fbpx

Šta je relevantan blog, Tviter, Fejsbuk nalog…?

Jedno od meni najboljih opštih definicija relevantnosti jeste – odnos prema subjektu (relevantnosti) na odgovarajući način. Inače, koncept relevantnosti je veoma komplikovana oblast u sklopu teorije znanja (saznavanja – Epistemologija).

Relevantan može biti predmet (stvar), dokument, informacija, deo informacije…

U slučaju informacija može se reći da je relevantna informacija ona informacija koja povećava verovatnoću da se njome dolazi do što potpunijeg saznanja o sadržaju koji donosi ta informacija. Drugim rečima, što je informacija relevantnija, veći broj osoba je smatra dovoljnom u svom saznajnom procesu za određeni podatak, događaj, vest, pojavu (…) koju opisuje ta informacija.

U slučaju interneta i društvenih mreža, biti relevantan znači kreirati i/ili deliti sadržaj koji daje određenu vrednost korisnicima (valuable content).

Sticanje poverenja i uticaj u osnovi imaju relevantnost pojedinca ili organizacije

Kada se govori o blogovima i nalozima na društvenim mrežama, govori se o relevantnim informacijama koje se mogu pronaći na tim online lokacijama. Relevantne informacije mogu biti u formi dijaloga, predstavljanja različitih aktivnosti ili deljenih/kreiranih sadržaja od strane tih online lokacija/naloga.

Frekvencija relevantnosti informacija koje se mogu pronaći na određenim online lokacijama posle nekog vremena se može preneti na osobu ili kompaniju koja stoji iza deljenja/kreiranja tih informacija.

Može se posmatrati i obrnuto, osobe ili kompanije koje su prethodno potvrdile svoju relevantnost imaju veoma često veću frekvenciju slanja relevantnih informacija.

Metodologija uspostavljanja poverenja kao osnova izgradnje savremenog online nastupa koji uključuje komunikaciju putem društvenih medija, ima u fokusu relevantne aktivnosti i sadržaje koji deljenjem preko društvenih mreža čine osnovu uspostavljanja poverenja.

Kako je akumulirano poverenje u osnovi predstavljeno određenom vrstom uticaja pojedinca ili organizacije, relevantnost je i u ovom slučaju fokus aktivnosti koje su u vezi sa uticajem pojedinca ili organizacije u određenoj oblasti.

Upravo je relevantnost jedan od tri segmenata osnove kreiranja uticaja digitalnog uticaja koji je definisao Brian Solis 2012. g. (gornja slika):

  • Reach (doseg) – Dokle doseže informacija koja se šalje na vebu i putem društvenih medija.
  • Relevance (relevantnost) – Koliko je poslata informacija vredna korisnicima.
  • Resonance (rezonantnost) – Koliko je korisnika podelilo tu informaciju (jačina informacije), Koliko se često i dugo deli ta informacija (učestalost).

Neki relevantni pojedinci

Po mom mišljenju ipak ima dosta pojedinaca blogera i korisnika društvenih mreža kod nas za koje mogu reći da su relevantni u svojim oblastima. Npr.:

Možda koristiti reč “relevantan” umesto “uticajan”?

Kako je mnogima problem da “svare” termin “uticajan” za korisnike društvenih mreža i blogove, možda je bolje koristiti izraz “relevantan”, jer taj izraz inače predstavlja osnovu uticaja…

Meni ovaj izraz je mnogo “jači”, utemeljeniji za naloge na društvenim mrežama i blogove. Šta vi mislite o tome?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (11 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 7 votes)
Šta je relevantan blog, Tviter, Fejsbuk nalog...?, 7.8 out of 10 based on 11 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 13/08/2014, RSS

6 odgovora na Šta je relevantan blog, Tviter, Fejsbuk nalog…?

  1. Deda says:

    Sa naucne strane je ok, sa strane sveta na DM ne, jer rec UTICAJAN ima prejak smisao u nasem narodu. Kad je neko uticajan, on je mnogo relevantniji nego sto bi ga rec RELEVANTAN mogla opisati u bilo kom smislu medj’ ljudima na drustvenim mrezama…. 😛

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 4 votes)
  2. Tijana says:

    Mnogi na DM su “uticajni” bez relevantnosti, pišu o svemu i svačemu, nisu stručnjaci ni za jedno polje, a svejedno imaju armije followera i mogu da garantuju reach.
    Ipak takav reach je zapravo pucanj u prazno, jer je i njihova publika toliko šarenolika da nema garancije pogađanja ciljne grupe.
    Sve to je opet, dokaz da marketing menadžeri(ke) često nemaju ideju šta uopšte rade.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  3. Ivan says:

    Pa lepo si napisao da je Solis definisao da je relevantnost jedna od tri komponente uticaja, nije zamena za isti. Problem je sa kompanijama koje uticaj mere samo po reach-u.

    Primer relevantnosti je na primer Rečevićev GAIA blog.

    Bilo bi dobro kada bismo imali listu blogova sa sve tri skale i ocenama od 1 do 10

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 4 votes)
  4. Reach je bitan… ako ga prave relevatni pojednici.

    OffTopic: Hvala na pominjanju, šta da ti ponesem, Uzo ili Metaxu? 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Dragan says:

    Na kraju sve se svede na: Ili jesi ili nisi .. Relevantan

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Armagedon says:

    Relevantnost informacije definise pre svega verodostojnost objavljenog dokumenta i identitet osobe koja informaciju objavljuje. Ako bismo pratili, citali i komentarisali samo one najpopularnije blogove, naloge i … vrlo cesto bi propustili neku informaciju koju ”mediji” iz razlicitih razloga ne objavljuju.
    Srbija je dozivela da je istrazivacko novinarstvo bukvalno izumrlo i da taj posao moraju da rade obicni, mali ljudi koji za taj posao nisu skolovani, vec su time poceli da se bave vodjeni onim cistim i pravim patriotizmom.
    Iz ovih razloga smatram da treba ojacati na sve moguce nacine uticaj blogova i naloga na DM. Delite sve informacije koje smatrate vaznim za ocuvanje onoga sto lopuze jos nisu pokrale, unistile, …
    Hajde da se zajedno izborimo za ono malo ljudskog dostojanstva koje je u nama ostalo.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.