fbpx

Problemi sa statistikama posećenosti

U poslednje vreme mi se desilo nekoliko puta da sam bio u situaciji da proveravam statistike posećenosti za određeni broj sajtova preko klasičnih programa kao što su AW Stats, ili Analog. Ispostavilo se da sajtovi za koje sam proveravao ove statistike nemaju uključen Google Analytics (opis postavljanja ovog servisa imate u knjizi Blog osnove), ili neki drugi kvalitetniji softver za Web analitiku. Većina nije imala namešteno praćenje referer loga (posećenost sa drugih sajtova), ili nije bio namešten parametar koji omogućuje gledanje drugih sajtova u refer logu, a da to nije domicilni sajt (prikazuju se adrese sa posmatranog sajta, umesto sa drugih sajtova).

Sl. 1 – Primer fajlova koje ne vide posetioci sajta

Problem je u tome što:

  1. Sve veći broj aplikacija ima dodatne fajlove koji se uključuju u pojedine akcije na sajtu, ali ne predstavljaju direktnu posećenost, odnosno broj pregleda stranica (ako se radi o ovom parametru statistika posećenosti) – pogledati gornju sliku gde se vidi primer n ekoliko fajlova koji ne predstavljaju broj pregledanih stranica, jer te stranice ne vide korisnici (to su tzv. include fajlovi).
  2. Većina aktuelnog softvera za statistike posećenosti ima problem sa ignorisanjem broja korisnika koji predstavljaju u stvari neke robote (crawlers), odnosno softver koji dolazi na sajt da prikuplja podatke za pretraživače. Dolazi doznačajnih promena u broju posetilaca ako se isključe posete robota.
  3. Sajtovi sa dosta flash ili AJAX primene neodražavaju adekvatan prikaz broja stranica, i tu se uvode mere po akciji korisnika.

Iz prethodnih primera vidi se da klasičan softver za Web statistike nije dovoljno adekvatan i definitivno prikazuje veće podatke nego što bi trebalo, a imao sam više puta prilike da u poslednje vreme čujem neke vlasnike sajta kako tvrde da su ove statistike njima sasvim OK, i neće da koriste neke druge… (zato što ove pokazuju više poseta i otvorenih strana nego npr. Google Analytics).

Sa druge strane softveri kao što je Google Analytics (GA), daju pregled statistika samo za stranice gde postoji kod koji ovakav servis daje, što obično ne računa RSS, pa kombinacija sa www.feedburner.com servisom veoma poželjna (inače ima veoma malo servisa koji omogućuju ozbiljnije praćenje korišćenja RSS-a).

Svakako, kombinacija softvera za praćenja statistika posećenosti sajta (bloga) jeste dobra, a u poslednje vreme GA prihvata većina onih koji žele da vide pravu posećenost nekog sajta. To ne znači da se samo ovaj softver mora koristiti, ali umesto njega (ili pored ovog servisa) mogu se koristiti samo kvalitetnija softverska rešenja, a pomenuti softver (AW Stats i Analog) sigurno ne prikazuju pravo stanje posećenosti vašeg sajta.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Problemi sa statistikama posećenosti, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

3 odgovora na Problemi sa statistikama posećenosti

  1. fotomanijak says:

    AW stats sam po sebi nije lose resenje za pracenje posete, moguce je kroz fino podesavanje podesiti kakve i koje se posete broje a koje ne ne.
    Problem je sto retko koji shared hosting ima podrsku za dodatne posebna setovanja za AWstats.
    A opet GA je tako lako implementirati…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. presretach says:

    Zar AW Stats i Analog nisu matoriji od ajaxa, rss i sl.?
    Mozda je ovo malo opravdanje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. fotomanijak says:

    Nije stvar sto su matori, vec problem lezi u principu rada.
    Oni tumace server log, u server logu su upisani svi pristupi svim fajlovima na serveru – pa cak i fajlovima koji posetioci ne otvaraju direktno, recimo kao gore na slici users-online.js, koji se inkluduje na svakoj strani sajta.

    Onda taj fajl recimo ima vise hitova od index-a, sto je realno i tacno.

    Dok GA broji samo stranice gde se on poziva, gde se nalazi u futeru, nece brojati posete admin panelu, pristupe users-online.js itd…

    Ali takodje ni GA nece brojati ajax pozive, pa tako ni broj otvorenih stranica nece odgovarati, realnom stanju.
    Dakle istina i prava statistika posecenosti lezi negde izmdju. 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.