fbpx

SEO osnove 2014.: Šta privrednici treba da znaju o Guglu?

Bez obzira da li je vaš biznis manje ili više razvijen na vebu, hteli mi to ili ne – od Gugla na kraju najviše zavisi koliko će naš online posao biti uspešan. Za većinu veb sajtova u našim krajevima, ali i u ogromnoj većini ostalih država u svetu 70%-90% svih posetilaca dolazi preko Gugla – što znači da toliko Gugl utiče na poslovne prilike na vebu.

Kako Gugl praktično ima monopol na vaš poslovni uspeh ili neuspeh na vebu, veoma je važno znati kako ovaj gigant generalno  funkcioniše, da ne biste svojim online aktivnostima smanjivali šanse za povećanje poslovnog uspeha.

U nastavku sledi nekoliko smernica o načinima postavke prema Guglu kako biste omogućili da vaše online aktivnosti povećaju vidljivost vašeg posla na vebu.

Osnovna “pravila igre” koja Gugl postavlja svojom dominacijom na vebu:

  • Gugl ima sve vreme cilj da korisnicima pruža najbolje/najkorisnije moguće rezultate pretraživanja za oblasti koje korisnici pretražuju. I kako vreme prolazi sve je bolji u tome. Ako sadržaj na vašem sajtu odgovara tim najkorisnijim sadržajima za vašu ciljnu grupu, dugoročno možete ostvariti veoma dobru vidljivost na Guglu.
  • Gugl možete prevariti samo kratkoročno, ako ste u poslu tipa “uzmi pare i beži”.
  • Gugl posmatra vaš sajt kroz sve godine vašeg postojanja na vebu, i ako u nekom momentu ustanovi da ste u nekom periodu pokušavali da na prevaru dobijete bolji rejting, možete dugoročno imati problem da prevaziđete konkurenciju kojoj se to nije desilo, sem u slučaju ako drastično ne promenite online nastup u pravcu Guglovih interesa.
  • Ako vas Gugl uhvati u prevari i snizi vam rejting u rezultatima pretraživanja, dugoročno posmatrano je najbolje da kreirate potpuno novi veb sajt na novoj veb adresi, jer dosadašnji primeri govore da praktično ni jedan penalizovan veb sajt nije vratio svoj prethodni rejting nakon snižavanja rejtinga od strane Gugla.
  • Gugl traži najbolje sadržaje za korisnike pretraživača u oblastima koje ti korisnici pretražuju, i to treba da bude vaš fokus aktivnosti za postizanje dobrog rejtinga na pretraživačima – fokusirajte se da radite vaš biznis dobro i da korisnicima pružate one informacije koje će ih realno opredeliti za kupovinu proizvoda i usluga koje nudite.
  • Kako vreme bude prolazilo, sve veći broj najkvalitetnijih kompanija iz različitih oblasti će imati i najbolju vidljivost na Guglu, ako su svoju ponudu online predstavili na odgovarajući način (u korist svojih klijenata/kupaca). Borba za dobar Gugl rejting će postati (već postaje) borba za najbolji poslovni rejting u kontekstu zadovoljenja potreba korisnika.

1. Vi ne možete prevariti Gugl: Gugl se stalno menja, ali se ne menjaju osnovni načini kako vi ostvarujete vidljivost na pretraživačima!

Postoji podatak da je Gugl 2010. godine imao preko 12.000 različitih internih eksperimenata u sklopu svih svojih poslovnih aktivnosti (ne samo na nivou pretraživača), od kojih je nastalo 1.200 različitih promena u njegovom poslovanju (10%). Procena je da Gugl godišnje izvrši preko 500 manjih ili većih promena na samom pretraživaču. Gugl je jedna od najpoželjnijih firmi za rad, koja okuplja veliki broj veoma inteligentnih osoba iz celog sveta (u filmu The Internship možete videti primer kako izgleda rad u kompaniji Gugl).

