fbpx

Štampane poslovne novine online: Biznis Vs. Pregled

Nedavno sam naišao na sajt dnevnih poslovnih novina Biznis. Kao i za slučaj štampanih oglasnika u Novom sadu, uporedio sam ovaj sajt sa sajtom jedinih konkurentnih štampanih dnevnih poslovnih vesti – poslovne novine Privredni Pregled.

Ako ste već pogledali oba sajta, primetićete da postoji, kako bih rekao, “određena” razlika u izgledu, a po mom mišljenju takva razlika postoji i u razlici u kvalitetu sadržaja novina Biznis u odnosu na Pregled.

Ako niste čitali novine Pregled, ovakav opis bi mogao da vas ubedi da se radi o veoma kvalitetnom izvoru poslovnih vesti:

“Privredni pregled” je najstariji ekonomski list u Srbiji i na Balkanu. Prvi broj izašao je pod nazivom “Privredni pregled” 4. marta 1923. godine. 2002. godine Pregled ulazi u svetsku izdavačku grupaciju Handelsblatt – Wall Street Journal.

Moje mišljenje je da kada se uporedi sadržaj Pregleda i Biznisa, Biznis ima mnogo interesantnije tekstove, tj. mnogo više vremena provedem čitajući novine Biznis u odnosu na Pregled.

Što se tiče sajta, mogli bi vlasnici iz novina Wall Street Journal da malo pogledaju sajt novina koje su kupili, pa da im ponude njihovo (ili slično) rešenje.

Neiskusni online korisnici teško prepoznaju dobre ili loše sajtove!

U kontekstu ovog poređenja, posebno interesantan detalj je činjenica da onima koji duže koriste Internet ovakve razlike definitivno “bodu oči”, ali to ne znači da neiskusniji korisnici to vide!

Imao sam više puta priliku da držim predavanja veoma neiskusnim korisnicima Interneta, a nekoliko puta sam im dao da prokomentarišu i daju mišljenje zašto im se određeni sajovi na slici sviđaju ili ne sviđaju. Stavljao sam jedan pored drugog na slici jedan profesionalno i jedan amaterski urađen sajt iz iste industrije, i jedini komentar koji sam dobio bio je da jedan od dva poređena sajta (ne mora biti onaj lošije urađen) ima više sadržaja pa da MOŽDA deluje nepreglednije.

Drago mi je da kako vreme prolazi, ipak je sve više kvalitetnijih sajtova koji objavljuju vesti.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Štampane poslovne novine online: Biznis Vs. Pregled, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

1 odgovor na Štampane poslovne novine online: Biznis Vs. Pregled

  1. Na prvi, drugi i treći pogled, očito je da su stranice Biznisa kvalitetnije odrađene. Najočitija razlika u usabilnosti je pregled novih vijesti te tržišta koji je dobro riješen. Vizualno je razlika očigledna, ali opet neke stvari bi se na stranicama Biznisa svakako mogle poboljšati. Npr. pretraživanje nije očito kao na stranicama Pregleda. Također, opcije za logiranje i pretplatu uopće nisam vidio zbog reklame (Haj hoj banner blindness ;)). Pretpostavljajući da je dobar dio publike obje stranice neiskusan što se tiče interneta, mogućnost pretplate putem e-maila svakako bi im pomogla. RSS je svakako što se mene osobno tiče odnio “pobjedu” Biznisu, iako se sam link ne vidi dobro, a autodetekcija samih feedova im ne radi. Hvala Dragane što si san uputio na obje stranice. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.