog menadzmenta.

  Obratite se g. Dulicu, mozda i moze da Vam pomogne oko zaposlenja, bas danas je pokrenuo akciju cišćenja Srbije, tako da mozete sa vasom diplomom, menadzerskom, cistiti Srbiju od smeca.
  Posto Vi, prosto, obozavate gospodina Dulica.

  Kada zavrsite fakultet-master studije, tek tada mozemo polemisati, a do tada “cao”. Da ne pricam o Vama menadzerima. Sta ce Srbija da radi sa tolikim sumnjivim menadzerima, ko trazi takve “strucnjake”, gde mozete da radite,… itd.

  Bolje ostanite na Vasoj Visoj skoli koju imate, bolje ce Vam stajati.

  Pozdrav, menadzeru !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 13. Đole says:

  ^^^
  Au, brate BG, ovo je bilo BAŠ nisko…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 14. Bg says:

  @ Đole

  Nije, svaki posao je častan ako ga obavljaš odgovorno.

  Šta će da rade toliki menadzeri u Srbiji ?

  Što se u narodu kaže “ne znaju ni šravciger da uzmu u ruke”, završiti neku struku (masinsku,elektrotehničku,… itd) sa kojom mozes da radis i da uradis nesto, a ne “menadzment”. Tek tada mozes da se šepuriš.

  Ljudi i neznaju sta ta rec menadzer u stvari znaci.

  Menadzeri samo napred, pomozite g. Dulicu !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 15. brusa says:

  Bg, ti si puko!!!!!
  Džaba ti bilo kakve diplome kada si puko!!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 16. Preza says:

  Nepotrebno se uzbudjujete. Stvari su kristalno jasne:
  Onaj ko je zavrsio trogodisnje studije u Zrenjaninu – samo se zove diplomirani, prema ovom najnovijem predlogu Zakona. On jeste diplomirani, ali ta diploma je I stepena, dakle, to nije isto kao diploma 4, 5 i 6-togogisnjih studija po starom zakonu, to je valjda jasno svakome ko ume da cita.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 17. namis says:

  Po ovom predlogu izmena ispada baš kako sam očekivao. I baš onako kao treba da bude. Sasvim je uredu
  6.1 nivo- Osnoven strukovne, osnovne akademske, više škole,
  I stepen fakulteta
  6.2 nivo -Osnovne diplomske akademske, strukovne specijllističke
  7.1 nivo- Master, Fakultet po starom
  7.2 nivo- Magistarske, specijalističke akademske
  8 nivo- Doktorske
  Naravno kako profesor reče treba dodatno da se definišu, obrazovanje i usavrčavanje, van formalnog obrazovanja, koje će licu sa radnim iskustvo i dodatnim znanjima davati zakonom pravo da radi složenije poslove.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 18. Đole says:

  Ja pre mislim da ko je studije završio po novom (ovom najnovijem, revidiranom) Zakonu ne treba da razmišlja ni o kakvim “preslikavanjima” tipa “koji sam stepen “po starom” zakonu”, već samo da se orjentiše po novom.

  S obzirom na to, novi Zakon jasno definiše da su specijalističke strukovne studije II stepen visokog obrazovanja, dok su četvorogodišnje akademske studije (novi “diplomirani”) I stepen visokog obrazovanja. I kraj priče.

  Da li je to fer, to je druga stvar…Lično mislim da možda i jeste fer ako se uzme u obzir da se na strukovnim studijama svesno sprečava uvođenje Master nivoa da bi fakulteti održali nekakav monopol na tom polju, pa je, izgleda, napravljen kompromis po principu “strukovne studije nemaju mogućnost Master nivoa, ali zato daju viši stepen stručne spreme posle 4 godine u odnosu na akademske studije, ali ih akademske, pak, ponovo “pretiču” master studijama”…

  ALI…

  U praksi, na tržištu rada, odnosno pri zapošljavanju, iz mog (ali i iz iskustva ljudi koje poznajem) znam da kod poslodavaca važi sledeće (koliko god to možda bilo i mimo zakona):

  Poslodavci su veoma često toliko “zbunjeni” i van svih ovih tokova beskrajnog revidiranja i menjanja Zakona o visokom obrazovanju da najčešće pitaju koliko su godina, zapravo, trajale studije koje je kandidat završio. Sve studije (bilo da su to akademske ili strukovne, po starom ili po novom) u trajanju od 4 godine pa naviše, tretiraju kao završen fakultet, a sve ispod toga kao višu stručnu spremu. Ovo se, hvala Bogu, sve ređe događa, ali je idalje izuzetno prisutno.

