fbpx

ATL i BTL kampanje na Internetu

Jedan od dobrih saveta svima koji pretenduju da podaju reklame (oglase/banere) na Internetu jeste da se upoznaju sa advertajzing terminologijom marketinških agencija (i većih kompanija), ako to već nisu uradili ranije.

Kada se u klasičnom advertajzingu kreiraju kampanje (ili predlozi kampanja), prvo pitanje koje se postavlja jeste da li će kampanja biti ATL ili BTL, ili će se u kampanji koristiti i ATL i BTL segmenti putem različitih kanala komunikacije.

Potpuno neverovatan detalj u vezi sa terminima ATL (Above the Line) i BTL (Below the Line) jeste da se na mnogo mesta mogu videti potpuno različita objašnjenja šta ti termini uopšte znače:

U osnovi, ATL kampanje su brend tipovi promotivnih aktivnosti, dok je kod BTL kampanja osnova efekat promotivnih aktivnosti na rezultate prodaje.

ATL, BTL online

Ova priča o ATL i BTL tipovima kampanja je interesantna zbog činjenice da se mnoge osobe iz oblasti klasičnog advertajzinga pitaju kako bi mogli da definišu ovakav tip aktivnosti posmatrajući raznorodne tipove online promocije.

Ovakva pitanja se kreću od postavke da je internet marketing (generalno) ATL aktivnost, sve do varijacija na temu gde pripada SEO – u ATL, ili u BTL.

Kada se pogledaju različiti tipovi online promocije, jasno se može razgraničiti koji tipovi promocije imaju dominantno brend efekte, a koji imaju efekte na prodaju:

Praktično sve online promotivne aktivnosti mogu biti rađene u svrhu brendinga ili u svrhu prodaje, što najviše zavisi od primenjenih znanja.

1. E-mail promocija i SEO imaju podjednake potencijale i za efekte brendinga i za efekte prodaje (i ATL i BTL).

U slučaju e-mail promocije, u zavisnosti od koncepcije mailing lista, ili čistog oglašavanja preko npr. iznajmljenih mailing lista (oglašavanje u e-mail magazinima), kreiraju se ili prodajni ili brending efekti promotivnih aktivnosti.

SEO aktivnosti mogu za efekat da imaju veću vidljivost na pretraživačima koja donosi brending efekte, a u slučaju ozbiljnijih primena SEO za postizanje merljivih efekata prodaje, ova tehnika promocije se može koristiti isključivo upravo za unapređenje prodaje (za šta je potrebno dosta znanja).

2. Klasičan display advertajzing (npr. reklamiranje putem banera) jeste dominantno ATL aktivnost. Promocija putem raznorodnih vrsta online malih oglasa (oglasi za posao, za automobile, generalni oglasnici, itd) jeste u osnovi BTL aktivnost.

3. Varijante promocije putem kontekstualnog oglašavanja (oglašavanje na pretraživačima, ili tekstualni oglasi na sajtovima – PPC oglašavanje) su dominantno BTL aktivnosti, odnosno tako bi ih trebalo najviše koristiti. To ne znači da se ove aktivnosti ne mogu koristiti za ATL kampanje (što ne-mali broj oglašivača i radi).

4. Affiliate marketing je dominantno BTL aktivnost, jer affiliate makreting uvek za rezultat ima neki merljivi efekat (bilo to prodaja, ili nešto drugo).

5. Korišćenje raznorodnih varijanti društvenih medija (npr. od korišćenja foruma, preko blogova, pa npr. do FB-a i Twittera) sa aspekta angažmana (klasično oglašavanje na društvenim medijima obično ulazi u varijantu display ili PPC oglašavanja) je dominantno ATL aktivnost.

U osnovi, veoma je važno znati šta je cilj neke kampanje – brending ili prodaja. Naravno da je važno znati koji kanal online komunikacije daje efikasnije rezultate za neki od ovih tipova promocije. Po mom mišljenju nije problem takve aktivnosti zvati i ATL, BTL, ali i ne mora.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
ATL i BTL kampanje na Internetu, 9.3 out of 10 based on 3 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 29/01/2011, RSS

3 odgovora na ATL i BTL kampanje na Internetu

  1. Ljiljana Jerinic says:

    Pohvaljujem clanak. Naravno da je osnova ovladavanja bilo kojom materijom, usvajanje specificne terminologije. Problem kod terminologije koju koriste razliciti profili marketing poslenika je u tendenciji da se obilje stranih termina ugura u jednu recenicu, pri cemu se, namerno zeli da maskira smisao, jer se ionako “prodaje magla” u toj vrsti poslovanja. Takodje se dozivljava autisticno kreirana terminologija u okviru nekog sistema, npr. advertising agencije kao jedini merodavni nacin komunikacije. Ne retko, na televiziji, moram da rasplicem sta je hteo “pisac da kaze” i naravno dodjem do toga da se ne nista nije reklo, nego je cak promasen smisao. Volim da se obrazujem, nije problem da update-ujem i svoj poslovni recnik, ali je potrebno, ovako pismeno, kao u Vasem clanku, svaku skracenicu jasno operacionalno definisati, jer cemo inace imati samo monologe u funkciji zaglupljivanja i prevara kao osnovu svake poslovne komunikacije!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  2. Uvek je lepo kada se doda malo teorije, ali je jos lepse kada se upotpuni iskustvima iz prakse,

    Evo pitanja,

    Sta je savet za mlade sajtove, ATL ili BTL ili oba?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Po meni je za male mnogo bitnije ulagati u prodaju, što se tiče brandinga, tu je potrebano puno vremena i sredstava i strateški pristuop na duže staze.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.