fbpx

Da li ima šanse za online advertajzing model kod nas?

U više navrata sam u različitim diskusijama, ali i na realnim skupovima isticao podatak da se kod nas i dalje dosta sporo razvija tržište online oglašavanja, ali se razvija… Činjenica je da nismo na nivou zemalja u okruženju, ali to ne znači da se veoma brzo situacija neće izmeniti.

Evo primera:
1. Krajem prošle godine bio sam u situaciji da pričam sa predstavnicima dve rumunske firme koje su već počele investiranje u Srbiju, a trebalo bi da nastave i ove godine (trudimo se da ih dovedemo na E-trgovinu), gde sam dobio njihovu eksplicitnu procenu da je Srbija nekih 3 godine iza Rumunije po razvoju Internet sadržaja, uključujući i stanje online oglašavanja.

2. Svojevremeno sam na temu razvoja online oglašavanja pričao sa Janom Jilekom (hrvatska udruga za interaktivni marketing), koji je radio u Httpool-u kada se pojavio u Hrvatskoj (sada radi u hrvatskom Pogotku). Čovek je izjavio da je upravo Httpool omogućio razvoj online oglašavanja u Hrvatskoj. Ovaj podatak sam kasnije potvrdio i od strane nekih drugih sagovornika iz Hrvatske. Httpool se u Hrvatskoj pojavio 2002. g.

Prema mojim informacijama, ovog momenta na online oglašavanju u širim razmerama u Srbiji intenzivno rade bar tri firme:
1. Httpool, koji je započeo svoje aktivnosti, imao do sada neke male kampanje (kako kažu), i ima dobar odnos sa određenim brojem marketinških agencija. Uskoro će se na sajtu naći update sajtova koji se nalaze u njihovoj mreži.

2. Urbae, koji je najvidljivije u prošloj godini radio na promociji online oglašavanja (njihov newsletter), a pustio je i prvi CPC program za webmastere posle duže vremena kod nas.

3. Jedna domaća firma (još ne mogu da objavim koja) uskoro izlazi sa ozbiljnom ponudom za online oglašavanje, po principu prethodna dva modela.


Uskoro će se pojaviti vesti i o domaćim ozbiljnijim investicijama u online sadržaje, čuo sam najave za pokretanje nekoliko ozbiljnih portala. Takođe, najave su da će se do aprila najkasnije pokrenuti i prvi online payment gateway servis.

Bez obzira na neke komentare koji se pojavljuju u poslednje vreme kod nas (biznisblog.com, devprotalk.com) na temu investiranja u portale i isplativosti poslovnih modela baziranih na online advertising modelu, već ćemo ove godine imati prilike da vidimo kako se situacija menja…

Sasvim je druga priča to što za advertising poslovni model nema mesta za veliki broj “igrača” kod nas, jer je tržište malo. Takođe, po mom mišljenju veoma je loše bazirati online priču isključivo na advertising model – dovoljno je pogledati koje sve servise nudi npr. Yahoo (pogledati ovaj tekst).

Naravno, kada se situacija sa online oglašavanjem i dolaskom stranih firmi gleda iz današnjeg ugla, situacija uopšte nije ružičasta. Ovo ne znači da se ništa neće promeniti na bolje već u ovoj godini.

Isti rumuni koje sam pomenuo na početku ovog teksta složili su se samnom da je kod nas aktuelna faza “najava poslovnog buma na Internetu”. Znači, do intenzivne primene e-poslovanja još nije došlo, ali će se to veoma brzo POČETI da se dešava. Naravno, ako nam političari ne zakuvaju nešto veoma loše, ali mislim da su male šanse za to.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Da li ima šanse za online advertajzing model kod nas?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.