fbpx

Sjaj i beda grupne kupovine u Srbiji

2011. g. u Srbiji će na Internetu definitivno biti  obeležena ekspanzijom Web sajtova za grupnu kupovinu (en. Social Shopping). Do ovog momenta, u 2011. g. pojavilo se preko 20 novih sajtova koji samostalno obezbeđuju novu ponudu (uglavnom) usluga sa popustima od preko 50 odsto.

Grupna kupovina = Prodaja kupona sa popustima

Poslovni model grupne kupovine zasniva se na klasičnoj prodajnoj promociji, odnosno radi se o varijanti advertajzing poslovnog modela gde postoji prodaja mogućnosti za kupovinu usluga po definisanim popustima (prodaje se kupon/vaučer sa naznačenim popustom).

Obzirom da je smisao ovog poslovnog modela ostarivanje velikih popusta (preko 50 odsto, često i preko 70 odsto) pri kupovini, jedino se različite usluge sa velikim profitnim marginama mogu nuditi preko Web sajtova za grupnu kupovinu.

Najčešći način dolaženja do ponuda usluga koje se nude sa velikim popustima  Web sajtovi za grupnu kupovinu obezbeđuju putem ostvarivanja određenog (većeg) broja prodaja kupona sa popustom za određenu uslugu, da bi ta ponuda uspela. Ponuda sa popustom može da bude vremenski ograničena (a ne mora), da bude ograničena brojem prodaja, ali može da bude i neograničena.

Logika prodaje sa velikim popustima preko ovih servisa za kompanije koje nude usluge bi trebalo da bude promocija same ponude kompanije koja daje popust na neku uslugu:

  • Konkretna ponuda se javno oglašava i vidi je veliki broj online korisnika
  • Online korisnici koji kupe vaučere i isprobaju konkretnu uslugu, ako su zadovoljni uslugu će ponovo koristiti, i/ili će je preporučiti svojim prijateljima, rođacima, poslovnim partnerima…

U kontekstu poslovnog modela prodajne promocije na kojem se zasniva grupna kupovina, postavlja se pitanje promotivnih efekata za ponude usluga koje se na neograničeni period mogu kupiti sa velikim popustom, ili nije potreban određeni broj prodaja da bi ponuda usluge pod određenim popustom uopšte bila aktuelna:

  • Da li te usluge inače nemaju realnu cenu ako se dugo mogu prodavati sa velikim popustima?
  • Da li je te usluge inače teško prodati po drugačijim cenama ako se mogu prodavati sa velikim popustima u velikim količinama?

Stanje grupne kupovine u Srbiji (2010/2011)

Uspeo sam da pronađem preko pretraživača ukupno 26 sajtova koji predstavljaju klasične servise za grupnu kupovinu i 6 sajtova koji prikazuju ponudu različitih servisa za grupnu kupovinu (tzv. agregatori za grupnu kupovinu). Indikativno je veći broj ovih servisa nema implementirane sve aktuelne sisteme online naplate u Srbiji (iako je poslovni model takav da je veoma važno da se odmah plati kupon). Kasnije sam došao do spiska od 42 sajta grupnu kupovinu!

Postoji još nekoliko servisa koji predstavljaju (agregiraju) različitu robu sa popustima, i u svojoj ponudi imaju i jedan deo ponuda sa sajtova za grupnu kupovinu.

Ako se pogledaju poslovni podaci sa APR-a za 2010. g. (kada su se pojavili prvi sajtovi za grupnu kupovinu), možemo videti sledeće (posmatrani su servisi sa istim imenom kompanije u d.o.o. statusu kao što je ime sajta):

  1. Kupime.com servis je imao poslovni prihod od 2,653 mil. din. i gubitak od 2,218 mil. din.
  2. Kolektiva.rs servis je imao poslovni prihod od 1,894 mil. din. i gubitak od 13,405 mil. din.
  3. Grupovina.rs servis je imao poslovni prihod od 0,289 mil. din. i gubitak od 0,920 mil. din.

Određeni broj servisa ovog tipa formalno posluje u sklopu kompanija koje imaju i druge delatnosti pored sajtova za grupnu kupovinu (iako i ove kompanije nemaju baš neki visok prihod na godišnjem nivou), neke od firmi su u statusu preduzetnika.

Neki od ovih Web sajtova i dalje (septembar 2011.) uopšte nema podataka o tome ko stoji formalno iza servisa (koja kompanija), što je kažnjivo aktuelnim Zakonom o zaštiti potrošača (odnosi se na specifikaciju podataka koji moraju da stoje o prodavcu na Web sajtu), i bilo ko može svakog momenta da prijavi tržišnoj inspekciji ovakve e-trgovce.

Grupna kupovina iz ugla e-trgovaca

Zamolio sam Jelenu Tešić, direktoricu servisa Kupime.com za područje Srbije, da prokomentariše iz svog ugla aktuelno stanje grupne kupovine u Srbiji:

1. Kako ocenjujete trenutno stanje e-trgovine u Srbiji, i s tim u vezi aktuelan razvoj servisa za grupnu kupovinu?

Dolaskom sajtova grupne kupovine na tržište Srbije zapravo počinje prava e-trgovina. Do tada su postojali usamljeni pokušaji koji su znali da je budućnost u ovakvom načinu trgovine, ali na žalost ni jedan od tih sajtova za prodaju robe nije bio ovoliko rasprostranjen kao sajtovi za grupnu kupovinu danas. Razlog za to su pre svega atraktivne ponude koje su animirale naše korisnike da počnu na ovakav način da kupuju, iako je do tada postojala averzija i bojazan od plaćanja platnim karticama na internetu.

Početak rada našeg sajta i naših kolega ohrabrio je naše buduće korisnike da svoje prve online kupovine obave baš na našim sajtovima. A to je sasvim dovoljan početak jednog dugoročnog odnosa na obostrano zadovoljstvo nas i naših online kupaca. Razvoj budućih usluga i servisa zasnovanim na principu online kupovine, biće i ubuduće naš cilj na tržištu Srbije i regiona.

2. Da li rezultati vašeg poslovanja u poslednjih godinu dana mogu da se tumače kao mnogo bolji u odnosu na prethodni period, u kontekstu sveprisutne priče o značaju servisa za grupnu kupovinu (da li po vašem mišljenju postoji preterivanje u isticanju značaja grupne kupovine, ili za to ima osnova)?

Rezultati u ovoj godini su gotovo deset puta bolji od prošlogodišnjih, ali to su sasvim razumljive statistike ako se zna da je KupiMe začetnik grupne kupovine u Srbiji. Uložili smo mnogo vremena i novca u marketinške kampanje kroz koje smo javnost edukovali šta to mi nudimo, kakav je to mehanizam grupne kupovine, šta su benefiti za pružaoce usluga i online kupce.

Danas sa sigurnošću možemo reći da nema socijalno aktivne osobe u Srbiji koja ne zna šta je to grupna kupovina. Jer grupnom kupovinom puno je značajajnih područja života pokriveno – ekonomski, socijalni i edukativni.

3. Koliko po vašim informacijama ima “ozbiljnih igrača” na tržištu sajtova za grupnu kupovinu (obzirom da ih ima preko 40 trenutno u Srbiji), i šta su po vašem mišljenju parametri koji će odlučiti o tome ko će opstati od sve te gomile sajtova u narednim godinama?

Već naredne godine možemo očekivati da se situacija na tržistu iskristališe i pokaže ko su zapravo najuspešniji sajtovi, a to pre svega znači ko ima najviše aktivnih korisnika. Po našim saznanjima i iskustvu iz drugih razvijenih ekonomija, opstaće ne više od deset  sajtova, a od toga se pet može smatrati liderima.

