fbpx

Šta je bihejvioralni email marketing?

Termin Behavioral Email Marketing se pojavio početkom ovog veka (pre više od 10 g.) i odnosi se na upravljanje slanjem e-mail poruka u odnosu na konkretno ponašanje grupa korisnika na nekom veb sajtu/servisu. Najjednostavniji oblik bihejvioralnog email marketinga se svodi na kreiranje različitih mailing lista koje omogućuju da korisnik sajta u odnosu na svoje konkretne potrebe prijavljuje se na posebne mailing liste. To praktično znači da se umesto kreiranja sadržaja za jednu mailing listu formira veća količina sadržaja za više mailing lista koje se kreiraju u kontekstu različitih potreba korisnika.

Email marketing 2014: Velike količine podataka + ponašanje korisnika

U poslednje dve godine intenzivnim korišćenjem velike količine podataka koje se generišu sistemi za veb analitiku omogućeno je kvalitetnija automatizacija aktivnosti iz oblasti email marketinga, koje su prilagođene konkretnim ciljnim grupama veb sajta i konkretnim fazama u kojima se korisnik nalazi u korišćenju veb sajta/servisa. Ove tehnike promocije putem slanja personalizovanih email poruka imaju najbolji efekat kod različitih vrsta prodajnih/e-commerce veb sajtova. Postoje tri osnovne faze u procesu kreiranja i plasiranja email poruka u odnosu na stadijum kupovine u kojoj se nalazi korisnik:

  1. Faza pre kupovine: Korisnik se još nije odlučio na kupovinu i potrebno je kreirati sadržaje koji ga opredeljuju za kupovinu. Ovo su klasični email newsletter-i koji se kreiraju za skretanje pažnje potencijalnih kupaca.
  2. Faza kupovine: Korisnik treba jednostavno da prođe proces kupovine i da bude svestan šta je to što kupuje i šta bi još eventualno mogao da kupi u samom procesu kupovine. Email poruke za vreme kupovine se praktično odnose na sadržaje koji se šalju emailom kao podrška samom procesu kupovine (obezbeđuju završetak procesa kupovine) i koji mogu u sebi da sadrže različite dodatne ponude koje omogućuju dodatnu kupovinu uz kupovinu osnovnog proizvoda/usluge.
  3. Faza posle kupovine: Ako to poslovni model dozvoljava, email marketing je najmoćnije promotivno oružje za ponovnu kupovinu korisnika, odnosno za njegovo zadržavanje da bi postao ponovni kupac. Postoji čitav niz podsticaja koji omogućuju ponovnu kupovinu korisnika.

Pet faza životnog ciklusa korisnika email liste

HowBasketAbandonmentTriggersWork

Kada koristite email marketing na osnovu kreiranja sopstvenih lista korisnika koji su se dobrovoljno prijavili na vašem veb sajtu da primaju email poruke od vas, sigurno ste primetili posle nekog vremena da nisu svi korisnici koji su se prijavili na mailing listu aktivni. Da bi se shvatio proces kreiranja i vođenja mailing lista, i u tom kontekstu kreiranja adekvatnih sadržaja za konkretne segmente korisnika tih mailing lista u odnosu na fazu korišnja te email liste, potrebno je shvatiti kako funkcioniše put jednog korisnika od prijavljivanja na mailing listu do njegovog napuštanja. Ovaj proces opisuje pet faza korišćenja mailing lista – e-mail lifecycle:

  1. Potencijalni kupac (isto kao prethodno opisana faza pre kupovine)
  2. Registrovani korisnik je osoba koja je prihvatila mogućnost da bude kupac, ali to još ne znači da će se ta osoba odlučiti za kupovinu. Email marketing može pomoći da registrovani korisnik postane i kupac, ali to nije obavezan slučaj.
  3. Kupac koji je samo jednom kupio proizvod/uslugu je osoba kojoj se veoma lako može desiti da odustane od daljih kupovina ako se prema ovakvim osobama ophodite “nasilno” slanjem velike količine email poruka – jer je logično da ako je neko jednom kupio neštra, da će to učiniti ponovo. Velike količine podataka koje danas generišu sistemi za veb analitiku mogu eventualno pomoći u izboru sadržaja za ovaj tip kupaca, da bi ponovili kupovinu, ali to nije garantovani proces.
  4. Kupac koji ponavlja kupovine. Ovo je najvažnija kategorija korisnika i potrebno je veoma pažljivo upravljati ovim tipom korisnika da bi ste ga zadržali kao lojalnog korisnika. Podaci o prethodnim kupovinama i adekvatna email komunikacija u tome mogu puno pomoći.
  5. Neaktivni korisnik mailing liste. Ovo je najosetljivija kategorija potencijalnih korisnika, jer neki od ovih korisnika aktivno čitaju email poruke ali nema odaziva od njih, dok sa druge strane postoje korisnici koji više ne gledaju ove poruke (ili su poruke u nekim spam folderima), pa je velika verovatnoća da je to izgubljen kupac. Postoje ozbiljne strategije reaktivacije neaktivnih email korisnika, ali bilo koja od strategija da se primeni, važno je da se prihvati sledeća činjenica – Svakako nećete vratiti sve korisnike email lista, i potrudite se da te korisnike izbrišete sa vaše email liste! Nije strašno da imate manji broj korisnika email liste, jer sa ovakvim članovima liste možete da imate samo gubite tokom vremena (puno neisporučenih emailova mogu da ugroze reputaciju mailing liste vezano za sve naprednije spam filtere).

Zaključak

E-mail marketing je najvažnija tehnika promocije u velikom broju privrednih grana, i ako je to slučaj u vašoj oblasti poslovanja potrudite se da što pre primenite naprednije sisteme korišćenja mailing lista, jer kako vreme prolazi samo personalizacija komercijalnih email poruka prema realnim željama korisnika će da ima sve bolje efekte. Iz tog razloga prilagođenje email sadržaja i broja mailing lista u odnosu na konkretno ponašanje pojedinačnih korisnika predstvavlja važan segment unapređenja efekata promocije u narednim godinama.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.9/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)
Šta je bihejvioralni email marketing?, 7.9 out of 10 based on 13 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 04/02/2014, RSS

Komentari su zatvoreni.