Ako je sve tako kako je ovde napisano, da li vi mislite da sa vašim znanjima o funkcionisanju pretraživača možete da prevarite Gugl da baš vaš sajt bude prvi za sve vama važne ključne reči? Da li možete zamisliti da Gugl prelazi različite oblasti različitom brzinom i menja način ređanja rezultata postepeno, pa će u jednom momentu i vaša oblast biti ta u kojoj se prevarama neće moći dugoročno ostvariti dobar rezultat na Guglu.

Da biste sprečili loše Gugl rezultate, fokusirajte se da na sajtu što bolje predstavite vaš posao na takav način da vaši korisnici jasno uvide razloge zašto bi baš sa vama poslovali. To se postiže plasiranjem realno korisnih sadržaja vašim potencijalnim kupcima, da bi se oni lakše odlučili da rade baš sa vama.

2. Vaša konkurencija sve bolje koristi internet u poslovanju i plasira se dobro na Guglu. Šta na tom planu radite vi?

U ovom momentu samo 20% svih kompanija na svetu koje ima svoje online prisustvo ima organizovano bilo kakav vid online prodaje svojih proizvoda i usluga (bar na nivou jednostavnog naručivanja). U veikom broju privrednih grana u celom svetu posao se vodi i radi na isti način kako se to radilo pre 50 ili pre 100 godina.

Ako još niste ozbiljnije počeli da koristite internet za vaše poslovanje, to ne znači da vaša konkurencija to ne radi, i ona je već dobro pozicionirana na Guglu. U poslednje dve godine i u ovim krajevima sve je više poslovnih oblasti gde kompanije “nestaju sa scene”, ne toliko zbog “krize” (univerzalni izgovor za sve), već zbog toga što im je konkurencija na vebu preuzela značajan broj klijenata.

U ovoj i narednoj godini čak i u ovim krajevima će doći do toga da će jedna ili više firmi iz mnogih privrednih grana početi da uvodi inovacije u svoje poslovanje i u poslovanje svojih poslovnih partnera,  da bi stekla značajnu konkurentsku prednost korišćenjem interneta. Uvođenje ovakvih inovacija koje smanjuju značajno troškove poslovanja i skraćuju vreme u narednim godinama “izbaciće iz posla” mnoge firme iz tih sektora – jer neće biti dovoljno konkurentne.

3. Biti samo na Fejsbuku, imati samo mobilnu aplikaciju, ili imati samo veb sajt danas nije dovoljno.

Jeste da je Gugl sveprisutan, i činjenica je da se na Fejsbuku nalazi ogroman broj osoba, ali fokusirati se samo npr. na Fejsbuk prisustvo vaše kompanije ili kreirati samo mobilnu aplikaciju – bez kompletno osmišljenog online nastupa (veb sajt, društvene mreže mobilne platforme), na ovaj način se gube potencijalni kupci koji vas ne mogu pronaći na platformama na kojima se oni nalaze. Zato ove osobe preuzima konkurencija.

  • Fejsbuk nije dovoljno vidljiv na Guglu (vide se samo javni statusi), i ako ste organizovali posao samo preko FB-a gubite bar 50% potencijalnih klijenata koji vas nikada neće naći preko te platforme.
  • Mobilne aplikacije nisu dovoljno rasprostranjene da biste mogli da računate na sve moguće klijente samo kreiranjem takve aplikacije, bez veb sajta i korišćenja društvenih mreža.
  • Koristiti danas samo veb sajt bez društvenih mreža i bez prilagođavanja tog sajta mobilnim platformama predtavlja “život u prošlosti” (to se moglo do 2009. g.). Ako ne koristite kvalitetno mobilne platforme i društvene mreže gubite značajan broj potencijalnih klijenata.

Današnji poslovni nastup na interneru znači posvećivanje podjednake pažnje veb sajtu, društvenim mrežama i mobilnim platformama.

4. Gugl nije samo pretraživač. On traži od vas da kreirate kvalitetan online nastup (doživljaj korisnika).

U svim državama okruženja YouTube je treći najposećeniji sajt (posle Gugla i Fejsbuka), a i taj veb sajt je u vlasništvu Gugla. Bez obzira šta se priča o društvenoj mreži Google+, Gugl sve više radi na integraciji svih svojih online servisa, i kombinacijom podataka sa različitih servisa u svom posedu on poznaje sve bolje navike online korisnika u cilju pružanja najbolje moguće usluge za njih – u slučaju pretraživača to su najbolji rezultati pretraživanja.