  Moraće da prođe još neko vreme dok stvari ne dođu na svoje mesto.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 19. namis says:

  http://www.ekonomskisavetnik.rs/index.php/ekonomija/zakoni_obrasci/jedinstveni_kodeks_ifara. Pogledajte ovo, kada se kaže stepen stručne spreme ne misli se samo na stepen koji daje školovanje već u koji se stepen po JNZ razvrstava određeno obrazovanje. Za svako zanimanje postoji šifra i tačno zvanje.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 20. Đole says:

  @Namis:

  Zanimljivo, ali ja zaista ne znam kakav zaključak može iz svega toga da se izvuče, jer pazi ovo (nasumično izabrano sa spiska):

  61.25.02 Elektromehaničarski operativni organizator proizvodnje elektrotehničkih proizvoda,

  ali imamo i

  61.25.03 Elektromehaničarski operativni konstruktor elektrotehničkih proizvoda – specijalista,

  i još

  62.25.03 Elektromehaničarski operativni konstruktor elektrotehničkih proizvoda – specijalista

  a takođe i

  50.25.63 Elektromehaničarski tehničar održavanja mernih instrumenata i sklopova – specijalista.

  i na kraju

  72.25.01 Elektromehaničarski tehnolog proizvodnje elektrotehničkih proizvoda – specijalista

  Dakle, “specijaliste” imamo i u V, i u VI-1, i u VI-2, i u VII-2 stepenu stručne spreme. Nagradno pitanje: “Koji je koji?”. 🙂

  A da ne spominjem da se titula “diplomirani” stiče posle 4 godine osnovnih akademskih studija (po najnovijem Zakonu), pa unosi još veću konfuziju u ceo šifarnik – kako sada zavesti (mislim, pod koju kategoriju, a ne… 😀 ) “novog dipl.ing-a”?

  Kao što rekoh – moraće još vremena da prođe dok neke stvari postanu shvaćene i opšte prihvaćene, a verovatno će se i taj šifarnik update-ovati.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 21. namis says:

  1. V stepen spec. je završena 1 god. specijalizacije u srednjoj školi, posle završene četvorogodišnje srednje.
  2. VI-2 je spec. koji je završio 1 do 2 god. specijalizacije na višoj školi, pošto je prethodno završio višu školu.
  3.VII-2 je specijalista koji je završio specijalizaciju na fakultetu pošto je pre toga završio fakultet.
  4. VI-1 je prvi stepen fakulteta ili viša škola. Proveri još jedno ne bi trebalo ako počilje sa 6.1 da na kraju piše spec.
  Pa u našoj zemlji JNZ postoji veoma dugo još u SFRJ je sačiljena prva. Svaki poslodavac kada preda prijavu M-1 za PIO mora da navede tačnu šifru za koje zanimanje je radnik prijavljen.Tako da nisu stručne spreme po starom VI-1, VII-1……. Već je to razvrstavanje svake diplome ili kvalifikacije od naj niže do naj više. Naravno da su potrebne izmene ali ne i nova izrada, pošto je to rezultat rada velikog broja različitih stručnjaka. Novi dipl. će biti svrstani naj verovatnije u VI-2, i u tom nivou će se verovatno dodati zanimanja koja su potrebna a kada je pravljena JNZ ( Jedinstvena nomenklaturaa zanimanja ), nisu postojala. u nivou 7.1 biće master kao i stari dipl.
  Pozdrav.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 22. Đole says:

  @Namis:

