fbpx

E-trgovina 2008 – Detaljni PostFestum

“Da li je tvoj bivši-bivša bolji ili lošiji od mene…?”

Sledi čuveni “parlamentarni” odgovor: “Nije bolji ili lošiji, nego drugačiji”. Upravo je tako nekoliko nas zaključilo o E-trgovini nakon završenog poslednjeg dana skupa – Praktično svaka E-trgovina je priča za sabe, i ne poredim je da li je bolja ili lošija, jednostavno je drugačija.

Kao i svake godine, dešavalo se istovremeno toliko toga, da je jednostavno nemoguće zabeležiti sve i pomenuti svakoga, tako da ću se ograničiti isključivo na impresije koje su na mene ostavile najjači utisak. Za sada, najcelovitiji prikaz zvaničnog dela programa E-trgovina 2008 dale su kolege iz IT događaja, i ovom prilikom im čestitam na veoma lepom početku praćenja IT-related događaja na svom blogu.

Šta se čulo novo na ovogodišnjem skupu?

Pretpostavljam da su različite osobe mogle čuti puno novih različitih stvari na ovom skupu i oko njega, ali bih se ovom prilikom zadržao na meni interesantnim najavama koje su mogli čuti svi tokom predavanja u ova tri dana na Paliću:

Ove godine moglo se čuti da će Dina Card napokon početi sa online radom za dve-tri nedelje – u maju mesecu (oni koji su malo pažljivije slušali predavanje kompanije Pexim Cardinfo), i to od strane dve banke koje trenutno pripremaju ovaj sistem online naplate (nije objavljeno o kojim se bankama radi).

Vladimir Živaljević je objavio “prvi veliki Internet buy-out u Srbiji” (prodao je svoj deo u kompaniji Pakom Internet). Trenutno je na godišnjem odmoru, bez obzira na “pljusak” ponuda za posao iz najjačih srpskih IT kompanija.

Pred sam početak skupa, u sredu, prvi put sam čuo za još jednu online oglašivačku mrežu – Web Media Agency, a kasnije su i ostali slušaoci mogli da procene o čemu se radi, na Okruglom stolu o stanju online oglašavanja u Srbiji (malo niže komentarišem ovaj Okrugli sto).

Subjektivno najinteresantnija predavanja

Prvog dana najbolje predavanje je po meni održao g. Živaljević, na temu iskustava u radu sa e-shop-ovima. Iz njegovih veoma inspirativnih predavanja uvek se može puno naučiti. Veoma je korisno to što su različiti predavači davali konkretne brojke iz oblasti domaće e-trgovine.

Drugog dana, izdvojio bih predavanje Stevana Majstorovića na temu Browserless (Internet desktop) aplikacija i predavanje Tanje Gligorović iz Podravke na temu njihovog pristupa digitalnom PR-u (pogledati sledeći naslov).

Mislim da će se svi prisutni složiti da je treći dan skupa obeležio Spec. Dr. Branislav Čukić sa studijom slučaja MojZubar.com. Evo kako su ITdogadjaji.com opisali ovo predavanje:

Na brojčano stanje u sali je vrlo pozitivno uticao Spec Dr Branislav Čukić, iz ordinacije Oral B, Novi Sad koji je predstavio studiju slučaja sajta mojzubar.com. Na ovom predavanju koje je unelo živost i probudilo publiku, gospodin Čukić je predstavio razvojni put njihovog sajta, od početne ideje da edukuju korisnike Interneta do trenutka kada ih posetioci svakodnevno kontaktiraju sa konkretnim pitanjima u vezi problema sa zubima. Takođe je iznesena konstatacija da je prvi klijent koji je došao putem sajta u ordinaciju kompletno otplatio sav uložen novac u razvoj sajta. Vlasnici firmi – mislite o tome…

Podravka.hr Social Media Optimization World Class Case

Lično, potpuno sam fasciniran rezultatima koje je predstavila Tanja Gligorović na temu korišćenja društvenih medija od strane kompanije Podravka, kao i sistematskim pristupom koji je bio očigledno prikazan na ovom izuzetnom predavanju. Prisutni u sali mogli su da čuju SMO studiju slučaja takvog kvaliteta, koji se može čuti još od možda desetak kompanija u celom svetu!

Svakako sam odlučio da posvetim poseban post SMO tematici (moja prezentacija), i da malo detaljnije predstavim šta je to fenomenalno odrađeno na ovom polju od strane kompanije Podravka. Potpuna zasluga za ove rezultate pripada Tanji Gligorović, ali i njenim pretpostavljenima u kompaniji, koji joj “dozvoljavaju” da izvodi world best practice u isto vreme kada to radi npr. kompanija Ford! Ova priča je za naše firme (ali izgleda i za ostale hrvatske firme) potpuna naučna fantastika!

Na kraju ovog dela, da pomenem i “šlag na tortu” – Godišnji izveštaj o poslovanju kompanije Podravka koji je detaljno objašnjen na sajtu DeZeen.com, koji je preuzeo Kottke.org, a preko njega i BoingBoing.net!

Okrugli stolovi o sistemima naplate putem Interneta i stanju online oglašavanja u Srbiji

Prvog dana skupa, na Okruglom stolu o sistemima online naplate u Srbiji, mogli su se uglavnom čuti primeri velikih prodavnica (jedine imaju velike promete da bi ispunili kriterijume banke Intesa), rasprava o počecima e-trgovine uz online naplatu u Srbiji (prva legalna online naplata omogućena je još 2000. g. od strane tadašnje Astra banke), na “rubovima” skupa mogle su se čuti i nezvanične najave (nisu baš svi čuli) da uskoro sa online naplatom VISA i MasterCard kreću verovatno Komercijalna banka, i Alfa banka.

