fbpx

Društveno odgovorna akcija podrške samozapošljavanju blogera

Ovaj poduži tekst je istovremeno namenjen blogerima da se upoznaju sa akcijom koja za cilj ima mogućnost podrške samozapošljavanju, kao i potencijalnim sponzorima koji vide interes u podršci ovakvoj akciji. Cilj akcije podrške samozapošljavanju blogera jeste značajno povećanje broja blogova koje vode pojedinci i grupe pojedinaca koji bi želeli i mogli i da žive od posla blogovanja.

Uvod

Pre nešto više od godinu dana osmislio sam sponzorsku akciju koja bi trebalo da se odvija na domaćim blogovima, a koja bi bila dovoljno stimulativna blogerima, i da istovremeno bude atraktivna kompanijama koje bi trebalo da sponzorišu ove blogove.

Pre tri godine bio sam u pregovorima sa jednim inostranim investitorom koji je bio zainteresovan u ulaganje u domaću blogosferu, i o ovim pregovorima sam čak u nekoliko navrata pisao na blogu – kao najavu. Pregovori su neslavno propali, jer kada smo izračunali koliko bi pojedini blogeri dobijali mesečno za svoj angažman, to je bilo nedovoljno sredstava da bi ijedan iole kvalitetniji bloger pristao na takav aranžman. Radi se o tome da je računica koju je dao ovaj investitor bila klasična advertazing računica koju možete svakodnevno videti na baner i PPC advertajzing servisima. Svako od blogera ko je probao bilo koji od ovih sistema zna koliko je potrebno poseta da bi ovakve reklame na blogu imale bilo kakav finansijski smisao (potrebne su stotine hiljada posetilaca na mesečnom nivou za ozbiljnije prihode).

Akcija podrške samozapošljavanju blogera: Posao – Bloger

Pre nekoliko meseci sam ukratko opisao ideju sponzorisanja akcije podrške samozapošljavanju blogera u kompaniji LinkGroup (inače strateški partner ovog bloga) i odmah sam dobio načelni pristanak. Dogovor je konkretizovan pre mesec dana, i posle nekoliko iteracija pregleda stanja domaće blogosfere došli smo do spiska od pet blogera koji su pristali na sponzorski aranžman.

Ideja je sledeća:

  • Organizacija (profitna, neprofitna, vladina, nevladina) samostalno odabira određeni broj blogova prema svojim potrebama i ciljnim grupama (uglavnom u vezi sa IT akademijom i Biznis akademijom) koje će sponzorisati u periodu od godinu dana.
  • Organizacija dobija mogućnost da se na sponzorisanom blogu postavi njihov baner.
  • Organizacija odabira određeni broj tema (u vezi sa tematikom bloga) od kojih bloger jednom mesečno piše post na svoj način, bez mešanja sponzora u uređivačku politiku blogera, s tim da sponzor može predložiti neki link do online sadržaja koji su od interesa sponzoru, a da bloger nema ništa protiv kvaliteta tog linka u kontekstu politike linkovanja blogera (npr. vrste sadržaja koje bloger inače ne linkuje iz nekog razloga).
  • Bloger za ovaj tip aranžmana dobija mesečno fiksni neto iznos od 20.000 din.

Period od godinu dana je sasvim dovoljan da bloger samostalno nauči na koji način da promoviše i prodaje svoje usluge sponzorisanja bloga. U tom periodu se može desiti da i druge organizacije odaberu istog blogera za ovaj sponzorski aranžman, što u zbiru daje sredstva koja su veća od generalne prosečne plate u Srbiji, i trebalo bi da su dovoljno stimulativna da bloger pronađe načina u periodu sponzorstva kako da ovlada tehnikama prodaje oglasa za svoj blog.

