fbpx

(Dez)orijentacija studenata

Update 03.2009.: Alarmantna situacija u školstvu

Kako predajem u tri obrazovne institucije na pet razlicitih mesta – Novi Sad, Beograd, Valjevo, Cuprija i Banja Luka, imam veoma dobru sliku o tome kako studenti percipiraju studiranje, nastavni proces i sta ce sa tim studijama kada ih zavrse.

Povod za ovo pisanje je aktuelni studentski protest i zahtevi sa tog protesta.

Varijanta da su skolarine skupe i trebaju da se smanje, na zalost dolazi iz ranijih vremena kada je studiranje bilo socijalna kategorija i kada je vlast na taj nacin pokusavala da resi problem sa viskom mladih na ulicama. Sada zivimo u vreme gde drzava pocinje sa pricom tipa – nema problema da se ne placa skolarina, ali morate da stvarno studirate (study – uciti, proucavati) i da cistite godinu za godinom. Cak je vec receno da ce se prihvatiti studentski zahtev da vanredni studenti koji ociste godinu dobiju pravo da studiraju bez skolarine.

Mnogo bitniji problem je tzv. prelazni period do sprovodjenja svih novih pravila studiranja, a najveci problem studenata je njihova neverovatna nezainteresovanost i neinformisanost o tome sta su njihove mogucnosti za vreme i nakon studiranja, tj. neverovatno mali broj studenata zna sta ce posle studija – kao da je bitno samo studirate, a sta posle…

Studentski protesti po mom misljenju bi trebalo da budu usmereni na menjanje pravila za nekvalitetne profesore (gde oni kvalitetni nisu oni profesori koji lako pustaju, nego oni kod kojih se moze nauciti upotrebljiva materija za kasnije poslove iz oblasti koje se studiraju), tj. nacine njihovog udaljavanja iz nastave, odnosno sa fakulteta/univerziteta.

I to je sve zbog toga sto se i dalje trazi zvanje, a ne znanje. A, verovali ili ne, znanje se i u ovoj drzavi veoma dobro naplacuje…

Update 03.2009.: Alarmantna situacija u školstvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
(Dez)orijentacija studenata, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 05/04/2007, RSS

Komentari su zatvoreni.