To znači da se ne možete koncentrisati samo na optimizaciju ključnih reči na pretraživaču, već da morate koristiti mogućnosti koje vam pružaju servisi kao što su YouTube i biti aktivni na G+ servisu, uključujući i dobro pozicioniranje na servisu kao što je Google Places for Business.

Pored navedenog, veoma je važno da se prate uputstva koja Gugl daje na planu tehničkih unapređenja veb sajta koje mogu da utiču na poboljšanje rejtinga u rezultatima pretraživanja (kada su ostale potrebe kreiranja kvalitetnih sadržaja zadovoljene). Ova unapređenja idu u istom pravcu kao i razvoj sadržaja na veb sajtu – u korist potreba korisnika vašeg veb sajta: Na koji način da vaši korisnici najbrže i najjednostavnije urade/dobiju to zbog čega se i nalaze na veb sajtu. Oblast unapređenja tzv. korisničkog doživljaja (UX) je veoma važna za Gugl, i zato je moguće dobiti preporuke šta je sve tehnički potrebno da menjate na vašem veb sajtu da bi ste unapredili korisnički doživljaj preko veoma važnog besplatnog servisa Google Webmaster Tools.

5. Gugl želi da zna sve o vama i vašem poslu – pružite mu to!

Ako ste uplašeni činjenicom da se mnogo zna o vama i vašim online aktivnostima, možete početi da koristite veoma popularni  pretraživač DuckDuckGo.com koji garantuje vašu privatnost, pa preko njega možete doći i do ostalih sigurnih online servisa koji vam mogu obezbediti zadovoljavajući nivo bezbednosti. Ako želite da vaš biznis bude vidljiv na vebu, potrebno je da uradite suprotno – da omogućite da Gugl sazna što bolje što više stvari o vama i vašem poslu, jer će od toga zavisiti vaš dobar rejting na pretraživačima u narednim godinama.

Gugl je pre izvesnog vremena predstavio koncept “budućnosti pretraživanja” pod nazivom Knowledge Graph, koja podrazumeva da Gugl već danas sve više razume pitanja koja mu postavljate u pretraživaču – to nije za Gugl samo skup ključnih reči (koje i dalje predstavljaju fokus današnjih SEO aktivnosti).

Informacije koje Gugl sve vreme prikuplja o ljudima, mestima, poslovima, objektima… omogućila su mu da razvije metodologiju pretrage koja će u narednim godinama sve više smanjivati potrebu da Gugl koristi linkove sa drugih sajtova, koji su se istorijski pokazali kao najveći problem pri definisanju realno kvalitetnog rejtinga u rezultatima pretraživanja, a koji su do pre tri godine predstavljali osnovu Guglovog algoritma pretraživanja.

Iz ovih razloga veoma je preporučljivo koristiti napredne tehničke metode poboljšanja informisanosti pretraživača npr. korišćenjem tzv. mikroformata (microformats) i Google Authorship programa.

Zaključak – Gugl se ozbiljno meša u vaš posao!

Gugl će u narednim godinama sve više i sve češće prilagođavati svoj pretraživač realnim potrebama korisnika pretraživanja na osnovu razvoja tehnologije koja uči šta je to što vi realno tražite (tzv. semantička pretraga), i već danas za dobru vidljivost na Guglu važno je samo nekoliko stvari:

  • Da posedujete koristan sadržaj na sajtu i vašim ostalim medijima za vašu ciljnu grupu.
  • Da to što imate na vebu jeste vidljivo pretraživačima.
  • Da to što radite na vebu je realno konkurentno u vašoj privrednoj grani.

 

Napomena: Ovaj tekst je nastao inspirisan ovim člankom.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.3/10 (23 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 7 votes)
SEO osnove 2014.: Šta privrednici treba da znaju o Guglu?, 7.3 out of 10 based on 23 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 19/01/2014, RSS

11 odgovora na SEO osnove 2014.: Šta privrednici treba da znaju o Guglu?