20.000 din nije slučajno uzeta suma sredstava na mesečnom nivou (u neto iznosu) za podršku blogerima, obzirom da se radi o prosečnoj plati koja se isplaćuje na većini ovdašnjih radnih mesta u poslednje vreme, bez obzira šta kažu statistike. Sa druge strane, za ovu sumu sredstava se nikako nemože reći da je zanemarljiva. Takođe, ova suma sredstava na godišnjem nivou obezbeđuje da ako se pronađe samostalno bar jedan dodatni sponzorski aranžman (van ove akcije), bloger može sebi ukupno obezbediti relativno pristojna sredstva koja ga dodatno mogu stimulisati da piše kvalitetnije i češće, i da se posveti poslu vođenja sopstvenog bloga.

Interes organizacija koje sponzorišu blogere u ovoj akciji jeste pored klasičnog sponzorskog aranžmana i komponenta društvene odgovornosti, koja se u ovom slučaju odnosi na vraćanje vrednosti online zajednici (u ovom slučaju blogerima) koja veoma rado pomaže sve kvalitetne online projekte organizacija, i na ovaj način organizacija direktno utiče na mogućnost samozapošljavanja pojedinih blogera. Na ovaj način se opravdava nešto veća suma sponzorisanja blogera na mesečnom nivou od one koja se dobija u klasičnim varijantama online oglašavanja.

Kompanija LinkGroup poziva i ostale organizacije da se priključe ovoj akciji, jer u vreme kada inače postoje problemi sa zapošljavanjem, ovakav vid međusobne saradnje između zainteresovanih kompanija i zainteresovanih blogera predstavlja dobitnu kombinaciju za sve.

Kako je tekao proces odabira blogova za sponzorski aranžman

Da bi odabrali blogove koje bi trebalo da sponzoriše LinkGroup, klijent je imao samo dva dodatna uslova (pored toga da po pravilima akcije podrške ima eksluzivno pravo da samostalno izabere blogove koje će sponzorisati):

  1. Da bloger redovno piše (da ima bar dva i više članaka mesečno) – Nije uputno da jedini članak u mesecu bude praktično sponzorisani članak.
  2. Da blog ima bar neku relevantniju posećenost (blogovi sa npr. 10-20 posetilaca dnevno stvarno nemaju relevantniju posećenost).

Pored navedenog, klijent je želeo da od pet blogova na spisku bude jedan pretežno generalan blog, a da ostali budu u vezi sa ciljnim grupama koje su od interesa klijentu.

Da bi došli do spiska blogova na jednom mestu najviše su korišćene liste Blogodak.com i Snajper.rs, koja je bila posebno korisna zbog mogućnosti realne procene posećenosti bloga, a dodatno je konsultovana i lista Buzzilla.rs (na žalost, lista Blogostaj.com trenutno ima neki problem). Pored ovoga smo na osnovu sećanja na spisak potencijalnih blogova stavljali pojedine blogove koji iz različitih razloga nisu bili na pomentuim listama, ali je broj ovih blogova zanemarljiv.

Pet blogova koji su odabrani za sponzorski aranžman

Kontaktirali smo izabane blogere, i nakon njihovog načelnog pristanka na uslove aranžmana (jedan od odabranih blogova nije ni kontaktiran, jer se kasnije ispostavilo da na blogu nema ni formulara za kontakt!), konačan spisak logera/blogova:

Stanje srpske blogosfere – Popravni za tri meseca!

Bez obzira na subjektivna mišljenja o listi sponzorisanih blogova čiji je konačan izbor eksluzivno pravo kompanije koja je sponzor, mnogo je važnije malo detaljnije objasniti konkretan proces odabira blogova koji je rađen za potrebe sponzorisanja od strane kompanije LinkGroup:

  • Pre tri nedelje smo napravili sastanak na temu odabira šireg spiska blogova.
  • Kompanija LinkGroup je inicijalno želela da sponzoriše 10 blogera (neto iznos od 200.000 din mesečno)!
  • Posle dva sata rada, na osnovu opisanih kriterijuma doslo do šireg spiska od 6 blogova!
  • Nakon internog sastanka u kompaniji, došlo se do zaključka da je potrebno smanjiti za pola broj sponzorisanih blogova
  • Prošle nedelje smo napravili novi sastanak za kreiranje konačnog spiska od pet blogera.
  • Sastanak je trajao dva sata, i na kraju opet nije postojao širi spisak, već samo spisak odabranih blogera!