  Najverovatnije si upravu, međutim ja sam načuo, još kada se tek počinjalo govoriti o “Bolonji” (negde tamo 2002. ili 2003. godine) da su magistri strahovali da će ih snaći “pojeo vuk magarca” sudbina, jer će masteri biti, baš po JNZ, verovatno izjednačeni sa njima, što i ima neke logike, s obzirom na to da se sa Master studija direktno ide na doktorske studije (kao i u slučaju nekadašnjih magistarskih studija). Koliko je ovo danas aktuelno, zaista ne znam, ali prema toj varijanti bi važilo sledeće:

  – osnovne strukovne studije = VI-1
  – osnovne akademske studije (3 godine) = VI-2
  – osnovne akademske studije (4 godine) = VII-1
  – specijalističke strukovne studije = VII-1
  – master i magistarske studije = VII-2
  – doktorske studije = VIII

  Još jednom – ne kažem da ovako treba ili ne, već samo spekulišem o tome kako je (možda) moglo da bude. 😉

  Inače, devojka mi reče da su jednom asistentu (koji je, znači, bio magistar) na fakultetu rešili problem tako što su mu, kada je upisao doktorske studije, “priznali” 2 od 3 godine doktorskih studija, na konto magistrature.

  Pozdrav!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 23. Bg says:

  Da li ste videli NOK-a ?

  VI = trogodišnje akademske i trogodišnje strukovne studije = VA-1a = VS-1

  VI-1 = četvorogodišnje akademske studije (diplomirani) = VA-1b = I stepen visokog obrazovanja > VS-1

  VI-2 = trogodišnje strukovne+spec.strukovne = II stepen visokog obrazovanja > VA-1b

  VII-1 = master-dipl. … = II stepen visokog obrazovanja > VS-2

  VII-2 = master+specijalističke akademske studije = VA-2b = II stepen visokog obrazovanja > master-dipl. …

  VIII = III stepen visokog obrayovanja > VA-2b

  Ovako se tretiraju stručne spreme i drugačije neće biti !

  Zna se gde pripada svaki stepen stručne spreme po stečen po starom zakonu na novom NOK-a i ne bi trebalo komentarisati o tome, sve jasno !

  Ne bi trebli da se ljutite, ovo se ocekivalo.

  Da,da,da,………….da !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 24. Bg says:

  Ja sam, samo, realan !

  Da li je neko pratio rad Skupstine u sredu ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 25. Marko says:

  ….kavo ce sranje da naprave!!!! ,oni su totalno nesposobni…..,obi ce nam se sve ovo o glavu…..stvari koje su jasne kao dan svuda u svetu kod nas je to SF! samo su trebali da prepisu zakon i nista da ne misle….. “n`arani svinje i nista ne diraj” 🙂 ,”ako baba krene da place, daj joj keks i nista ne diraj”….ali mi smo nebeski……sve zajedno sa nasim fakultetima koji su medju poslednjima…..na listama….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 26. Marko says:

  Procitajte malo kako drugi vide sve ovo……..

