fbpx

Sedam smrtnih grehova korišćenja društvenih medija

Nepoznavanje online komunikacije je činjenica koju veliki broj osoba zanemaruje kada počne da koristi Internet.

Kada posmatrate decu kako se opredeljuju za dobru ili lošu akciju u stvarnom životu, i uporedite to sa vašim “automatskim” opredeljenjem između dobre ili loše odluke Blocked My Ex Boyfriends Number , trebalo bi da imate na umu da su deci potrebne godine za konstantno učenje o tome šta je dobro ili loše ponašanje.

Veliki broj marketing i PR profesionalaca suštinski ne zna po automatizmu da prepozna dobro od lošeg ponašanja u online okruženju (pogledati npr. samo načine slanja mailova i njihov sadržaj), a naročito ponašanje u okruženju društvenih medija (gde je potrebno poznavati pravila online konverzacije, i to po svakoj vrsti društvenih medija ponaosob).

James Clark (CaptureTheConversation.com) povodom ove teme je napisao veoma interesantan tekst pod naslovom “7 Deadly Sins of Social Media” (pdf). Korišćenjem analogije sedam smrtnih grehova, može se u osnovi predstaviti šta je to što nikako ne bi trebalo raditi u okruženju društvenih medija.

U nastavku sledi kraći prikaz šta je to preporučljivo ne raditi kada želite da koristite duštvene medije (u poslovne svrhe):

Uobraženost, sujeta (Gordost) – Pride, Vanity

“U skoro svakom spisu ovo je jedan od najtežih smrtnih grehova i primarni izvor iz kojeg potiču i svi ostali. Predstavlja želju da se bude važniji ili privlačniji od drugih, izbegavanje davanja komplimenata drugima iako ih oni možda i zaslužuju i prekomerna ljubav prema sebi.”

Ako ste suviše gordi da priznate da niste u pravu, tj. da ste napravili grešku, u okruženju dvosmerne komunikacije društvenih medija ovo može biti “veoma opasna rabota”. U kriznim situacijama upravo je preporuka odmah priznati grešku (“progutati ponos”), jer se često ovakva priznanja, kada se komuniciraju na pravi način, mogu od potencijalne štete čak da naprave i neku korist.

– Ako ste novi na području komunikacije u okruženju društvenih medija, priznajte da ne znate tu vrstu komunikacije (i naučite je pravilno). Najčešći primer koji govori koliko ne poznajete društvene medije jeste – Facebook “smaranje”! Posmatrajte kako Facebook (a i ostale društvene medije) koriste iskusni korisnici, pre nego što počnete sami da ga koristite (u kompanijske svrhe).

Najgore što vam se može desiti kada ne možete da priznate grešku jeste – poniženje (suprotna reč od gordosti).

PohlepaGreed

“Ovo je greh preterivanja. Odnosi se na želju za preteranim bogaćenjem. Zbog njega se čine i mnoge nemoralne radnje kao što je podmićivanje, izdaja, prevara radi sticanja materijalnih dobara, krađa i pljačkanje, manipulacija i slično.”

Pohlepa je osnovni razlog zašto ulazimo u svetsku recesiju. U slučaju društvenih medija, ovaj greh se ogleda u različitim vrstama spam aktivnosti kao što su spam komentari, trackback/ping spam, Analytics spam (…); Astroturfing (lažne humane kampanje, zavođenje dece u reklamama, i sl.); LinkBaiting (lažno postavljanje/predstavljanje “proverenih” sadržaja koji povećavaju linkovanje sajta/bloga)…

Nemojte krasti tuđe sadržaje (kršite autorska prava). Koristite RSS-ove koje vam daju na korišćenje vlasnici sadržaja, jer im na taj način uzvraćate posetu.

Potrebno je prihvatiti činjenicu da velika posećenost (zarada) ne može doći odmah i brzo, već za postizanje kvalitetnih rezultata u online okruženju mora postojati neki vremenski period (duži od nekoliko dana).