Kompanija će praviti reviziju celokupnog aranžmana za tri meseca od početka ove akcije, i voljna je da ponovo razmotri eventualno uključenje još pet blogova u ovaj sponzorski aranžman, ako se nešto u međuvremenu promeni.

Važno je da napomenem da sam u ovih nešto više od godinu dana pričao sa predstavnicima određenih kompanija i PR agencija koje su u načelu veoma zainteresovane za ovaj projekat, ali se odmah nakon toga desi “hladan tuš”:

“Pošalji nam spisak blogera po specijalnostima, odnosno po oblastima koje pokrivaju.”

Ako se izuzmu modni blogeri i kulinarski blogeri, čak i u slučaju IT blogova situacija je takva da je broj blogera koji redovno pišu – zanemarljiv.

Naravno, situacija je ovakva zato što nema “lakih para” od blogovanja (postavljanje reklama od strane advertajzing mreža), ali se nadam da ovakva akcija i njen uspeh mogu možda “naterati” one kojima nije strana ideja da žive od blogovanja, da zasuču rukave, da krenu da pišu, da krenu da prave posao od toga što rade na svojim blogovima.

Saveti blogerima koji žele da se samozaposle kao blogeri

Kao prvo i osnovno, ceo ovaj tekst nije namenjen većini od preko 95 odsto blogera koji to rade iz čistog zadovoljstva. To je sasvim u redu blogovati iz zadovoljstva, razonode, zabave… Tekst je namenjen onima koji mogu sebe da vide na radnom mestu blogera:

  • Češće pišite.
  • Odaberite oblast koja vas interesuje, a ako dugo imate blog na generalne teme (takvih je najviše u Srbiji), slobodno otvorite još jedan ili više blogova, pa svaki održavajte u okviru tema koje odaberete.
  • Pišite o nečemu što poznajete, ili o nečemu što vas veoma interesuje a ne poznajete dovoljno, jer ćete to raditi sa strašću. To se prepoznaje!
  • Vodite računa da su neke teme veoma profitabilne, ali je tu i konkurencija najveća. Neke teme su potpuno neprofitabilne, i to bolje ostavite za zadovoljstvo pisanja, te teme nisu za posao blogera.
  • Obavezno se prijavite na liste blogera! Liste blogera su najbrži i najjednostavniji način da vas neko pronađe, naročito oglašivači.
  • Vaše blog ideje možete isprobati na besplatnim blog servisima, ali je preporučljivo (nije obavezno) da kasnije napravite sopstveni blog na sopstvenoj adresi.
  • Relativno posećeniji blogovi u Srbiji imaju preko 10.000, ili još bolje preko 15.000 posetilaca na mesečnom nivou. Sa ovim ciframa posećenosti i kvalitetnim sadržajima, sigurno ćete se pojaviti visoko na bilo kojim listama.
  • Ovde sami dopišite nešto (počnite odmah – danas).

Još jednom: Poziv kompanijama da se pridruže akciji podrške samozapošljavanju blogera

Ako vaša kompanija pronalazi interes u ovoj akciji, neka slobodno to navede u komentarima na ovaj tekst, a sa početkom novih aranžmana sačekaćemo svi navedenih tri meseca da eventualno vidimo da li ima smisla sve ovo što je ovde napisano.

(Vaše javljanje u komentarima bi trebalo da bude dodatni podsticaj za pokretanje inače usnule blogosfere)

U međuvremenu ću vas kontaktirati da dogovorimo sve konkretne detalje sprovođenja akcije.

