fbpx

Važno: Distribucija online sadržaja ili distribuirani sadržaji?

Ako s vremena na vreme pratite koju tematiku objavljujem na svom blogu, verovatno ste primetili da u poslednje dve godine sve ređe objavljujem tekstove na teme korišćenja društvenih medija i društvenih mreža. Razlog za to je jednostavan – u poslednje dve godine nije se dešavalo puno važnih stvari sa aspekta trendova iz ove oblasti, da bih o tome pisao. Sada je situacija drugačija pojavom tzv. distribuiranog sadržaja (distributed content)…

Od online distribucije sadržaja do distribuiranih sadržaja

U poslednjih osam godina na različite načine sam pokušavao da objasnim razliku između klasičnog modela kreiranja i distribucije vesti, i onoga što je važno za online distribuciju vesti. Već neko vreme online distribucija vesti nije više problem:

  • Jasno je da ako hoćete veću vidljivost sadržaja, isti je potrebno promovisati/distribuirati preko društvenih mreža i/ili društvenih medija.
  • Ono za šta je bilo potrebno vreme da se prihvati jeste činjenica da se na internetu posao novinara ne završava kreiranjem sadržaja, već je taj sadržaj potrebno distribuirati preko društvenih mreža i društvenih medija.
  • Svaka društvena mreža ima svoja pravila, i u odnosu na to se mogu i očekivati određeni efekti online distribucije.

Kako vreme prolazi, sve više kompanija zna kako da što bolje prilagodi određeni sadržaj određenom online kanalu komunikacije, sa osnovnim ciljem da taj kanal komunikacije iskoristi kao sredstvo za privlačenje korisnika na sopstveni veb sajt (blog, FB stranicu i sl.).

Sve veća popularnost Instagrama predstavlja pokazatelj jednog novog trenda čije razumevanje započinje pitanjem – Kako sada preko slike na Instagramu da dovedem korisnika do nekog od mojih medija nad kojim imam kontrolu (veb sajt, blog, Fejsbuk stranica)?

Ako koristite Instagram, poznato vam je da sliku sa ovog servisa možete postaviti na druge kanale komunikacije, ali ne možete u Instagramu postaviti link do nekog svog medija.

Ovde počinje priča o distribuiranom sadržaju…

Distribuirani sadržaji: Od platformi za linkovanje do platformi za zadržavanje korisnika

Dugo vremena se zna da određeni broj kompanija kojima je Fejsbuk osnova promocije i prodaje ima neko svoje prisustvo samo na toj društvenoj mreži. To se smatra polovičnim rešenjem, jer bi ovakve kompanije svakako došle do još korisnika korišćenjem neke dodatne vrste sopstvenog medija, počevši od sopstvenog veb sajta.

Ipak, kada je BuzzFeed u avgustu prošle godine objavio formiranje FuzzFeed Distributed divizije za kreiranje sadržaja specijalno za različite društvene mreže, tada se u javnosti prvi put čulo za termin distributed content.

Kada je Fejsbuk prošle godine krenuo sa predstavljanjem svoje platforme za medije, preko koje ova platforma pokušava da privoli kreatore sadržaja u kreiranje specijalizovanih sadržaja samo za Fejsbuk, situacija je postala ozbiljna.

Nedavno je objavljena informacija i da Apple sa svojom novom platformom za vesti ima slične ciljeve…

Odgovor na ovu dilemu daje Jonah Peretti, osnivač BuzzFeed-a – Njihov sajt mesečno ima 200 miliona posetilaca, ali zato svakog meseca BazzFeed na svojim nalozima na Fejsbuku, Tviteru i Pinterestu ima 18.5 milijardi impresija. BuzzFeed je napravio redefiniciju poslovnog modela u kontekstu napuštanja segmenta distribucije sadržaja ka sopstvenom sajtu kod određenih društvenih mreža, da bi dodatno povećao vidljivost svojih sadržaja specijalno kreiranih za odabrane društvene mreže.

Da li prepustiti svoje sadržaje drugim platformama, ili ne?

Kompanijama ovo pitanje nije naročito problematično, ako se uzme u obzir njihov poslovni interes – biti tamo gde je puno potencijalno zainteresovanih osoba za njihove proizvode i usluge.

Ovo pitanje je upućeno medijima, kojima se postavlja veoma teško pitanje:

Da li da mediji krenu da kreiraju sadržaje koji se kompletno ne nalaze na sopstvenom mediju, već su pod potpunom kontrolom platforme koja nije u vlasništvu ovih medija?

To pitanje prouzrokuje i drugo, važnije pitanje – Da li ovakva velika promena poslovnog modela može da ima adekvatan odgovor u modelu zarade koji opravdava ovakvu akciju?

U narednim mesecima i godinama videćemo kako će se mediji nositi sa odlukom o mestu gde se kreira određeni sadržaj.

Za detaljnije razumevanje tematike distribuiranih sadržaja pročitati linkove iz teksta, naročito članak “A wave of distributed content is coming — will publishers sink or swim?” sa referentne lokacije NiemanLab.org, kao i tekst “Finding Value in the Distributed Content Model“, iz kojeg je preuzeta slika u ovom tekstu.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.3/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Važno: Distribucija online sadržaja ili distribuirani sadržaji?, 7.3 out of 10 based on 9 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 18/06/2015, RSS

Komentari su zatvoreni.