PožudaLust

Ova kategorija online ponašanja se ogleda npr. u stalnom pokušavanju skretanja pažnje uticajnih pojedinaca (blogera) konstantnim linkovanjem njihovih postova, komentarisanjem, čak i pokušajima “presretanja” u realnom svetu… Kod nas nije još toliko razvijena, ali na Zapadu možete videti takva ponašanja skoro na svim najuticajnijim blogovima iz različitih oblasti. Kod nas možete videti blage varijante sličnog ponašanja na različitim blogovima – blog komentari: “super je post”, “hvala za informacije”.

GnevWrath

“Gnev može da se opiše kao nekontrolisano osećanje mržnje i neprijateljstva. Manifestuje se vatrenim poricanjem istine i samoodstupanjem, kao i željom da se naškodi drugim ljudima.”

Veoma je loše u poslu ako vas neko izvede iz takta, i to javno pokažete. U Internet okruženju je javno pokazivanje gneva stostruko vidljivije. Naučite da dvosmerno komunicirate, očekujte i negativne komentare, pripremite se da učestvujete u diskusijama u kojima nećete sticati samo blagonaklonost…

“Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering,” states Yoda.

ProždrljivostGluttony

“Izvedena od latinskog gluttire, što znači gutati, proždrljivost je preterano uzimanje hrane i pića, čak iako je to bespotrebno. U zavisnosti od kulture, može da bude smatrana porokom a i statusnim simbolom. Tamo gde je hrana deficitarna, dobro jesti može biti stvar ponosa, da bi se ‘dokazao’ pred onima koji su manje srećni. U kulturama gde je hrana dostupna, može se smatrati znakom samokontrole uspeti odupreti se iskušenju prejedanja.”

Društvenih medija je puno, i ima ih mnogo vrsta… Ako odjednom krenete masovno da koristite veliki broj društvenih medija odjednom – “preješćete se”. Ne možete odmah naučiti pravilno korišćenje svih društvenih medija, oteraćete potencijalne korisnike vašim “napadnim i nasilnim” ponašanjem. Savet je da se krene u proučavanje korišćenja društvenih medija – jedan po jedan. Na isti način treba početi i sa korišćenjem – malo po malo.

ZavistEnvy

“Kao i pohlepa, zavist može biti okarakterisana kao želja za nečim nepotrebnim. Međutim, one se razlikuju u dve osobine. Prva je što je pohlepa uglavnom vezana za materijalna dobra, a zavist se shvata uopšteno. Druga je to što oni koji su skloni ovom grehu sebe smatraju uskraćenima za ono što neka druga osoba poseduje i žele da je uskrate za to nešto.”

Da li ste čuli za čuvene “hejtere“? “Eto, ja sam to smislio pre dve godine, čak sam i pisao o tome, a on je uzeo pare od toga!” Trud i rad, sam po sebi – ništa ne znači bez rezultata!  Vreme se gubi kada se troši bez cilja.

U okruženju društvenih medija, gde se pojedinci nerviraju gubljenjem vremena (“ukinuo sam Facebook nalog”) i nedostatkom bilo kakvih rezultata, jeste samo bavljenje društvenim medijima bez smisla (značenja). Poznavanje funkcionisanja društvenih medija i njihovo ciljano korišćenje (organizacija vremena) ne dovodi do gubljenja vremena, i donosi rezultate.

LenjostSloth

“Kroz vekove ovaj greh je prošao kroz dosta transformacija. Prvo je bio poznat kao greh očaja. Opisivan je kao što se u današnje vreme opisuje melanholija – apatija, depresija, odsustvo radosti. Posmatran je kao odbijanje da se uživa u dobrima ovog sveta. Lenjost po tradiciji predstavlja jednu od osnovnih prepreka buđenju duše.”

Rezultati se ne mogu postizati samo zamišljanjem, već radom!

Ako ne komentarišete na forumima i blogovima, ne dodajete nove sadržaje na vašem sajtu i blogu, ne koristite ostale mogućnosti društvenih medija – od tih istih medija nećete ni imati koristi! Sinonim za društvene medije jeste ANGAŽMAN. Ako nemate vremena ili ne želite da se angažujete, nađite nekoga ko će u ime vaše firme to da radi.

Opisi opštih značenja smrtnih grehova su preuzeti odavde.

