fbpx

IABUK.net – Osnove Internet marketinga

Nedavno sam došao do informacije o objavljivanju veoma informativnog vodiča na temu bihevioralnog oglašavanja na lokaciji IABUK.net (Internet Advertising Bureau UK).

Radi se o kratkom, jednostavnom i razumljivom skupu nekoliko tekstova koji u kratkim crtama objašanjavaju osnove bihevioralnog oglašavanja, uključujući i preporuke dobre prakse implementacije sistema bihevioralnog oglašavanja.

Kako nekoliko poslednjih istraživanja na temu raspodele budžeta za online oglašavanje ističu konstantni rast ovog tipa oglašavanja (za sada kod nas ne postoji), veoma je zgodno predstaviti osnove oglašavanja koje se zasniva na prethodnom ponašanju korisnika:

Bihevioralno oglašavanje se zasniva na anonimnom praćenju ponašanja (cookie) pojedinačnog korisnika preko jednog ili više Web sajtova, tokom korisnikovog surfovanja:

  • U slučaju pojedinačnog Web sajta, praćenjem korisnikovog surfovanja po sajtu, plasiraju mu se reklame u kontekstu interesovanja koje je iskazao na osnovu prethodno posećenih sadržaja istog Web sajta.
  • U slučaju mreže Web sajtova, korisnik koji je posetio jedan Web sajt i prešao na drugi Web sajt u istoj behavioral mreži, može mu se prikazati reklama u kontekstu prehodno surfovanog sadržaja sa drugih Web sajtova u posmatranoj mreži (Web sajtovi na kojima se jedinstveno prate informacije o pregledanim sadržajima).

Osnovna razlika između klasičnog kontekstualnog oglašavanja i bihevioralnog oglašavanja, je u tome što se kod prvog tipa oglašavanja reklama prikazuje u kontekstu sadržaja stranice na kojoj se korisnik nalazi, a kod bihevioralnog oglašavanja reklama se pokazuje u odnosu na prethodne sadržaje (Web stranice) koje je korisnik pregledao.

Kako je ovaj tip oglašavnja veoma osetljiv sa aspekta privatnosti korisnika (koji se sve podaci o korisniku prate tokom surfovanja), preporuke dobre prakse omogućuju korisniku da se može odjaviti od primanja ovakvog tipa oglašavanja, ako to želi.

Linkovi ka člancima iz osnova različitih oblasti Internet marketinga

Lokacija IABUK.net obiluje osnovnim člancima iz velikog broja oblasti Internet marketinga, kao što su:

Veoma je preporučljivo pregledati ove oblasti ako niste dovoljno upoznati sa osnovnim karakteristikama segmenata Internet marketinga (advertajzinga).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
IABUK.net - Osnove Internet marketinga, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.