fbpx

Zablude o e-trgovini

Uskoro će biti objavljeni rezultati o istraživanju na temu stanja e-trgovine u Srbiji (ovo nije tekst na temu pomenutog istraživanja koje se upravo privodi kraju), i u poslednje vreme ova tema postala je veoma aktuelna na mnogim offline i online mestima (što je veoma dobro i za pohvalu).

Povod za ovaj tekst su dva blog posta – Predraže, sine, mora li ta Amerika? i 10 razloga zašto ne kupujem online.

U prvom tekstu se priča o aktuelnim temama e-trgovine, PayPala, e-bankinga i sl. pominje kao posledica, a da je problem zapravo edukacija (predlog – besplatne obuke iz oblasti primene Interneta).

U drugom tekstu, kao što i u naslovu piše, pobrojani su razlozi zašto autor bloga ne kupuje online, gde je prvi razlog:

“Ne postoji zaokružena celina kompletnog procesa. Kupovina preko Interneta podrazumeva da naručiš, platiš i dobiješ na kućnu adresu proizvod koji želiš. Bar iz moje perspektive. Kod nas, u većini slučajeva možeš samo da naručiš.”

Veoma je bitno da napomenem kako u poslednjih 10 godina konstantno slušam jadikovke na temu loše situacije na Internetu, naročito priče koje kažu da određene osobe neće da postanu e-trgovci – jer nema mogućnosti online naplate. Drugi godinama (i danas) ponavljaju navod iz citiranog pasusa – naručivanje preko Interneta nije e-trgovina.

E, pa dragi moji i drage moje:

  1. Ako hoćete da trgujete preko Interneta, da li ste gadljivi na one pare koje mogu da stignu putem narudžbine, a da se ne plate preko Interneta?
  2. Verovali ili ne, Internet je u osnovi samo kanal komunikacije (koja može biti i poslovna komunikacija) i cilj je lakše i brže obaviti posao. Ako postoji interes da se roba ili usluga naruči preko Interneta, taj interes će se ostvariti – što se u praksi u ovoj državi dešava već 12-13 godina (verovali ili ne)! Naravno, ranije je to bilo u manjem obimu, i kako vreme prolazi obimi trgovine su sve veći – sviđalo se to nekom ili ne (iako postoje veoma poznati problemi).
  3. Ako imate problem sa poverenjem u sajtove na kojima se može nešto naručiti i eventualno direktno kupiti, počnite na sajtovima onih firmi koje poznajete i kojima već verujete!

Nedavno ste na ovom blogu mogli pročitati članak na temu kako se može zarađivati putem Interneta i preko malih oglasa, a postoji na stotine primera kako različiti pojedinci i kompanije koriste manje ili više inventivne načine da iskoriste prednosti koje omogućuje Internet sa aspekta prodaje.

Moja veoma dobra prijateljica prošle godine mi je ispričala interesantnu priču:

Želela je sinu da kupi jednu knjigu (i sebi, naravno), a malo je mrzi da zbog toga izlazi i traži povoljniju cenu (jer ista knjiga nije baš bila jeftina), pa je pronašla knjigu na sajtu izdavača. Tamo je postojala mogućnost da ako kupi knjige preko određene vrednosti, da dobija popust i besplatnu dostavu knjiga – i plaćanje pouzećem. Ispostavilo se da kada se sve sabere, da je ponuđena cena bila mnogo manja za datu knjigu, nego što je u bilo kojoj prodavnici, i žena je bila oduševljena što je traženu knjigu dobila dan kasnije posle narudžbine.

I to jeste suština priče – ako nudite proizvode i usluge koji su potrebni korisnicima, po povoljnoj ceni i transparentnim načinima dopremanja proizvoda i usluga, i u ovoj državi ima sasvim dovoljno kupaca preko Interneta (postoje e-prodavnice sa veoma lepim rezultatima prodaje), a biće ih sve više!