Ovo je biznis model koji iziskuje velike investicije u marketinške kampanje i podršku atraktivnim ponudama, zbog toga će oni koji nisu spremni to da isprate vremenom početi da gube aktivne korisnike, a time i potencijalno dobre poslovne rezultate.

Problemi grupne kupovine – Velika priča, Puno servisa, Malo para

Kao što se lepo može videti iz podataka sa APR-a (situacija mi dosta liči na aukcijske sajtove u 2009. g.) da ovo tržište u prošloj godini teško da je “dobacilo” 50.000 EUR na godišnjem nivou, ipak se u našim uslovima za sada više radi o obećanju uspešnog poslovnog modela, nego što on to stvarno jeste. Razlozi jesu mnogi, ali kada ovakve poslovne prihode pokažete nekom klasičnom trgovcu – pažljivo posmatrajte njegovu reakciju…

Obzirom na probleme koje trenutno ima najpoznatiji servis za grupnu kupovinu – Groupon, uopšte nije čudno da troškovi ovog poslovnog modela i u našim krajevima prevazilaze prihode (bar u 2010. g.), ali to ne znači da će ovakva situacija sa domaćim sajtovima za grupnu kupovinu biti zauvek loša. Pitanje je samo ko će opstati, jer sada imamo suviše Web servisa ovog tipa.

Trenutna situacija je kao na divljem Zapadu – kopiraju se ponude, kradu se klijenti, i dalje se pojavljuju novi servisi, a sve se dodatno komplikuje pokušajima agregatora za grupnu kupovinu da se postave između kupaca i klasičnih sajtova za grupnu kupovinu.

Tokom naredne godine situacija na ovom tržištu će biti znatno “čistija”, jer će se definitivno izdvojiti oni servisi koji mogu da se nose s konkurencijom. Neće svi moći da izdrže gubitke koje nosi sa sobom ovaj poslovni model, a naročito je važno ko od ovakvih servisa ima dobro organizovanu prodaju koja dugoročno može da opstane na ovom tržištu. Činjenica je  na ovdašnjem tržištu ima više inostranih servisa za grupnu kupovinu koji zbog investicionih aktivnosti mogu da se izdvoje od ostale konkurencije, ali da li će se to desiti, videćemo.

Ono što se i sada vidi je da je fokus i dalje na ponudama iz Beograda (Beograd i ima najveći broj firmi na jednom mestu), ali se pojavljuju servisi koji uspevaju da ostvare povoljne ponude i u drugim gradovima.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.1/10 (10 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 3 votes)
Sjaj i beda grupne kupovine u Srbiji, 5.1 out of 10 based on 10 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 25/09/2011, RSS

52 odgovora na Sjaj i beda grupne kupovine u Srbiji

  1. Dragane, mozes malo molim te pojasnit ove brojke i kratice jer kako god da procitam nemaju mi smisla (Kupime.com servis je imao poslovni prihod od 2,653 mil. din. i gubitak od 2,218 mil. din.
    Kolektiva.rs servis je imao poslovni prihod od 1,894 mil. din. i gubitak od 13,405 mil. din.
    Grupovina.rs servis je imao poslovni prihod od 289 mil. din. i gubitak od 920 mil. din.)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  2. U kontaktu sa spa centrima, vezano za saradnju sa sajtom wellness-spa.rs, dolazim do informacija da im se sistem grupne kupovine najviše isplati i da na njega rado pristaju.

    Zašto?

    Kada klijentima ponudiš online reklamu prvo pitanje je: da li može kompenzacija.

    Klijenti se trude da ne barataju kešom i rado pristaju da za uzvrat ponude svoje usluge. Kada pogledamo sistem po kome funkcioniše grupna kupovina – to je to. Neka vrsta kompenzacije na veliko, sa time što tu kompenzaciju na neki način sajtovi za grupnu kupovinu preprodaju dalje.

    Citiram jednog klijenta: “Prodato je 200 kupona, došlo je njih 100. Meni je super jer je mnogo ljudi u tom trenutku čulo za mene, ovih 100 će da šire priču kako su se proveli, a dinar nisam izdvojio” (jer oni sajtovi za grupnu kupovinu barataju procentima od prodaje)

    Kao što Dragan reče, mnogo je igrača danas na polju grupne kupovine. Za par godina će ostati 3 do 5 jakih i to će biti to. Ovaj poslovni model definitivno ima smisla ali klijenti moraju imati u vidu da je ovo samo proširenje njihove promocije, ne i jedini način da se promovišu online.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Toni, prihod na godišnjem nivou je obrt (en. turnover) – koliko je para ukupno stiglo na žiro račun u periodu od godinu dana (do kraja 2010. g.). U ovom slučaju, to su sume od maksimalno oko 20.000 EUR za godinu dana pojedinačno (Kupime.com, itd.).

    Ni jedna od prikazanih kompanija nije imala profit, jer su svi iskazali gubitak, koji je u slučaju Kolektive bio oko 130.000 EUR za 2010. g.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 2.0/5 (1 vote cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Dragane, sad je puno jasnije, zbunjuje me decimalni zarez.

    Posebno kad si napisao “Grupovina.rs servis je imao poslovni prihod od 289 mil. din. i gubitak od 920 mil. din.”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. U pravu si, napravio sam grešku u pisanju, i sada sam je ispravio 🙂

    Inače, u ovom tekstu nisam pomenuo podatak koji sam napisao ranije – sajtovi za grupnu kupovinu su direktno uticali na nagli porast popularnosti sistema plaćanja Q-voucher.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Tapavicki says:

    Spomenuto je ali nekako imam potrebu da pojasnim model popusta na grupnoj kupovini s obzirom da radim za takvu internacionalnu kompaniju koje nema kod nas.

    Naime, cena proizvoda se spušta ispod margine profita jer se uračunava “kompenzacija” za vrednost reklame po prodatom komadu. U zavisnosti od cene proizvoda ponudi se određeni broj komada tako da se odbijanjem cene reklame dolazi do velikog popusta.

    Kod usluga je malo drugačija priča jer se cena i popust slobodnije formiraju.

    Interes ponuđača je u ponovljenim i dodatnim kupovinama, ako ste kupili večereu sa popustom, piće plaćate po punoj ceni i sl. Svetao primer je jedna picerija koja je prodala preko 500 pizza dok im je prilaz u piceriju bio raskopan – sređivali su ulicu 🙂

    Relno gledajući ovo jeste Win – Win situacija dokle god sajtovi za grupnu kupovinu mogu da iniciraju prodaju.

    Finansijski pokazatelji APR-a, ma dajte molim vas. Ko god može iskazuje smanjeni profit zbog poreza na ukupnu dobit 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  7. Tapavički, priča o APR-u je priča o tome koliko je para naplaćeno preko zvačničnih računa kompanije, i to je veoma indikativna priča (naročito za sektor usluga).

    Da li će neko da iskazuje veće troškove i smanjeni profit (…), to u osnovi zavisi od dve stvari – “platnog razreda” (kada imaš 5M EUR ili 500M EUR prihod, to su potpuno drugačije poslovne”ludorije”) i od strateškog postavljanja prema prispelom profitu (da li se pare “vade” ili idu u investicije).

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Ivan says:

    Interesantno je ispratiti dogadjanja oko trzista grupnih kupovina recimo pratite bnet.com i grupon pad i velike gubitke grupona najveceg globalnog sistema.
    Pad je uslovljen izostankom glavnim izvorom profita, a to je verovali ili ne broj neiskoricenih vaucera. Ovaj procenat je izuzetno veliki cak i do 60%. Problem je nastao u tome je po us zakonima nema limita na trajanje vaucera. Kada se budu resile tuzbe – grupon ce pod led. Ako ne bude dodatnih investiranja.
    Kada u Srbii ojacaju drustva za zastitu potrosaca, to ce se i ovde desiti i ceo sistem grupne kupovine postaje izuzetno upitno isplativ.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  9. Veoma dobro posložen članak.