  Teror Beogradskog univerziteta
  Refik Šećibović | 09. 05. 2010. – 00:02h
  U univerzitetskim krugovima se već mesec dana raspravlja o Predlogu zakona o visokom
  obrazovanju, a koji je radila radna grupa Univerziteta, slična onoj radnoj grupi koja je pisala
  prethodne zakonske predloge, zbog kojih se i rade nove izmene i dopune.
  Gromoglasno najavljivane kao dopune Zakona koje su okrenute studentu, suštinski više se bave
  visokoobrazovnim institucijama i profesorima.
  Ako bi se ovakva formulacija izmena usvojila, mogli bismo slobodno da konstatujemo da su u
  visokoobrazovnom sistemu institucije “progutale studente”.
  O vaj predlog je ekstremniji od svih dosadašnjih. To se vidi kroz ukidanje bolonjskog procesa u
  svom organizacionom obliku i promovisanje samoupravljanja u visokom obrazovanju. O no
  postaje “država u državi”, u kojoj sva vlast pripada profesorima preko svojih institucija i
  organizacija.
  Inaugurisano je “totalno samoupravljanje” kao jedini oblik vlasti na svim nivoima od države do
  fakulteta, sa dvotrećinskom većinom profesora. V lada je izgubila ingerencije da samostalno vod
  i
  politiku u ovoj oblasti u skladu sa voljom birača, i postala je tehnički organ Konferencije
  univerziteta Srbije.
  Predlagači zakona se udvaraju studentima snižavajući kriterijume ispod evropskog nivoa, želeći
  na taj način da ne opterećuju profesore da više rade i studente da se bore za kvalitet svog znanja.
  O setivši pasivnost države prema primeni bolonjskog procesa, profesori državnih fakulteta,
  posebno lobiji BU, izdvajajući neke instrumente bolonjskog procesa iz ukupnog konteksta
  reforme, žele da ojačaju svoju samoupravnu vlast nad visokim obrazovanjem.
  Profesori (predlagači) licemerno predlažu da N acionalni savet za visoko obrazovanje bude
  nezavisno telo, a da u njemu dvotrećinsku većinu imaju upravo oni (profesori) preko
  Konferencije univerziteta. Dajući takve ovlasti N acionalnom savetu, izdižući ga iznad svih
  organa države, pojavljuju se kao monopolisti u upravljanju sistemom visokog obrazovanja. Tako
  nam se opet može ponoviti situacija koju smo imali sa N acionalnim savetom za osnovno i
  srednje obrazovanje koje se svim silama borio da blokira evropski put obrazovanja Srbije,
  zaustavi reforme i koji je doveo do potpune blokade sistema.
  Tako je Srbija ostala jedina zemlja u regionu u kojoj država nema mogućnosti da bilo kako utiče
  na odluke upravljačkih tela u visokom obrazovanju. Primera radi, u Sloveniji i Hrvatskoj, odnos
  u upravljačkim telima je podjednak.
  Drugi problem ovog zakona je zatvaranje sistema, i predstavlja uvod u potpunu kontrolu visokog
  obrazovanja od strane državnih fakulteta. Ako privatni akreditovani univerziteti prihvate ovakve
  zakonske akte, njih čeka sudbina države – da budu minimizirani u sistemu i pretvoreni u
  strukovo-menadžerske škole. To je vidljivo u diskriminacionom stavu kome se traži ograničenje
  studiranja u oblasti prava, medicine i pedagogije, a sve pod sloganom “zaštita državnih interesa”.
  Bahatost predlagača ide toliko daleko da ministra prosvete svode na običnog vladinog službenika
  koji mora da konsultuje za sve svoje odluke N acionalni savet i da potpisuje njihove akte i
  rešenja.
  No, to je očito malo predlagačima, pa traže od budžeta Republike Srbije da finansira sva njihova
  nezavisna tela.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 27. Bg says:

  Da li ste videli NOK-a ?

  VI = trogodišnje akademske i trogodišnje strukovne studije = VA-1a = VS-1 VS-1 i od VA-1a

  VI-2 = trogodišnje strukovne+spec.strukovne VS-2 = II stepen visokog obrazovanja VS-2 > VA-1b

  VII-1 = VA-2a-master-dipl. … = II stepen visokog obrazovanja VA-2a > VS-2

  VII-2 = master+specijalističke akademske studije = II stepen visokog obrazovanja VA-2b > VA-2a master-dipl. …

  VIII = III stepen visokog obrayovanja VA-3 > VA-2b

  Ovako se tretiraju stručne spreme i drugačije neće biti !

  Zna se gde pripada svaki stepen stručne spreme, stečen po starom zakonu, na novom NOK-a i ne bi trebalo komentarisati o tome, sve je jasno !

  Ne ljutite se, ovo se znalo jos 2005.god.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 28. Zoran says:

  Kakva je razlika izmedju diplomiranih po starom i ovih po novom , koliko sam shvatio prvi su drugi nivo i izjednaceni sa masterom a novi prvi nivo ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 29. Đole says:

  @Bg:

  Druže, daj link da i mi ostali vidimo to što si gore napisao. 😉

  Ja koji god NOK da sam čitao, video sam da i Master, i strukovne specijalističke studije spadaju u tzv. VII stepen (gde je Master, nesumnjivo, “jači”). To se vidi i sa slike na vrhu ove strane, a i na ovom linku:

  http://nsvo.etf.rs/

  Ako se nešto značajno promenilo, daj link da vidim(o) šta.