Sa druge strane imam još jednu indikativnu priču:

Osoba koju godinama veoma dobro poznajem, ubeđujem bar 5-6 godina da krene da prodaje određene proizvode preko Interneta, što je ta osoba i uradila pre dve godine u periodu od nekoliko meseci. Ista osoba je imala pozitivne rezultate od te prodaje, ali nakon tog perioda više nije nastavila da prodaje preko Interneta. U poslednje dve godine ista osoba mi priča kako ima problema  klasičnoj prodaji, i svaki put je pitam – Pa dobro, bilo je rezultata od online prodaje, šta je tu problem? Odgovor je uvek – Da, tako je, trebalo bi da to uradim… I posle dužeg vremena shvatio sam u čemu je problem – jednostavno, osoba se toliko boji nepoznatosti Interneta (“jeste da koristim, ali ne znam ja to”), da bez obzira na prodajne efekte, strah od nepoznatog preovladava. Neverovatno, ali istinito!

Bez obzira na prethodni primer (to je izuzetak, ne pravilo), interes je taj koji pokreće i kupovinu i prodaju (edukacija može samo da pomogne, i ima nas dosta koji već dugo radimo na tom planu, nekada i besplatno), a neki će se setiti “pometnje” kada se pre nekoliko godina pojavilo istraživanje po kojem je preko 55 odsto stanovištva Srbije izjavilo da ne vidi razlog zašto bi koristilo Internet! I, desio se Facebook!

Da ponovim – To što problemi postoje, to je sasvim normalno, i oni će se vremenom smanjivati (i pojavljivaće se drugi problemi). Da li to znači da se treba čekati neka “idealna” situacija da bi se počelo sa e-prodajom i e-kupovinom?

P.S. Ne znam zašto inače neki ljudi ovde imaju problem da prihvate činjenicu da je e-banking veoma dobro rešenje za e-trgovinu (u Nemačkoj npr. preko 60 odsto svih online transakcija su neka vrsta e-bankinga), koje inače postoji i pored ostalih rešenja. Nekolicina banaka koje prave prepreke ovom sistemu online kupovine, uskoro će veoma verovatno promeniti svoju poslovnu politiku (naročito ako Država zvanično krene u kampanju podrške ovom sistemu plaćanja, što bi trebalo uskoro i da se desi)…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 28/02/2011, RSS

18 odgovora na Zablude o e-trgovini

  1. Mislim da je preko 50% korisnika već nešto kupovalo ili prodavalo preko Interneta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Unapred se izvinjavam što će ovaj komentar izgledati kao “samo-promocija”. Naš sajt (www.deto.rs) nema korpu, i ni najmanje ne podseća na e-trgovina sajtove. Ali zato ima nekoliko stotina proizvoda sa vrlo detaljnim cenovnicima, precizne specifikacije, video klipove, gomilu referenci i primera ranije realizovanih poslova – i vrlo funkcionalan B2B interfejs koji nam omogućava da sklopimo i realizujemo najkomplikovanije poslove iz naše oblasti – a da se nikada ne sretnemo “uživo” sa našim klijentima.

    Stvar je u tome da se mi bavimo štampom za poznatog kupca tj. ne postoji roba u magacinu – već se pravi po narudbini. U nekom užem smislu mi i nismo trgovina, nego usluga. Ali i ta usluga se može itekako pojednostaviti i učiniti efikasnijom – i što je najvažnije (i po meni suština e-trgovine) organizovati tako da potencijalni klijenet kroz ceo proces prodje sa što manje izgubljenog vremena – jer je danas vreme najdragoceniji resurs u biznisu.

    To što se plaćanje ili neki drugi detalj odvija na uobičajene načine – je sasvim irelevantno u odnosu na činjenicu da se već duži niz godina skoro 80% novih poslova sklapa tim putem, a više od 95% poslova u fazi realizacije koriste neke od funkcionalnosti (skidanje špiglova, overa idejnih rešenja, itd)

    I na kraju – najvažnija stvar. Upotrebom AdWodsa, blogova, FB, twittera, YT, i na mnoge druge slične načine – uspeli smo da dopremo do klijenata do kojih inače nikada nebi došli (od Kanade do Novog Zelanda)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Sandra Zmua says:

    pre svega, hvala na spominjanju i drago mi je da sam Vas delom inspirisala da napišete svoj blogpost.

    ono što nisam uspela da zaključim iz njega jeste da li podržavate ideju da je potrebna dodatna edukacija (potencijalnih) prodavaca na internetu i korisnika usluga, ili ipak ne?