Sa druge strane, nezvanično se moglo čuti da je pitanje veoma kratkog vremena kada će banka Intesa dozvoliti sub-merchant naloge, što će imati za posledicu da će neki od online payment gateway-a ili ASP-a (Application Service Provider-a – e-shop rešenja za treća lica) pustiti online naplatu VISA i MasterCard i manjim firmama. U tom kontekstu, Telekom je predstavio svoje All-in-One e-shop rešenje sa ostvarenim sistemom online naplate, koje ne može da pusti dok se regulativa iz ove oblasti i zvanično ne usaglasi. Onaj koji prvi pusti e-shop rešenja sa mogućnošću online naplate (uz dobar advertising) – imaće lepe finansijske koristi od toga…

Okrugli sto na temu stanja online oglašavanja u Srbiji obeležila je činjenica da, sem sveprisutnog Google-a i nedavno otvorenog WiiMarketing servisa, bili su prisutni predstavnici svih advertising mreža koje rade ili uskoro planiraju sa početkom/nastavkom online advertising aktivnosti u Srbiji.

G. Tričković iz trenutno najznačajnijeg AdServisa Httpool najavio je različite vrste online oglašavanja i u sklopu ovog servisa (kontekstualno oglašavanje, e-mail marketing…). Etarget je imao divnu prezentaciju na temu kako i zašto koristiti kontekstualno oglašavanje i tokom drugog dana Konferencije podelili su veliki broj besplatnih vaučera od 1.000 din za korišćenje ovog servisa.

G. Orlić iz kompanije Madnet predstavio je budući AdServis Klik.rs, kao nastavak najstarije online oglašivačke mreže u Srbiji i koji bi trebalo da postane “one-stop-shop” za oglašivače i online medije, odnosno da nudi sve aktuelne poznate tipove online oglašavanja.

Na Okrugli sto bio je pozvan i direktor firme Neogen (Rumunija), g. Calin Fusu, ispred Urbae CPC servisa, kao gospođa Dalida Zdravković koja je predstavila WMA servis (ranije pomenut). G. Fusu je lepo “poentirao” na pitanje o tome zašto je kod nas toliko slabo razvijeno online oglašavanje, sa kratkim komentarom da “dok nema više ozbiljnijih online biznisa, nema ni ozbiljnije online zarade od oglašavanja”.

U svakom slučaju, utisak je da će (možda) ovoliki broj novih i starih servisa za online oglašavanje u Srbiji doneti ipak i veću zaradu od oglašavanja. Takođe je veoma bitno što su se ovi servisi predstavili svaki na svoj način, pa su prisutni u sali mogli da procene aktuelnu i/ili potencijalnu ozbiljnost datih servisa. Svakako, naredni meseci će pokazati šta će se na ovom planu dešavati u Srbiji, a na sledećoj E-trgovini imaćemo konkretne rezultate…

“Van-nastavne aktivnosti”

Kao što je Eniax to lepo primetio, najveća snaga E-trgovine su dešavanja van samih predavanja, a u mom slučaju radilo se uglavnom o neprestanim aktivnostima oko upoznavanja osoba koje bi mogle potencijalno u budućnosti da sarađuju. Veoma sam zadovoljan postignutim, a došao sam i do sada najvećeg broja poslova direktno sa ovog skupa.

Nadam se da će mnogi drugi prisutni na Konferenciji više pisati o svojim aktivnostima “na marginama” E-trgovine…

Ukratko: Prezadovoljan sam…

Update: Info o nagradama E-trgovina 2008 Award, još reakcija, studenti iz Valjeva na konferenciji

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
E-trgovina 2008 - Detaljni PostFestum, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

6 odgovora na E-trgovina 2008 – Detaljni PostFestum

 1. Nenad Orlić says:

  I ove godine, E-trgovina je bila odlična. Nešto fotkica možete naći na http://moje.fotkice.com/pregled/galerija/77

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. “…pustiti online naplatu VISA i MasterCard i manjim firmama…”

  A kada ce obicni smrtnici moci da koriste PayPal, recimo, u Srbiji?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Krsto says:

  Ako sam dobro cuo, bila je inicijativa na Facebook da se uvede PayPal u Srbiju. Nadamo se uskoro, ali s’obzirom koliko mare za nas (sto je donekle razumljivo o5 s’obzirom na procenat PayPal edukovanih ljudi). Mada je i PayPal u interesu da pokrije sto veci deo trzista narocito uz sve aktuelniji AlertPay i stamene programe poput E-gold i brzorastuce poput Moneybookers… :mrgreen:

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Draganva says:

  Što se tiče PayPal-a onaj ko prvi dovede ovaj sistem plaćanja (a znam nekoliko firmi koje to pokušavaju goinama, ali ne odustaju), taj će se “ovajditi”. Kada? Ko zna…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Mario says:

  ah…sad mi je još više krivo šta nisam mogao doći 😕

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Dejan says:

  Nije problem sto niko “nece” da dovede PayPal ili sto PayPal “nece” da dodje ovamo nego to sto imamo devizni zakon i bankarski sistem takav da je to nemoguce raditi legalno.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.