fbpx

Budućnost Weba u akciji – Siri virtuelni lični asistent

Početkom 2007. g. istražujući tekstove na temu upravljanja reputacijom, naišao sam na priču o mobilnim agentima (mobile agents) i objavio tekst o tome na ovom blogu.

Mobilni agenti su vrsta inteligentnih softverskih agenata koji imaju osobinu da mogu pokretati sebe (softver) i podatke od kompjutera do kompjutera.

Tom prilikom sam dobio odgovor da o ovoj tematici nema puno praktičnih tekstova (uglavnom se radi o naučnim radovima), jer ova tehnologija nije naročito primenljiva u praksi.

Od mobilnih agenata do API komunikacije (API Web)

Tri godine kasnije, priča o tome kako softveri ne mogu međusobno da se “posećuju” i komuniciraju kulminirala je upravo u segmentu međusobne komunikacije “otvorenih API servisa”. Prosto rečeno, API predstavlja mogućnost jednostavnog softverskog pristupa nekoj postojećoj (Web) aplikaciji.

Praktično svi ozbiljniji Web servisi imaju svoj API kojem se može slobodno (manje ili više) pristupiti od strane nekog softvera koji je prilagođen za komunikaciju sa posmatranim API-jem:

Siri.com, virtuelni lični asistent

Virtuelni lični asistent (Virtual Personal Assistent – VPA) jeste inteligentan softverski agent koji omogućuje osobi koja ga koristi da joj pomogne u svakodnevnim aktivnostima. Virtuelni lični asistent može umesto vas npr. odraditi neki (dosadan) posao.

iPhone aplikacija Siri je upravo taj opisani VPA, koji već sasvim lepo funkcioniše u SAD. Ova aplikacija je došla u žižu pažnje stručne javnosti kada je u aprilu ove godine Apple kupio ovu aplikaciju. Obavezno pogledajte ovaj video:

Siri omogućuje da putem glasovnih komandi date određeni broj naredbi aplikaciji, koja umesto vas npr. rezerviše sto u restoranu blizu mesta gde se nalazite, rezerviše vam kartu u bioskopu nakon provedenog vremena u restoranu, i na kraju vam pozove taxi da se vratite kući.

Predstavnici kompanije SRI koja je razvila softver Siri smatraju da će za pet godina od danas u SAD svi koristiti virtuelne personalne asistente da im olakšaju obavljanje određenih detalja u svojim životima.

Siri je aplikacija koja spaja nekoliko desetina dostupnih API-ja (do pojave ove aplikacije bilo je uobičajeno spajanje uglavnom 2-3 API-ja) kojima se upravlja na osnovu glasovnih komandi (interface prema različitima API procedurama). Poseban kvalitet Siri-a jeste mogućnost da ovaj softver dodatno uči iz primera poslova koje je do tada obavio (veštačka inteligencija).

Contextual Vs. Semantic Web – “Do Engine” umesto “Search Engine”

Siri aplikacija praktično daje odgovor na pitanje kako ćemo uspeti da “preživimo Web” bez pretraživača (da li ste u primeru sa videa videli neko pretraživanje Weba?). Praktično, inteligentne aplikacije će pre da urade neki posao koji ima se da (do-engine), u odnosu na sadašnje pretraživanje (i dolaženje do miliona rezultata pretraživanja od kojih treba izabrati ono što vas interesuje).

Već duže vremena se zna da će u narednih pet godina slabiti važnost pretraživanja Weba putem klasičnih pretraživača kao što je Google.com. Postavlja se ozbiljno pitanje da li je Siri aplikacija predstavlja najavu kontekstualnog Weba – prikazano mobilno pretraživanje u kontekstu situacije u kojoj se korisnik nalazi. Ili se radi o prvom realno-uspešnom primeru aplikacije za semantički Web (period posle 2020. g.) – dobijalne rezultata upita korisnika u odnosu na samo značenje upita.

U svakom slučaju, radi se o aplikaciji koja definitivno pokazuje kako će izgledati jedan deo budućnosti Weba.

Ulaganje u razvoj (R&D) – Novi Digital Divide
– Zato ćemo ovde videti VPA za 20-30 g.

Tek što smo se mogli uljuljkati u činjenici da možemo ovde da primenimo skoro sve online tehnologije koje se pojavljuju u razvijenom svetu, pojava Siri softvera pokazuje da nećemo skoro videti implementaciju ove tehnologije u ovdašnjim uslovima.

Kao što je 1987. tadašnji Senator Al Gor isposlovao finansiranje razvoja Interneta u iznosu od 400 mil. $, koje je direkno uticalo na kasniji poslovni Internet “bum” 1995. g. (a ne mnogo kasnije), tako u poslednjih 5 godina američka državna  organizacija za odbranu DARPA finansirala oko 200 mil. $ u projekat CALO (Cognitive Assistant that Learns and Organizes), iz kojeg je jedan od rezultata softver Siri.

Znači, pojava ovog softvera otprilike nekih 6-8 godina pre nego što se nešto slično moglo očekivati, direktna je posledica ulaganja od 200 mil $ u razvoj (Research & Development).

Mi u ovim krajevima nemamo takve pare za razvoj, a ovakav tip softvera nije u osnovi samo prepoznavanje glasa (na ovdašnjim jezicima), već ozbiljan razvoj servisa za preporuke (recommendation engines), pouzadanih servisa za kupovinu i naručivanje različitih usluga i proizvoda. Toga ovde još nema ni u najavama, a da bi ovakav softver radio, potrebne su godine da ovakvi servisi postoje i dokažu se u praksi… Tek nakon toga ide izgradnja upotrebljivog inteligentnog softvera koji objadinjuje raznorodne online aktivnosti na smislen način (što jeste Siri).

Ostaje nam da odavde možemo da vidimo šta (neke od) nas čeka u budućnosti razvoja Weba.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 07/09/2010, RSS

Komentari su zatvoreni.