fbpx

Šta po meni znači profi Web dizajn

Već mi je stvarno muka od nazovi “Web dizajnera” koji kao nešto prave neke sajtove (pogotovo u flash tehnologiji), i koji su urađeni na svakakve moguće načine samo ne u kontekstu potreba onoga kome se ti sajtovi rade.

Web dizajnU tom kontekstu, predlažem svima koji čitaju ovo a da su Web dizajneri ili se druže sa istima, da prvo pročitaju sve što se nalazi u naredna tri linka (malo obrazovanja iz oblasti Web design-a ne bi trebalo da smeta), pa da onda vidimo šta to u suštini jeste posao Web dizajnera:

1. http://webstyleguide.com/
Besplatna knjiga koju obavezno treba pročitati. Po mom mišljenju (ovo naročito važi za flash dizajnere), ko ovo ne pročita i ne shvati, ne može sebe zvati Web dizajnerom (naravno ovoga ima i na drugim mestima, ali ova knjiga je “pod must”).

2. http://www.pebbleroad.com/arti…maintaining_a_web_style_guide/
Čemu služi “Knjiga grafičkih standarda na Webu” (tzv. Web Style Guide)

3. http://www.monash.edu.au/staff/web/
Jedan od najpoznatijih primera knjige grafičkih Web standarda.

P.S. Povod za ovo pisanje je dugogodisnja diskusija na ES-u, na temu cena Web dizajna.

Update (28.05.2007.): Nasao sam tek sada neverovatno dobru diskusiju na temu izrade Web sajtova – Dizajn Zona forum.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Šta po meni znači profi Web dizajn, 8.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 26/05/2007, RSS

6 odgovora na Šta po meni znači profi Web dizajn

 1. Uvek se nekim čudom nađem na vašim stranicama, možda nesvesno, a pre će biti uz pomoć pretraživača i gotovo uvek nadjem odgovor na svoje dileme i pitanje.
  Sve pohvale za vaš trud i rad i što to delite sa nama. Tekstovi su sažeti, stil direktean, da ne dužim, SVAKA ČAST!

  Srdačni pozdravi
  Dubravka

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Srdjan says:

  “koji kao nesto prave neke sajtove”

  Čemu takav ton? Razmem ja šta znači kada neko umisli da je web dizajner, šta više nagledao sam ih se dovoljno za ceo život, što domaćih što stranih, ali nisam toliko siguran u literaturu koju predlažete. Naime, literatura tog tipa je uglavnom preobimna i u većini slučajeva više zbuni nego što objasni. Mislim, sve sam ja to prošao ali uveg završim prateći online tutorial-e i članke koji, za razliku od knige koja može biti stara i više godina, prate trendove i nove tehnologije.

  U redu, slažem se da je potrebno naučiti osnovne tehnike i pojma web dizajna, ali smatram da je sve to mnogo lakše naučiti usput i postepeno proširivati znanja, a ne preći knjigu odjednom i proglasiti sebe web dizajnerom. Nije ni to dovoljno.

  Evo i mog odgovora na literaturu:
  http://net.tutsplus.com/

  Moje skromno mišljenje 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 3. Sasa says:

  www3 validator prijavljuje 72 greske za ovu stranu Vaseg sajta, zatim kontrast linkova bi trebao biti naglaseniji (mozda umjesto #ff8600 da pokusate sa #de6c00) i unos teksta u sklopu “commentform” ne bi smio da iskace iz okvira. A sve ostalo, zanimljivo je svracacu 😉 , pozdrav !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 4. Можете ли препоручити неку књигу на српском?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Dragoslav says:

  Tako milozvucna tema a tako malo komentara. Ili su komentari izbrisani, sto mi j everovatnije. Ipak, posto je ovo komercijalni blog i sam tekst je takav, bez niedne emocije, suvoparan, postavljen sa ciljem da se ulinkuju kvaziautoriteti da bi se dobio neki plusic od Google.
  Sta je dobar web dizajn, odnosno web dizajner? Svaki web dizajn koji stvara pozitivnu sliku kod ciljnih posetilaca i naglasavam, tendeciozno kod ciljnih posetilaca.
  Dizajn se ne pravi zbog dizjan zone vec zbog posetilaca a na programerima je da onpage urade da bi se malo udvarali Google iznutra.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Forma vs. suština?

  Uvodni ton članka je možda zaista malo nepriličan, s’ obzirom na to da je valjda dizajn, uopšte, polje na koje niko nema tapiju. Tržište će se već pobrinuti da odvoji dobre od loših pokušaja.

  Međutim u pitanju je samo forma. Ono što je mislim suština ovog teksta, a to je valjda najbitnije, to je da su čitaocima servirana na tacni neka izdanja koji im samo mogu pomoći u poslu kojim se bave ili nameravaju da se bave. Iz tog razloga autor, po mom skromnom misljenju, zaslužuje svako priznanje!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.