    U biti slična situacija je u BiH.

    Svi misle napravit web servis i nadat se navali posjetitelja.

    Nema posjetitelja bez velikog truda i određenog budžeta za marketing.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. adriamart says:

    Dragane, molim Vas dajte listu agregatora ponuda s obzirom da ih ima dosta a nisam naisao ni na jedan kod nas u Srbiji. Takodje mi radimo agregator ponuda http://www.pluspon.com ali na drugaciji, orginalniji nacin!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  11. Ovako ćete naći dosta agregatora za grupnu kupovinu http://www.google.rs/#q=grupni+popusti (i slične kljune reči), samo odaberete srpski jezik dodatno.

    Btw., veoma mi je interesantno da se do sada u komentarima nije javio ni jedan od predstavnika ovih silnih sajtova, sa bilo kakvom vrstom mišljenja o ovoj temi…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. adriamart says:

    Ja ne verujem da oni uopste i prate sta ko pise … jer je to prvenstveno tzv. offline posao, jedino daju 400e za skriptu i teraj pa dokle ‘oce oce 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Mi smo ponudili jedan trening preko grupovina.rs (Napredni Excel). Zanimljivo iskustvo, videćemo kako će biti dalje. Grupovina.rs je bila korektna do sada.

    Ostale kompanije nisu htele ni da odgovore na naš email – valjda im ne trebaju kupci 🙂

    Mislim da će biti zanimljivo u budućnosti…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Nedim Sabic says:

    Jako lijepo sumirano. Iako si natukunuo da treba razmisliti o isplativosti, cudi me da nisi dao neko upozorenje, jer upravo ovo sto je Ivan rekao jeste kljuc problema tj. propadanje najveceg portala za grupnu kupovinu. Ako si pratio razvoj i pad, vidjet ces da se tu stvaraju neke imaginarne vrijednosti. Sa druge strane, 20000EUR je jako malo za toliko truda. Ali kako sam cuo u Hrvatskoj se vec prica o stotinama hiljada EUR. Imas li slucajno podatke za njih?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Nedime, pomenuo sam da je situacija sa ovom vrstom servisa u 2010. g. bila slična kao i sa Aukcijskim sajtovima pre dve godine kada su imali nekoliko hiljada EUR godišnjeg prometa, ali se iz godine u godinu taj promet dizao stopom od 10x više u odnosu na prethodnu godinu! Kao što je Jelena Tešić izjavila, oni će ove godine imati i deset puta više prihoda…

    Cela priča o isplativosti u ovom slučaju jeste priča o ulaganjima u advertajzing (količina i struktura tog ulaganja), i odnosu tog ulaganja sa efektima prodaje koji se ostvaruju.

    Za Hrvatsku nemam podatke, a tamo nema javnih servisa kao što je u SRbiji APR gde se lako može videti ko koliko privređuje.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Za Hrvatsku postoje podaci na http://www.poslovna.hr/ ali da bi ih vidjeli morate biti korisnik.

    Ono što vam mogu reci je da se u HR radi o milijunima a ne stotinama hiljada € 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. adriamart says:

    kolektiva.rs je dobila investiciju od 700 000e tokom ove godine, nesecam se tacno od koga i verovatno cekaju da ih kupi neki veliki igrac ukoliko se odluci za dolazak na ove prostore (groupon, google , livingsocial i sl)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. Poštovani gospodine Varagiću,

    Pre svega čestitke za izabranu temu.
    Ovom prilikom obraćam Vam se ispred tima web sajta http://www.polacene.rs.
    Osvrnuo bih se na Vaš tekst, koji je veoma lepo koncipiran i koji “gađa” srž problema poslovanja sajtova koji se bave grupnom kupovinom.
    Pokušaću izjedna da odgovorim na sve prethodne komentare, koji su u velikom procentu korektni i realno oslikavaju stanje stvari u ovoj oblasti e-trgovine.
    Naime, povučeni pozitivnim trendom grupnih kupovina u regionu, ni pojedinci u našoj zemlji nisu ostali imuni na instant zaradu. Naravno, nepoznavanje osnovnih postulata funcionisanja web-a nisu nikakva prepreka.
    Upravo to je stvorilo neviđenu poplavu sajtova koji se rađaju geometrijskom progresijom. Adrese tih sajtova su stanovi drugara koji su odlučili da postanu milioneri preko noći.
    Kada govorimo o činjenici da su sajtovi grupne kupovine ofline sajtovi, umnogome se ne bih složio sa ovom konstatacijom.
    Naravno, u svakom žitu ima kukolja, ali, svi mi delimo isti hleb i ne bi bilo ni učtivo ni kolegijalno da pominjem bilo koga od konkurenata.
    Ono što mogu da kažem u ime PolaCene.rs tima, jeste da smo mi dugogodišnje iskustvo u oblasti it-a, ict-a, pr-a i marketinga, kako klasičnog, tako i online, pretočili u delo i stvorili PolaCene.
    Bez sredstava iz inostranstva, bez pompeznih kampanja na google-u, facebook-u, radiju, televiziji…, uspeli smo da za tri meseca, koliko postojimo, uđemo u prvih šest web sajtova koji se bave grupnom kupovinom u našoj zemlji. Dodao bih, da su naši prihodi daleko veći od rashoda. Ne mere se u desetinama hiljada evra, jer to i nije moguće ostvariti u prva tri meseca poslovanja, ali su dovoljni da nam daju vetar u jedra za rad u narednom periodu.
    Recept za uspeh nisu ni skupe kampanje, niti jaki internet portali u zaleđini, već korektan odnos prema klijentima koji nude usluge sa jedne strane, kao i prema našim dragim kupcima sa druge strane. Ovo je posao u kojem svi dobijaju, naime, u pitanju su trostrani win-win pregovori i to je ono što svi treba da shvate kao benefit. Upravo zbog toga nema opuštanja, te ću Vam, povodom jednog od prethodnih komentara reći, da ne postoji klijent kojem nismo odgovorili na mail, ne postoji nijedan naš član kojem nismo odgovorili na komentar, mail ili želju, ukoliko smo u mogućnosti da je ispunimo.
    Osvrnuo bih se i na čuvenog nam uzora, Groupon, koji jeste u padu, ali mišljenja smo, da je glavni uzrok njihovog pada činjenica da su se “ispružili mnogo više nego što su dugački”.

    Izvinjavam se što sam se sa zakašnjenjem od četiri dana uključio u debatu. Razlog su obaveze oko našeg novog projekta http://www.polacijene.ba.
    Napomenuo bih da već dugo pratim Vaš rad i da sam uz Vas mnogo naučio o web-u, kao i da ćemo se i u budućnosti “družiti” putem Vašeg bloga, a možda i putem nekih drugih načina komunikacije.

    Srdačan pozdrav i hvala Vam što ste ovom prilikom omogućili da se čuje i naš glas.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 4 votes)
  19. adriamart says:

    Nema sanse da je prihod kupime.com samo 20 000e jer prema njihovoj statistici prodali su do sada oko 70 000 kupona a u ovoj godini verovatno mnogo vise od polovine, neka je 50 000 kupona samim tim da su samo 1e zaradili od svakog kupona ( a zaradi se mnogo vise od 1 kupona ) do imali bi najmanji prihod od 50 000e 🙂
    ILI je statistika na njihovom sajtu pogresna ili prijavljuju pogresne prihode APR-u

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. adriamart says:

    Isto tako mislim da je ova vrsta sajtova trenutno najprofitabilnija kod nas i da moze da se zaradi daleko vise nego pravljenjem sadrzaja, soc. mreza i sl.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  21. Evo i mog iskustva sa KUPCIMA 🙂 U prevodu – ko kupuje na GRUPOVINAMA?

