fbpx

Gangnam Style – Internet i muzički (plesni) fenomen

Ako do sada niste čuli za Gangnam Style (preporučljivo pročitati članak na Wikipediji), definitivno niste pratili poslednjih dva meseca inostrane i domaće medije (i klasične i online). Najveći svetski mediji su pisali o ovom video spotu koji je 20. septembra ušao u Ginisovu knjigu svetskih rekorda sa najvećim brojem YouTube lajkova u istoriji. Ali kada o ovom fenomenu pišu mediji kao što su The Wall Street Journal, the Financial Times, the Harvard Business Review, Foreign Policy (…) iza cele ove priče mora da se krije i nešto ozbiljnije “od priglupog plesa koji imitira jahanje konja, ali na kul način”.

U Srbiji će od juče verovatno skoro svi sada čuti za to “čudo”, od kada je Nole odigrao Gangnam Style ples, a svi naši klasični mediji isto i objavili…

Da li je Gangnam Style Lambada druge dekade 21. veka?

Od 15. jula ove godine (kada je podignut spot na YouTube) priču o Gagman Style videu u svim verzijama je imao preko 700 miliona YouTube pregleda (bez učešća pominjanja u medijima), a prava “pomama” je nastala početkom septembra… Veoma je verovatno da će vrlo brzo ovaj spot postati i najgledaniji na YouTubu.

Interesantno je da nema veliki broj tekstova (na engleskom jeziku) na temu odakle uspeh ovog video spota,  u Srbiji sam pronašao jedan blog post na ovu temu, dok se mediji uglavnom bave aktuelnim vestima na ovu temu, i eventualno pričom o tome šta uopšte znači sam tekst pesme.

Na prvi pogled može biti očigledno da sam “jahački ples” predstavlja prvi razlog zašto je ovaj spot toliko popularan, a i to se može povezati sa velikom popularnošću plesa koji se može videti na primeru popularnosti spota “Evolution of Dance” koji je dugo vremena važio za jedan od najgledanijih videa na YouTubeu. Oni koji se sećaju vremena kada se pojavio spot za pesmu Lambada (1989.), i kako su odjednom “svi” počeli da igraju na taj način.

Druga asocijacija na uspeh ovog spota je da iako van govornog područja Južne Koreje to što je tekst pesme jeste prilično nerazumljivo, a sam engleski u spotu nije naročito smislen (van lokalnog korejskog konteksta), ali da su autori na neki način napravili spot koji je vizuelno razumljiv (humorističan), i da uspeva da prenese internacionalno razumljivu poruku.

Treća asocijacija na uspeh ovog spota je privid konteksta samog imena “Gangnam” koji površno podseća na neki “Gangsta Rap“, za koji mnogi misle da je razlog popularnsti ovog spota (pogledati sliku na vrhu ovog teksta).

Gangnam Style Viralni Marketing – Social Media, Crowd-sourcing, Copyright

Kada se malo ozbiljnije pregleda pozadina cele ove priče, pojavljuju se interesantni detalji koji bi mogli da predstavljaju i osnovu uspeha ovog spota (detaljno pročitati po meni najozbiljniji članak na ovu temu – HBR):

  1. Južno Korejska dance zajednica je na zahtev popularnog repera PSY-a kreirala taj “čudni, kul ples” po principima tzv. Crowdsourcing-a, i na taj način “uvećala kreativnost” samog plesa. Crowdsourcing je po generalnoj definiciji korišćenje veće grupe osoba da bi se uradio određeni posao. O ovoj temi ću uskoro pisati poseban tekst, jer predstavlja jedan o najvažnijih trendova iz oblasti “smislenog” korišćenja društvenih medija u poslednjih 7-8 godina…
  2. Video spot je objavljen pod “standardnom YouTube licencom” koja zadržava sva copyright prava autora, a u ovom slučaju autori spota se nisu pozivali na copyright, već slobodno dozvolili korišćenje ovog video materijala, kao da su upotrebili Creative Commons licencu (a nisu iz nekog razloga). Upravo to što se nije dešavalo da produkcijska kompanija konstantno traži uklanjanje različitih verzija ovog spota i odgovora na njega je bila veoma dobra osnova za kreiranje viralnog efekta “Gangnam Style”. U muzičkoj i video produkciji oni koji kreiraju modele zarade i strategiju promocije trebalo bi ozbiljno da nauče prednosti korišćenja Creative Commons sistema licenciranja. Ovaj spot je dobar primer za započinjanje razmišljanja (i akcija) na ovu temu.
  3. Poznato je kako društveni mediji veoma bitno utiču na današnje ekstremno brzo širenje viralnih poruka, a u slučaju ovog video spota ima još jedan interesantan detalj u vezi sa viralnim širenjem poruka – koliko se ubrzava širenje poruka Internetom (društvenim mrežama) kada su među prvima (na engleskom govornom području) ovaj spot delile osobe kao što su Robbie Williams i Katy Perry? Enorcement Marketing je važna oblast najozbiljnijeg i brzog uspostavljanja reputacije, kada ste u prilici da poznate ličnosti (iskreno) govore pozitivne stvari o vama ili vašoj organizaciji – u ovom slučaju o samom video spotu.

