fbpx

Nekako propušteno GfK istraživanje: 36.5 odsto korisnika Interneta u Srbiji 2007.

U pre neki dan objavljenom magazinu Taboo pojavili su se rezultati istraživanja kompanije GfK iz jeseni 2007. g. (septembar-oktobar 2007. g.) o pristupu Internetu u zemljama Jugoistočne Evrope. Prema ovom istraživanju, u Srbiji je krajem 2007. g. bilo 36.5 odsto korisnika Interneta starijih od 15 godina (što je porast od 0.8 odsto u odnosu na februar 2007. g.), u Hrvatskoj 39.4 odsto, a u BiH 28.9 odsto korisnika Interneta.

Od tog broja, u Srbiji 39 odsto korisnika Interneta svakodnevno koristi isti, a 26 odsto nekoliko puta nedeljno.

Prema ovom istraživanju, 58 odsto stanovništva ne vidi potrebu da koristi od kuće Internet u budućnosti (u Hrvatskoj i BiH 64 odsto). Ovo je tipičan pokazatelj nedostatka dovoljno interesantnih online sadržaja za generalnu populaciju da bi ona iskazala interes za pristup Internetu.

Imao sam prilike da vidim slično istraživanje iz Engleske (1999. g.), gde je 55 odsto korisnika tvrdilo da ne vidi potrebu korišćenja Interneta, a sada je penetracija Interneta u Englskoj preko 80 odsto. To samo govori u prilog tezi da samo interes pokreće ljude, i kada je on očigledan, doći će i do intenzivnijeg korićenja Interneta.

Btw. u samom istraživanju nešto se suviše često pojavljuje podatak o 36.5 odsto za različita pitanja vezano za Srbiju. Verovatno je u pitanju greška pri pravljenju prezentacije.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Nekako propušteno GfK istraživanje: 36.5 odsto korisnika Interneta u Srbiji 2007., 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

3 odgovora na Nekako propušteno GfK istraživanje: 36.5 odsto korisnika Interneta u Srbiji 2007.

  1. Grba says:

    Varaga, praviš ozbiljnu grešku:

    > Prema ovom istraživanju, 58 odsto stanovništva
    > ne vidi potrebu da koristi od kuće Internet u
    > budućnosti (u Hrvatskoj i BiH 64 odsto).

    Ne 58% stanovništva, nego 58% onih koji još uvek nemaju pristup na internet od kuće. Na dnu grafikona lepo piše “Base: weighted sample, no Internet access in the household”. Razlika je *drastična*.

    Znaš ono: “statistika, naša dika, što poželiš to naslika”… Valja pripaziti na izbor reči pri ovakvim komentarima.

    Naravno, to ne umanjuje značaj ovog istraživanja… Mada je fakat i to da mi sad nemamo tačnu sliku o uzorku, o kriterijumima pojma “Internet access in the household”… Na primer, kako se mere oni koji pristupaju Internetu modemom? A onda, kako se meri značaj odgovora? Znaš li ti da je od prvog ADSL priključka u nekoj kući u Beogradu do časa kad sam se ja dočepao ADSL-a u svojoj kući u Kikindi prošlo SKORO ČETIRI GODINE? Da li sam se ja tu išta pitao?… Da su me 2003. godine pitali “planirate li ADSL u sledeće pola godine”, mogao bih da odgovorim samo ono što je odgovaralo mojim tadašnjim saznanjima, pa bi odgovor bio “ne”. I onda bi ispalo d ame ADSL ne interesuje 🙄

    Zato uvek obazrivo pristupam ovakvim statistikama. Smatrao bih da je ovo uljudnije kada bi postojala još ta dva broja na steku: procenat onih koji imaju stalni pristup i onih koji povremeno pristupaju Internetu modemom. Tada bi cela ova slika, verujem, bila znatno drugačija.

    A što se tiče penetracije i tzv. potrebe korišćenja Interneta – tek tu ulaziš u klizav teren. Ali, da ne širim.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Svi Poslovi says:

    Ја мислим да није све за све. Неки људи једноставно не воле рачунаре и све што има везе са њима. Не мислим на бакице које штрикају и верске залуђенике, него на људе који воле да миришу ‘артију. Згодан пример је мој отац. Има рачунар и приступ мрежи већ годинама, али неће човек: “То су све брзи подаци, а неку добру књигу можеш ти да ми скинеш и штампаш…”. Помен следеће и објашњење шта је Wikipedia је успео да га уздрма на трен, али коначно није успело то да га приволи мрежи.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Draganva says:

    U pravu si Grbiću. Povezao sam ovo sa jednim prethodnim istraživanjem gde je prikazano da oko 55 odsto stanovništva Srbije ne vidi potrebu da koristi Internet, ali to nije ovo istraživanje.

    Inače, što se tiče detaljnosti podataka, ovakva istraživanja se prodaju, a manje detaljni podaci se besplatno objavljuju.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.