fbpx

Enterprise 2.0 poslovna logika: Da li imate upotrebljiva IT rešenja i poslovni softver?

U poslednjih mesec dana bio sam u prilici da budem u kontaktu sa većim brojem osoba iz IT firmi (vlasnici i radnici u firmama), i shvatio sam da u poslednje 2-3 godine nisam skoro uopšte bio u domenu poslovne priče (IT rešenja, web, i sl.) sa ljudima iz IT biznisa. Prosto sam se začudio kada sam uočio da ove osobe (skoro bez izuzetka) i dalje pričaju na nivou potpuno nerazumljivih termina pri opisu proizvoda, usluga i softvera koje prodaju. Termin “IT (softverska) rešenja” i dalje nikako ne objašanja jednostavnim jezikom kakva to rešenja daju ove firme u kontekstu poboljšanja poslovanja njihovih kupaca.

Zašto mi je ova pojava toliko čudna:

 1. Kao što rekoh, davno o ovome nisam pričao sa osobama iz IT firmi.
 2. U ovoj državi je sve više vlasnika firmi koji samostalno odlučuju o tome gde će uložiti sredstva, a oni se uglavnom ne razumeju u IT terminologiju. Kako ovim osobama (naročito u manjim i srednjim firmama) objasniti prednost IT rešenja (ili nekog hardvera) koje je npr. pet puta skuplje od prosečnog rešenja? Verovatno postoji razlog zašto je nešto 5 puta skuplje, a da se to može objasniti rečima koje svako razume. Ili je to mistifikacija “zanata” na nivou latinskog jezika kod lekara (pogledati na sajtovima IT firmi kako nude svoje proizvode i usluge)?
 3. U mom poslu je osnova objašnjavanje skupih online rešenja na jednostavan način, da bih svoje usluge uopšte prodao, pa sam mislio da oblast koja postoji mnooogo duže od e-business-a (ICT) nema više taj problem…

Poslovna logika Enterprise 2.0

U poslednje dve godine sve više se priča o sistemu poslovnih softverskih rešenja koja preuzimaju elemente Web 2.0 tehnologije, pod nazivom Enterprise 2.0. Prethodno linkovani tekstovi, Wikipedia definicije, i postojeći članci, do nedavno imali su u sebi ozbiljnu “falinku” koja prati sve početne 2.0 priče od 2002. g. – Ne radi se o novoj tehnologiji (nije ona na prvom mestu), nego o novoj poslovnoj logici koju je omogućila ta tehnologija.

Korisnički orijentisana IT rešenja

Ne bih detaljnije ulazio u obrazlaganje segmenata poslovne logike koncepta Enterpise 2.0, zadržaću se u ovom tekstu na njegovoj suštini – User-Centric ICT Solutions, ili kako se kreira softver (i nudi odgovarajući hardver) koji pogoduje onima što ga direktno koriste (ne misli se na IT odeljenja).

Znači, ovde se ne radi o nekim IT odeljenjima u firmi koji pregovaraju sa IT firmama o tome koji softver i hardver treba kupiti, već sami korisnici poslovnih sistema u firmama odlučuju o načinima poboljšanja sopstvenog rada kroz upotrebljive segmente IT rešenja. To je ono što omogućuje savremena IT/Internet tehnologija.

Najbitnije karakteristike Enterprise 2.0 koncepta:

 1. Korisnici IT rešenja u firmama samostalno odabiraju način svog rada (oni odlučuju o konkretnim IT rešenjima), a ne politika IT odeljenja ili politika same kompanije. – Ovaj koncept se odnosi na firme sa odgovornim zaposlenim osobama, koje imaju želju da olakšavaju i unapređuju svoj posao.
 2. IT rešenje počine da se koristi u firmi nakon max. 30 min čitanja uputstva ili obuke iste dužine (dramatično smanjivanje vremena implementacije IT rešenja)! – SAP i ostala rešenja ovog tipa su iz nekog drugog vremena…
 3. IT rešenja (naročito softver) su modularnog tipa, i lako izmenljiva (korisnici softverskih rešenja ne zavise od samovolje neke IT firme). – Pogledati malo detaljnije SaaS (Software as a Service) koncept.

Veoma je bitno napomenuti da je cela ova priča tek počela na Zapadu, što znači da smo veoma daleko od nje. Naravno, ne mora to tako a bude, a u prilog tome može da posluži istraživanja domaće IT industrije pod nazivom SITO (kompanije Mineco), gde je u aktuelnom izdanju prikazan trend potrebe za pravim IT menadžerima (oni koji razumeju potrebe firme i znaju to i da objasne jednostavnim jezikom) u IT firmama. Ovaj trend će se pokazati kao dominantan u naredne dve godine.

Znači, ogromna šansa postoji za one IT firme koje će uspeti da shvate šta će ih snaći u narednim godinama. Ko se pre prilagodi, imaće više koristi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Enterprise 2.0 poslovna logika: Da li imate upotrebljiva IT rešenja i poslovni softver?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

3 odgovora na Enterprise 2.0 poslovna logika: Da li imate upotrebljiva IT rešenja i poslovni softver?

 1. Milan says:

  1. deo o nacinu predstavljanja IT resenja (posebno domacih) i tu bih se slozio. Cesto je previse konfuzno cak i za profesionalce, a razlozi su razliciti uglavnom oni koji su navedeni.
  2. deo o definiciji Enterprise 2.0, upravo obiluje onim sto se kritikuje u prvom delu. Reci koje lepo zvuce, a u praksi mogu malo da znace.

  Plasim se da ce Enterprise 2.0 da se bavi vise definicijama nego unapredjenima slicno kao Web 2.0. Ako je poenta samo da se tvrdi da je SAP, Oracle itd. depricated onda je promasaj.

  SaaS je lepa ideja i primenljiva u mnogim oblastima, ali da li i za Enterprise resenja? Zamislite da jedna velika firma koristi usluge service providera koji hostuje njihovu bazu o poslovanju, finansijama, klijentima… Da li service provider moze da garantuje sigurnost?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Milos says:

  Komentar na poslednji pasus prethodnog komentara:
  Po mom misljenju jeste, i kombinacija self-sustained i SaaS IT organizacija je buducnost. Sto vise na SaaS to bolje. Service provider moze, treba i mora da garantuje sigurnost. A kao profesionalci lakse ce je garanovati nego na primer Imlek sam sebi drzeci jednog dva admina za dinarske osrednje plate. Ono sto bi svakako trebalo da isprati migraciju na ili ka SaaS je svakako i implementacija ITIL.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Draganva says:

  Nastavak ove priče je Business Intelligence 2.0 😉

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.