fbpx

Serbian Open eXchange omogućuje ubrzani razvoj lokalnih e-sadržaja

U sredu 12.05.2010. organizuje se konferencija za novinare (KZN) povodom otvaranja mogućnosti jeftine razmene lokalnog Internet saobraćaja između lokalnih Internet service provajdera (ISP), pod nazivom Serbian Open eXchange (SOX), koji su osmislili Zoran Perović i Nenad Krajnović. KZN će otvoriti Minisatarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić.

Istorijat pokušaja uspostavljanja zbirne tačke za sve lokalne ISP-e počinje još negde 1998. g., a razmena lokalnog Internet saobraćaja je kratko funkcionisala tokom bombardovanja 1999. g. (na osnovu samostalnog angažovanja g. Nikole Markovića). Velika konkurencija ISP-a dovela je do toga da praktično ovdašnji korisnici Interneta imaju u startu nešto veće cene pristupa Internetu, i sa druge strane veće troškove hosting servisa iz razloga što do sada nije postojala mogućnost da se lokalni saobraćaj između ISP-a ne tarifira po istim cenama kao i internacionalni saobraćaj.

Serbian Open eXchange bi trebalo u osnovi da omogući lokalnim online projektima da ako se pravi zahtevan Web servis (kao npr. video streaming ili srpski youtube-like servis) koji je primarno namenjen korisnicima u Srbiji, da troškovi hostinga ovakvih servisa budu značajno manji, bez obzira na količinu saobraćaja koju ovakvi servisi mogu da “povuku”. Praktično, Internet service providerima će biti omogućeno da ne tarifiraju, ili da značajno manje tarifiraju lokalni saobraćaj u odnosu na saobraćaj (posetu) koja stiže iz inostranstva.

Ovakav tip jeftine/besplatne razmene lokalnog saobraćaja omogućiće da manji ISP i Web hosting provider-i imaju šansu da ponude ozbiljnu infra-strukturu za lokalne zahtevne Web servise (npr, razvoj jeftinih lokalnih Internet televizija).

Sa druge strane oni ISP i Web hosting provideri koji ponude savremena hosting rešenja zasnovana na Cloud Computing konceptu, imaće mogućnost da ponude optimizovanu uslugu zahtevnih Web servisa sa aspekta računanja cene lokalnog u odnosu na Internacionalni saobraćaj, kao i u odnosu na samu zahtevnost Web servisa (broj potrebnih servera, oprema i sl.).

Videćemo u narednom periodu da li će rešavanje problema plaćanja lokalnog saobraćaja između ISP-a i direktno uticati na razvoj lokalnih online sadržaja.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.