    Juče smo imali prvi trening koji je organizovan 100% preko grupovina.rs.

    Ovo je moj profile (prosečan klijent koji je došao na trening):
    – 25 godina
    – devojka (jako lepa :))
    – ne radi. Studira, ili završava fakultet
    – ako radi, onda radi kao office manager
    – obrazovanje: IT, ekonomija, razno
    – primanja: nema, ili vrlo malo

    Eto, možda pomogne nekome da se odluči za grupovinu 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  22. Ana Bajic says:

    Ja se u potpunosti slazem sa gore navedenim tekstom, samo bih se osvrnula na komentar menadzera sajta polacene. Kao cest korisnik usluga ovih sajtova veoma sam upucena u stanje na trzistu, zelim Vam puno srece u buducem radu i da stvarno budete jedan od vodecih sajtova kod nas. Ali moje misljenje je da trenutno niste ni blizu, kazete da ste u prvih sest sajtova u srbiji a gde su tu onda: kupime.com, popusti.rs, kolektiva.net,grupovina.rs,kupon.rs beopopust.rs,goldendeals.rs, superkupon.rs to je vec osam sajtova koji su po mnogim kriterijumima vodeci kod nas. Kao sto sam vec rekla zelim Vam puno uspeha, ali morate objektivno gledati na stvari, samo tako mozete doci do uspeha. (ne zamerite,stvarno je bilo dobronamerno) pozdrav 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  23. Draga Ana,

    Pre svega, hteo bih da Vam se zahvalim na lepim željama i što nas pratite. Mišljenje svakog našeg posetioca nam je veoma važno, mada subjektivno mišljenje nije isto što i rezultat višemesečnih istraživanja od strane vrhunskih stručnjaka iz oblasti web-a.
    Naravno da Vam neću zameriti, iako ste na indirektan način rekli da ne govorim istinu:)
    Većina od gore pomenutih sajtova su svakako ispred nas, međutim neki su daleko iza. Informacija saopštena u mom prethodnom tekstu, vezano za ranking i poziciju Polacene.rs, potkrepljena je egzaktnim pokazateljima dobijenim putem nekoliko veoma pouzdanih metoda, tako da, na žalost, delimično ne mogu da se složim sa vama.
    Pored metoda ispitivanja rankinga i pozicije sajta koje nisu dostupne svima, postoje i one koje su manje pouzdane, i koje takođe govore u korist mojih navoda. Njih možete koristiti na sajtovima poput http://www.alexa.com, http://www.hypestat.com...

    Srdačan pozdrav i nadam se da ćete nas i dalje pratiti:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  24. Postovani,
    želim i ja, sa zakasnjenjem, kao Projekt Menadzer sistema plaćanja QVoucher da se pridružim temi. U jednom delu smo i pomenuti, kada je promovisanje QVouchera u pitanju. Misljenja sam da su sajtovi grupne kupovine zapravo započeli posao edukacije Srba za kupovinu roba i usluga na Internetu. I oni to čine veoma uspešno, edukuju i pružaoce usluga i same korisnike. Mislim da je veoma dobro što takvih sajtova ima mnogo, s tim da moram napomenuti da će biti još onih koji tek treba da se pokrenu.

    Konkurencija navodi ozbiljne igrače da se bore za svaku dobru ponudu, jer korisnik grupne kupovine bira ponudu, a ne sajt na kojem će istu kupiti. Naravno, razlika je velika ukoliko se sajt oglašava i generalno ulaže u promociju, stalno ubacuje novine i sl. QVoucher i sajtovi grupne kupovine imaju zajednički interes jer je promovisanje obostrano.

    I za same sajtove je lakše ako korisnici plaćaju QVoucherom, bez obzira što se moraju odreći odredjenog procenta jer se QVoucher ne naplaćuje od krajnjeg korisnika već E-trgovca. Sajt je onome ko je platio QVoucherom, unapred uzeo novac i ostaje mu da samo isporuči kupon na email adresu, dok za one korisnike, koji su odabrali uplatnicu kao sredstvo plaćanja, ne zna da li će tu uplatu ikada realizovati. Qvoucher korisnika koji ima novca na računu podržava u njegovoj impulsivnoj kupovini-video je uslugu, ima želju da je sebi omogući, ako nema QVoucher kredita, nadje prvo mesto na kome može da uplati QVoucher i u dva koraka kupovinu realizuje. Ovim se dešava i sledeća bitna stvar-ako je ponuda brojčano ograničena, i sajtovima je bolje da plaćanje bude QVoucherom da se ne bi desilo da je korisnik rezervisao kupon, a onda odustao i time sprečio onoga ko nije imao priliku da rezerviše kupon, dodje do željene usluge. Qvoucher osigurava i korisnika i sajt.

    Bilo je primera na pojedinim sajtovima da su samo platne kartice i QVoucher dozvoljeni za pojedine ponude. Želim ovom prilikom da napomenem da su, na osnovu našeg iskustva, korisnici grupne kupovine zaposleni koji imaju primanja iznad proseka, ne toliko velika da mogu da plate postojeću cenu usluga, već onu koju dobijaju popustom. Oni traže ponudu koja im treba u tom momentu i naravno sajt koji će im istu omogućiti. Biraju ponudu, ne sajt. Naravno, na sajtu je da se nametne, jer od navedenih 40, za preko 20 njih korisnici grupnih kupovina nikada nisu ni čuli.

    Usput kada se desi ista ponuda na više sajtova, što je veoma česta situacija, korisnik bira najpoznatije sajtove jer im najviše veruje. Ono što u našem slučaju je evidentno, svakog meseca sajtovi beleže rast prometa putem QVouchera i verujemo da će se taj trend i ubuduće nastaviti.
    Srdačan pozdrav

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  25. Petar Tonkovic says:

    Zanimljiva tema pa bih i ja da se ukljucim 😉
    Prvo da se osvrnem na komentar gospodina Milana Borojevica, sto se tice popularnosti sajta polacene koja se ovim putem prezentuje pominjanjem ranga na http://www.alexa.com, treba uzeti u obzir da je taj sajt jedan od nepouzdanijih izvora za takvo istrazivanje. Ne znam da li trenutno postoji bolji nacin za odredjivanje posecenosti ssajta od google analytics koje svaki vlasnik sajta proverava siguran sam svakodnevno pa me jako interesuje komentar i podaci na osnovu kojih se tvrdi da je sajt polacene na 6. mestu u Srbiji po posecenosti. Problem nastaje jer bi trebalo znati podatke svih sajtova pa uporediti ali kako to nije javan podatak, ne moze se ni sa sigurnoscu tvrditi da je neko 1, 6 ili 14 sajt po popularnosti. Svakako da je ono sto se da primetiti da se sajtovi Kupime, Kolektiva, Grupovina izdvajaju jer posluju duze vreme i vec su na neki nacin napravili brend od svog imena u svetu grupne kupovine. Toliko od mene 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  26. Poštovani Petre,

    Pominjanje http://www.alexa.com iz mog prethodnog komentara je izvučeno iz konteksta, te ću ovom prilikom ponoviti rečenicu u kojoj se pominje:
    “Pored metoda ispitivanja rankinga i pozicije sajta KOJE NISU DOSTUPNE SVIMA, postoje i one koje su MANJE POUZDANE, i koje takođe govore u korist mojih navoda. Njih možete koristiti na sajtovima poput http://www.alexa.com, http://www.hypestat.com…”
    Google analytics je svakako najbolji način, i bilo bi dobro kada bi svi sajtovi imali obavezu da transparentno prikažu svoje izveštaje iz istog.
    Međutim, postoje i mnogi drugi načini i metode, koji zavise od oblasti u kojoj određeni sajt posluje, kao i od sposobnosti i stručnosti zaposlenih koji se unutar određene kompanije bave statistikom, analitikom, ispitivanjem tržišta, praćenjem konkurencije…
    Kao što ste naveli, izvodi iz google analytics-a nisu javni podaci, ali to ne znači da se ne mogu saznati i da imaju status državne tajne.

