fbpx

Treća generacija Weba u realnom vremenu: Decentralizacija Real Time Web-a = The Pushbutton Web

Članak na temu novih trendova u razvoju Weba u realnom vremenu – The Real Time Web.

Update 28.08. Steve Rubel Lifestream Model Posterous.com.

Istorijat I: The Real Time Internet – Od Usenet-a do Jabber-a

Razvoj Interneta je prožet komunikacijom između njegovih korisnika u realnom vremenu. 1986. g. nastao je NNTP protokol, koji je omogućio nastanak Usenet grupa (diskusione grupe, koje je “pojeo” Web /nastao 1991. g./ deset godina  kasnije), a 1988. g. je nastao IRC kao prvi Text Messaging protokol (koristi ga čuveni program mIRC)

Do kraja 1996. g. Web je sa svojim http protokolom preuzeo većinu posebnih specijalizovanih Internet jezika komunikacije između servera – Internet protokoli (tzv. “pravi” Internet servisi). Upravo krajem 1996. g. nasto je prvi globalni Instant Messaging (IM) servis – ICQ, kojeg je 1998. g. otkupio AOL.  Kao odgovor na popularnost ICQ servisa, 2002. g. nastao je XMPP otvoreni protokol (koristi ga open-source IM program Jabber, gTalk, MS Messenger…).

Praktično, od 1986. g. do 2002. g. može se reći da je Internet bio u prvoj fazi razvoja komunikacije između korisnika u realnom vremenu.

Istorijat II: The Real Time Web: Twitter, Facebook, FriendFeed…

Drugu fazu razvoja online komunikacije u realnom vremenu karakterišu centralizovani Web servisi kao što su Twitter, Facebook, FriendFeed (nedavno ga je kupio FB), i to je faza koja se naziva Real Time Web (sve prelazi na http) koja traje poslednje 2-3 godine.

Karakteristika ove faze razvoja komunikacije u realnom vremenu jeste velika brzina razmene podataka (tzv. Statusfera), koju je omogućilo stvarno pojavljivanje informacija u momentu kada se objave, bez dodatnog učitavanja Web stranica (reload).

Upotreba RSS tehnologije, filtriranje relevantnih informacija putem različitih vrsta društvenih medija (npr. Social News sajtovi kao što je Digg.com) i velika brzina ažuriranja baza pretraživača (Google u roku od nekoliko minuta ima nove rezultate pretraživanja za relevantne sajtove) dovela je do koncepta koji je poznat pod nazivom Real-Time Web.

Real Time Web predstavlja mogućnost pretraživanja i nalaženja online informacija u momentu kada su one i kreirane.

Decentralizovani Web u realnom vremenu – sledeća faza Real-Time Web-a

Nagla i velika popularnost servisa kao što su Twitter i Facebook, dovela je i do problema u njihovom korišćenju. Svedoci smo čestih “padova” Twitter-a, nemogućnosti većeg kontrolisanja informacija koje dolaze sa FB-a, a u poslednje vreme stručnu javnost je veoma uznemirila sudbina servisa FriendFeed (objedinjeno praćenje različitih Feed-ova jedne osobe ili organizacije), od kada ga je kupio Facebook.

Poslednjih meseci sve se češće čuju primedbe različitih stručnjaka da bi bilo dobro decentralizovati sistem komunikacije u realnom vremenu.

Šta je decentralizovani Real Time Web?

Za većinu online korisnika je sasvim u redu da koriste za svoju komunikaciju FB, Twitter, Gtalk, MS Messenger…, i da praktično zavise od toga kako će ovi servisi raditi ili ne. Napredniji korisnici ipak žele da oni sami budu u posedu sopstvenih informacija koje kreiraju i koriste, i da ih oni po želji plasiraju na neki od postojećih servisa.

Primer nedostataka centralizovanog sistema komunikacije nabolje se može videti na primeru FB-a, koji uglavnom ne omogućuje jednostavno preuzimanje kreiranih sadržaja na ovom servisu – da bi se još više koristio. Sa druge strane, česti padovi Twitter-a onemogućuju komunikaciju bez prekida, i često frustriraju pasionirane korisnike ovog servisa.