    da li da ljudima prepustimo da se sami raspituju i snalaze u vezi sa dobijanjem informacija koje su im potrebne, ili bi bilo dobro organizovati i neku akciju koja bi svakom preduzetniku i malom i srednjem preduzeću dala jasniji uvid u poslovanje na internetu?

    obzirom da mi je jasno koliki bi bili troškovi organizovanja seminara za sve zainteresovane, sledeća ideja je da se dele pamfleti, pisana uputstva i brojevi telefona-mailovi na koje bi se zainteresovani mogli dalje obratiti
    pa čak i web adrese blogova, ali i kvalitetnih primera online poslovanja na ovim prostorima, kako bi bilo jasno predstavljeno šta je, zapravo, to i šta bi im moglo doneti

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Nisam hteo da posebno napominjem priču o edukaciji koja je svakako važna, jer će se već u martu pojaviti online projekti MTID koji su direktno vezani za edukaciju e-trgovaca. Neka o tome detaljnije pričaju/pišu osobe nadležne za te projekte.

    Ovde uopšte nije fokus na priči o edukaciji, već na priči o predrasudama i onih koji puno znaju o Internetu.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Sasa Kostic says:

    Mozemo li da vidimo koji je to izdavac bio u pitanju? Zasto ne pomenuti za primer

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Grba says:

    Kako funkcioniše elektronska trgovina u Srbiji? Dragi moj Varaga, zar je moguće da ne vidiš šta sve nedostaje? Više sam očekivao od tebe.

    Ova groteskna infografika govori dovoljno:
    http://www.trojka.rs/zanimljivosti/7069-infografik-kako-funkcionise-elektronska-trgovina-u-srbiji.html
    Kome je smešno, neka se smeje do mile volje. To nam je valjda jedino i preostalo.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Sandra Zmua says:

    opet ne razumem – ako sam navedena kao osoba sa predrasudama, onda se ili nismo dobro razumeli, ili sam ja pogrešno formulisala svoje misli?

    ako smatrate je predrasuda, i to pogrešna, da ljudi u srbiji malo znaju o internet kupovini i, uopšte, internet poslovanju – onda ne znam šta da dodam.

    osim da ponovo pročitate dadicin blogpost.
    iz njega se najbolje vidi stanje u srpskoj online privredi.

    a svoje ideje ću početi da poklanjam nekom ko ima više uticaja od mene, jer je očito jako bitno ko plasira ideje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Dragane, mislim da si bio malo preoštar u ovom članku. Iako stoji u suštini da je onlajn trgovina moguća samim tim što je moguće objaviti ponudu onlajn, ipak se podrazumeva da ako se radi elektronski da se ceo posao tako i obavi.

    Kada trgovina ipak mora da se obavi pouzećem, to znatno komplikuje i poskupljuje stvari jer više nije lako pratiti i usklađivati porudžbine, isporuke i naplatu.

    Da je etrgovna zaživela možemo smatrati tek kada veliki broj sadašnjih ne-etrgovaca počne da je koristi. Ovo što sada imamo od tehničkih mogućnosti njima nije privlačno, jer im samo donosi nove komplikacije u poslu. Eposlovanje treba da pojednostavljuje stvari, a ne da ih komplikuje.

    Ne radi se tu o predrasudama, nego, naprosto, ako se trgovina završava sa plaćanjem pouzećem, to se ne smatra etrgovinom.

    To se odnosi i na ebanking. Sve dok on bude ovakav kakav je sada (a govorim o ebankingu za fizička lica) neće od njega biti hleba, jer je i on komplikovan i ograničen.

    E-banking za firme radi vrlo dobro i izuzetno je praktičan, ali njega mogu da koriste samo firme. One ga koriste kao unapređenje u uobičajenom platnom prometu, ali ja to ne smatram etrgovinom.

    E-banking u smislu e-trgovine uglavnom koriste preduzetnici koji su paušalci pa im je praktično da ebanking svoje firme koriste i za lična plaćanja bez ograničenja, jer je njima to zakonski moguće, za razliku od drugih firmi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. @Sasa Kostic Iskreno, zaboravio sam, a mislim da u kontekstu ove priče nije od presudnog značaja ime izdavačke kuće (nisu jedini koji to rade).

