fbpx

Demokratija i stručnost u diskusijama na Internetu u Srbiji – anarhija, utopija ili elitizam?

Da li je moguće u Srbiji napraviti relevantne i referente online diskusione lokacije?

Stručnim forumima u Srbiji nedostaju adekvatni diskutanti

Ako se pogledaju različiti posećeniji domaći stručni forumi, može se zaključiti da praktično ni jedan od njih ne zadovoljava osnovne kriterijume referentnosti koji postoje u razvijenijim Internet sredinama. U sklopu pravila funkcionisanja referentnih diskusionih lokacija, prihvata se diskusija na teme samo u slučaju da odgovor doprinosi novim saznanjima, doprinosi drugačijem uglu posmatranja tematike, ili ukratko donosi nešto kvalitativno novo u razvoju teme.

Ova karakteristika najboljih foruma na svetu iz različitih oblasti omogućena je zbog velikog priliva stručnih osoba na ovakve forume, koji mogu svojim znanjem da ostvare interes i da se etabliraju u struci, imaju korist pronalaženja klijenata, ili neke druge legitimne interese pravilnim učestvovanjem u diskusijama.

Najveći problem za kreiranje ovog tipa diskusionih lokacija kod nas predstavlja brojnost populacije koja se sporazumeva na sličan način u prostorima bivše SFRJ. Postojeći primeri veoma posećenih stručnih foruma koji imaju ozbiljniju moderaciju, pokazuju da je skoro nemoguće imati neku stručnu temu sa odgovorima koji se približavaju referentnim forumima u svetu, ili je broj odgovora na ozbiljnije (stručnije, suštinske) teme suviše mali.

Najverovatniji razlog za ovakvo stanje jeste činjenica da eventualni relevantni diskutanti nemaju dovoljno interesa da učestvuju u temama, da nema dovoljno kvalifikovanih diskutanata koji koriste internet za određeni broj tema, ili jednostavno nemaju dovoljno znanja da pronađu relevantne diskusione lokacije. Sa druge strane, većina aktuelnih diskutanata nije ni videla kako izgledaju i šta sadrže najreferentniji forumi iz raličitih oblasti, a još manje je diskutovala na ovakvim lokacijama.

Može se pretpostaviti da će se sa rastom prihoda od oglašavanja na domaćem Internetu, ali i sa porastom broja korisnika Interneta ova situacija popraviti, ali samo pod uslovom da vlasnici diskusionih lokacija imaju za cilj kreiranje referentne diskusione lokacije.


Politički forumi – “buvljak taštine”

Ako se posmatraju domaći forumi na kojima se raspravljaju političke teme, ono što se odmah može zaključiti jeste da se na Internetu preslikava stanje u aktuelnom zvaničnom političkom životu u Srbiji – prepucavanja, jalove diskusije, paušalne kvalifikacije, nerelevantnost, itd.

U poslednjih godinu-dve dana sve je više online diskutanata iz redova klasičnih političara i novinara, koji se skrivaju iza pseudonima, i vežbaju svoje “oratorske sposobnosti”. Naravno, diskutuje se na onim forumima gde se okuplja slična “bratija”, ili se zajednički napadaju “oni drugi”.

Relevantni politički forum – utopija ili ne?

Prevelika energija političkih diskusija na Internetu mogla bi se možda i usmeriti u kreiranje referentne lokacije za političke diskusije koja bi morala da ima sledeće kriterijume da se ne bi okarakterisala nao “nedemokratska”:

– Podjednaki broj profesionalnih (plaćenih) moderatora iz svih aktuelnih političkih opcija (adekvatni aktivisti političkih partija i relevantnih nevladinih organizacija).
– Moderacija postova po principu slanja e-mail poruke svim profesionalnim moderatorima, da bi postojao uvid u sve aktivnosti moderacije od strane svih moderatora.
– Postojanje mogućnosti vraćanja obrisanih poruka u originalnu ili novu temu (s tim da se zna koje obrisao i ko je vratio post).
– Insistiranje isključivo na diskusiji u kojoj se na relevantan način diskutuje, bez ikakvog vređanja, paušalih kvalifikacija i svih ostalih negativnih tekovina domaćeg političkog života.
– Adekvatno informisanje svih političkih opcija, nevladinog sektora i medija o postojanju ovakvog foruma.
– Diskusija na engleskom (a može na još nekim svetskim jezicima) po istim pravilima.

Smisao jednog ovakvog online mesta mogao bi da bude – poligon za edukaciju iz oblasti političke komunikacije, tolerancije i relevantnog političkog govorništva.

Ovakav projekat možda može da iznese privatna inicijativa kroz nevladin sektor, ili samo nevladin sektor, a možda i država da pokrene ovakav tip dijaloga kroz adekvatan projekat. Naravno, uslov nad uslovima je da postoji participacija svih političkih opcija po principu međusobne kontrole i javnosti te kontrole. Ili je možda napisano ipak utopija?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Demokratija i stručnost u diskusijama na Internetu u Srbiji - anarhija, utopija ili elitizam?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 16/09/2006, RSS

1 odgovor na Demokratija i stručnost u diskusijama na Internetu u Srbiji – anarhija, utopija ili elitizam?

  1. zira says:

    Pozdrav Dragane,

    Interesantna tema. Sto se tice usko strucnih foruma, http://www.DevProTalk.com je lijep primjer kako to moze da funkcionise u praksi i pored svega sto si naveo.

    A sto se tice politike, ne mozes ocekivati da ce "raja" da diskutuje na visem nivou od onih koje su izabrali kao najbolje da ih predstavljaju. Mislim da bi se moderatori (iz stranaka) prvi medjusobno posvadjali i pokvarili cijelu pricu.

    Ali neki oblik "socijalnog" foruma bez izricitih moderatora tipa http://www.digg.com bi uz izvjesne izmjene mozda i mogao da se napravi, pri cemu bi svaki diskutant dobijao poene na osnovu toga kako drugi ocjenjuju njegove poruke, a poruke bez dovoljno glasova "ZA" se ne bi ni pojavljivale na samom forumu, vec u nekoj cekaonici.

    Jer demokratija je izvorno da narod sam odlucuje sta je dobro, a sta ne, a ne stranke. Zato stranke ne smiju biti zastupljene, vec samo pojedinci. Inace ce to postati skupstina, a znamo kako se tamo prica.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.