  Pozdrav!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 30. Bg says:

  Po ovom ključu se rangiraju zaposleni u UPRAVI CARINA BEOGRAD.

  Dobili su mišljenje od MINISTARSTVA PROSVETE, a pokušaću da dođem do zvaničnog dokumenta.

  Ista je priča i u ostalim društvenim preduzećima-državnim.

  I u MUP-u su takođe rešili, stručne spreme, na ovakav način, provereno 100%.
  Ako imate nekog u navedenim ustanovama, možete da proverite ili jednostavno napisite dopis MINISTARSTVU ZA PROSVETU.

  Da li je to, Đole, dovoljno ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 31. Bg says:

  VI = trogodišnje akademske i trogodišnje strukovne studije = VA-1a = VS-1 < VA-1b

  VI-1 = četvorogodišnje akademske studije (diplomirani po Bolonji) = I stepen visokog obrazovanja VA-1b VA-1b

  VII-1 = VA-2a-master-dipl. … = II stepen visokog obrazovanja VA-2a > VS-2

  VII-2 = master+specijalističke akademske studije = II stepen visokog obrazovanja VA-2b > VA-2a master-dipl. …

  VIII = III stepen visokog obrayovanja VA-3 > VA-2b

  Ovako se tretiraju stručne spreme i drugačije neće biti !

  Zna se gde pripada svaki stepen stručne spreme, stečen po starom zakonu, na novom NOK-a i ne bi trebalo komentarisati o tome, sve je jasno !

  Ne ljutite se, ovo se znalo jos 2005.god.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 32. Bg says:

  VI-2 = trogodišnje strukovne+spec.strukovne VS-2 = II stepen visokog obrazovanja VS-2 > VA-1b

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 33. Milosh says:

  Kao sto neko rece, Bg ti si najobicnija iskompleksirana budala koja se sluzi razlicitim metodama da bi navela vodu na svoju vodenicu.

  Zar mislis da su ljudi glupi? Idi proviciraj svoju mamu i tatu…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 34. Bg says:

  @ Milosh

  Milose, mene ne zanima mišljenje ne vaspitane osobe tj. Vas. Moje misljenje je moje i ne zasniva provociranju vec na informacijama koje sakupim na radnom mestu i od drugih relevantnih ljudi.

  Ako sam preneo stav MINISTARSTVA PROSVETE, koje je trazila moja sluzba koja se iskljucivo bavi kadrovima i ljudskim resursima, a to znaci da je 100% tacno poređenje koje sam gore izneo, visoko obrazovanje steceno po ranijim zakonima, sa novim NOK-a, svidelo se Vama ili ne, ali tako je.

  Mislim da nije primereno Vase izlaganje na ovom sajtu, verovatno Ste zavrsili neku visu skolu, a bilo bi jos strasnije ako ste “akademski gradjanin”.

  Pozdrav za kulturu.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 35. Milosh says:

  Ma o kakvoj kulturi ti Bg pricas, a svo vreme prvociras i forsiras svadju sa drugim ljudima?
  A pravopis i poznavanje srpskog jezika ti je ispod nivoa jednog srednjoskolca.
  Na kraju krajeva, ako te ne zanima misljenje, sta se onda javljas?!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 36. patriota says:

  sve što je u 2-om ciklusu pripada starom 7-om stepenu ,tako je po novom NOK-u

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 37. patriota says:

  spec.strukovne studije sigurno nepripadaju starom 6-om stepenu,a treba da znate da i njih ima različitih ,neke traju 1 a neke 2 godine kao na FON-u ili Medicinskom

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 38. brusa says:

  Bg je znaja do …. :).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 39. Đole says:

  @Patriota:

  +1 😉

  Upravo tako. Po trenutnom Nacionalnom okviru kvalifikacija, specijalističke strukovne studije su 2. ciklus, a to je ekvivalentno sedmom stepenu.

  http://nsvo.etf.rs/

  Na gornjem linku, pogledajte prezentaciju u vezi sa NOK.