Srećom, u međuvremenu su se razvile tehnologije koje mogu omogućiti decentralizaciju komunikacije u realnom vremenu.

Orgovor: Pushbutton Web

Anil Dash je pre nešto manje od mesec dana predložio naziv Pushbutton Web (obavezno pročitati članak) kao objedinjeni termin za različite vrste tehnologija koje omogućuju decentralizaciju Real-Time Web-a.

Pushbutton Web je termin koji objedinjuje tehnologije koje omogućuju bilo kojoj aplikaciji ili Web sajtu da pružaju informacije u realnom vremenu, na jeftin i jednostavan način, bez zavisnosti od centralizovanih servisa kao što su FB ili Twitter.

Klasičan sistem RSS/Atom komunikacije pokazuje se da nije naročito efikasan u slučajevima masovne komunikacije, obzirom da iznova potrebno slati zahteve za eventualno nove ažurirane podatke koji se dobijaju preko RSS-a. Sličan problem imaju i raniji sistemi komunikacije u realnom vremenu (NNTP, IRC, XMPP) koji su bili projektovani za pojedinačno korišćenje (nekoliko desetina korisnika, ne hiljade ili milioni koisnika). Ovaj problem su rešili servisi kao što su Twitter i FB, pa su postali platforme za Real-Time komunikaciju.

Osnovu Pushbutton Web koncepta čine tri celine:

  1. Klasičan RSS/Atom koji u sebi ima male izmene.
  2. PubSubHubBub i/ili RSSCloud tehnologije koje omogućuju objedinjavanje i komunikaciju sa feed-ovima na jednom mestu.
  3. Web Hooks koji predstavljaju jednostavne Web servise za primanje poruka (ne za njihovo slanje).

Sistem funkcioniše na taj način što:

1. Korisnik putem RSS/Atom tehnologije šalje kompletnu poruku na jedan ili više “hub-ova” (poseban server gde se nalaze poruke/informacije korisnika koje su spremne za preuzimanje od zainteresovanih servisa/sajtova).

2. Hub šalje poslate informacije korisnicima koji su zainteresovani za praćenje vaših Feedova.

U ovom slučaju Hub zamenjuje servise kao što su FB ili Twitter, a ti isti servisi mogu da dobiju željeni info preko jednog ili više hubova. Na ovaj način, tvorac informacija/poruka ostaje u posedu svoje komunikacije, i može lakše da njom i upravlja.

Razvoj ovakvog sistema komunikacije tek predstoji, a osnova sistema (tzv. hub-ovi) se kreiraju i biće najviše kreirani preko isplativih Cloud Computing platformi kao što su Google App Engine i Amazon EC3.

Za kraj, obavezno pogledati prezentaciju tehnologije PubSubHubbub (koju podržava i Google).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Treća generacija Weba u realnom vremenu: Decentralizacija Real Time Web-a = The Pushbutton Web, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 22/08/2009, RSS

13 odgovora na Treća generacija Weba u realnom vremenu: Decentralizacija Real Time Web-a = The Pushbutton Web

  1. Više od 30 sati od objavljivanja posta i još nema komentara? S obzirom na potencijalnu težinu najavljenog po živote svih nas, ne čudi.
    Da li je kraj informativnom ubrzanju moguć tek kad informacija stigne pre nego što se događaj završio?
    No, šalu na stranu, ono što zvuči, bar meni, najbolje je decentralizacija, odnosno mogućnost da se bez posredovanja poznatih nam servisa plasira sadržaj kad njen stvaralac proceni da je pravi čas da „pritisne dugme“ i pri tom zadrži mogućnost da upravlja njenom „sudbinom“ na webu. To je i suština „treće generacije“?
    Ako sam dobro razumeo, svi bi trebalo da budu na dobitku?
    Nemam dovoljno znanja za kvalitetan sud i zato moram da ostavim znak pitanja.
    Takođe, ako informacija nije publikovana da bi, kao takva, ostala doveka, može li njen autor da naknadno pomalo i manipuliše sadržajem u skladu sa svojim interesima? (Doduše, ne bi to bilo ništa novo “sub sole”.)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Milos says:

    Uf, uf … jos dosta moram da ucim!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Važnost servisa Real-Time Web mogla se videti na primeru izbora u Iranu.