Blocked My Ex Boyfriends Number

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Sedam smrtnih grehova korišćenja društvenih medija, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

12 odgovora na Sedam smrtnih grehova korišćenja društvenih medija

 1. sonja says:

  Najlepše hvala za ovaj izuzteno koristan tekst (evo, već počinih 1. greh).

  U njemu je zapravo na interesantan i prijemčiv način uobličen jedan segment nove forme kulture (skup ponašanja, stavova, vrednosti …) koju se trude da izgrade sva razvijena društva 21. veka, kako bi stvorila što bolju klimu za razvoj, razmenu i upotrebu znanja (=”kultura znanja”).

  O ovoj temi se u poslednje vreme i kod nas sve više piše, što prilično ohrabruje.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Draganva says:

  Jedan od najjednostavnijih načina učenja ponašanja u online okruženju (uključujući i društvene medije) jeste da ne radite ono što ne volite da rade vama.

  Zato je potrebno uvek prvo samostalno (van firme) isprobati kako određena vrsta medija funkcioniše, jer ćete sa svojim angažmanom doći do toga kako treba i kako ne treba koristiti određene vrste društvenih medija.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Opste pravilo online komunikacije je da ne trolujes odnosno da ako je sve sto imas da kazes “super je post”, ne kazes ni to 🙂
  Ali to ljudi rade ponekad…niko nije nevin 😆

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. sonja says:

  Ima mnogo pravila od kojih se svako čini osnovnim, čim se malo usredsredimo na svako od njih. Ipak, postoji jedan, više pristup, nego pravilo za svaku komunikaciju, pa i virtuelnu, koji mnogo relaksira i poboljšava komunikaciju, pod uslovom da ga svi primenjuju:
  sve što čovek kaže ili napiše treba malo razmotriti iz vizure sagovornika. Tako će naše izlaganje postati razumljivije, korektnije, korisnije i zanimljivije. Što bi bilo ko čitao ili slušao naše nerazumljivo, uvredljivo, beskorisno i neinteresantno trućanje? Čak i ako nismo zainteresovani da nas čita što više ljudi, nego se obraćamo samo odabranima, moramo malo voditi računa kako će naše pisanje biti pročitano, jer nemamo pravo da zagadjujemo virtuelni prostor i/ili ometamo komunikaciju ostalih učesnika.

  @ Miss Cy.
  Mislim da mala pohvala “super je post” nije štetna, a ne zauzima ni mnogo prostora. Meni se često dešava da poželim da nekog podržim, a nemam vremena za pravi komentar ili nemam ništa korisno da dodam, bilo zato što je tekst potpuno zaokružen i nediskutabilan, bilo zato što temu ne poznajem dovoljno dobro da bi moj komentar bio vredan čitanja. Ako u takvim prilikama uspem da se uzdržim od ozloglašenog komentara “super je post”, osećam neku nelagodu, skoro grižu savesti, jer sam vrednom i pametnom autoru ostala dužna zasluženo priznanje, a mislim da to nije fer.

  Nedavno sam negde (možda baš ovde kod Dragana) pročitala i da pod nickom ne treba pisati ono što ljudima ne bismo rekli u lice. Koristan savet, jer iako je net na prvi (a i na drugi) pogled bezličan, na njemu ipak srećemo žive ljude, vrlo slične sebi.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. @Sonja
  Razumem te podrzavam potpuno, zato i kazem da niko nije nevin u toj prici. 😉

  Mozda zaista nije lose javno progovoriti o pravilima koja ljudi treba da znaju pre nego sto se aktivno ukljuce u dr.mreze….

  Mada, cim se ukljuce imace code of conduct odnosno pravila ponasanja negde na sajtu i u principu to je dovoljno….Prvo malo gledas iz daleka pa se ukljucis, tako mnogi rade.

  Jer, sva ta pravila izvan sistema ne vaze. Odnosno, vaze ista pravila kao i u realnom zivotu – kazes dobar dan, predstavis se, ne zaboravis hvala i ne cinis stvari koje ne bi zeleo da ucine tebi, drzis se dakle osnovne etike ne pretvarajuci se da si nesto sto nisi, ne dajuci sebi titule koje nemas. Svakome se desi da ponekad bude nejasan, ali sve se da ispraviti i apdejtovati.