    @Grba Stvarno ne znam Grbiću da li ti to namerno, ili nekako drugačije negiraš, ali ja u tekstu pominjem da postoje problemi koji se mogu ovde videti u većini http://www.devprotalk.com/t9127-mapiranje-prepreka-za-razvoj-etrgovine.html. Možda nisiprimetio, jer sam to stavio u zagradu.

    @Sandra Zmua Ne znam kako ste uspeli da vidite kako sam vas proglasio sa osobom koja ima predrasude. Napisao sam da je vaš tekst (sa eksplicitnim pomnjanjem onoga što u tekstu kažete) poslužio zajedno sa drugim pomenutim tekstom kao povod. Zašto bi svaki povod morao da bude negativan.

    U slučaju vašeg posta, sasvim je u redu vaš predlog da je potrebna edukacija, ali ne mislim da su rešenja problema e-trgovina, PayPala, itd. posledica, to je aktuelno stanje. Mi nismo od juče na Internetu, i postoji neki razlog, bez obzira na to što se brzina tog razvoja mnogima ne dopada.

    @Predrag Supurović Ono što sam napisao je priča iz prakse. Imao sam prilike dosta puta svih ovih godina da vidim da svi tipovi prodaje preko Interneta funkcionišu, i to će tako biti još puno godina. Oni koji misle da će se u Srbiji desiti kao i u SAD da će 75 odsto korisnika Interneta koristiti kartice – grdno se varaju.

    Sa e-bankingom definitivno ljudi imaju predrasude zbog toga što izgleda samo nekoliko banaka imaju sasvim normalan e-banking za fizička lica (npr. ja koristim Unicredit Bank, i e-banking je super), a takve stvari se mogu menjati brže u vremenu nego usvajanje priče o karticama – ljudi se boje da kupuju preko Interneta (naročito karticama)!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Boris Stojnev says:

    Baš sam razmišljao o novom članku na svom blogu na temu e-trgovina, kad mi u operi stiže rss o ovoj temi :). Inače povod za pisanje sam našao u vešću koju je objavio Tanjug, a prenuo B92 da u Srbiji 87% korisnika ne kupuje online. Moram priznati da su me malo razočarali komentari posetilaca na ovu vest, a koji se “kunu” u paypal kao jedini problem.

    Ono što sam hteo da “obradim” u svom blogu je to što se skoro uvek isključuje plaćanje pouzećem i e-banking kada se govori o e-trgovini. Ajde za prvi, nije u skladu sa definicijom e-trgovine, ali za e-banking. Zašto? Da li to ima veze sa naslovom ovog članka?
    Što se tiče vremenske efikasnosti, čak je plaćanje pouzećem najbrže (pod uslovom da spremite tačan iznos :)), sa stanovišta kupca. Da bi se celokupno poslovna transakcija obavila što brže potrebna je da i prodavac ima e-banking i da u odgovorajućim vremenskim trenucima, kojih ima 3 u toku dana, proveri da li je uplata stigla.

    Pre svega sam mislio na B2B oblik trgovine, koji znatno ima veći udeo u odnosu na B2C, ali ova priča čini mi se može da važi i za jedan i drugi oblik.

    Kada se govori da srpske e-prodavnice ne funkcionišu, a da je pri tome izvor drug mog druga pa njegov drug, e to su već predrasude. Ukoliko imate neko loše iskustvo navedite jasno i precizno koji webshop i šta je problem. Po meni je uloga Internet zajednice Srbije da da sud koji webshop dobro radi, a koji ne. Sa druge strane IZS treba da vrši promociju e-poslovanja, a ne da ga osporava.

    Što se tiče znanja kao problem za nizak stepen e-trgovine, ne bih da širim priču ali postavio bih pitanje: “U kom delu je kupovina preko Interneta komplikovanija od menjanja statusa na facebook-u?”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Sandra Zmua says:

    zapravo, iz Vašeg pominjanja u tekstu nisam stekla negativan utisak, ali mi se za komentar kasniji učinilo da ima negativnu premisu – a to je, eto, problem pisane reči, jer je pisana reč “mrtva reč jer ne može da se brani”

    no, drago mi je da se razumemo u domenu toga da je edukacija nephodna.

    takođe, jasno mi je da se insistira na brzim promenama, i na unapređivanju, iako stanovništvo većinski ne može to da isprati – jer, prosto, tako nalaže tržište, i sveukupna situacija.

    no, generalno, da se nije pojavio facebook, teško da bi internet bio ovoliko zastupljen u srbiji, koliko jeste.
    da li je to dobro ili loše – to je već druga tema…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Dadica says:

    Dragane, prvo da se zahvalim na pominjanju. Kao što sam u tekstu napisala, cilj mi je bio isključivo da ukažem na ono čega se mnogo ljudi na našim prostorima plaši kada je reč o e-trgovini. I sami ste spomenuli strah kao jedan od glavnih razloga.