    Srdačan pozdrav!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  27. 1. Izbrisao sam sve komentari koji na neki način vređaju, ili nipodaštavaju nekoga.

    2. Suzdržite se od varijanti “anonimnih” promocija, biće izbrisane, ako komentar nema nikakvog smisla.

    3. Postoji veći broj metoda za besplatno praćenje posećenosti sajtova, između ostalog i Google Ad Planner, a uskoro mislim da će se u Srbiji napokon na tom polju situacija rešavati kada proradi kako treba sistem ABC/Gemius.

    4. Odmah da napomenem svima koji misle da imaju kvalitetne sajtove za grupne kupovine – posećenost na mesečnom nivou za ove uspešne sajtove treba da je šestocifrena, u stotinama hiljada posetilaca. Pored toga treba da postoji i određeni stepen konverzije. Ako vaš servis nema šestocifreni broj posetilaca – sigurno niste u kategoriji najuspešnijih ovdašnjih servisa ovog tipa.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  28. […] jeziku), u sklopu šireg aranžmana, koji podrazumeva da će moja maleknost biti i promoter ovog servisa za grupnu kupovinu. Uskoro će nakon redizajna ovog bloga, ova kompanija dobiti svoje značajnije mesto na […]

  29. adriamart says:

    Takodje raspodela profita obicno ide ovako (gruba procena): 50% popusta, 25% za sajt, 25% za pruzaoca usluge. Sajt kupime.com je objavio da je do sada ustedeo: 134.039.101 din sa druge strane ako je toliko ustedeo toliko je i zaradjeno pa polovina ovog novca ide njima i tako grubo dolazimo do cifre od 77 miliona dinara ili neverovatnih 700 000e prihoda, pa me necudi sto su poceli sa sponzorisanjem ovog bloga… SVAKA CAST kupime.com sajtu!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  30. Ivan says:

    Ono što ja znam o prihodima najjačih sajtova za grupnu kupovinu, da ih sada ne navodim koji su, je da im je mesecni profit između pet i deset hiljada evra. Pa tako podaci koje možemo naći u APR-u su blago rečeno nebitni jer ne pokazuju realnu sliku. U APR-u možete naći i da kompanije koje imaju promete od po deset miliona evra na kraju bilansne godine imaju gubitak.

    Troškovi ovog biznisa su smešni, ako gledamo investiranje/očekivanu dobit. Problem je nastao u startu kada su tajkuni koji su masovno krenuli da ulaze u ovaj posao, usled opšteg neznanja plaćali softver domaćim kućama i po 15.000evra. Znam barem jedan sajt koji je toliko platio, a ako malo bolje pogledate većina sajtova ima isti softver.

    U poslednje vreme se pojavila preplava Magento skripti, a među poslednjima koji su se otkačili sa predhodnog softvera i prešli na Magento je kolektiva.

    Čini mi se da sve obeshrabrujuće tekstove koje nađete na netu, upravo inicira grupa sajtova koji su već ustoličili svoje pozicije na tržištu i koji skoro reketiraju uslužne delatnosti sa provizijom od 50%

    Ovaj poslovni model, će tek rasti, naročito u zemlji kakva je Srbija gde su marže ogromne a platežna sposobnost mala. Kada je takvo stanje na tržištu tražnja je mala a uslužne delatnosti imaju veliki broj fiksnih troškova tako da će uvek pristati da kompenzuju zaradzu novim klijentom.

    Sve u svemu, model grupne kupovine pati od inovatinosti što će se na našem tržištu promeniti kada budem kroz koju nedelju startovao biznis koji za razliku od copy paste logike naših web genija neće slediti istu logiku već će revolucionarnim modelom članovima i partnerima ponuditi neke nove, korisne i jeftinije momente.

    Inače, ne osvrnuh se, tekst je odličan ali kao i svemu ostalom u životu treba mu udahnuti malo optimizma i skepse.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  31. adriamart says:

    @Ivane, svi koji su pokusali da menjaju ovaj poslovni model su neslavno propali
    Inace za pokretanje je dovoljno i par hiljada evra koje ce se vratiti kroz koji mesec.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  32. Ivan says:

    Nije isključeno da si u pravu, mada nerazumevanje među nama je više stvar semantike. Kada budeš video sajt, ukoliko mi kažeš da je inovativan na pravi način, znači da nisam uzalud razvijao funkcije i menjao koncept.

    Ipak je ovo ecommerce biznis a to ipak znači nešto više od ovoga što možemo da vidimo : )

    Što se tiče ulaganja, slažem se. Mi smo skriptu razvili za hiljadu i kusur baka, skoro da je skuplji dizajn. Doduše, merchant account, komercijala, marketing, dogura do 5.000 možda stotka gore, dole.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  33. adriamart says:

    Moze li da se negde vidi barem beta verzija. Sta je u pitanju? Evo npr. Groupon stalno pokusava da prodavcima zadrzi one kupce kojima je dao popust, pa je sada uveo groupon rewards (nagrade)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  34. adriamart says:

    mozes i na email na mi posaljes: [email protected]

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  35. Sasa says:

    Vrlo zanimljiv tekst i ono sto najvise volim na ovom blogu jesu komentari ispod teksta i misljenja ostalih 🙂
    Inace sam vrlo upucen u ovu tematiku evo mog vidjenja trenutne situacije:
    1. sajtovi koji su prvi usli u biznis su zaista imali raspodelu profita sa firmama 50% : 50% i oni su ti koji su “skinuli kajmak” , jer je sada sasvim drugacija situacija. Zbog prevelikog broja sajtova na trzistu oni sada sve cesce nude firmama 70,80 cak i 90 % zarade a sebi uzimaju 10% kako bi obezbedili novu ponudu.
    Druga interesantna stvar je da se pojavilo po mom racunu 42 sajta i to u periodu od 6 meseci. Svaki od tih sajtova kada krece sa radom ubacuju ponude na kojima nemaju nikakvu zaradu samo da bi dali sto veci popust i da bi kupci obratili paznju na njih, sto je jos jedan od razloga smenjenja procenata i zarade sajtova.
    2. Sto se tice podataka iz APR-a i informacije koju ste nam Dragane rekli da vecina tih sajtova nema nikog upisanog kao glavnog vlasnika – osnivaca verujem da je zaista tacna jer je i vecina ovih najjacih (najpoznatijih) sajtova upravo iz nekih drugih zemalja (Hrvatska, Rumunija, Grcka) , gotovo da nema ni jedan jak sajt iz Srbije, ili ih ima ali vrlo malo sto je jako tuzno za nas kao zemlju
    3. Prokomentarisao bih samo dijalog Milana Borojevica sa ostalim clanovima i slozio bih se sa njima, jer mislim da sajt Alexa zaista u ovom slucaju i za sajtove ove vrste nije relevantan pokazatelj. Kao sto znamo svi mi kako radi sajt Alexa jasno je onda Milane da Alexa nije dobar pokazatelj u ovom slucaju, iako ste Vi rekli da je to samo jedan od pokazatelja (a nijedan drugi ipak sem Alexe niste spomenuli). Inace i kao primer mozemo uzeti ovaj blog da je on na Alexi na 42.000 mestu, sto je daleko ispred dosta Srpskih sajtova za koje znam da imaju jako veliki posecenost (preko 50.000 poseta dnevno). Sto naravno nimalo ne umanjuje vrednost ovog bloga nego samo Alexu nemozemo uzeti kao parametar za poredjenje. Za vas sajt sam Ja prvi put cuo a zaista “visim” na netu po ceo dan. Slozio bih se sa Anom da su sajtovi poput nabrojanih ipak najpoznatiji sajtovi u ovom trenutku u Srbiji. Ne bih da nabrajam sad i sve ostale za koje znam ali ovo su oni koje pretpostvaljam najveci broj ljudi zna i koristi. A Vasem sajtu zelim sve najbolje i puno uspeha u radu.
    4. Imam jedan predlog za Vas Dragane da bi mozda mogli da napisete neki tekst o sajtovima agregatorima za grupne kupovine. tu bi mi bilo zanimljivo recimo da znam posto sam razmisljao a nemam pretstavu od cega oni zaradjuju kao i sam nacin kako preuzimaju sve ponude sa svih sajtova, jer sam bas zagledao dosta sajtova i video da vrlo mali broj sajtova ima bilo kakve mogucnosti da im neko preuzima sadrzaje.
    Veliki pozdrav za Vas

