fbpx

Blogovi traju, a Tviter i Fejsbuk su prolazni…

Juče je bio tradicionalni “Dan blogova” čiji je cilj da se jednom u toku godine od strane blogera izdvoje neki drugi blogovi koji su mu/joj bili važni u protekloj godini. I juče su neki ovdašnji blogeri“proslavili” ovaj dan, ali je očigledno da je dramatično manja aktivnost nego što je to bilo pre npr. samo dve godine.

Da li blogovi nestaju?

Kao što je veoma očigledno, kada se pregleda šta i koliko pišu čitani blogeri sa višegodišnjim stažom u poslednje vreme, vidi se da je ta aktivnost sve manja i manja (generalno). Da ti to znači da je sve manje blogova, i to naročito onih koji su na bilo koji način kvalitetni? Pa, nije.

U poslednjih nekoliko meseci pojavili su se neki drugi blogeri, ili su neki relativno nepoznati blogeri počeli sve češće da pišu dovoljno kvalitetne članke, koji postaju sve vidljiviji na domaćoj blogosferi. Uskoro ću napisati poseban blog post o ovim novim blogerima.

Činjenica je da isto vreme od 24 sata u toku dana neki raspoređuju i na Fejsbuk (FB) i na Tviter (TW), pa pride treba pronaći vremena i za pisanje blogova, a u stvari je potrebno i živeti i raditi. Lakše i brže (manje vremena uzima) je koristiti FB i TW, i mnogi višegodišnji blogeri više jednostavno nemaju vremena za pisanje blog tekstova, pored svega ostalog što se radi danas tokom dana. Sa druge strane, ima onih koji to postižu iz različitih pobuda i ciljeva…

Instant slava na Tviteru i Fejsbuku, protiv neprolaznosti blogova…

Platforme koje su zasnovane na statusima (status-based, statusphere) kao što su FB, TW, G+ imaju važnu karakteristiku da je aktuelnost jednog statusa – obraćanja preko neke od ovih društvenih mreža vremenski ograničena na minute, eventualno sate, i retko – dane.

Sami proverite (ako već niste) sledeće činjenice:

  • Kada objavite status na TW, u proseku njegov “vek trajanja” (vreme kada možete očekivate neke efekte od tog statusa) je 15 minuta!
  • Ako neko prenese (RT) ili odgovori na taj status (tvit), prosečno vreme aktuelnosti se širi na dodatnih 15 min., po RT-u i/ili odgovoru.
  • Na FB-u, objava statusa ima “vek strajanja” u proseku od jednog do nekoliko sati, opet u zavisnosti od “utisaka” – lajkova (interakcija) i komentara (dijalog). U slučaju zanimljivih tema/sadržaja koji se dele, neki status može biti aktuelan i dan-dva, retko duže.
  • Na FB-u postoji dodatna mogućnost skretanja pažnje putem grupa (FB Groups) i stranica (FB Pages), ali se i u ovim slučajevima primenjuje isto pravilo dužine vremena aktuelnosti nečega što radite na FB.
  • Na blogovima, slično kao i na FB-u, inicijalna aktuelnost blog-posta je dan-dva.

Ali, kada prođe npr. nekoliko meseci, pronalaženje određenog statusa, konverzacije i sl. na društvenim mrežama, a naročito vidljivost istog putem pretraživača predstavlja ozbiljan problem, za razliku od blog postova.

Zanimljivi blog sadržaji mogu ostati aktuelni godinama zbog njihove (uslovne) vidljivosti na pretraživačima. Uslovne – jer iako se kaže da su blogovi vidljivi na pretraživačima, nisu svi blogovi na isti način i u istom intenzitetu vidljivi. Što je blog sadržaj relevantniji (pominjan na različitim drugim online lokacijama i društvenim mrežama), on postaje i vidljiviji. Što je više sadržaja na nekom blogu relevantno, ceo blog postaje relevantniji, a time i neki manje relevantni sadržaji postaju vidljiviji na pretraživačima.

Ništa od ovoga ne važi za pojedinačne statuse na društvenim mrežama (ali, interesantno je da navedena pravila važe za vidljivost određenih  naloga na društvenim mrežama).

Još jedan zanimljiv detalj – generalno posmatrano, višegodišnja praksa korišćenja društvenih mreža pokazuje da se relevantnost/vidljivost na FB, a naročito na TW mnogo brže ostvaruje kada korisnik poseduje blog, uključujući i novije blogere (ovo se ne odnosi samo na osobe koje su bili blogeri i pre pojave društvenih mreža u ovom obliku).