    Moram da priznam da me je anketa i podstakla da napišem razloge iz kojih (još uvek) ne kupujem preko Interneta. Sa nestrpljenjem očekujem rezultate.

    @Peđa U potpunosti delim vaše mišljenje što se tiče celokupnog procesa e-trgovine i poručivanja pouzećem.

    @Boris Ja zaista mislim da se ne može meriti postavljanje statusa na Fejsbuku kao što ste naveli sa obavljanjem e-kupovine. To možda jeste jednako izvodljivo u nekim razvijenijim zemljama gde je i proces plaćanja karticama jednostavniji, ali bojim se da to kod nas nije slučaj. Bar ne još uvek.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Nije bez razloga što mnogi samo kartice smatraju eplaćanjem. Samo one omogućuju proces koji odgovara i klasičnoj trgovini: uđeš, vidiš, izabereš, platiš i nosiš.

    E-banking je vrlo dobra alternativa ali je to ipak nešto komplikovaniji potupak, kao kad biste ušli u prodavnicu, izabrališta vam treba aonda vam prodavac napiše račun i vi morate da odete da gaplatite i još donesete potvrdu da ste platili da biste mogli da preuzmete robu.

    Ipak, e-banking ima jednu veliku prednost: sigurnost. Naime, koristeći e-banking vi koristite platni sistem svoje banke. Koristeći kartice vi se oslanjate na platni sistem treće strane, što uglavnom i jeste razlog da su ljudi nepoverljivi.

    Opet, sigurnost e-bankinga ima i jednu manu: ako nastane neki problem teško možete da stornirate plaćanje ili dobijete povraćaj. Sa karticama to ide lakše jer kartični sistem predviđa mogućnost da obustavite plaćanje u određenom roku.

    Slažem se da korsniciam treba predočiti da imaju na raspolaganju i taj način plaćanja i to bi trebalod a u stvari bude i najefikasniji način njihovog obrazovanja: baš tamo gde žele da kupuju treba da vide na koji sve način mogu da plate, pa tu treba uvrstiti i informaciju o ebankingu. Dakle, toga treba da se sete prvo etrgovci i dopune informacije na svojim sajtovima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Grba says:

    Ne negiram ja ništa. Samo ne nalazim da je demagogija koristan način da odbraniš neodbranjivo. Simpatično je to što digresiju u zagradama navodiš kao argument pokrića, ali tvoj tekst u tom slučaju zapravo nije sročen onako kako si zamislio. Hajde, preispitaj sam sa sobom šta si uopšte hteo da postigneš ovim člankom, a zatim napiši nešto korisno o tome umesto što generalizuješ stvari kroz pojedinačne slučajeve.

    Ne kažem ja ni da je ona kisela kvazisatira koju sma linkovao ikakav pravi način da se suočimo sa istinom, ali i to je bolje od zamazivanja očiju. A pritom jeto daleko efikasniji metod da se saopšte ćinjenice spram floskula.

    Možemo ti i ja da češemo tastature i jezike na ovu temu do prekosutra, ali to neće ublažiti činjenicu da jedna i jedina tačka koja treba da prelomi po ovom pitanju – a to je država – ne radi svoj posao kako treba. Mogu i da elaboriram, ali niti je vreme niti je mesto, a pogotovo neću ja da radim ono što bi trebalo da radi neko drugi. Iskoristi svoj položaj, pa prozovi one koji ne rade kako valja i predloži rešenja ako imaš predloge. Od floskula, generalizacije i konstatovanja nema vajde. Uostalom, nema vajde od priče: uradi nešto, jednom za promenu. I tada ću prvi da ti skinem kapu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Nikolina says:

    Ja verovatno kao razmazeni severnoamericki onlajn trgovac/kupac ne mogu da imam nepristrasan stav, ali meni se bilo sta zbog cega moram da mrdnem iz fotelje ili uradim bilo sta sto nije vezano za kompjuter ne zove elektronska trgovina (nezavisno od toga bilo koji poslovni model koji donosi prihod u datoj situaciji, zvao se on i “placanje pouzecem” je OK ali nije e-trgovina u pravom smislu reci).