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  36. Saša,

    Hvala Vam na lepim željama.
    Apsolutno se slažem sa tačkama 1. i 2. Vašeg izlaganja.
    Kada govorimo o trećoj, ne bih komantarisao stvari koje se uporno izvlače iz konteksta, ali ću svakako ponoviti svoj prethodni komentar:
    “Pored metoda ispitivanja rankinga i pozicije sajta KOJE NISU DOSTUPNE SVIMA, postoje i one koje su MANJE POUZDANE, i koje takođe govore u korist mojih navoda. Njih možete koristiti na sajtovima poput http://www.alexa.com, http://www.hypestat.com…”
    Google analytics je svakako najbolji način, i bilo bi dobro kada bi svi sajtovi imali obavezu da transparentno prikažu svoje izveštaje iz istog.
    Iskreno, jedva čekam Gemius.
    Međutim, postoje i mnogi drugi načini i metode, koji zavise od oblasti u kojoj određeni sajt posluje, kao i od sposobnosti i stručnosti zaposlenih koji se unutar određene kompanije bave statistikom, analitikom, ispitivanjem tržišta, praćenjem konkurencije…
    Kada govorimo o pokazateljima, upravo su ovde navedeni , a pošto “visite” na netu po ceo dan onda bi trebalo da znate koji su i da ih nisam naveo.
    Što se tiče nabrojanih sajtova, nisam baš najbolje razumeo kategoriju “najpoznatiji sajtovi”, iako ću se složiti sa da je 5 od 6 sajtova koje ste naveli ispred nas u svakom smislu.
    Postaje mi veoma zamorno da odgovaram na komentare koji moje reči izvlače iz konteksta, tako da ću svim zainteresovanim “stručnjacima” na njihov zahtev poslati izvod iz google analytics-a na mail. Moj mail je [email protected] i svi zainteresovani mogu mi poslati upit na isti.
    Pozdrav svima, naročito Makedoniji u kojoj uskoro startuje treći član naše porodice http://www.polacena.mk 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  37. adriamart says:

    @Sasa, agregatori grupne kupovine na nasem prostoru nemogu nista da zarade iz jednostavnog razloga sto nasi sajtovi nemaju affillliate program a i sami sajtovi ne dozvoljavaju da se agregatori ukljuce u njihov program affilliate zato sto ih smatraju za konkurenciju. Inace preuzimanje sadrzaja moze se vrsiti na dva nacina legalno preko rss feeda (ako sajt poseduje) ili datamining algoritmima i drugim metodama koje nisu bas legalne ali ne vidim nacin ni da se sankcionisu. Jedini izvor prihoda bi mozda bile reklame adsense sto nije neka zarada jer je potrebno jako puno saobracaja za neku manju sumu novca…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  38. Rada says:

    Mislim da sajtovi za grupnu kupovinu ne mogu biti u minusu ili bar ne bi trebali.Ti podaci sto vi iznosite su za poslovnu godinu 2010,
    a npr Kolektiva kao prvi sajt u Srbiji poceo je sa radom u aprilu /
    2010 a
    ostali sajtovi jos kasnije sto znaci da su radili nekih 6-7 meseci u
    toj 2010.A to je stvarno pocetak i promet je mnogo manji nego u 2011.
    Npr te firme ne moraju da imaju poslovni prostor ,mogu cak iz stana da rade nemaju sve one troskove /vode struje kirije itd.
    S druge strne oni imaju i po 10 ponuda koje traju 3-4 dana.Ovi veci imaju cak 1000 prodatih kupona.Naravno da imaju troskove
    plata ,reklame ali cak ne vidim da se nesto napadno i reklamirju .
    Reklamiraju se preko Q vaucera facebook i neki po autobusima GSP i to je sve sto sam videla.
    A nekako cak i kriza ide u korist ovih sajtova jer davaoci usluga misle daj sto das a kupci misle uh sto dobro prodjoh.Naravno ne opstaju svi bas kao i u drugim delatnostima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  39. @Marko Borojević U više navrata na Tviteru se povela tema o vašem servisu zbog spam e-mail poruka koje šaljete na adrese osoba koje se kikada nisu prijavile da primaju vašeponude putem e-mail-a. Ovih dana su ove vaše ponude počele da stižu i na jednu od mojih e-mail adresa, a sigurno se nigde nisam prijavio da primam vaše ponude.

    Sve je to lepo što ste vi ovde pisali, ali se ne posluje tako što se šalje spam e-mail.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  40. Rade Laibl says:

    Prosto sam odusevljen kada sam naisao na ovako nesto kako je Gospodin Dragan Varagic Sve ovo Napisao.Ja trenutno zivim u inostranstvu i ovakve vrste onlien prodaje postoje vec duze vremena.Mogu vam reci da sam jejadan buduci vlasnik ovakvog vrsta servisa i sa radom bi trebalo da se pocne od marta 2012.godine.Kako rece Gospodin Dragan Varagis nijedan od valsnika servisa se nije ovde obratio,eto ja cu iskoristiti ovu priliku da ako ne budem prvi onda da sam medju prvima vlasnik ovakvog servisa koji se obraca javno.
    Kao prvo tacno je da nijedan biznis nemozes da radis bez para i velikog truda,drugo koliko sam video sve ove nase portale koje rade istu vrstu biznisa svima je maltene sajt istovetan,sto zanci da kupuju gotovu formu sto ja licno vidim kao los pocetak,jer svako ko nesto zeli d aponudi putem online prodaje treba da se razlikuje od drugih a ne samo po nijansama i slicicama,a kostur sajta ostaje isti,jer je licenca kupljena od istog dizjanera.
    Ja cu sajt rucno da odradim po svom ubedjenu i svojoj tehnologiji
    sto znaci da cu ga sam programirati i dizajnirati.Drugo moj sam odnos ce bit mnogo profesionalniji jer cu ja da uposlim jedan broj ljudi koji ce imati svoju fixnu platu redovno prijavljeni i raditi po zakonima koji su tada napisani u nasem zakonodavstvu.Osobe koji budu zaposljeni kod mene imace fixnu platu plus proviziju sta odrade na terenu,jer vi ste lepo napisali nema para ni rezultata bez truda i rada,verujte ja sam preko vec vise od 22 godine i znam koliko dnevno radim a kada imate svoju firmu onda za vas ne postoji ni radno vreme ni vikend kao ni praznici,uvek ste tu ili na mobilni ili putem elektronske za vase kupce jer ja zivim od njih i oni su za mene svetinja,tako da sam jedan od uspesnih preduzetnika preko a nadam se da cu sa takvim odnosom i disciplinom sa ljudima koji budu bili oko mene uspeti i imati dobar odnos kako sa partnerima koji budu samnom saradjivali tako i sa
    krajnim kupcima.
    Sto se tice marketinga on je veliki deo posla i novca i tacno je to ko to ne izdrazi nece ni uspeti jer vi morate biti stalno vidljivi i prepoznatljiviji.
    Ja isto imam i mnoge novine po kojima cu se ja umnogeme razlikovati od drugih,kako sa mojim budcim partenrima tako i sa krajnim kupcima.
    Sve ce biti ispisano na sajtu cije su kakve obaveze i sta se sve kupcu garantuje i kada moze kupac da dobije povratak novca u koje vreme i za koje nesuglasice je imao sa nasim parterima.
    Zato vas pozivam kao i sve ostale prisutne na vasem bloku da se
    aktivno ukljuce na sve sajtove koje se bave istim poslom,a ujedno i da pozovem sve zainteresovane koji zele da aktivno samnom saradjuju kao moji stalno zaposljeni radnici.
    Za ovo moje prvo javlajnje mislim daje dovoljno,izvinite ako se ima gramatickih gresaka,nezaboravite da sam 22 godine preko i da svakodnevno govorim drugim jezikom.
    Pozdrav Svima a najvise uredniku Gospodinu Draganu Varagicu
    Rade