Znači, važnost blogova i danas je veoma velika, ali da li za vođenje bloga imamo vremena ili ne, to zavisi od toga šta se eventualno želi/može postići njegovim korišćenjem. Naravno, ako se ovakva pitanja postave u kontekstu poslovnog korišćenja weba, odgovori su veoma jasni – koliko alociranih resursa (ljudi, vreme, novac), toliko i efekata!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Blogovi traju, a Tviter i Fejsbuk su prolazni…, 8.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 01/09/2012, RSS

10 odgovora na Blogovi traju, a Tviter i Fejsbuk su prolazni…

  1. Tačno je da nekadašnji sjajni blogeri sve manje pišu jer imaju druga važna posla. A tačno je i da ima milion novih blogera koji pišu jer nemaju (ne znaju) šta drugo da rade (nažalost, slična slika je i u pisanju romana).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Beba says:

    Volim Fejs jer je lak za korišćenje, Tviter je out, a blogovi su zastareli.

    Možete favorizovati blogove koliko hoćete, ali samo dokoni imaju vremena da pišu neke svoje nezanimljive dnevnike na blogovima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Vrednost jednog bloga zavisi od onoga ko pise, njegovog znanja i strucnosti na datu temu.
    Poslovni blogovi pruzaju i vise nego dovoljno informacija o kompaniji (ili pojedincu), tako da se iz bloga moze videti sa kim mozete sklapati posao i koliko taj neko vredi.
    Sve zavisi od nas samih, koju blogosferu pratimo i koji nam je cilj, ucenje ili ubijanje vremena.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Goran K. says:

    Potpuno se slazem sa tekstom, ipak, i dalje koristimo google za probleme koji nas muce, i teme koje nas interesuju. Tako da ce rezultat prije biti na nekom blogu, forumu ili sajtu, nego na nekoj drustvenoj mrezi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Marko says:

    blogovi, kao i sve, trebaju biti usmereni ka nekom cilju, najcesce promociji licnosti ili kompanije
    tako da se slazem da je upravo je tu i osnovna prednost blogova, imajuci u vidu trajniju formu, obimniji sadrzaj i posecenost sa gulga

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Kao još taze bloger-ka, mogu reći da imam daleko pozitivnija iskustva sa blogom, nego sa fejsbukom. Doduše, prva dva meseca sam tapkala u mestu, ne radeči ništa da bi mi blog bio i čitljiv, ali čim s apočela sa oglašavanjem na fb, čitanost mu je znatno povećana. Uskoro ću imati 5.000 poseta za ta četiri meseca, od čega je najveći broj u julu i avgistu. Ove podatke navodim kao ilustraciju gornje teme, znajući, naravno, da neki stariji blogeraši imaju dnevno posetu ravnu mojoj ukupnoj. Ali i ova brojka o posecenosti bloga jednog anonimnog blogerak, uakzuje na to da blog nije prošlost. Naprotiv.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Dean says:

    Mislim da je recesija utjecala i na kreativnost blogera kao i ljudi u svim područijma na kojima djeluju! Žalosno je da borba za preživljavanje smanjuje kreativnost i da jednostavno mislimo samo na novac!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Oduvek sam cenila delatnost profesora Varagića i sa velikim zadovoljstvom ovaj tekst preporučujem svima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Facebook nije vaš, Twitter nije vaš, “vaši” followeri nisu vaši već Twitter-ovi, “vaši” fanovi nisu vaši več Facebook-ovi. Jedino što je vaše jeste ono nad čim imate potpuno kontrolu, a to je VAŠ BLOG!

    FB i TW služe samo za reklamiranje onoga što radite na svom blogu. Ne, ne služe za druženje. Za druženje su parkovi, kafići i slično.

    Danas-sutra mogu da nestanu i FB i TW ( kao što je i MySpace ostao samo sećanje ) ali ono što ostaje je ono što se uradili na svom blogu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Nermin says:

    Problem je što blogovi pisani na engleskom jeziku donose puno veću perspektivu i zaradu, dok su blogovi na maternjem jeziku “gubljenje” vremena. Blog bi trebao svako da otvorii da se kuša u tom polju, ali da ne očekuje nikakve rezultate narednih par godina. Moje mišljenje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.