P.S. Linkove do vaših blogova nemojte postavljati u komentare, već se potrudite da postavite blogove na pomenute liste blogova.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.4/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 1 vote)
Društveno odgovorna akcija podrške samozapošljavanju blogera, 7.4 out of 10 based on 5 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 15/11/2011, RSS

34 odgovora na Društveno odgovorna akcija podrške samozapošljavanju blogera

  1. Veoma interesantna domaća akcija. Držim vam palčeve da uspe.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Odlična ideja za akciju.
    Win – win solucija kojoj svi težimo i ima smisla itekako.
    Odabir blogera je isto odličan jer dežurni hejteri na ova imena neće reagovati na keca, već će razmisliti i dati šansu ideji (bar se nadam, videćemo već po komentarima :).
    Ne znam da li će ovo da probudi i motiviše blogosferu, ali bi bilo sjajno kada bi ova akcija ohrabrila neke koji pišu u drugačijim nišama – finansije, energija, agrar, vozovi, nemam pojma.
    To bi bilo baš lepo…

    Thumbs up na prvi pogled!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  3. zubarica says:

    Evo i od mene čestitke 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Goran Djordjevic says:

    Ovo je nesto sto direktno pomaze razviju domace internet zajednice. Vreme ce pokazati kako.

    Sigurno ce biti hejta od onih koji nisu dospeli na lisu, Srbija je ovo. Nek blogeru crkne krava 🙂

    Sa moje strane iskrena podrska za uspeh ovog projekta i cestitke svima koji ucestvuju.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  5. Deda says:

    Ovosu vec konkretni potezi! Bravo.
    Pohvaljujem celu akciju i aktere iste. Verujem da ce biti sa obostranim zadovljstvom i da ce se i drugi ukljuciti kao investitori.
    Blogeri zasluzuju ovakav pristup.
    Ovim delom, stanje u Srbiji se menja na bolje i mnogo ohrabruje sve nas koji godinama blogujemo.
    Jos jednom, od srca cestitke, Dragane, respect!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Hmmm… nešto se mislim i čini mi se da posvećenicima koji su se već toliko etablirali kao takvi možda i nije neophodna ova vrsta pomoći, već jednostavno samo to da neko dobronameran a povezan skrene pažnju srodnim oglašivačima na te blogere koje sami nisu primetili i poveže ih… Drugim rečima, ukoliko sam dobro shvatio poentu najavljenog sponzorisanja blogera, mislim da bi bilo vrednije uložiti u one koji su još maltane na početku ali su odabirom tema i načinom pisanja pokazali određeni potencijal… Njima treba pružiti svu moguću podršku i stimulaciju da nastave, jer blog kultura ne bi trebalo da bude elitistička, nego da se takva vrsta širenja misli još više proširi, kako bi mogla da se pretoči i u nešto konkretnije od čitanja i zaboravljanja… Ovako to meni liči na ograničavanje određenih krugova u koje malo ko sa strane više može da primiriši…

    Ovo je samo tema za razmišljanje ukoliko je poenta bila širenje ideje kvalitetnijeg blogovanja i uvrštavanje nove energije u te krugove… za neki sledeći put… a nikako ne otvaranje teorija zavere i dovođenje u pitanje načina na koji su ovom prilikom birani blogovi koji će biti sponzorisani… što, na kraju krajeva, predstavlja diskreciono pravo onoga ko ulaže novac i onoga ko mu pomaže u ulaganju tog novca…
    U svakom slučaju, sve čestitke za pokretanje ovakve akcije i, pre svih, prvim izabranim blogerima u okviru nje…:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  7. Piskaralo says:

    Svidja mi se u kojem pravcu ovo ide 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Čestitke odabranim blogerima i hvala vama, Dragane, na sprovođenju i realizaciji ove divne i korisne ideje 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. milan veljkovic says:

    Cestitke za ovakav potez. Svi, Dragan, blogeri i Linkgroup zasluzuju postovanje jer je nesto konacno krenulo da se desava. Nadam se da ovo nije kraj.

