fbpx

Top 10 prioriteta uspešne e-trgovine

Kako e-trgovina postaje sve više zastupljena (i shvata se sve ozbiljnije) u ovim krajevima, nije loše pogledati šta bi trebalo uzeti kao prioritete pri osmišljavanju uspešne prodaje putem Interneta od strane veoma uspešnih e-trgovaca, npr. u Engleskoj.

Udruženje IMRG (Interactive Media in Retail Group) okuplja uspešne e-trgovce iz Engleske i sprovodi redovna istraživanja svog članstva o postavljanju prioriteta pri kreiranju uspešne strategije online prodaje. Prema ovom istraživanju koje prenosi Dave Chaffey, nabrojani su sledeći prioriteti e-trgovine:

1. Usability/Customer Jurney – 56.5%  (Upotrebljivost Web sajta/Putanje korisnika kroz Web sajt)

U zavisnosti od preglednosti i rasporeda sadržaja na Web sajtu zavisi povećanje ili smanjenje broja kupovina. Generalno, što korisnik jednostavnije dolazi do traženog proizvoda/usluge i jednostavnije ga naručuje (kupuje), veći je i broj kupovina. Parametar koji opisuje uspešnost Web sajta sa aspekta njegove upotebljivosti naziva se stepen konverzije (conversion rate) – koliko se posetilaca sajta konvertuje u kupce.

1. Customer Retention Strategies – 56.5% (Strategije zadržavanja postojećih klijenata)

E-trgovci u Engleskoj su postavili na isti nivo važnosti strategije zadržavanja postojećih klijenata sa kvalitetom upotrebljivosti Web sajta, što je naravno i logično obzirom na prirodu poslovanja u konkurentnom okruženju, gde je putem Interneta veoma lako istražiti konkurenciju i odabrati najpovoljniju ponudu.

3. Interactive Marketing – 54.4% (Interaktivni marketing)

Veoma blizu na vrhu po značaju su i strategije i taktike koje utiču na dolazak do novih klijenata (customer acquisition). Ovde se prvenstveno misli na načine dolaženja do novih kupaca po prihvatljivoj ceni po novom korisniku (customer acquisition costs).

4. Industry Statistics – 46.1% (Statistike e-prodaje u privrednoj grani)

Kako je Internet veoma merljivo okruženje, logično je da u razvijenim privredama postoji veoma snažna potreba za kvalitetnim poređenjem rezultata poslovanja sa podacima iz iste ili srodne privredne grane. Ovde se prvenstveno misli na prosečne vrednosti troškova  konverzije, zadržavanja korisnika i dolaska do novih korisnika.

5. Multichannel Integration – 45.6% (Integracija kanala prodaje i promocije)

Veoma visok prioritet predstavlja strategija i implementacija integracije klasičnog poslovanja sa e-poslovanjem. Veoma lako za reći, ali ne tako lako i izvesti.

6. Exploiting New Technologies – 39.4% (Korišćenje novih tehnologija)

Od 2006. g., nakon implementacije Internet tehnologija zasnovanih na Web 2.0 platformi u pojedinačnim slučajevima e-trgovine, korišćenje novih tehnologija koje poboljšavaju upotrebljivost sajta (povećavaju stepen konverzije) ulaze na velika vrata – ali u onim segmentima e-trgovine gde je to opravdano!

7. Delivery/Fulfilment – 37.3% (Dostava robe/logistika)

Obično se kaže da su najveći problemi trgovine putem Interneta van Interneta – u logistici. Optimizacija lanaca dostave i snabdevanja veoma su važan segment kreiranja uspešne e-trgovine.

8. e-Crime – 34.7% (e-kriminal)

Online trgovci veoma visoko ocenjuju prioritete borbe za smanjenje zloupotreba pri e-trgovini.

9. Email Strategies – 34.2%  (Strategije korišćenja e-mail marketinga)

Bez obzira što je sve teže održavati ažurno i kvalitetno e-mail baze korisnika (zbog velikih problema filtriranja spam poruka), i dalje se pokazuje da je jedna od najznačajnijih taktika zadržavanja postojećih kupaca upravo kvalitetna implementacija e-mail marketinga.

10. Payments – 34.2% (Sistemi plaćanja)

Veliki broj online trgovaca ne želi da prodaje robu pouzećem, i razlozi zbogčega u Srbiji sveviše pojedinaca i firmi u poslednje vreme kreće u e-trgovinu je upravo porast mogućnosti brze naplate.

Trenutno, najaktuelniji sistem online naplate je e-banking (!), zatim plaćanje poštanskim uplatnicama (!), i na kraju je plaćanje karticama (podaci su dati na osnovu ispitivanja većeg broja domaćih e-trgovaca).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Top 10 prioriteta uspešne e-trgovine, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

4 odgovora na Top 10 prioriteta uspešne e-trgovine

 1. Redovno pratim vaš blog i do sada nisam komentarisao, pa evo prvog.

  Odličan članak. Mi se već više od 7 godina bavimo ovom oblašću i iz iskustva mogu samo da se složim sa ovde napisanim. Odavno neko nije ovako lepo i sažeto naveo osnovne postulate e-biza.

  Srdačan pozdrav,

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Nebojsa says:

  Odlican clanak, topla preporuka svima koji prvo gledaju komentare pa tek onda idu na clanak 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. 🙂
  Super!
  Cekam sada lokalizovanu listu prioriteta, za Srbiju 2009.
  A moze i do 2020 🙄

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Aleksandar says:

  Lepo napisano !
  Čitajući tekst sam preispitivao svoj način rada i funkcionisanje svoje internet prodavnice …
  Usudjujem se da kažem da su mi samo dve tehnike od navedenih 10 u planu, ostale se sprovode manje ili više uspešno.
  Te dve su e-crime i e-banking.
  Prva košta oko 100€ mesečno koliko traži mcafee za etiketicu “McAfee Secure” (nekadašnji HackerSafe).
  Drugi košta 1000€ za start sa Intezom …

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.