Uspeh Gangnam Style se ne može kopirati!

Iako se određene kopije priče oko spota Gangnam style  pojavljuju po različitim medijima, to ne znači da je moguće na isti način ponoviti uspeh ovog fenomena.

Sa druge strane, puno toga se može naučiti analizom onoga šta je sve urađeno i šta se desilo da bi došlo do uspeha kakav je već ostvario Gangnam Style, naročito na nivou kreativnog korišćenja participacije velikog broja osoba za dobru stvar (Crowdsourcing) i kreiranja internacionalno prihvatljive/razumljive poruke, između ostalog…

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (16 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Gangnam Style - Internet i muzički (plesni) fenomen, 5.5 out of 10 based on 16 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 01/10/2012, RSS

13 odgovora na Gangnam Style – Internet i muzički (plesni) fenomen

  1. Nescha says:

    Debilno zarazna melodija i tekst, ništa više…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.8/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 4 votes)
  2. Uz ”Kaoma – Lambada” ne treba zaboraviti niti na ”Los del Rio – Macarena”.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  3. Igor says:

    Greska u naslovu treba “muzickI”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. @TomislavStankovic ne znam koliko si imao godina kada je Lambada nastala, ali se tada prvi put desilo da se odmah posle pojave tog spota promovisan novi ples – Lambada. Ni pre ni posle toga nije se tako nešto desilo. Čak ni u ovom slučaju se nije to desilo, ali sam ovo pomenuo u kontekstu interesovanja koji je doneo taj Gangnam ples…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (2 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  5. možda, debilno…ali, vrlo, efikasno…to mu, dođe, taj viralni marketing po predavanjima koje smo čuli…”masa ne razmišlja, masa reaguje na upućen inpuls” pa bio on i debilni, druže u gornjem stupcu :))

    PS
    ne mogu da ocenjujem nekog ko je profesionalno i edukativno iznad mene…moč navike i vaspitanja :))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.3/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  6. tssss says:

    hehehhe, klasika, dovuci google na sajt za trenutno trazenu kljucnu rec i osvoji poene 🙂

    mada, hajde da komentarisem i sam sajt, posto nisam zalazio od redizajna. Svidza mi se. Vidim da se pazilo na sve. Ime u zaglavlju je png, ali se zove imenom i prezimenom 🙂 Idemo na google images 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  7. seka says:

    južnokorejska, a ne Južno Korejska

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  8. Tamara says:

    Kako god se nazivali plesovi koji nastanu spontano, treba napomenuti da su uvijek bili zanimljivi za pogledati, kao i za same plesače! Meni je ovaj Novakov ples dokaz sretnih emocija koje ga ispunjavaju, a to je morate priznati emocija koju svi volimo kod sebe 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  9. Hoodini says:

    Mene posebno raduje što će ovaj video biti gledaniji i od najgledanijih Vevo klipova, i time dokazati da svako može na vrh ako krene sa dna. Dokaz da se rad i upornost isplate viđamo svaki dan, ovo je jedan od najboljih dokaza za tako nešto.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Brandz says:

    Meni osobno jako zanimljiva tema zbog toga što je jedna hit pjesma s odličnom produkcijom takoreći preko noći postala hit, evo još malo i petstotina miliona pogleda na youtube-u, stvarno je fascinantno kako internetski mediji stvaraju globalne hitove u ovom slučaju iz Južne Koreje !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Presretach says:

    Vec posle 26 dana mozete slobodno da napisete i tekst “zasto se ljudima ogadio Gangnam Style” .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Gangnam Style se svima uvukao pod kožu. Čak je i SAP kroz melodiju pokazao mogućnosti SAP Visual Intelligence-a..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Ivan says:

    Harlem Shake je nastavak, ima velike sanse da postane isti hit.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.