  Pogledajte 13., 14. i 15 slajd. Na sve tri slike (i po novoj, i po prethodnoj kvalifikaciji je 2. ciklus “Bolonje” jednak VII stepenu. Specijalističke strukovne studije spadaju u 2. ciklus, što znači da, po trenutno važećem NOK, predstavljaju VII stepen stručne spreme po starom Zakonu.

  Dok se nešto ne promeni u vezi sa NOK, sve ostalo, što je Bg napisao, su čiste spekulacije.

  🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 40. Bg says:

  Specijalističke strukovne studije samo delimično zalaze u II stepen visokog obrazovanja, a ne cele !
  Nikako ne mogu biti izjednačene sa VII stepenom koji vise nepostoji.

  Po vama bi znacilo, ko završi specijalističke akademske studije ima III stepen visokog obrazovanja.

  A što se bruse tiče on ima I stepen visokog obrazovanj, i opet mu nije jasno da njegove studije nisu niti ce ikad biti jednake sa nekadašnjim VII-1. Tehnički fakultet Mihajlo Pupin iz Zrenjanina Vas je sve prevario.

  Razmislite malo.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 41. trut says:

  Po vama VI/2 je sedmi stepen strucne jer delimicno zalazi u VII/1.

  Da li ste videli stari NOK, toje isti kao i ovaj novi NOK samo sto su sada rangiraju po bodovima.?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 42. trut says:

  Vise skole ce ostati uvek “Vise”, tako da nije realno da se specijalisticke strukovne studije po Bolonji (pa i spec. studije trajale i dve godine), izjednacavaju sa nekadasnjim VII.

  To nikada nije bilo niti ce biti.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 43. Đole says:

  Ja ću samo ponoviti: Pogledajte sliku!

  Šta to znači “samo delimično zalazi u II stepen”. To nije tačno, jer Zakon o visokom obrazovanju NEDVOSMISLENO kaže da su specijalističke strukovne studije II stepen visokog obrazovanja. Ne kaže ni “delimično”, ni “prema starom NOK”, niti bilo šta slično, već kaže (doslovce):

  “Lice koje završi specijalističke strukovne studije stiče stručni naziv specijalista, sa naznakom zvanja *drugog* stepena strukovnih studija iz odgovarajuće oblasti.”

  Pogledajte sliku starog i novog NOK:

  https://www.draganvaragic.com/wp-content/uploads/2009/10/okvir-kvalifikacija-strucne.gif

  Pravougaonik koji predstavlja specijalističke strukovne studije počinje i završava se u DRUGOM ciklusu (zelena kolona), a u žutoj koloni (odmah levo od zelene) se vidi da je to domen SEDMOG stepena.

  Takođe se vidi, na gornjoj slici nešto bolje, da samo trogodišnje studije (bilo akademske, ili strukovne) su u domenu ŠESTOG stepena, a da četvorogodišnje akademske, što kažu, “delimično ulaze u sedmi stepen” (jer počinju u VI, a zalaze u VII).

  I to je ono što piše na važećem NOK! Sve ostalo su proizvoljna, zlonamerna tumačenja.

  Ne kažem da se nešto neće promeniti, ali dok se ne promeni, ovako je.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 44. patriota says:

  Kao što više ne postoji 6,7 ili 8 stepen stručne spreme tako nepostoje ni Više škole -viša stručna sprema.Specijalističke strukovne studije omogučavaju stručno usavršavanje onima koji su završili Visoke strukovne škole u trajanju od 3 godine-180 bodova.Posebno su atraktivne i cenjene (inostranstvo) kada su u pitanju medicinske nauke kao što su specijalističke studije za fizioterapeute ili medicinske sestre odnosno za zanimanja koja su sama po sebi specifična.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 45. trut says:

