fbpx

Prikaz: Erupcija.com – Novi domaći digg-alike servis

Dva dana nakon prikaza news sajtova iz Plotun radionice, ovde možete pročitati i prikaz mesec dana starog Digg-alike servisa Erupcija.com. Radi se o klasičnom servisu na kojem korisnici objavljuju njima interesantne vesti, a drugi (i isti) korisnici glasaju za iste.

Na osnovu kratkog pregleda (karakterističnih delova sadržaja za ovaj tip servisa) može se reći da se radi o perspektivnom servisu, obzirom da postoji nekoliko veoma angažovanih pojedinaca (kako se kaže pojedinac u ženskom rodu?) – verovatno bliski vlasnicima servisa, što predstavlja dobru osnovu za kreiranje ovakvog tipa community sajtova. Takođe, aktivnost servisa se vidi i po broju članaka na kojima postoji više od jedan glas, a kada se pogleda aktivnost članova, ima preko 10 članova koji su postavili preko 50 vesti.

Kod nas već više od godinu i po funkcioniše sličan servis Ukusno.com (iz nekog razloga nije namešteno da se ovom sajtu može pristupati sa www pod-domenom), ali izgleda da vlasnici ovog sajta mnogo češće propuštaju da se sami angažuju oko unosa novih vesti, jer se više puta dešava da nema vesti za tekući i prethodni dan. Ovaj sajt je relativno dobro pozicioniran na pretraživačima, i sa većim angažmanom bio bi verovatno korisniji domaćoj Internet zajednici.

Da bi ovakvi servisi bili uspešni (važi za sve community sajtove) potrebno je nekoliko preduslova:

1. Mora da postoji grupa osoba koja će se inicijalno angažovati oko unosa vesti i glasanja, sve do momenta dok broj korisnika ne poraste dovoljno da intervencija inicijalne grupe više nije potrebna (po mogućnosti kada postane irelevantna).

2. Ovakvi sajtovi najbolje uspevaju ako se povežu sa nekim inače veoma posećenim sajtom (sajtovima), pa se iz primera u regionu vidi da su ovakvi uspešni sajtovi u vlasništvu grupacija koje imaju posećene sajtove (mislim da će i kod nas uskoro početi rangiranje posećenosti i po grupacijama sajtova).

3. Mora postojati očigledan interes (posećenost servisa) da veći broj osoba samostalno odluči da postavlja vesti u servis.

O angažovanju korisnika (customer engagement) kao preduslovu ozbiljnog poslovanja, pisaću veoma uskoro…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Prikaz: Erupcija.com - Novi domaći digg-alike servis, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

2 odgovora na Prikaz: Erupcija.com – Novi domaći digg-alike servis

  1. U RH je samo jedan digg like sajt uspjeo opstati a to je croportal.net iako su ga sada malo preuredili pa vise ni ne lici na digg.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. mileusna says:

    > Takođe, aktivnost servisa se vidi i po broju članaka na kojima postoji više od jedan glas

    Možda zato što može da se glasa i bez logovanja. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.