    Pozdrav,
    Milan

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Drago mi je sto se pokrece nesto i to konkretno u vezi blogovanja. Nadam se da ce se naci dovoljno onih koji ce osim sopstvene zarade pruziti i korisnicima interneta neke zanimljive poglede na svet i interesantne clanke 🙂
    Pozdrav Jelena

    P.S. Slazem se sa Aleksandrom da “uložiti u one koji su još maltane na početku ali su odabirom tema i načinom pisanja pokazali određeni potencijal… Njima treba pružiti svu moguću podršku i stimulaciju da nastave…” ali takve treba i naci.Ustalom ovo je samo pocetak. Nadam se da ce ovo biti stimulacija ostalima da pisu i da iskoriste pruzene mogucnosti. “Elita ” postoji u svakoj bransi, i ona bi trebala samo da suzi kao podstrek i dokaz da se moze !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  11. Par puta sam u zadnjih nekoliko godina predlagao kompanijama tipa “hteli bi da se prikažemo kao društveno odgovorne” kao što su NIS, EPS, neke banke i sličnim trajnu podršku temetskim blogovima ili online magazinima. Rezultata nije bilo.

    To je začarani krug. Nema novca pa nema ni previše kvalitetnih tematskih blogova- online magazina a pošto ih nema nema ni neke posete pa ni novca.

    Valjda ste ovim “povukli nogu”, dali primer. Videćemo.
    Eto dobre teme za radionicu “PR i novi mediji / PR i blogeri u
    PR praksi” koja se održava u petak na trećoj konferenciji DSOJa

    *Svaki put kada neko kaže “društvena odgovornost” jedan amazonski ljiljan uvene

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
    • Милоје иако нисам блогер волим да прочитам на неком добром блогу нешто о темама које ме занимају Тако са и “упао” на ову дискусију и коментаре.Мислим да сте Ви у свом коментару потпуно у праву и приметили сте нешто што просто БОДЕ ОЧИ .Апсолутна незаинтересованост банака и осзалих најкрупнијих ” риба ” на зржишту реклама по мени је срамота за челне људе у маркетиг службама тих компанија.Или немају појма о маректингу или су толико бахато заглибили у муљ своје моноплске нирване да их уопше и не занима шта се у овој блогерској сфери дешава.Бојим се да многи који тамо седе и нису сасвим сигурни шта то уопште БЛОГ и значи.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: -1 (from 1 vote)
  12. Piskaralo says:

    Miloje, a zašto opet CSR, valjda smo to raspravili 🙂 Ovo bih nazvala sponzorstvom i rekla bih, obostranim interesom 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. “Interes organizacija koje sponzorišu blogere u ovoj akciji jeste pored klasičnog sponzorskog aranžmana i komponenta društvene odgovornosti, koja se u ovom slučaju odnosi na vraćanje vrednosti online zajednici (u ovom slučaju blogerima) koja veoma rado pomaže sve kvalitetne online projekte organizacija, i na ovaj način organizacija direktno utiče na mogućnost samozapošljavanja pojedinih blogera.”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  14. AdriaTalk says:

    Zanimljiva akcija, zanimljiv sponzor i zanimljiv odabir blogera. Sve je zanimljivo. 🙂 Puno sreće blogerima sa sponzorom i sponzoru sa blogerima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Dobro je da se nešto počelo dešavati na ovompolju. Mopja jedina zamerka je to si korsitio Blogodak kao izvor podataka s obzriom da se radi o servisu koji je cenzorski i na njemu ne mogu da se pojavljuju svi blogovi slobodno i ravnopravno.