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  41. Mile says:

    Gospodine Rade, sajt Vam je blago receno amaterski.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  42. Vlada says:

    Sjajna tema, gde se bez mnogo uvijanja mogu cuti price i iskustva sa raznih strana. Posto i sam planiram da krenem sa slicnim projektom, i zaista sam dobio savete od ljudi koji su vec u tom poslu, i to uglavnom negativne…. Mene zanima kako izgleda sam taj pocetak, kako u startu privuci ljude? Naravno da je fb, glavna reklama ali kako se probiti, ne mozes staviti 3 odlicne ponude i cekati da ljudi sami vide.. Prvih mesec dana rada su mi velika misterija, i imam prilican strah od toga. Hvala na svakom savetu…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  43. Marijana G says:

    Super tema, pa i ja nesto da napisem iz perspektive kompanije koja koristi posrednistvo nekih od navedenih sajtova.
    Moja iskustva su sasvim ok i na taj nacin smo promovisali dosta novih usluga. Mada treba biti oprezan. Zbog prevelike konkurencije, narocito sajtovi koji se tek pojave imaju tendenciju da sastavljaju neke “sacuvaj Boze” ugovore, tako sam npr od jednog sajta dobila ugovor da ce mi biti isplaceni “iskorisceni kuponi” (naravno to je bilo negde u sredini ugovora od 5 strana pisanog veoma sitnim slovima). S obzirom na to, da je iskoristivost kupona u navedenom roku oko 30% (kao sto je neko vec napisao) to je neprihvaljivo, jer se nakon iskoristivosti kupona javljaju kupci koji imaju kupone kojima je prosao rok, pa ste onda u situaciji ili da ih odbijete ili da ih primite “za dzabe”. Ni jedno ni drugo ne ide u prilog ozbiljnoj kompaniji. Ozbiljni sajtovi za grupnu kupovinu uplacuju ugovoreni procenat od prodatih kupona, pa je onda na Vama u kompaniji da odlucite da li cete primiti nekog kome je kupon istekao pre tri dana ili ne. Kod nas u kompaniji, iskoristivost kupona je 90% jer mi prihvatamo kupce i nakon isteka kupona. Trajanje kupona za nas nije bitno, bitan je odnos koji uspostavljamo sa novim kupcima.
    Najvaznije je da znate sta cete sa kupcima, nakon sto dodju kod Vas. Dobar program i ideje obezbedice Vam dugorocno povecanje prodaje.

    Moji saveti za one koji razmisljaju o oglasavanju na ovim sajtovima:
    – pazljivo citajte ugovor i to sto su sitnija slova vi budite pazljiviji u citanju jer u nekom grmu lezi zec.
    – nemojte se oglasavati ako ne znate sta cete dalje sa tim kupcima jer cete imati samo kratkorocnu i vrlo simbolicnu zaradu.

    Veliki pozdrav

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  44. Sevke says:

    Ha, fenomenalna tema, pošto inače volim da pratim sajtove sa domaćim popustima, pa recimo otprilike negde od septembra 2011.

    I pošto je bilo nekih sajtova sa (po meni) čudnijim dizajnom i nabacanim sadržajima sa popustima odlučio sam se da pogledam bar one koji su na QVoucher strani http://www.qvoucher.rs/sta-kupiti.php iako me nešto ne privlači sama QVoucher ideja. A to je da “nešto para” uplatiš na QV račun i tamo ti stoje “zarobljeni”, pa još ako hoćeš neku skuplju ponudu onda ideš da doplaćuješ (ako nisi prvo dobro procenio) ili da čekaš da ti se svidi neka ponuda, pa onda tek da juriš na trafiku.

    Ono što se meni kao kupcu svidelo i uglavnom rešava gorepomenuto razmišljanje je korišćenje e-banking-a sa sredstvima sa mog tekućeg računa i to konkretno kod Komercijalne banke, koja (po meni) za divno čudo ne naplaćuje proviziju za e-banking uplatnice. Ne znam da li još neka banka kod nas to nudi, ali meni stiže plata na račun u Komercijalnoj tako da mi se to super poklopilo. Jedino što sam morao da ručno dodam Neogen doo (za popusti.rs) kao primaoca, dok recimo Kolektiva vec postoji u predefinisanim primaocima.

    A kazem gledao sam preko QVoucher spiska kojih firmi ima sa popustima, po principu valjda je QVoucher izfilterisao ponuđače i nije zasnivao ugovore sa onima koji deluju da nemaju pojma sa tim poslom. A i fino je što se klikom na “Šta kupiti” odmah pada na kategoriju “Kolektivna kupovina”.

    I sa tog spiska se valjda iz novina kao sećam da je pisano nešto o Kolektivi i Grupovini, ali me je ipak najviše oduševio (moram priznati) popusti.rs Tu su mi nekako najnormalnije ponude i realno jeftine, a ne kao na nekim drugim mestima kao udri popust 50%, a ono ta cena je mozda i skuplja nego neke normalne cene u gradu bez popusta za isto to. I podrska i komentarisanje im je (po meni) fenomenalno i jako profesionalno i korektno, odnosno cinimi se da nijednom nisu “izgubili zivce”, makar po nekoliko puta odgovarali raznim ljudima na isto pitanje. Dok se na drugim sajtovima podrska javno jada u komentarima “pa to je vec pitano”, “jao, pa sto ne citate vec ranije odgovore” i tako nekad neki malo neformalniji i neprofesionalniji ton (verovatno pojedinaca) iz tima podrske.

    I ne znam sto na Kolektivi ne mogu da se komentarisu ponude, na sajtu, ili ja barem nisam uspeo to da nadjem. A na FB stranici su im uglavno “lajkeri”, nema da bas cesce neko napise nesto kako je prosao sa ponudom. Dok na popusti.rs uglavnom leše sa komentarima i na sajtu i na FB stranici.

    Ovo sve sa strane kupca, da ne pomisli neko kako tu nešto posebno reklamiram.