    Postoji i sledeća konstatacija: Prvi rat u Iraku je bio pod medijskim monopolom CNN-a, drug rat u Iraku je bio pod medijskim monopolom TV Al Jazeera, izbori u Iranu su bili pod medijskim monopolom Twitter-a!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Srba Jovanović says:

    Dobar tekst. Odlična retrospektiva. sažeto, jasno, precizno, informativno i – daje sliku i u trenutku i u perspektivi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Znaš da volim ovakve teme… Menjaju se paradigme korišćenja Interneta, i ovo je jedna od tih novih… Na primer: dosadašnji primalac SPAM-a – postaje follower. U on-line identitetima se decentralizacija dešava već nekoliko godina (predavao sam o tome na ET 2005). Moja dugogodišnja “fetiš” tema “browserless web” je takođe vrlo “trendi”. Napravljeni su i prvi P2P social mediji, nove paradigme on-line oglašavanja su jedino isplative, stare gotovo ne (banner blindness etc)…
    Poslovna pozadina je da u svetu ima previše “web radnika” kojima stare web paradigme prestaju donositi profit. To čini jedu motivisanu kreativnu “rulju”, koja ne želi da “baci” svoja dugo ulagana znanja i stvarno ne znam gde će nas to odvesti.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. hvala puno

    apendix – >
    admin: “Your comment was a bit too short. Please go back and try again”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Kad je reč o medijskim monopolima i oružanim sukobima, pratim sad komentar profesora, onda dobijama, ako dobro zaključujem, sledeću „liniju“;
    I svetski rat je bio pod medijskim monopolom štampe, Drugi na to mesto dovodi radio (stižemo do elektronike), da bi u XXI veku žestoke, manje ili više, „ratove bez oružane sile“ ili, daleko bilo, stvarne bitke, medijski „držali pod svojim patronatom“ sad već bezuslovno neophodni digitalni web servisi, real time web.
    Kakvo neverovatno ubrzanje! Studenti neće stići da pročitaju udžbenik, a on će već zastariti.
    Ne sećam se kad sam pročitao nešto, poput ovog teksta i, što me primorava da sasvim drugačije „promislim“ svet oko sebe.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Zoran 8lagojevic says:

    I stavi vec jednom ceo tekst u RSS…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Sonja says:

    Ne mogu da se otmem utisku da je pravac razvoja Interneta pogrešan i da ćemo pre ili kasnije biti svedoci jedne velike revolucije, jer je evo već više od jedne decenije težište neprekidno na detalju i kvantitetu. Za svaki segment, feature, aplikaciju, opciju itd. gomilaju se rešenja, zatim se kod svakog od njih pojavljuju odredjeni problemi za koje se ponovo pronalazi obilje različitih rešenja. U principu, i sve ostalo se razvija na sličan način: vrludanje i postupno relativno približavanje idealnom tj. optimalnom.

    Čini mi se, medjutim, da nam sve vreme izmiče ona jednostavnost koja gotovo bez izuzetka postoji u svemu na svetu, koju svi mi osećamo, a genijalni umovi jasno prepoznaju i formulišu, a zatim objave naučni rad ili patent i odjedanput brdo dotad tako teško rešivih problema počne da se rešava samo od sebe. Kad se to desi, više nikakvi interesi proizvodjača ne mogu promeniti tok stvari i svako žuri samo da se prilagodi i uključi.

    Često se pitam šta bi Tesla imao da kaže o ovakvom Internetu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. RWW je započeo veliki serial o Real-time Webu kao značajnom trendu.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Се е ова убаво, го живееме и ние по малку, ама што правиме со оние кои не го сфатиле ни вториот веб оној 2.0??

    Како сега да им објасниш што е 3.0 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. […] i svih ostalih društvenih medija upravo “leži” u efikasnom korišćenju RSS tehnologije. I Real-time Web za osnovu ima prikupljanje informacija preko RSS tehnologije. Praktično, masovna upotreba RSS […]

  13. Jedan dobar link na tu temu:

    “The Real-Time People Web”

    http://blog.vark.com/?p=201

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Taylor Tuite says:

    Hi internet site owner! I located your blog employing Google in order that as google search optimizer

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.