  1. Samo kompletan nastup na intrnetu donosi prave rezultate.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. Još jedan u nizu Draganovih blogova koji ukazuje na proaktivnost kao jedini pravi put preduzetništva.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Todorovic says:

    Sve napisano važi za SEO u 2013 🙂 u 2014 biće dodatnih podešavanja 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.8/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  4. Semanticka pretraga je nesto sto je jos uvek u “razvoju” (jos uvek nije iskoriscena u potpunosti), ali se sve vise tome primenjuje paznje.
    Google je verujem uvideo vaznost ovoga i sve ga vise poboljsava sto se da primetiti i u pretragama , pa i u prevodjenju reci i tesktova.
    Google pruza mogucnosti ali time sa jedne strane primorava na korisceneje njegovih proizvoda koje treba iskoristiti. Najlepse u svemu, je to da su produkti/mogucnosti i kvalitetni i dobri.
    Ono sto je potrebno je dobro poznavanje svog ” produkta i firme” da bi se pruzene mogucnosti iskoristile na sto bolji nacin. Aktivnim i kvalitetnim ucescem i prisutnoscu na Guglu se zaista pospesuje vidljivost a samim tim i dolazak do potencijalnih musterija. U svakom slucaju se moze postici win-win situacija.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Petko says:

    Dobar post, kao i saveti Varaga…
    Veliki uticaj na promenu algoritma Google pretrage imaju mobilni korisnici gde je ova search platforma takođe dominantna. Sve veći procenat upita za pretragu dolazi sa mobilnih uređaja i Google to nikako ne zanemaruje već se poslednjim promenama prilagođava semantici koju koristi potencijalni potrošač koji je u pokretu.
    Potrošač u pokretu koji vas traži je „Bog“! http://mobilnimarketing.me/mobile-search/sta-je-mobile-search-i-zasto-je-potreban-vasem-biznisu/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.2/5 (6 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Potpuno se slažem … prošlo je vreme postavite web sajt i kraj priče sa online nastupom. Zato je veoma važna uloga osobe koja će stalno da se bavi web-om.

    Meni su klijenti koji kažu imam facebook nalog besplatno šta će mi web sajt (o tome sam i na blogu pisao http://blog.tag-web-design.net/facebook-u-promocija-nije-besplatna/ ) naj zanimljiviji 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Sasa Kasapic says:

    Bolja vidljivost – Vise saobracaja – Veci profit =
    – internet prezentacija
    – SEO
    – Blog
    – Google plus
    – Google Page
    – Facebook page
    – Twitter
    – You tube

    KVALITETAN SADRZAJ NA SVIM GORE POMENUTIM ELEMENTIMA !!!

    ko ovo nema ili nepravilno koristi nemoj da se ljuti na konkurenciju koja to radi kako treba i ima vise posla

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  8. Ilija says:

    Slazem se u potpunosti ali su ove stvari jako daleko od vecine poslovnih subjekata u Srbiji. Sajt, fejs i eventualno blog su maksimalna dostignuca za vecinu cak i internacionalnih kompanija koje posluju kod nas.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Jovan says:

    U principu sve se svodi na kompletan marketing pristup i orjentaciju prema korisniku. Što se pre to shvati, to će kasnije biti manje problema.

    Pritom, naravno, morate biti bolji od konkurencije u svom marketing pristupu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Iz nekog mog iskustva , privrednike jedino interesuje da budu na prvoj strani prilikom pretrage na Google-u a mozda i prvi, a kako ce se doci do toga i da li im neka online reklama pomaze u poslu ili ne , njih to ne zanima.A ko zna, mozda i ne treba.U svakom slucaju ,Dragane moram da pohvalim vas blog ,vrlo kvalitetni i opsirni tekstovi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • Andrej says:

      Upravo to. Ne zanima ih uopće kako će doći na prvu stranicu, bitno je da se pojave. Makar za 10 dana zbog penala odlepršaju na 450 page.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.