    Izvor koji protežira neke blogove odnosno, isključuje neke druge ti i nije neki relevantan izvor.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  16. Nego niko da komentarise cinjenicu da u Srbiji nije moglo da se sabere 10 blogova koji bi bili sponozorisani

    “Kompanija LinkGroup je inicijalno želela da sponzoriše 10 blogera”
    “Kompanija će praviti reviziju celokupnog aranžmana za tri meseca od početka ove akcije, i voljna je da ponovo razmotri eventualno uključenje još pet blogova u ovaj sponzorski aranžman, ako se nešto u međuvremenu promeni.”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  17. AdriaTalk says:

    Miloje,
    Ja sam shvatio da sponzor nije mogao da sabere 10 blogova koji bloguju na teme njima interensantne. To je po onoj staroj mala bara – nigde para. Kada bude para (kao što se polako stvari kreću) biće i veći broj blogova usko specijalizovanih za određene teme.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  18. Mahlat says:

    @AdriaTalk, ja ne blogujem na teme njima interesantne, bar mislim, poenta je ne u tome da nema kvalitetnih blogova nego da nema aktivnih blogera, ne može se reći da je aktivan bloger onaj ko piše jedan post u četiri meseca, koliko god da je odlično ono što napiše i kad napiše.

    Da se zakačim za ono “samozaposlen bloger”, ne možeš da radiš jednom u četiri meseca, zar ne?

    Naravno, to je stvar izbora, ali onda nema ovakvih stvari.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. Piskaralo says:

    Miloje, nema šta da komentarišem, kad mislim da su tu u pravu. Nekima možda ne fali kvalitet, fali im kvantitet. Malo njih takođe blogovanje doživljava kao ozbiljnu stvar, za koju ima taj “luksuz” da joj posveti određeno vreme. Na primer, ti svoj blog možeš da shvatiš poslovno, kao i Dragan, jer će vam pisanje na njemu direktno ili indirektno doneti klijente.
    Meni na primer, bez obzira na svo uživanje u pisanju bloga, kada treba da izaberem da li ću da odvojim vreme za novi post ili nešto drugo, najlčešće prevagne “nešto drugo”, jer mi je to isplativije i trenutno bitnije.
    Što se tice citata, nisam ja to shvatila kao jedini, već usputni benefit. Jer u suprotnom, od blogera se ne bi očekivalo da postavljaju banere i pišu sponzorske članke, jel da?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. U ovom trenutku radim za preko deset zanimljivih klijenata; u regionu. Najmanje za polovinu je ovaj projekat veoma značajan!

    Varagiću imaš punu podršku i računaj na parnerstvo sa PRpepper, a što se blogera tiče – sada ne vidim niti jedan konstruktivan razlog zbog kojeg se bolje, temeljnije i što ne napisati profesionalnije, ne bi latili blogovanja!

    Važan dan za domaću blogosferu! Samo napred.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  21. Miloje, mislim da je Aleksandar Grubeša pogodio poentu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  22. Uopšte ne postoji problem sa neafirmisanim blogerima. Svojevremeno je Dragana Đermanović sa samo prva tri blog posta veoma uzdrmala tadašnju blogosferu.

    Problem je ako neafirmisani bloger znači i da isti ima veoma malu posećenost, bez izgleda da će u kratkom roku ta posećenost biti sve veća (što se vidi iz reakcija na svaki post koji isti bloger napiše).

    Umesto neafirmisani, ja bih pre hteo da se koristi izraz (veoma) perspektivan bloger!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  23. AdriaTalk says:

    @Mahlat
    Na ovoj listi odabranih blogera, ima blogova koji nisu po mesec dana ažurirani, tako da očigledno nije stvar u “aktivnim” blogerima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  24. Mahlat says:

    @AdriaTalk, koliko onda drugi nisu drugi ažurirani, mesecima i mesecima

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  25. Studio Maca says:

    Blog sam otvorila na nagovor prijatelja. Da budem iskrena nisam očekivala ništa posebno a ispostavilo se da mi reklama posle njega uopšte i nije potrebna jer i ako broj poseta nije veliki – broj NOVIH (i zadovoljnih ) klijenata je iz dana u dan sve veći!

    Članci koje pišem su isključivo iz moje struke.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  26. NETOLOGIJA says:

    Poštovani,

    Stojimo vam na raspolaganju u svezi saradnje.
    Tko bude zaintersiran neka nam se javi pa ćemo poslat prijedlog za saradnju.

