fbpx

Primer potrošačkog medija – Kremasica.com

Direktna posledica subotnjeg Twittup-a u Novom Sadu je ideja za tekst o tzv. potrošačkim medijima (Consumer Media). Ideja o ovoj veoma bitnoj tematici potekla je iz priče Zlate Veličković, suvlasnice “veb-log forme magazina o kozmetici” – Kremašica.com. U sekciji pod nazivom “Šta smo 'tele?“, pored detaljnijeg objašnjenja šta sve ovaj magazin obuhvata, postoji i objašnjenje naziva sajta – Kremašica.com:

Reč “kremašica” je bila u upotrebi već decenijama, i to, uglavnom, u krugovima novosadskih družina, ali se njeno značenje obično tumačilo u negativnom kontekstu. Koristila se pretežno da okarakteriše devojku koja pripada tzv. krem društvu, eliti, ili bolje rečeno kvazi eliti. Na izgovor reči “kremašica”, ljudi bi uglavnom zamišljali doteranu, previše finu i uglađenu omladinku sa preobimnim i preskupim prohtevima, neretko i devojku sa tako omraženom kombinacijom osobina razmažena+uobražena.

Ovaj izraz je polako počeo da se gubi i nestaje, pa smo pomislile da, pre nego što sasvim iščezne, osim toga što ćemo joj vratiti popularnost, pokušamo da spasemo obraz “kremašici”.

Važnost potrošačkih medija

U slučaju sajta Kremasica.com već na prvi pogled se vidi da ovaj magazin u osnovi ima prikaze rezličitih kozmetičkih proizvoda, gde posetioci sajta mogu slobodno da komentarišu i svoja iskustva, pored same recenzije autora magazina.

Zamislite npr. situaciju da u prikazu neke npr. kreme za lice stoji da ona ponekad stvara alergiju, i pritom u sklopu komentara korisnica imate još nekoliko potvrdnih informacija o alergiji. Kolika mislite da je verovatnoća da će čitateljka ovakve recenzije kupiti pomenutu kremu?

Ako ste npr. kojim slučajem išli u neke inostrane hotele (ili neku drugu vrstu smeštaja), veoma je verovatno da ste čitali recenzije korisnika o istim smeštajnim kapacitetima, npr. na sajtu kao što je TripAdvisor.com. Veliki broj osoba (uključujući i moju malenkost) direktno odlučuje o tome koji će smeštaj odabrati, isklučivo na osnovu prikaza koje čitaju na sajtovima sa preporukama korisnika!

Dati primeri bi trebalo da očigledno objasne važnost tzv. potrošačkih medija, odnosno Web lokacija na kojima sami korisnici ostavljaju svoje mišljenje o proizvodima i uslugama. Sajtovi kao što su klasične prodavnice tipa Amazon.com, ili IMDB.com, postaju potrošački mediji iz razloga što komentari korisnika na ovakvim lokacijama direktno opredeljuju posetioce da postanu klijenti ili ne!

Ovakav tip sajtova u ovim krajevima tek počinje da se “zahuhtava”, a u narednih 2-3 godine postaće najvažnije mesto za kompanije da se pokažu “u dobrom svetlu”. Razlog je jednostavan – ovakvi mediji ili donose dodatnu prodaju, ili je eliminišu!

Kako bude rasla posećenost ovakvog tipa sajta, tako će i rasti “zabrinutost” kompanija o javno izrečenim mišljenjima njihovih korisnika. Najbolji lek za to je da kompanije čuju svoje korisnike.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 02/12/2009, RSS

2 odgovora na Primer potrošačkog medija – Kremasica.com

  1. Na predavanjima smo imali opsirniju verziju, koja mi se bas svidela… Dobar primer!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. U prilog ovoj temi može poslužiti podatak iz istraživanja Forrester-a da 81 odsto osoba koristi pomenute tipove objavljenih mišljenja korisnika za svoju odluku o kupovini.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.