  Lazno predstavljanje (onlajn & oflajn) je najveca moguca greska – cak i da covek stvarno vredi, ko ce mu verovati….(tako celii sektori dobiju imidz “neozbiljnih” zbog cirkulacije ljudi koje sam opisala po njima).
  S druge strane u privatnim pricama sam sebi ce zatvoriti vrata takodje – ako nisi sexy plavusa, to je OK, mozda neko bas trazi sexy crvenokosu. Valjda sam objasnila princip da nije lepo lagati 🙂

  Hocu da kazem da se iz online svetova mnogo toga se pre ili kasnije prelije u realnost i bolje je nemati problema nego ih imati. Ima jedna stara ruska: bolje biti bogat i zdrav nego siromasan i bolestan. 😆

  Ps. ODLICAN je savet o postepenom ukljucivanju, jedno po jedno i ne sve odjednom 😉

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Deda says:

  Ima jedna stara ruska: bolje biti bogat i zdrav nego siromasan i bolestan. 😆

  Alan Ford: Bolje biti bogat, nego ne biti !
  Morao sam malo da se nasalim, ali se slazem da se ne treba predstavljati lazno. Bolje se ne predstavljati nego pisati lazi, jer realnost izadje kad tad, i na netu i u realu…Samo sto je ljudima mnogo laske da pustaju sebi filmove iza nicka nego u realu. Mada, sve se brzo iskristalise i stane na svoje mesto…
  Prosto ne mogu da odolim: Odlican ti je ovaj post ( kao i mnogi drugi) , Dragane Varagicu !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 7. svetlana says:

  Slazem se u potpunosti sa Sonjinim komentarom, nekada stvarno osećam potrebu da svoj, makar I “super ti je post” komentar podelim sa autorom.
  Dvosmerna komunikacija, korak napred u odnosu na štampane medije, zar ne?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 8. Borsky says:

  Pre nekoliko dana sam ovde napisao podugačak komentar, izanalizirao tekst sa puno komentara iz mog ugla, pogrešio Security code i razočaran otišao.
  Zato sve što pišete negde ili komentarišete obavezno “zapamtite” u nekom text-formatu sa strane da vam se to ne bi desilo kao meni.

  Počinio sam dakle greh Br.7 a i na ostale nisam baš imun.
  Vlasnika bloga neću da hvalim čisto da se napravim važan iako sam prvi put ovde (ne- drugi 🙂 ) , ali njegov rad i doprinos izmedju ostalog razvoju blog zajdnice u Srbiji svakako hoću i moram.

  Pozdrav svima Borsky

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 9. Pre svega – SRECAN RODJENDAN!
  Čitam komentare i ne mogu da se otmem utisku koji me već duže prati u mnogim sferama, privatno i poslovno – ageresivna dominacija reči PRAVILA, PRAVILO… čak i kada ona nisu suštinski presudna… O tome upravo govore i ovdašnji komentari. Predlažem da umesto “pravila” uvedemo “preporuke”, pogotovo kada govorimo o internetu, jer nas upravo on oslobađa pravila i ostavlja slobodu izbora, slobodu izražavanja, slobodu deljenja…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 10. vuksanov says:

  Moje misljenje je da postoji jos jedna greska, pogotovo na domacoj social media sceni a to je nedostatak kriticnosti. Verovatno zato je scena dosta mala i svi se poznaju licno niko ne zeli da uvredi nikoga, svima je sve ok. A nije. Od ruznog dizajna preko dosadnih postova da velicanja “rupa na saksiji” tekstova ko da su nesto naj revolucionarnije. Za ovo kratko vreme koje pratim tu “scenu” zaista nista zanimljivo ni origanalno nisam video.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 11. barabar says:

  Slazem se sa vukosavom, pocnimo prvo od Varagica.Mada nije to tako losa stvar, to se radi u svim sferama zivota.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 12. Od ovih 7 grehova pocinio sam bar 3 ili 4. Imao sam srece pa sam ubrzo shvatio svoje grehe i okajao ih.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.