    E sad, po meni je tu veliki problem i u bankama. Za pocetak u ne koriscenju e-bankinga od strane veceg broja ljudi. Doduse ne znam da li su tu jos uvek potrebne cudne naprave koje prikacis za kompjuter da bi imao e-banking, secam se da smo umrli od smeha negde 2004 kad su nam takvo neko cudo uvalili da se “instalira” pa ukucavas neke sifre i statijaznam, nadam se da su do sada ipak zazivele normalne opcije e-bankinga – ulogujes se i radis sa svojim novcem sta ti drago. Secam se takodje da su interfejsi nekih e-bankinga bili prilicno zbunjujuci u poredjenju sa ovim koje ovde imamo, i da sam cak i ja znala da se pogubim kako da uradim nesto…(ah taj usability..)

    Osim toga ljudi oklevaju da ostavljaju brojeve kreditnih kartica a koliko znam ne postoji mogucnost verifikacije racuna nasih banaka niti transfera iz banke na PayPal i obrnuto pa je verovatno i to onda problem. Dalje – problemi sa povracajem novca (ovde sta god kupim online mogu da vratim i omah dobijem pare nazad ako mi ne odgovara – no questions asked)… ma mnogo toga nedostaje …itd itd…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Sada je već počela da liči na nešto situacija u Srbiji što se tiče e-kupovine i prodaje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Davor says:

    Sto se tice online trgovine kod nas, vidno se razvija iz dana u dan, trenutno nam nedostaje neki domaci payment gateway koji bi ponudio dobre uslove za saradnju, u smislu da se nalog otvori brzo i lako, da poseduje dobar API, da ne postavlja nerealne uslove, da isplacuje redovno i da uzima proviziju koja je u razumnim okvirima, trenutno to nemamo u Srbiji i to je svakako jedan od bitnih faktora za razvoj prodaje na internetu…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. Milan says:

    mislim da je nedovoljna kolicina znanja kod trgovaca glavni i osnovni problem.
    kad dodjes kod njih i predstavis resenje za placanja, gledaju te kao prevarantna: prodajes im neki softver i pare dolaze same,a ti samo saljes pakete postom??? ma pali!!!najkompleksnije stvar za trgovce je da moraju da plate program za obradu i notifikaciju uplata,a ne mora cak ni to.

    besplatan model e-trgovine za sve trgovce:
    1. stavite sifru svakog artikala na sajt (velika vecina vec ima)
    2. cena artikla neka se prikazuje bez troskova isporuke
    3. kada kupac odabere artikel,prikazite mu cenu uvecanu za cenu dostave na kucnu adresu
    4. trazite kupcu da unese adresu ispostave (gde zeli da se paket isporuci)
    5. prikazite na sajtu instrukcije za uplatu( racun) a u pozivu na broj trazite da vam upise sifru artikla
    6. dajte mu info da je uplata primljena i da ce roba biti isporucena u odredjenom roku
    7. ako necete da kupite softver, zaduzite racunovodstve, zenu ili koga vec, da prati uplate putem ebankinga firme(vidljive nakon kliringa)
    8. sledeci dan, mara iz racunovodstva salje perici iz magacina spisak artikala po siframa i spisak adresa (ovo sve moze softver da generise ili bilo koja knjigovodstvena apliakcija da valja)
    9. mali perica iz magacina spakuje robu u magacinu sa adresama i predaje posljku kurirskoj sluzbi
    10. kurirska sluzba isporuci robu kupcu na zeljenu adresu

    pa zar je ovo tesko izvodljivo???
    ovo je po meni, sasvim dovoljno da se uradi i da trgovci imaju profit, a kupac ne mora da mrdne iz iz fotelje a dobije sve sto zeli WIN WIN za sve.
    ono sto ne mogu sa shvatim je da velika vecina trgovaca ovakav model moze da primeni, bez vecih troskova, ali ipak se zadrzavaju na klasicnoj prodaji i kukaju… ko je ovde lud?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.