fbpx

Iskustva sa StumbeUpon Firefox ekstenzijom

StumbleUpon je trenutno među 20 najpopularnijih Firefox ekstenzija. Činjenica je da je ovo na prvi pogled zabavan dodatak za surfovanje webom, kako je i ocenjeno u prikazu najnovijeg broja časopisa PC Magazine.

Rekao bih da se radi o kombinovanoj community/social bookmarking alatki, koja služi prvenstveno za “spoticanje” (en. stumble) na sajtove koji su bliski korisnikovim interesima. Nakon instalacije postavi se ceo toolbar u Firefox-u sa ikonicama iz ovog programa, a dobra je stvar što se ova ekstenzija ne mora koristiti samo na ovaj način (može kao meni, itd.).

Po mom mišljenju, suviše isforsirana community komponenta ovog programa počinje sa obaveznim kreiranjem naloga da bi se servis uopšte koristio (ovakav pristup me inače veoma nervira). Odabirom tema iz ograničenog broja oblasti, dolazi se u mogućnost da se koristi dugme “Stumble” za tzv. “preporučeni surf”. Drugim rečima, osnovni nivo korišćenja ovog programa je jednostavan odabir opštih tema od interesa i “spoticanje” o sajtove koji su u vezi sa odabranom tematikom. Dobro je što se može izdvojiti jedna od odabranih oblasti, pa se surfuje po toj oblasti.

StumbleUpon

Takođe, dobra je mogućnost da se može prijaviti spam link, obzirom da je ceo sistem baziran na social bookmarking priči da korisnik programa jednostavno rangira sajtove na koje dolazi, pa se drugi korisnik “spotiče” o te sajtove. Ovo je naravno kao stvoreno za spamovanje, pa je zato dobro što se mogu prijaviti sajtovi koji nisu u vezi sa tematikom.

Ceo servis je veoma povezan sa matičnim sajtom www.stumbleupon.com, pa je možda dobro za one koji neće odmah da se prijave da malo pregledaju šta se tamo nudi.

Interesantniji deo ovog servisa predstavlja mogućnost tagovanja sajtova na koje “naletimo”, a tagovanje i ocena koju napravimo može se pratiti na sajtu korisnika koji se kreira kada se kreira i nalog. Posebno interesantan detalj je da se obeleženi sajtovi mogu pratiti i preko nezavisnog RSS čitača.

Da li ja nisam to uspeo da provalim, ili je to nedorečenost servisa, ali nisam shvatio kako da postojeće tagove ubacim u teme koje pratim. Sam tag search na ovom sajtu (http://www.stumbleupon.com/tag/) je po mom mišljenju bolji od većine ovakvih servisa koje sam video, ali nema mogućnost RSS-a po tagovima, jedino u delu korisnika. Mislim da i ovo ima veze sa napadnom community varijantom ovog servisa.

Mislim da ovom servisu nedostaje još vremena i dodatne konceptualizacije, da bi starno ušao u kategoriju nezaobilaznih online servisa. Za sada je samo veoma interesantan servis, najbolje korišćen za razbibrigu, ali ne i za ozbiljno i studiozno korišćenje.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.