  Djole, ja se ne mogu sloziti sa tobom, specijalisticke strukovne studije su samo delom u II stepenu. Da su izjednacene sa nekadasnjim VII to bi drugacije bilo oslikano na dijagramu. Znaci ako bi bile jednake sa nekadasnjim VII SSS, spec.struk. studije bi isle cak do granice izmedju II i III stepena visokog obrazovanja,na grafikonu, a posto ne idu, znaci da su samo deo II stepena visokog obrazovanja ili samo deo nekadasnjeg VII SSS i to ce biti verovatno VI/2, to je moje misljenj, ali sacekajmo da se usvoje izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 46. Đole says:

  @trut:

  Ok, ne slažemo se oko grafikona, ali se slažemo oko toga da treba sačekati konačno rešenje. 🙂

  Pozdrav!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 47. Mile renta bubreg says:

  ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA 22.12.2008. 116-08

  http://www.parlament.gov.rs/content/lat/akta/akta_detalji.asp?Id=505&t=Z#

  Član 6.
  U članu 36. stav 2, članu 37. stav 2, članu 38. stav 2, članu 39. stav 2. i članu 140. stav 2. reči: „završen fakultet” zamenjuju se rečima: „stečeno visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije – master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine”; u članu 45. stav 2. reči: „potreban je i završen fakultet” zamenjuju se rečima: „potrebno je i stečeno visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije – master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine”; u članu 113. stav 3. reči: „završen fakultet” zamenjuju se rečima: „stečeno visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije – master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine”, a reči: „diplomirani pravnik” zamenjuju se rečima: „diplomirani pravnik – master, odnosno diplomirani pravnik”.
  Član 7.
  U članu 40. stav 2. i članu 41. stav 2. reči: „završenu višu školu” zamenjuju se rečima: „stečeno visoko obrazovanje na studijama prvog stepena (osnovne akademske studije, osnovne strukovne studije), odnosno na studijama u trajanju do tri godine”.

  Ipak, pogledajte malo zakone koji se donose, jasno se specijalisticke strukovne pozicioniraju na mesto, u smislu formalnih zahteva, onoga sto je nekad bio “fakultet”.

  Jos nesto da dodam, specijalisticke strukvone nisu ogranicene brojem bodova ili godina studija i formalno bi mogle da traju i 2 i 3 godine pa i vise…

  EHEA (European Higher Education Area) kaze sledece:
  1. A first cycle of at least three full-time equivalent academic years, typically carrying 180 to 240 ECTS credit points. This cycle is generally referred to as the Bachelor cycle, although it also includes ‘short’ programmes such as the Foundation Degree, and ‘intermediate’ programmes such as the DipHE and the HND.
  2. A second cycle typically carrying 90-120 ECTS, with a minimum of 60 credits at the level of the second cycle (i.e. the Master cycle).
  3. A third cycle (the doctoral), which is not typically credit-rated.

  Jasno se vidi da spec. strukovne ispunjavaju kriterijume i da su deo II ciklusa koji se i danas vodi kao 7. nivo, ne samo kod nas nego u zemljama potpisnicama bolnjskom procesa, I ciklus 180-240, II ciklus najmanje 60, a tipicno 90-120. Vidi se da je nas zakonodavac, bukvalno prepisao preporuke EHEA.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 48. patriota says:

  Tačno, ovde se sve vidi naravno ko hoće da pogleda.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 49. Đole says:

  @Mile renta bubreg:

  1) Dobar ti nick. 😀 😀

  2) To je to. Dakle, iako se fraze “VI i VII stepen”, verovatno, više neće šire upotrebljavati, značajno je znati kom nivou su ekvivalentne ove “nove studije”, bar u početku, dok se poslodavci ne naviknu.

  A da su, prema važećim propisima, spec. strukovne studije ekvivalentne VII stepenu, sada je već potpuno jasno.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 50. trut says:

  Nikada nece spec.struk. studije biti ekvivalentne VII SSS.
  VII SSS su samo ekvivalentne master studije.

  Pogresno razmisljate !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.