    Dobra ideja,… samo naprijed.
    Jedino što bi istakli da u regionu ego blogera ide ispred potreba tržišta tj. onih koji ih sponzorišu pa sponzori brzo izgube interes.

    Ukoliko ima blogera da će pisat stručne članke 4 puta mjesečno sukladno temi koja bude zanimljiva sponzoru, stojimo vam na raspolaganju za saradnju.

    ps: ako bloger očekiva solidan iznos od sponzora, bloger treba targetirane posjetioce počastiti min. s 4 članka mjesecno; jedan je premalo (primjer: da li bi vi posjećivali često blog koji štanca jedan članak mjesečno – naravno da ne bi, osim samo jednom posjetit u mjesecu).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  27. Pedya says:

    Bravo za Dragana, bravo za LinkGroup, bravo za akciju! I, naravno, sve čestitke izabranim blogerima. 🙂

    Ono što nije “bravo” je upućeno našoj “blogosferi” (šta god ona predstavljala), jer Milojeva konstatacija “niko da komentarise cinjenicu da u Srbiji nije moglo da se sabere 10 blogova koji bi bili sponozorisani” je vrlo indikativna. Iskreno se nadam da će ovaj “ulazak para” u blogove biti dovoljno stimulativan da bi se i tu nešto promenilo, pa da se sledeći put neki novi (ili isti) sponzor nađe u “slatkom” problemu kojih 10 da odabere. Ili 15…? 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  28. Milan says:

    Ovo je super vest, bilo bi dobro kad bi broj sponzorisanih blogera porastao na 100, ovde bi možda i ministarstvo kulture trebalo da se uključi, za blogove iz kulture!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  29. Sve cestitike za akciju

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  30. Tajna says:

    Sjajne vesti! Baš mi je drago da se dešavaju lepe stvari.

    Iz ovog teksta sam izvukao za sebe dve veoma važne stvari.

    Prva je da sam se prepoznao pod onim šestim blogom koji nema kontakt formu 🙂 Znam koliko je mala verovatnoća da je to bio baš moj blog, ali mogao je da bude. Doduše, ima negde kod mene na blogu email adresa, ali to mora da bude znatno uočljivije. Hvala na ovom značajnom uvidu koji će mi pomoći da u budućnosti ne propuštam ovako sjajne prilike.

    Drugo, saznao sam za jednu listu blogova na kojoj nisam bio prijavljen, pa sam brže bolje to uradio.

    I naravno, kao ključni element ovog teksta ističem motivaciju za sve blogere da nastave češće da pišu, da aktivnije učestvuju u dešavanjima u blogosferi (ovo se odnosi na mene :-)), da budu bolji ljudi, da tragaju za kvalitetom, a novac i sponzori će doći kada se najmanje nadaju.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  31. […] konkretan savet iz svog iskustva. Pre toga, idemo redom, kako je sve počelo: – 15 novembar – LinkGroup započinje sponzorsku akciju podrške samozapošljavanju blogera Divno, pomislih, konačno malo podrške blogerima i blogovanju. Čestitke izabranima, najiskrenije. […]

  32. Šta bi sa ovom akcijom?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  33. Dean says:

    Lijepo je vidjeti da ima pojedinih organizacija koje su spremne podržati aktivne blogere koji stvarno daju svoj doprinos pišući o temama koje zanimaju mnoge čitatelje, tj. blogera koji su stvorili svoju čitateljsku publiku! Pojedinci na taj način mogu jasno i glasno iskazati svoj stav prema određenoj temi, bez obzira na što se to odnosi.
    Zato podržavam tu akciju od srca!
    Lijepi pozdrav

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  34. […] akcija samozapošljavanja blogera ulazi u svoj treći mesec, i izvesno je da će se pored kompanije Link Group uskoro pridružiti […]

  35. cestitke says:

    po meni odabrani su blogovi za koje ja sam cula i koji su relativno poznati i priznati

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.