    A komentar za polacene.rs je da mi nažalost nije nešto “iz prve” ulio poverenje sa nekim logoom koji deluje kao da je rađen u Word-u (ono oči i šaka kao da su ubačeni iz clipart-a). Sajt onako, mislim da može da prođe, a ponekad (ali ređe) ima i po koja (meni) primamljiva ponuda.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  45. Marina Petkovic says:

    Evo i mog komentara kao neko ko je odlucio da razmisli da li da poklekne i da ponudu sa popustom. Jako mi je zao,sto bilo ko daje takve popuste i igra po pravilima azdaja tj grupnih kupovina. Pozovu vas,ponude,vi se neckate a kad pristanete da supsutite cenu vase usluge na 50% i pritom da vam azdaje uzmu provizuju od 30 do 50 %,oni vam kazu jao znate jako nam je zao ali vasa ponuda nije primamljiva,neohodno je da spsutite cenu minimum na 70 ili 80 posto. Katasrofa. Kad bi nekako mogli svi da se udruze i prestanu da se oglasavaju na taj nacim, pa da vidim koga ce onda da pljacakaju!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  46. Sevke says:

    I ti procenti raspodele zvuce stvarno zanimljivo. Kao korisnik, ja sam mislio “pa oni mozda uzmu po neki dogovoreni procenat, npr. 5-10% i zato moraju da idu na sto vise ljudi da se prijave”. Pa ako je to blize 30-50% onda od jedne skuplje ponude, tipa turisticko putovanje, mogu da zarade sve plate za taj mesec.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  47. Suzana Krajcinovic says:

    Jasno je vec pominjano da je spustanje cene za 50% (neki navode i 80%) – dobra reklama.

    Slazem se s @Sevke ““nešto para” uplatiš na QV račun i tamo ti stoje “zarobljeni”, pa još ako hoćeš neku skuplju ponudu onda ideš da doplaćuješ (ako nisi prvo dobro procenio) ili da čekaš da ti se svidi neka ponuda, pa onda tek da juriš na trafiku.” Ja kupujem kad imam para, a ne da pare drzim “zarobljene” za nesto potencijalno, ko-zna-kad, ko-zna-sta i ko-zna gde.

    – Da li te usluge inače nemaju realnu cenu ako se dugo mogu prodavati sa velikim popustima? (Cesto nemaju realnu cenu).

    – Da li je te usluge inače teško prodati po drugačijim cenama ako se mogu prodavati sa velikim popustima u velikim količinama? (-II-)

    Inace, tacno je da Kolektiva nema komentare.

    Uopste, to je veliki minus pojedinih ovakvih sajtova. A ako i imaju, ne azuriraju, brisu negativne komentare, upucuju na ponudjace (jer nemaju dovoljno informacija – da li zbog njih samih ili ponudjaca?!).

    Popusti su zaista OK s komentarima, a nedavno mi se dopala zlatnaribica.

    S druge strane, neki su korektni – pa vracaju novac za uslugu kojom niste zadovoljni (mada verujem ne tako cesto).

    Za polacene sam saznala preko bilborda. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  48. Ja bih samo dodao da je na trzistu novi sajt grupne kupovine http://www.kupondiler.rs/ koji uzima samo 10% provizije dok traje promotivni period.

    Sajt ima sve potrebne funkcije. Posebno bih naglasio da postoji polje “komentari” na samim ponudama, posto sam primetio da neki sajtovi iste tematike nemaju tu opciju.

    Sam sajt je lep za oko, sve je pregledno i lako se koristi. Ispred sajta stoji programerska kuca WEB LAB D.O.O.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  49. Rade Laibl says:

    Redovno pratim sajtove grupne kupovine jer sam i sam vlasnik sajta te vrste.
    Kao prvo treba dodati da svi mi koji se bavimo ovom vrstom posla poslujemo legalno,barem ja tako mislim da su svi sajtovi registrovani imaju sediste firme kao i sam PIB i Maticni broj.

    JA sam hteo da odgovorim na par tema.Kao prvo procenat koji uzimaju sajtovi grupne kupovine su razliciti od 10 pa do 50 posto.Svako ima svoju finasisku politiku,i troskove posalovanja,gde se meri i sama velecina sajta.Svi oni koji uzimaju vise procenata od svojih partnera imaj vecu reklamnu kampanju i sam broj zaposlenih im je veci,tako da su im i troskovi uvecani.Ja licno ne zelim da komenatrisem i dajem savete ali iz svojeg iskustva vidim da je realna provizija od prodatih kupona do 30 posto,sve preko toga je previse jer i sam poslodavac ako proda veliki broj kupona dolazi u mali finasiski
    kolaps,a to naravno niko ne zeli.
    Drugo sto je veoma bitno i sta se licno samnom desava,a to je da je dosta poslodavaca to jest firmi koji se oglasavaju preko sajtova grupne kupovine.prevareno ili im nije isplaceno,ona suma koja je ugovorena.Tako da moj sajt koji je poceo sa radom u martu ove godine,nailazi na velike probleme i nezadovoljne buduce partnere a i same korisnike koji su kupovali kupone.
    Takvi sajtovi treba da budu prijavljeni nadleznim organima i pokrenuti disciplinske mere,jer takvo poslovanje pojedinica ugrozava nama koji zelimo da radimo posteno i korektan odnos sa nasim partenrima i kupcima.Ja isplacujem svojim partenirima sve kupone kojise prodaju preko moga sajta,a sam poslodavac je duzan da ispostuje svoje musterije.Drugo mi stitimo nase kupce,da uvek dobiju ono sto su platili.Sto se tice roka vaznosti kupona i tu stojimo iz nasih kupaca da im bude vracen ili ako postoji mogucnost da se kupon iskoristi,jer cilj nam je da svi budemo zadovoljni,tako da zelim svim potecilajnim partnerima i kupcima predstavim i ponudim sajt grupne kupovine gde je postenje i korektnost na prvom mestu,naravno mislim da i drugi sajtovi to iste cine.Nazalost ja sam imao primere ne zelim da objavim imena tih sajtova gde su me buduci partneri izbacili iz lokala i vredjali svakojakim pogrdnim recima,naravno ja moram da razumem i takve reakcije jer ako je neko prevaren svi drugi sajtovi su za tu osobu isti,sto naravno nije tacno.
    Sto se tice Qvouchera dosta se toga ovde pisalo.i moram da priznam da sam sistem nije bas najbolje odradjen.Tacno je to zasto ce neko ulozizti novac i cekati kada cemu doci zeljena ponuda ili akcija a da pri tom ce morati jos i da doplati
    Treba pokrenuti tu temu i zamoliti osoblje koji rade na tim projektima da iznadju bolje resenje gde bi kupci placali Qvoucherom onaj iznos za koji su se opredelili,a ne da doplacuje.Jer to predstavlja za same kupce malo veci problem.
    Srdacan pozdrav

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  50. Marko Tomic says:

    Vidim da je ova tema jako posećena i zanimljiva, i želeo bi kao neko ko je neutralan i (verovatno :)) jako jako upućen da prokomentarišem…. Mislim da su ovi sajtovi jako dobra stvar i zbog toga su jako popularni i u celom svetu, kod nas je stvar jako jasna… Ima 50-tak sajtova od toga imate par vodećih (po mom mišljenju: 1.popusti.rs 2.kupime.com 3.beopopust.rs 4.kolektiva.net) i jedan koji je bio u tom društvu ali je iz nekih razloga sada daleko ispod grupovina.rs …i ima tu još par sajtova koji imaju ok posećenost kupoman.rs, kupon.rs manje više…Ostali sajtovi su tu da bi neko nešto radio, prodaju po koji kupon i to je to… Moj savet je da se SVI (misleci na firme, kupce, i ostale) držite proverenih sajtova, jer su to sve ozbiljne kompanije i niko vas sigurno nece prevariti ili šta god… Nadam se da sam bar nekom pomogao sa ovim komentarom…pozdrav svima

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.